България остана без медал и от параолимпиадата

Суми - талисманът на Параолимпийските игри в Канада, бе представен като съзтезател в дисциплината хокей на лед с шейни.

Уислър, 22 март 2010г. България остана без медал и от Параолимпиадата в Канада, след като на редовните игри сотана с най-високо класиране от 7-мо място. Десетите зимни параолимпийски игри (X Paralympic Winter Games) снощи бяха официално закрити в Уислър, Канада, от президента на Международния параолимпийски комитет – Филип Крейвън.

Тримата български параолимпийци Йоана Ерменкова, Александър Стоянов и Ивайло Ватов, които се състезаваха в ски-бягането, не успяха да спечелят медал, а именно в това класиране на първо място завърши Германия с 13 златни и общо 24 медала. На второ място остана Русия с 12 златни и общо 38 медала, а трети е домакинът Канада с 10 златни и общо 19 медала.

Крейвън закри игрите, които се проведoха от 13-и до 22-и март, пред хиляди зрители, които стоически издържаха под проливния дъжд, за да видят своя герой X Paralympic Winter Games, Лоран Уулстенкрофт, която спечели пет златни медала в ски-алпийските дисциплини и премина по алеята с канадския флаг в ръце.

Лоран стана първият пара-атлет в историята, кйто спечели пет най-високи отличия на параолимпиада.

На 12-ти този месец с вдъхновяваща и зрелищна церемония пред очите на близо 50 хиляди зрители X-те параолимпийски игри бяха открити във Ванкувър на същия олимпийски стадион “Би Си Плейс”, на който се проведоха и церемониите на редовната Олимпиада в Канада.

“Тези игри се провеждат в чест на всички спортисти по целия свят, които проявяват достатъчно упорство, самоотверженост, храброст и воля за победа. Те не са създадени, за да будят възхищение от върховите спортни постижения, а за да демонстрират солидарността на всички хора към параолимпийците”, заяви канадският губернатор – Микаел Жан, която каза встъпителните слова и на откриването на XXI-те зимни олимпийски игри.

Церемониите преминаха под надслов “Примерът на едни вдъхновява останалите”.  В Параолимпиадата взеха участие повече от 600 параолимпийци от 44 страни, а в парада на нациите участие взе и българската делегация от трима състезатели, които стартираха в ски-бягането. Белгия, Босна и Херциговина и Сърбия се отчетоха с най-малко параолимпийци – по един, докато единствената жена-знаменосец бе от Исландия. Великобритания пък се изяви със състезател, който участва и на летни игри.

Състезателите на параолимпиадата се бориха за разпределението на медалите от 5 различни дисциплини – хокей на лед с шейни, кърлинг в инвалидни столове, ски-бягане, биатлон и ски-алипийски дисциплини.

Канадският олимпийски тим, бе най-многобройният на игрите с 57 параолимпийци. Втори бе отборът на САЩ с 50 спортисти, сред които попадат дори и петима ветерани от войни. Русия бе с 32-ма параолимпийци, като спечели 33 медала на предишната параолимпиада в Торино.

За втори път в историята Канада бе домакин на Параолимпиада, и за първи път на зимна, след като през 1976 година прие параолимпийците през лятото.

Таза година канадецът скиорът Брайън Маккийвър стана първият атлет, който бе записан за участие в редовните и в пара-игрите.

Вивиан Форест пък стана първият пара-атлет, който спечели медали от Летни и Зимни олимпийски игри.

КРАЙНО КЛАСИРАНЕ ПО МЕДАЛИ НА ПАРАОЛИМПИАДАТА В КАНАДА

Място            Нация                     Злато  Сребро  Бронз  Общо

1            Германия (GER)            13            5            6            24

2            Русия   (RUS)            12            16            10            38

3            Канада (CAN)            10            5            4            19

4            Словакия (SVK)            6            2            3            11

5            Украйна (UKR)            5            8            6            19

6            САЩ    (USA)            4            5            4            13

7            Австрия (AUT)            3            4            4            11

8            Япония (JPN)            3            3            5            11

9            Беларус (BLR)            2            0            7            9

10            Франция (FRA)            1            4            1            6