Гей-скандал тресе Църквата

Педофилията засегна дори семейството на Папата

Служител на Ватикана “PEDO PRIEST” си поръчвал мъже чрез певец на хора на Църквата, един от тях се готвел за свещеник

Ватикана обвини медиите в раздухването на скандала, но не отрече нито един факт от публикуваните данни за “обратните наклонности” на техните служители

19 март 2010г. Изправен пред задълбочаващ се скандал около сексуални посегателства срещу деца от страна на свещенослужители в Европа, Ватиканът разкритикува опитите “да се подрони авторитета на Църквата”, цитиран от световните агенции и БТА.

След като нови подозрения срещу свещеници в Австрия се прибавиха към стотиците случаи в Германия и Холандия, държавният секретар на Ватикана кардинал Тарчизио Бертоне призна, че доверието към църквата намалява.

По-рано този месец Ватикана бе разтърсена от гей скандал, а главно действащо лице в него е доскорошният сътрудник на папата Анджело Балдучи. До преди няколко седмици той беше член на елитна група от “помощници” на главата на Римокатолическата църка, които го придружават и му помагат, когато приема знатни гости и политици, припомня в. “Ню Йорк таймс”.

Балдучи беше и председател на Висшия съвет за благоустройство на Италия, но през февруари беше арестуван по обвинения в корупция и отклоняване на държавни средства. Заради корупционния скандал той беше принуден да се оттегли от поста си във Ватикана.

При разследването срещу него телефонът на така нареченият “PEDO PRIEST” бил подслушван и полицаите се натъкнали на разговори с 29-годишен ватикански хорист. От тях станало ясно, че роденият в Нигерия Гинеду Томас Ехием е уреждал срещи на Балдучи с мъже, които предлагали сексуални услуги срещу заплащане. Един от тях дори се подготвял да стане свещеник. За времето, през което телефонът е бил подслушван, хористът уредил на Балдучи срещи с 10 мъже. Двама от тях са кубинци, един е бивш манекен от Неапол, а друг – ръгбист от Рим.

През последните седмици висши прелати заявиха, че не е честно единствено църквата да се свързва със злоупотребите срещу деца, което се случва и в светски институции.

Те обвиниха медиите, че преувеличават проблема.

В Австрия местни медии съобщиха, че все повече хора напускат католическата църква на фона на обвинения срещу свещеници в педофилия, които продължават да шокират обществото.

Нови твърдения за такива случаи се появиха в Тирол, а петима духовници бяха отстранени от австрийски манастир, станал център на подобен скандал . Вестник публикува извинение на един от мъжете към негов бивш ученик: “Никога не съм искал да бъда садист.”

Австрийските власти съобщиха, че религиозни и светски представители са поканени на кръгла маса през април, за да дискутират как децата да получат по-добра защита.

“Съвсем не става дума само за Църквата: 80-90% от случаите стават в семейството”, каза държавният секретар в министерството на икономиката, семейството и младежта Кристине Марек.

В Германия, където бе съобщено за над 200 случая на посегателства в католически институции, също се свиква подобна кръгла маса на 23 април, на която ще присъстват католически и протестантски лидери, учители, граждани и жертви.

Скандалът там въвлече лично и родения в Бавария папа Бенедикт XVI,

чийто брат ръководи 30 години престижния регенбургски хор, който също бе свързан със случаи на тормоз на деца.

Ватиканът категорично отхвърли подозренията, че самият Бенедикт се е опитал да прикрие тормоз на деца от свещеници докато е бил архиепископ в Мюнхен и Фрайзинг от 1977 до 1981 г.

Но папата е критикуван от Германия за това, че не осъди скандалните случаи след срещата си с главата на германските католици Роберт Цолич. Жертви в Ирландия също се оплакаха, че папата не е приел достатъчно твърд тон към случващото се там.

Бенедикт порица ирландски епископи във Ватикана миналия месец след като правителствен доклад миналата година разкри, че в продължение на 30 години църквата е прикривала тормоз на деца.

Очаква се той да изпрати послание до ирландския народ за сексуалните посегателства в Ирландия.