Отзвуци от Олимпиадата в Канада

ВСИЧКО ЗА ВАШИЯ СПОРТЕН АРХИВ

СЪЗВЕЗДИЯ

ПРОВАЛЪТ НА БЪЛГАРИЯ И РУСИЯ, И РУСКАТА МЕТЛА И НАШАТА ЧЕТКА

ПАМЕТНИ МОМЕНТИ

ЛЮБОПИТНО

РЕКОРДИ

ВСИЧКИТЕ МЕДАЛИ И КЪДЕ ОСТАНАХА НАШИТЕ

ЗИМНИТЕ ОЛИМПИАДИ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ

… АКО СТЕ ПРОПУСНАЛИ …

**********************************************

Нека си спомним първо накартко церемонията церемонията по закриването на зимните олимпийски игри,  на която присъстваха 60 000 зрители на стадион Би Си Плейс. Събитие, в коeто участваха цяло съзвездие от канадски певци и актьори, кметът на Ванкувър, облечен във фланелка на олимпийския шампион по хокей Канада, който предаде олимпийския флаг на колегата си от руския град Сочи, домакин на зимната олимпиада през 2014 година.

Сред канадските звезди бяха рок легендата Нийл Йънг, актьорът Майкъл Джей Фокс, поп-рок певиците Аврил Лавин и Аланис Морисет и други. Сочи също имаше своите известни представители като супермодела Наталия Водянова, танцьори от Болшой Театър и Маринский Театър. Черноморският град имаше своите 8 минути, в които презентира това, което ще се случи след 4 години на 22-ите олимпийски игри.

Президентът на Международния олимпийски комитет Жак Рох закри олимпийски игри във Ванкувър, като напомни и за трагичния инцидент с грузинския състезател по спускане с шейни Нодар Кумариташвили, който загина на тренировка часове преди откриването на Олимпиадата.

На традиционния парад на спортистите българското знаме носеше най-добре представилата се от нашите на Олимпиадата  Евгения Раданова.

За финал Нийл Йънг изпя своята песен “Дълго можеш да бягаш”, написана през далечната 1976 година. Иронично, в песента има куплет за лошото време, което бе един от основните проблеми за оргиназиторите на Олимпиадата във Ванкувър.

Стана ясно, че семейството на състезателя в спускането с шейни Нодар Кумариташвили, който загина, ще получи неопределена парична сума като обезщетение за смъртта на грузинеца. Организаторите на XXI-те игри съобщиха, че семейство Кумариташвили отговаря на изискванията за получаване на обезщетение при смъртен случай. Международната федерация по спускане с шейни вече дари 14 хиляди долара на грузинската фамилия, което ще прибере парична сума и от частни лица. До днешна дата 18 март все още не е ясно кога Организационният комитет ще изплати своето обезщетение.

ПАМЕТНИ МОМЕНТИ

Седем паметни момента от Олимпиадата във Ванкувър

— Българката Александра Жекова се нареди сред най-красивите спортистки на Олимпиадата: И сме по-крaсиви, и по-добри … и по този начин ни “отсрами” за най-слабото ни представяне от 25 години насам! Най-голямото ни име в момента в сноуборда можеше да се качи и на стълбицата с медалите, но тежко падане спря Александра от нейния завиден устрем. Този факт остана единственият ни успех на Олимпиадата във Ванкувър.

— Боде Милър (ски-алпийски дисциплини: Многократният световен шампион и носител на Световната купа Боде Милър спечели единственото отличие, което липсваше в неговата олимпийска кариера – златен медал. След два сребърни медала в Солт Лейк Сити през 2002 година и провала в Торино 4 години по-късно, Милър най-сетне попълни колекцията си и със злато. Американецът нямаше късмет в първите две дисциплини във Ванкувър, оставайки с бронз в спускането и сребро в супергигантския слалом. Но неговият момент дойде в суперкомбинацията, където триумфира с дългоочаквания златен медал.

—  Петра Майдич (ски-бягане): Ако се даваха златни медали за храброст, словенската ски-бегачка Петра Майдич щеше да бъде безспорен победител във Ванкувър. Майдич счупи пет ребра при падане на тренировка и въпреки съветите на лекарите и пронизващата болка, стартира в спринта и спечели бронзов медал. Тя изпитваше толкова болка, че трябваше да получи помощ при качването си на подиума за награждаването. “Спечелих не просто бронзов медал. Това си е злато с малки диаманти”, каза Петра Майдич.

— Шон Уайт (сноуборд): Нито един спортист не отразява по-добре промененото лице на Зимните олимпийски игри от американския сноубордист Шон Уайт. С неговите провиснали панталони, шалове и дълга, къдрава червена коса, “Животното” е безспорния крал на халфпайпа. Той грабна златото в Торино преди четири години, а сега защити титлата си във Ванкувър.

— Свен Крамер (бързо пързаляне с кънки): Свен Крамер е един от най-великите кънкобегачи за всички времена, но във Ванкувър неговото участие ще се запомни с гафа на треньора му, който му костваше златото на 10 000 метра. Крамер пресече триумфално финалната линия с повече от 4 секунди пред следващия в бягането, но бе дисквалифициран заради навлизане в грешен коридор под инструкциите на объркания си треньор.

— Жоани Рошет (фигурно пързаляне): Жоани Рошет може и да не спечели златен медал, но спечели сърцата на публиката по целия свят за своето изключително представяне във фигурното пързаляне при жените. Тя се състезава, въпреки че броени дни преди това загуби майка си, която почина внезапно. Канадката избухна в сълзи след кратката програма, но успя да скрие емоциите си във волната и да спечели бронзовия медал.

— Финалът на турнира по хокей на лед при мъжете:

Сблъсъкът между Канада и САЩ на хокей винаги е предизвиквал голям интерес, но финалът на турнира между тези два отбора бе по-напрегнат отвсякога. Канада поведе с 2:0, но допусна изравняване и мачът бе решен след продължение. Сидни Кросби вкара в продължението за победата на Канада с 3:2. Инфарктният гол на капитана на Питсбърг, който преодоля вратаря Райън Милър, спасил 36 шайби през мача, влезе завинаги в историята на канадския спорт, след като бе подобрено постижението от 13 златни медала на състезателите от бившия СССР от Игрите в Инсбрук през 1976 година. С тази победа канадският хокеен тим се изравни на върха във вечната ранглиста по спечелени златни медали с Русия.

Осмото олимпийско злато на канадците бе и отмъстителен удар по американския тим, който надви “кленовите листа” с 5:3 по-рано в последния мач от груповата фаза на турнира, който пък се превърна в най-гледаното спортно събитие по телевизията в историята на Канада: 10,6 милиона зрители са гледали мача, което е повече от 1/3 от населението на Канада.

Сидни Кросби успя да спечели втори важен мач за канадците на турнира, след като в среща от груповата фаза Канада игра продължения и в последствие би дузпи срещу Швейцария, където точен за победата бе пак той – капитанът на Питсбърг.

29-годишният страж на Бъфало и САЩ Райън Милър беше определен за най-полезен играч и за най-добър вратар на хокейния турнир от Олимпийските игри във Ванкувър. За най-добър защитник беше определен Брайън Рафалски от САЩ, а за най-добър нападател беше избран Джонатан Тейвс от Канада.

В идеалния отбор на турнира попаднаха вратарят Райън Милър, защитниците Рафалски и Шей Уебър (Канада) и нападателите Павол Демитра (Словакия), Тейвс и Зак Парисей (САЩ). Почти не се бе случвало в историята на “кралят” на ледените спортове в най-добрите да липсва представител на Русия.

Цяло “съзвездие” от полулярни личности и златни медалисти проследи на живо победата на Канада срещу САЩ. В ложите най-много се открояваше присъствието на канадския премиер Стивън Харпър, който спечели бас с американския президент Барак Обама, който след загубата на отбора му дължи стек с пенсилванска бира на своя канадски колега. Абсолютно непредвидено от държавните глави, голът в продължението бе дело на играещият в пенсилванския Питсбърг – Сидни Кросби.

Близо до канадския премиер седеше “Мистър Хокей” Горди Хауи, който четирикратен носител на Купа “Стенли” с Детройт. Там седна и считаният за най-велик хокеист за всички времена Уейн Грецки, а другата популярна личност край Харпър бе Марк Месие, легендарен център нападател на Едмънтън, изкарал 25 години в състава на Ойлърс.

Сред популярните личности бе и актьорът Майкъл Фокс, който е израснал в предградието на Ванкувър – Бърнаби. В залата бяха още роденият в Канада рок-идол Брайън Адамс, звездите на бързото пързаляне Аполо Оно и Райън Бедфорд, Еван Лисачек – златен медалист по фигурно пързаляне за САЩ, Линдзи Вон – американска златна медалистка в спускането, целият мъжки “златен” отбор на САЩ в четириместен боб и други.

ЛЮБОПИТНО

Любопитни факти от 21-и зимни олимпийски игри във Ванкувър

– Кампанията на Канада “Подиума е наш” даде дивиденти. Канадците оглавиха класирането по медали с 14 златни отличия, което е нов рекорд за една Олимпиада.

– Церемонията по откриването на игрите, първата проведена на закрито, е най-гледаното телевизионно предаване въобще в Канада с 13,3 милиона зрители.

– САЩ поставиха нов рекорд за най-много медали, спечелени на една Олимпиада. Американците спечелиха общо 37 медала и подобриха постижението на германците, които завоюваха 36 отличияв Солт Лейк Сити през 2002 година.

– Норвегия е първата страна, спечелила 100 златни медала на зимни олимпийски игри. Юбилейното отличие спечели Тора Бергер в биатлона на 15 км.

– Финландецът Теему Селани е най-резултатният хокеист на олимпийски игри по системата гол плюс пас. Селани подобри рекорда при разгрома над Германия с 5:0 в групите на турнира, като вече има 20 гола и 17 асистенции на олимпийски игри.

– Германия е единствената нация, която спечели медал във всеки един ден от Олимпиадата във Ванкувър.

– Игрите във Ванкувър имаха оперативен бюджет от 1,75 милиарда долара. В тази цифра не влиза сумата от 900 милиона долара за мерките за сигурност, осигурени основно от канадското правителство.

– Около 5000 спортисти и официални лица участваха на игрите. 10 000 представители на медиите отразяваха състезанията.

– България остана без отличие за първи път от 15 години и 4 Олимпиади

– 1/2 милион стриди хапнаха за ден на Олимпиадата /кликнете на линка/

Тъмната страна на олимпийската слава /кликнете на линка/

————

РЕКОРДИ

Най-успешната страна, според броя спечелени златни отличия, стана Канада, като завоюваните от нея медали са общо 26, повече от половината от които (14) златни. Домакините подобриха постижението “в златото” на състезателите от бившия СССР от Игрите в Инсбрук през 1976 година.

На второ място по този критерий се нареди Германия, с 10 от най-желаните отличия, а трети завършиха “най-оборотните” от Съединените американски щати (9).

Общо 19 държави от участващите 82 излъчиха олимпийски шампиони, а медали завоюваха представители на 26 страни.

България не успя да спечели отличие за първи път от четвърт век – Зимната Олимпиада в Лилехамер през 1994 година. Най-предно класиране след 25-годишно заюване на медали регистрира Евгения Раданова, която остана седма във финала по шорттрек на 1500 метра. Поради най-доброто българско класиране Раданова носи флага на България по време на Церемонията по закриването на Олимпиадата във Ванкувър.

Никакви наказания не са обсъждани в България за голямата излагация на Олимпийските игри в Канада, за разлика от Русия, където в страната с едни от най-големите спортни традиции в историята лично президентът Медведев и премиерът Путин се заеха с “почистването” на ръководители и треньори. /четете по-долу за “руската метла”/

В Русия – метлата, в България – четката!

КРАЙНО КЛАСИРАНЕ ПО МЕДАЛИ

зл   ср  бр   общо

1.  Канада          14    7   5    26

2.  Германия        10   13   7    30

3.  САЩ              9   15  13    37

4.  Норвегия         9    8   6    23

5.  Република Корея  6    6   2    14

6.  Швейцария        6    0   3     9

7.  Китай            5    2   4    11

.  Швеция           5    2   4    11

9.  Австрия          4    6   6    16

10.  Холандия         4    1   3     8

11.  Русия            3    5   7    15

12.  Франция          2    3   6    11

13.  Австралия        2    1   0     3

14.  Чехия            2    0   4     6

15.  Полша            1    3   2     6

16.  Италия           1    1   3     5

17.  Словакия         1    1   1     3

.  Беларус          1    1   1     3

19.  Великобритания   1    0   0     1

20.  Япония           0    3   2     5

21.  Словения         0    2   1     3

.  Хърватия         0    2   1     3

23.  Латвия           0    2   0     2

24.  Финландия        0    1   4     5

25.  Казахстан        0    1   0     1

.  Естония          0    1   0     1

Всички медалисти с резултатите и представянето на българите подредени по дати. /С червено са отбелязани дисциплините и датите, а със зелено българското участие, за да намерите това, което евентуално ви интересува./

13 февруари

———–

ски-скок, нормална шанца:

1. Симон Аман (Швейцария)        – 276,5 точки (скокове от

105,0 и 108,0 метра)

2. Адам Малиш (Полша)            – 269,5 (103,5+105,0)

3. Грегор Шлийренцауер (Австрия) – 268,0 (101,5+106,5)

биатлон, спринт 7.5 км, жени:

1. Анастасия Кузмина (Словакия) – 19:55,6 минути (1 грешка в

стрелбата)

2. Магдалена Нойнер (Германия)  – 19:57.1 минути (1)

3. Мари Дорен (Франция)         – 20:06.5 минути (0)

бързо пързаляне с кънки, 5000 метра, мъже:

1. Свен Крамер (Холандия)          – 6:14.60 минути

2. Лий Сеун-хон (Република Корея)  – 6:16.95

3. Иван Скобрев (Русия)            – 6:18.05

/американската звезда в дисциплината Аполо Оно не успя да се качи на стълбицата/

шорттрек, 1500 метра, мъже:

1. Лий Джун-су (Република Корея) – 2:17.611 минути

2. Аполо Антон Оно (САЩ)         – 2:17.976

3. Джей Ар Селски (САЩ)          – 2:18.053

/Американците се класираха след падането на двама корейци, които бяха в челната тройка по време на бягането/

ски свободен стил – бабуни, жени:

1. Хана Кърни (САЩ)             – 26.63 точки

2. Дженифър Хейл (Канада)       – 25.69

3. Шанън Бърк (САЩ)             – 25.43

14 февруари

———–

ски северна комбинация (един ски-скок и ски-бягане на 10

километра):

1. Джейсън Лами Шапюи (Франция) – 25:47.1 минути (на 5 място

след ски-скока)

2. Джони Спилейн (САЩ)          – 25:47.5 (4)

3. Алесандро Питин (Италия)     – 25:47.9 (6)

бързо пързаляне с кънки, 3000 метра, жени:

1.  Мартина Сабликова (Чехия)       – 4:02.53 минути

2.  Щефани Бекерт (Германия)        – 4:04.62

3.  Кристина Гроувс (Канада)        – 4:04.84

биатлон, спринт на 10 километра, мъже:

1. Венсан Жей (Франция)           –   24:07,8 минути (0

грешки в стрелбата)

2. Емил Хегле Свендсен (Норвегия) – на   12,2 секунди след победителя (1)

3. Яков Фак (Хърватия)            – на   14,0 секунди (0)

– – –

25. Красимир Анев (България)       – на 2:01,3 минути (0)

59. Михаил Клечеров (България)     – на 3:15,3 минути (0)

82. Мирослав Кенанов (България)    – на 4:32,4 минути (1)

83. Владимир Илиев (България)      – на 4:37,2 минути (3)

ски свободен стил, мъже

1. Aлександър Билодо (Канада)    – 26.75 точки

2. Дейл Бег-Смит (Австралия)     – 26.58

3. Брайън Уилсън (САЩ)           – 26.08

шейни, мъже:

1. Феликс Лох (Германия)          – 3:13.085 минути

2. Давид Мьолер (Германия)        – 3:13.764 минути

3. Армин Цьоглер (Италия)         – 3:14.375 минути

– – –

35. Петър Илиев (България)        – 3:22.398

37. Иван Папукчиев (България)     – 3:23.332

15 февруари

———–

спускане, мъже:

1. Дидие Дефаго (Швейцария)      –  1:54.31 минути

2. Аксел Лунд Свиндал (Норвегия) –  1:54.38

3. Боде Милър (САЩ)                              –  1:54.40

* Стефан Георгиев (България) не завърши, поради падане – ето какво се случи:

Наш изхвърча от пистата

Ски-бягане, 15 км свободен стил, мъже:

1. Дарио Колоня (Швейцария)      – 33:36.3 минути

2. Пиетро Пилер Котрер (Италия)  – 34:00.9

3. Лукаш Бауер (Чехия)           – 34:12.0

– – –

50. Веселин Цинзов (България)     – 36:11.7

ски бягане, 10 км свободен стил, жени:

1. Шарлоте Кала (Швеция)            – 24:58.4 минути

2. Кристина Шмигун-Ваехи (Естония)  – 25:05.0

3. Марит Бьорген (Норвегия)         – 25:14.3

– – –

60. Антония Григорова (България)     – 28:27.7

66. Теодора Малчева (България)       – 29:52.4

Сноуборд, крос, мъже:

1. Сет Уескът (САЩ)

2. Майк Робъртсън (Канада)

3. Тони Рамоен (Франция)

бързо пързаляне с кънки, 500 метра, мъже:

1. Мо Тае-бум (Република Корея)   – 69.82 секунди

2. Кейширо Нагашима (Япония)      – 69.98

3. Джоджи Като (Япония)           – 70.01

фигурно пързаляне, спортни двойки:

1. Сюе Шън/Чжао Хунбо (Китай)               – 216.57 точки

2. Цин Пан/Цзюян Тун (Китай)                – 213.31

3. Альона Савченко/Робин Шолкови (Германия) – 210.60

16 февруари

———–

биатлон за жени, 10 км преследване:

1. Магдалена Нойнер (Германия)  – 30:16,0 минути (2 грешки в

стрелбата)

2. Анастасия Кузмина (Словакия) – на 12.3 секунди (2)

3. Мари-Лор Брюне (Франция)     – на 28.3 секунди (0)

биатлон за мъже, 12.5 км преследване:

1. Бьорн Фери (Швеция)          – 33:38.4 минути (2 грешки в

стрелбата)

2. Кристоф Зуман (Австрия)      – 33:54.9 (2)

3. Венсан Жей (Франция)         – 34:06.6 (2)

– – –

44. Михаил Клечеров (България)   – 37:08.1 (0)

45. Красимир Анев (България)     – 37:24.2 (3)

сноуборд, крос, жени:

1. Маел Рикър (Канада)

2. Дебора Антонио (Франция)

3. Оливия Нобс (Швейцария)

* Александра Жекова (България) не завърши първата квалификация след тежко падане. Но остана в олимпийската история с красотата си – още тук: И сме по-крaсиви, и по-добри …

шейни, жени, индивидуално:

1. Татяна Хюфнер (Германия)

2. Нина Райтмайер (Австрия)

3. Натали Гайзенбергер (Германия)

бързо пързаляне с кънки, 500 метра, жени:

1. Санг-Хуа Ли (Република Корея) – 76.09 секунди

2. Джени Волф (Германия)         – 76.14

3. Ван Вейсин (Китай)            – 76.63

17 февруари

———–

ски алпийски дисциплини, спускане, жени:

1. Линдзи Вон (САЩ)            – 1:44.19 минути

2. Джулия Манкузо (САЩ)        – 1:44.75

3. Елизабет Гьоргъл (Австрия)  – 1:45.65

– – –

33. Мария Киркова (България)    – 1:56.80

ски бягане, индивидуален спринт класически стил, жени:

1. Марит Бьорген (Норвегия)     – 3:39.2 минути

2. Юстина Ковалчик (Полша)      – 3:40.3

3. Петра Майдич (Словения)      – 3:41.0

ски бягане, индивидуален спринт класически стил, мъже:

1. Никита Крюков (Русия)          – 3:36.3 минути

2. Александър Панжински (Русия)   – 3:36.3

3. Петер Нортхуг (Норвегия)       – 3:45.5

бързо пързаляне с кънки, 1000 метра, мъже:

1. Шани Дейвис (САЩ)                – 1:08.94 минути

2. Мо Теа-бум (Република Корея)     – 1:09.12

3. Чад Хедрик (САЩ)                 – 1:09.32

двуместни шейни, мъже:

1. Андреас Лингер/Волфганг Лингер(Австрия)   – 1:22.705

минути

2. Андрис Сикс/Юрис Сикс (Латвия)            – 1:22.969

3. Патрик Лайтнер/Александер Реш (Германия)  – 1:23.040

шорттрек, 500 метра, жени:

1. Мън Ван (Китай)             – 43.048 секунди

2. Мариан Сен-Желе (Канада)    – 43.707

3. Ариана Фонтана (Италия)     – 43.804

– – –

9. Евгения Раданова (България) – 44.047 (дисциплина на Жени, в която постави Световен рекорд в САЩ)

сноуборд, халфпайп, мъже:

1. Шон Уайт (САЩ)                   – 48.4 точки

2. Пету Пиройнен (Финландия)        – 45.0

3. Скот Лаго (САЩ)                  – 42.8

Шон Уайт (САЩ) защити златния си медал от Олимпиадата в Торино 2006, триумфирайки във финала на халфпайп (сноуборд – свободен стил) във Ванкувър, съобщава winter.bnt.bg. Така Уайт спечели пети златен медал за САЩ на 21-те Зимни Олимпийски игри. Американците доминират този спорт, като САЩ има общо 12 медала от 21 раздадени отличия в дисциплината, откакто тя фигурира в Олимпийските игри – от Игрите през 1998 година в Нагано, Япония.

18 февруари

———–

биатлон, 15 километра, жени:

1. Тора Бергер (Норвегия)          – 40:52.8 минути (1

грешка в стрелбата)

2.  Елена Хрустальова (Казахстан)  – 41:13.5 (0)

3.  Дария Домрачова (Беларус)      – 41:21.0 (1)

– – – – –

48. Нина Кленовска (България)       – 45:49.8 (3)

ски алпийски дисциплини, суперкомбинация, жени:

1. Мария Рийш (Германия)         – 2:09.14 минути

2. Джулия Манкузо (САЩ)          – 2:10.08

3. Аня Першон (Швеция)           – 2:10.19

бързо пързаляне с кънки, 1000 метра, жени:

1. Кристин Несбит (Канада)     –  1:16.56 минути

2. Анет Геритсен (Холандия)    –  1:16.58

3. Лаурин ван Рисен (Холандия) –  1:16.72

биатлон, 20 км, мъже:

1. Емил Хегле Свендсен (Норвегия)  – 48:22.5 минути (1

грешка в стрелбата)

2. Оле Ейнар Бьорндален (Норвегия) – 48:32.0 (2)

2. Сергей Новиков (Беларус)        – 48:32.0 (0)

– – –

25. Красимир Анев (България)       – 52:09,2 минути (2)

63. Михаил Клечеров (България)     – 54:54.6 минути (3)

79. Владимир Илиев (България)      – 57:37.8 минути (5)

84. Мартин Богданов (България)     – 58:29.6 минути (4)

сноуборд, халфпайп, жени:

1. Toра Брайт (Австралия)         – 45.0 точки

2. Хана Тетър (САЩ)               – 42.4

3. Keли Кларк (САЩ)               – 42.2

фигурно пързаляне, мъже:

1. Еван Лисачек (САЩ)             – 257.67 точки

2. Евгений Плюшченко (Русия)      – 256.36

3. Дайсуке Такахаши (Япония)      – 247.23

Американецът Еван Лисачек детронира защитаващия титлата си руснак Евгени Плюшченко, и реално руското господство в тази дисциплина, превръщайки се в първия състезател на САЩ, спечелил първата позиция в тази дисциплина от 22 години насам. През 1988 година победител стана Брайън Боитано.

19 февруари

———–

ски алпийски дискциплини, супергигантски слалом, мъже:

1. Аксел Лунд Свиндал (Норвегия)  – 1:30.34 минути

2. Боде Милър (САЩ)               – 1:30.62

3. Андрю Уайбрехт (САЩ)           – 1:30.65

– – –

41. Стефан Георгиев (България)     – 1:36.32 минути

ски бягане, 15 км, преследване, жени:

1. Марит Бьорген (Норвегия)       – 39:58.1 минути

2. Ана Хааг (Швеция)              – 40:07.0

3. Юстина Ковалчик (Полша)        – 40:07.4

– – –

62. Антония Григорова (България)   – 49:31.5

скелетон, жени:

1. Ейми Уилямс (Великобритания)   – 3:35.64 минути

2. Керстин Шимковяк (Германия)    – 3:36.20

3. Аня Хубер (Германия)           – 3:36.36

скелетон, мъже:

1. Джон Монтгомъри (Канада)       – 3:29.73 минути

2. Мартинс Дукурс (Латвия)        – 3:29.80

3. Александър Третяков (Русия)    – 3:30.75

20 февруари

———–

ски алпийски дисциплини, супергигантски слалом, жени:

1. Андреа Фишбахер (встрия)       – 1:20.14 минути

2. Тина Мазе (Словения)           – 1:20.63

3. Линдзи Вон (САЩ)               – 1:20.88

* Мария Киркова (България) не завърши.

ски скок, голяма шанца:

1. Симон Аман (Швейцария)         – 283,6 точки (скокове от

144,7 и 138,9 метра)

2. Адам Малиш (Полша)             – 269,4 (138,1 и 131,3

метра)

3. Грегор Шлийренцауер (Австрия)  – 262,2 (125,4 и 136,8

метра)

ски бягане, 30 километра, преследване, мъже:

1. Маркус Хелнер (Швеция)           – 1:15:11.4 часа

2. Тобиас Ангерер (Германия)        – 1:15:13.5

3. Йохан Олсон (Швеция)             – 1:15:14.2

* Веселин Цинзов (България) не завърши.

бързо пързаляне с кънки, 1500 метра, мъже;

1. Марк Туйтерт (Холандия)          – 1:45.57 минути

2. Шани Дейвис (САЩ)                – 1:46.10

3. Хавард Бьоко (Норвегия)          – 1:46.13

шорттрек, 1500 метра, жени:

1. Ян Чжоу (Китай)                      – 2:16.993 минути

2. Юн-бюл Ли (Република Корея)          – 2:17.849

3. Сеунг-хи Парк (Република Корея)      – 2:17.927

– – –

7. Евгения Раданова (България)          – 2:19.411 (най-големият успех на България на Олимпийските игри в Ванкувър)

17. Марина Георгиева-Николова (България) – 2:25.604

шорттрек, 1000 метра, мъже:

1. Ли Джун-су (Република Корея) – 1:23.747 минути

2. Ли Хо-сун (Република Корея)  – 1:23.801

3. Аполо Антон Оно (САЩ)        – 1:24.128

—————————————

31. Асен Пандов (България)       – 1:28.580

Двойна победа записа националният отбор на Южна Корея, в състезанието на 1000 м, а бронзовия медал спечели суперзвездата на американците от японски произход Аполо Антон Оно.

21 февруари

———–

биалтон, масов старт, 12.5 километра, жени:

1. Магдалена Нойнер (Германия) – 35:19.6 минути (2 грешки

при стрелбата)

2. Олга Зайцева (Русия)        – 35:25.1 (1)

3. Зимоне Хаусвалд (Германия)  – 35:26.9 (2)

биатлон, масов старт, 15 километра, мъже:

1. Евгений Устюгов (Русия)     – 35:35.7 минути (0 грешки

при стрелбата)

2. Мартен Фуркад (Франция)     – 35:46.2 (3)

3. Павол Хурайт (Словакия)     – 35:52.3 (0)

ски-алпийски дисциплини, суперкомбинация, мъже:

1. Боде Милър (САЩ)               – 2:44.92 минути

2. Ивица Костелич (Хърватия)      – 2:45.25

3. Силван Цурбриген (Швейцария)   – 2:45.32

– – –

34. Стефан Георгиев (България)     – 2:57.41

ски свободен стил, крос, мъже:

1. Михаел Шмид (Швейцария)

2. Андреас Мат (Австрия)

3. Аудин Грьонволд (Норвегия)

бобслей, двойки, мъже:

1. Германия 1 (Андре Ланге, Кевин Куске)        – 3:26.65

минути

2. Германия 2 (Томас Флоршуц, Рихард Адей)      – 3:26.87

3. Русия 1 (Александър Зубков, Алексей Воевода) – 3:27.51

бързо пързаляне с кънки, 1500 метра, жени:

1. Иреен Вуст (Холандия)     – 1:56.89 минута

2. Кристина Гроувс (Канада)  – 1:57.14

3. Мартина Сабликова (Чехия) – 1:57.96

22 февруари

———–

ски-скок, голяма шанца, отборно:

1. Австрия (Волфганг Лойцъл, Андреас Кофлер, Томас

Моргенщерн, Грегор Шлийренцауер)  – 1107.9 точки

2. Германия (Михаел Ноймайер, Андреас Ванк, Мартин Шмит,

Михаел Урман)               – 1035.8

3. Норвегия (Андерс Бардал, Том Хилде, Йохан Ремен Евенсен,

Андерс Якобсен)          – 1030.3

ски бягане, отборен спринт, жени:

1. Германия (Еви Щеле-Захенбахе, Клаудия Нищад)

– 18:03.7 минути

2. Швеция (Шарлоте Кала, Ана Хааг) – 18:04.3

3. Русия (Ирина Хазова, Наталия Хоростерльова) – 18:07.7

ски бягане, отборен спринт, мъже:

1. Норвегия (Йойстейн Петерсен, Петер Нортуг) – 19:01.0 минути

2. Германия (Тим Чарнке, Аксел Тайхман)      – 19:02.3

3. Русия (Николай Морилов, Алексей Петухов   – 19:02.5

фигурно пързаляне, танцови двойки:

1. Теса Въртю и Скот Мойр (Канада)         – 221.57 точки

2. Мерил Дейвис и Чарли Уайт (САЩ)         – 215.74

3. Оксана Домнина и Максим Шабалин (Русия) – 207.64

23 февруари

———–

биатлон, щафета 4 по 6 километра, жени:

1. Русия (Светлана Слепцова, Ана Богалий-Титовец, Олга

Медведцева Олга Зайцева) – 1:09.36,3 час (5 грешки в стрелбата)

2. Франция (Мари-Лор Брюне, Силви Бекер, Мари Дорен, Сандрин

Беи)             – 1:10:09.1 часа (10)

3. Германия (Кати Вилхелм, Зимоне Хаусвалд, Мартина Бек,

Андреа Хенкел)      – 1:10:13.4 часа (5)

ски алпийски дисциплини, гигантски слалом, мъже:

1. Карло Янка (Швейцария)        – 2:37.83 минути

2. Кетил Йенсруд (Норвегия)      – 2:38.22

3. Аксел Лунд Свиндал (Норвегия) – 2:38.44

– – –

48. Стефан Георгиев (България)    – 2:48.91

бързо пързаляне с кънки, 10 000 метра, мъже:

1. Ли Синхун (Република Корея)  – 12:58.55 минути

2. Иван Скобрев (Русия)         – 13:02.07

3. Боб де Йонг (Холандия)       – 13:06.73

ски свободен стил, крос, жени:

1. Ашли Макайвър (Канада)

2. Хеда Бернтсен (Норвегия)

3. Марион Жосеран (Франция)

ски северна комбинация, щафета 4 по 5 км, мъже:

1. Австрия (Бернхард Грубер,  Давид Крайнер, Феликс Готвалд, Марио Щехер)    – 49:31,6 минути

2. САЩ (Брет Камерота, Тод Лодуик, Джони Спилейн, Бил Демонг)  – 49:36.8

3. Германия (Йоханес Ридцек, Тино Еделман, Ерик Френцел, Бьорн Кирхайзен) – 49:51.1

24 февруари

———–

ски бягане, щафета 4 по 10 км, мъже:

1. Швеция (Даниел Рикардсон, Йохан Олсон, Андерс Сьодергрен, Маркус Хелнер)  – 1:45.05.4 часа

2. Норвегия (Мартин Йонсруд Сундби, Од-Бьорн Хелмесет, Ларс Бергер, Петер Нортхуг) – 1:45:21.3 часа

3. Чехия (Мартин Якс, Лукаш Бауер, Иржи Магал, Мартин Кукал) – 1:45:21.9

бързо пързаляне с кънки, 5000 метра, жени:

1. Мартина Сабликова (Чехия)       –  6:50.91 минути

2. Щефани Бекерт (Германия)        –  6:51.39

3. Клара Хюз (Канада)              –  6:55.73

шорттрек, щафета, 3000 метра, жени:

1. Китай (Мън Ван, Чжан Хуей, Чжоу Ян, Сун Линлин) – 4:06.610 минути – световен рекорд

2. Канада (Джесика Грег, Калина Роберж, Таня Венсан и Мариан Сен-Желе) – 4:09.137

3. САЩ (Алисън Бейвър, Алисън Дудек, Лана Геринг, Катрин Ройтер) – 4:14.081

бобслей, двуместен боб жени:

1. Канада 1 (Кейли Хъмфрис и Хедър Мойс)    – 3:32.28 минути

2. Канада 2 (Хелън Ъпъртън и Шели-Ан Браун) – 3:33.13

3. САЩ 2 (Ерин Пак и Елана Майерс)          – 3:33.40

ски свободен стил, скокове, жени:

1. Лидия Ласила (Австралия)  214.74 точки

2. Ли Нина (Китай)           207.23

3. Ги Синсин (Китай)         205.22

25 февруари

———–

Ски-алипийски дисциплини, гигантски слалом, жени:

1. Виктория Ребенсбург (Германия)   – 2:27.11 минути

2. Тина Мазе (Словения)             – 2:27.15

3. Елизабет Гьоргъл (Австрия)       – 2:27.25

Ски-бягане, щафетата 4 по 5 километра, жени:

1. Норвегия (Вибеке Скофтеруд, Терезе Йохауг, Кристин

Стьормер, Марит Бьорген)      – 55:19.5 минути

2. Германия (Катрин Целер, Еви Захенбахер-Щеле, Мириам Госнер, Клаудия Нищад)        – 55:41.1

3. Финландия (Пирьо Муранен, Вирпи Куйтунен, Рита-Лиса Ропонен, Айно Каиса Сааринен) – 55:49.9

ски северна комбинация, 10 км, индивидуално, мъже:

1. Бил Демонг (САЩ)                 – 25:32.9 минути

2. Джони Спилейн (САЩ)              – 25:36.9

3. Бернхард Грубер (Австрия)        – 25:43.7

хокей на лед, жени:

1. Канада

2. САЩ

3. Финландия

фигурно пързаляне, жени:

1. Ю-на Ким (Република Корея)       – 228.56 точки

2. Мао Асада (Япония)               – 205.50

3. Жоани Рошет (Канада)             – 202.64

Ски-свободен стил, мъже:

1. Алексей Гришин (Беларус)         – 248.41 точки

2. Джерет Питърсън (САЩ)            – 247.21

3. Чжунцин Лю (Китай)               – 242.53

26 февруари:

биатлон, щафета 4 по 7.5 км, мъже:

1. Норвегия (Халвард Ханеволд, Тарей Бьо, Емил Хегле Свендсен и Оле Ейнар Бьорндален) – 1:21:38,1 час (0 наказателни обиколки + 7 допълнителни патрона)

2. Австрия (Зимон Едер, Даниел Мезотич, Доминик Ландертингер, Кристоф Зуман)     – 1:22:16,7 (1+8)

3. Русия (Иван Черезов, Антон Шипулин, Максим Чудов, Евгений Устюгов)                 – 1:22:16,9 (0+4)

– – –

16. България (Михаил Клечеров, Владимир Илиев, Мирослав Кенанов и Красимир Анев)         – 1:29:39.7 (0+9)

ски алпийски дисциплини, слалом, жени:

1. Мария Рийш (Германия)          – 1:42.89 минута (50.75 секунди в първия манш и 52.14 секунди във втория манш)

2. Марлийз Шилд (Австрия)         – 1:43.32 (51.40 и 51.92)

3. Шарка Захробска (Чехия)        – 1:43.90 (51.15 и 52.75)

* Българката Мария Киркова отпадна в първия манш.

сноуборд, паралелен гигантски слалом, жени:

1. Николийн Зауербрай (Холандия)

2. Екатерина Илючкина (Русия)

3. Марион Крайнер (Австрия)

шорттрек, 500 метра, мъже:

1. Чарлс Хамелин (Канада)         – 40.981 секунди

2. Си-бак Сун (Република Корея)   – 41.340

3. Франсоа-Луи Трембле (Канада)   – 46.366

шорттрек, 1000 метра, жени:

1. Мън Ван (Китай)                – 1:29.213 минути

2. Катрин Ройтер (САЩ)            – 1:29.324

3. Сеун-Хи Парк (Република Корея) – 1:29.379

– – –

25. Евгения Раданова (България)    – 1:32.829

шорттрек, щафети мъже 5000 метра:

1. Канада (Чарлс Хамелин, Франсоа Хамелин, Оливие Жан, Франсоа-Луи Трембле) – 6:44.224 минути

2. Република Корея (Квак Йон-ги, Хо-сук Ли, Джун-су Ли, Си-Бак Сун) – 6:44.446 минути

3. САЩ (Джей Ар Селски,  Джордан Малоун, Аполо Антон Оно, Травис Джайнър) – 6:44.498 минути

кърлинг, жени:

1. Швеция

2. Канада

сноуборд, паралелен гигантски слалом, мъже:

1. Джеси-Джей Андерсън (Канада)

2. Бенямин Карл (Австрия)

3. Матийо Бозето (Франция)

– – –

26. Иван Ранчев (България)

ски бягане, 30 км класически стил, масов старт, жени:

1. Юстина Ковалчик (Полша)          – 1:30:33.7 час

2. Maрит Бьорген (Норвегия)         – 1:30:34.0

3. Aйно-Kaиса Сааринен (Финландия)  – 1:31:38.7

Бобслей, четириместен боб – мъже:

1. САЩ 1 (Стивън Холкъмб, Джъстин Олсен, Стийв Маслър, Къртис Томашевич)   – 3:24.46 минути

2. Германия 1 (Андре Ланге, Александер Рьодигер, Кевин Куске, Мартин Пуце) – 3:24.84

3. Канада 1 (Линдън Ръш, Крис льо Биен, Давид Бисет, Ласел Браун)        – 3:24.85

бързо пързаляне с кънки, отборно преследване, жени:

1. Германия (Даниела Аншуц, Щефани Бекерт и Катрин Мачерод) – 3:02.82 минути

2. Япония (Maсако Ходзуми, Нао Кодайра и Maки Табата) – 3:02.84

3. Полша (Катаржина Бахледа, Катаржина Возняк, Луиза Злотковска) – 3:03.73

бързо пързаляне с кънки, отборно преследване, мъже:

1. Канада (Maтийо Жиру, Лукас Маковски, Дени Морисън) – 3:41.37 минути

2. САЩ (Брайън Хансен, Чад Хедрик, Джонатан Кук) – 3:41.58

3. Холандия (Ян Блокхуйсен, Свен Крамер, Симон Куйперс) – 3:39.95

кърлинг, мъже:

1. Канада

2. Норвегия

3. Швейцария

28 февруари

———–

ски бягане, 50 км класически стил, мъже:

1. Петер Нортхуг (Норвегия) – 2:05.35,5 часа

2. Аксел Тайхман (Германия) – 2:05.35,8

3. Йохан Олсен (Швеция)     – 2:05:36.5

хокей на лед, мъже

1. Канада

2. САЩ

3. Финландия

Германия остава начело в общото класиране по медали за всички времена след XXI-е Зимни Олимпийски игри във Ванкувър

Общо класиране по медали след завършването на XXI-е Зимни Олимпийски игри във Ванкувър:

злато  сребро бронз    общо

1. Германия (ФРГ, ГДР)         128    129    101      358

2. Русия (СССР, ОНД)           123     92     93      308

3. Норвегия                    107    106     90      303

4. САЩ                          87     95     71      253

5. Австрия                      55     70     76      201

6. Канада                       52     45     48      145

7. Швеция                       48     33     48      129

8. Швейцария                    44     37     46      127

9. Финландия                    41     59     56      156

10. Италия                       37     32     37      106

11. Холандия                     29     31     26       86

12. Франция                      27     27     40       94

13. Република Корея              23     14      8       45

14. Китай                         9     18     17       44

15. Япония                        9     13     15       37

16. Великобритания                9      3     10       22

17. Чехия (Чехословакия)          7     13     21       41

18. Австралия                     5      1      3        9

19. Хърватия                      4      5      1       10

20. Естония                       4      2      1        7

21. Полша                         2      6      6       14

22. Лихтенщайн                    2      2      5        9

23. Беларус                       1      4      4        9

24. Казахстан                     1      3      2        6

25. БЪЛГАРИЯ                      1      2      3        6

26. Словакия                      1      2      1        4

27. Белгия                        1      1      3        5

. Украйна                       1      1      3        5

29. Испания                       1      –      1        2

30. Узбекистан                    1      –      –        1

31. Югославия                     –      3      1        4

32. Унгария                       –      2      4        6

33. Люксембург                    –      2      –        2

34. КНДР                          –      1      1        2

35. Дания                         –      1      –        1

. Нова Зеландия                 –      1      –        1

37. Словения                      –      2      5        7

38. Литва                         –      2      1        3

39. Румъния                       –      –      1        1

ЗИМНИТЕ ОЛИМПИАДИ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ

Рекордните 2621 спористи от 82 страни се включиха в 86-е състезания в отделните спортове на Зимната Олимпиада във Ванкувър. Това e с повече от сто атлети спрямо предишния рекорд от Игрите в Торино преди четири години, в които участваха 2508 спортисти от 80 държави в 84 състезания.

година домакин       дата      страни спортисти състезания

I 1924 Шамони        25.1.- 5.2.   16    258        16

II 1928 Сен Мориц     11.2.-19.2.   25    464        14

III 1932 Лейк Плесид    4.2.-15.2.   17    252        14

IV 1936 Гармиш-

Партенкирхен   6.2.-16.2.   28    646        17

V 1948 Сен Мориц     30.1.- 8.2.   28    669        22

VI 1952 Осло          14.2.-25.2.   30    694        22

VII 1956 Кортина       26.1.- 5.2.   32    821        24

VIII 1960 Скуоу Вали    18.2.-28.2.   30    665        27

IX 1964 Инсбрук       29.1.- 9.2.   36   1091        34

X 1968 Гренобъл       6.2.-18.2.   37   1158        35

XI 1972 Сапоро         3.2.-13.2.   35   1006        35

XII 1976 Инсбрук        4.2.-15.2.   37   1123        37

XIII 1980 Лейк Плесид   13.2.-24.2.   37   1072        38

XIV 1984 Сараево        8.2.-19.2.   49   1272        39

XV 1988 Калгари       13.2.-28.2.   57   1423        46

XVI 1992 Албервил       8.2.-23.2.   64   1801        57

XVII 1994 Лилехамер     12.2.-27.2.   67   1737        61

XVIII 1998 Нагано         7.2.-22.2.   72   2176        68

XIX 2002 Солт Лейк Сити 8.2.-24.2.   77   2399        78

XX 2006 Торино        10.2.-26.2.   80   2508        84

XXI 2010 Ванкувър      12.2.-28.2.   82   2621        86

XXII 2014 Сочи           7.2.-23.2     –      –         –

РУСКИЯТ ПРОВАЛ И РУСКАТА МЕТЛА

Руският президент Дмитрий Медведев още веднага след закриването на Олимпиадата в Канада каза на среща с ръководството на неговата, и тази на премиера Путин – партия “Единна Русия”, че чиновниците, отговорни за подготовката на олимпийския отбор на игрите във Ванкувър, трябва да подадат заявления за напускане.

На зимните олимпийски игри във Ванкувър отборът на Русия едва зае срамното 11-то място в класирането по нации с 3 златни, 5 сребърни и 7 бронзови медала.

” Отговорните лица трябва да вземат мъжко решение и да напишат заявления за напускане. Ако не могат, ние ще им помогнем. Ние дълго време използвахме съветските възможности, но по едно време те завършиха,” каза руският президент, цитиран от държаната информационна агенция на Русия ИТАР-ТАСС. “Ние загубихме съветската спортна школа. Сега без всякакво колебение трябва да започнем подготовка за Сочи “.

Tреньорът на отбора по ски-скок на Русия германецът Волфганг Щайерт стана първата жертва на кампанията на руския премиер Дмитрий Медведев срещу управниците на Руския олимпийски комитет (РОК). Щайерт напусна принудително.

От изпълнителния комитет на Олимпийския комитет на Русия пък съобщиха,  че председателят на комитета Леонид Тягачов е написал заявление за напускане на своя пост. Президентът Медведев заяви, че оставката на президентът на Олимпийския комитет на Русия Леонид Тягачов е “нормална реакция”.

Министър-председателят на руската федерация Владимир Путин е категорично против всякаква милост към олимпийските шефове.