Леопард ще изреве утре в София

Персийски леопард от френския град Дювал ще влезе утре в Столичния зоопарк

Пристигнат още няколко вида патици, антилопа, видри, рисове и цели десет лемура

Три женски лопатара и три женски муфлона вече се разтъпкват из зоопарка, след като част от тях бяха убити от бездомни кучета

София, 18 март 2010г. Персийски леопард от френския град Дювал пристига утре в Столичния зоопарк, съобщи директорът на зоологическата градина д-р Иван Иванов. Женският леопард не е единственото попълнение, което очакват в зоопарка през тази година, добави д-р Иванов, цитиран от БТА.

От чешки зоопарк се очаква да пристигнат четири вида патици, антилопа адакс, видри и двойка блатни рисове. Този вид рисове са познати и като тръстиков хаус. Те са най-едрите котки от рода Felis, като дължината им достига 70-75 см., а височината – около 36 см. Блатният рис е силен и свиреп хищник с превъзходен слух.

Десет лемура очакват в столичния зоопарк от зоопарка в Единбург. В естествени условия приматите от групата на полумаймуните се срещат само на остров Мадагаскар и Коморските острови, като наименованието лемур идва от латинската дума lemures, означаваща нощни духове /призраци/. Предполага се, че лемурите имат цветно зрение, а освен това разчитат и на силното си обоняние – за разлика от маймуните, носът им е винаги влажен, подобно на кучешкия.

От хановерския зоопарк в София се очаква още една двойка персийски леопарди. След пристигането на женския леопард от Дювал в зоопарка вече ще се формира една двойка. Персийският леопард е най-големия от подвидовете на леопарда. В естествени условия хищниците от този вид обитават южните региони на Азербайджан, предимно в Талишката планина, Нагорни Карабах и Нахичеван. От Хановер се очакват и няколко вида змии, както и няколко вида водоплаващи птици.

Зоологическата градина в София вече получи по три женски лопатара и три женски муфлона. По този начин се възстановява числеността на този вид животни, които бяха убити от бездомни кучета в края на януари. Добрата новина, по думите на д-р Иванов е, че и муфлоните, и елените скоро очакват потомство.

Зоопаркът се е сдобил и с още един представител на вида антилопа адакс. След като първото новородено през тази година беше също представител на този вид. Чифтокопитните са включени в Червената книга, като в момента той е разпространен в областта Ел Джуф между Мавритания и Мали.

В края на март – на 27 март, зоопаркът организира поредният Ден на осиновителя, каза още д-р Иванов. Поканени за празника са кметът на София Йорданка Фандъкова и министър-председателят Бойко Борисов, който е сред осиновителите в зоопарка. Предвиденае програма, която ще продължи през целия ден.

За миналата година осиновителите в зоопарка са се увеличили с 10, като вече доближават 110, посочи още д-р Иванов.