Ела вълчо изяж ме!

До края на 2009 бе планирано язовирната стена на ЦАНКОВ ЗАМЪК да бъде завършена напълно. На 24 юли 2009 точно в 12 ч по австрийска традиция на язовирната стена тържествено се отбеляза 500-хилядния кубик налят бетон. Технически характеристики: Обем: 111 000 000 кубични м; Максимална височина на стената: 130 м; Кота на короната: 688,50 м; Дължина на стената по оста на короната: 468 m; Дължина на дъговата част: 345 м; Обем на използвания бетон: 465 000 кубични м ФОТО: Цецо, 4Кулпиксдотком

“ПИТКАТА” – или как се движат парите “под масата” … които се оказва, че вече са “на масата” в България?

Или само част от питката … схеми и обръчи …  по света и най-вече у нас

Бойко Борисов: “Кражба – двойно оскъпяване на обект, “най-скъпият път в България”, четири пъти промени на анекси за оскъпяване, австрийци дошли за да вземат пари – за всичко са виновни от тройната коалиция – БСП, ДПС и НДСВ! Ще доведа главният прокурор да види! А вътрешният министър да покаже на протестиращите полицаи къде са им парите!”

Mинистър Трайчо Трайков: “Mощността на струващия толкова скъпо на страната ни  “Цанков камък” е 8% от един реактор на  АЕЦ- Козлодуй. Сигурно нашият живот няма да ни стигне за времето на възвръщаемост на инвестицията!”

Смолян, 18 март 2010г. Обектът “Цанков камък” е правен на принципа “Ела, вълчо, изяж ме!”, посочи минитърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, цитиран от БТА.

Обектът “Цанков камък” е оскъпен над два пъти от първоначалната стойност, защото така се краде, коментира пред журналисти край Девин министър-председателят Бойко Борисов.  Според него отговорна за това крадене е тройната коалиция, кръговете – от “Белене”, а обръчите – от “Цанков камък”.

Заедно с министрите Цветан Цветанов и Трайчо Трайков премиерът пристигна днес на мястото на строителството на хидровъзел “Цанков камък” и на изграждащия се 21-километров обходен път, който струва 120 млн. евро.  Това е най-скъпият път в България за последните години, такъв инвестиционен разход за строителството на път не е правен, заяви изпълнителният директор на НЕК Красимир Първанов.

Изграждането на “Цанков камък”, включително и със стойността на най-скъпия български път ще достигне 460 милиона лева, докато по първоначалните изчислeния обектът e за 200 милиона евро, обясни пред премиера Красимир Първанов. По негови думи част от оскъпяването се дължи на огромни инфлационни надбавки, които досега възлизат на 59 милиона евро, а има искания за плащане на още 31 милиона евро. Според директора на НЕК прокуратурата ще даде по-точна преценка какви са причините за оскъпяване на “Цанков камък”.

Договорът за “Цанков камък” е правен на принципа “Ела, вълчо, изяж ме!”, т.е. НЕК е инвеститор, който поема абсолютно всички рискове, посочи минитър Трайчо Трайков. Според него мощността на струващия толкова скъпо на страната ни  “Цанков камък” е 8 процента от един реактор на  АЕЦ- Козлодуй. Сигурно нашият живот няма да ни стигне за времето на възвръщаемост на инвестицията в “Цанков камък”, посочи Красимир Първанов.

Всъщност парите от “Цанков камък” са в Девин, заяви Бойко Борисов, визирайки “сараите и други красиви неща”.  Според  премиера консултанти на проекта са взели по няколко милиона. Министър-председателят заяви, че ще доведе на обекта и главния прокурор. Бойко Борисов препоръча на Цветан Цветанов да покаже строителния обект на протестиращите полицаи, за да видят къде са техните пари.

Изграждането на “Цанков камък” започна след междуправителствена спогодба, сключена през 2003г. от  българските министри на екологията, на енергетиката, на финасите и австрийския министър на земеделието, уточниха от НЕК. За изпълнители на обекта бяха посочени австрийски фирми.

Австрийците са дошли, намерили са разграден двор от хора, които искат да вземат доста пари, защото са взели със сигурност, заяви Бойко Борисов. Според него иначе няма логика да се подписват четири пъти нови анекси по договора.

Министър-председателят не намира причина и логично обяснение “защо е този инфлационен индекс, след като по вина на изпълнителя се бави проектът, но за това забавяне данъкоплатците плащат инфлационен индекс”.

Имало е политически умисъл това да се случи, смята Цветан Цветанов.

Строителство – До края на 2009 бе планирано язовирната стена да бъде завършена напълно. На 24 юли 2009 точно в 12 ч по австрийска традиция на язовирната стена тържествено се отбеляза 500-хилядния кубик налят бетон.

Строежът на язовир Цанков камък – фотогалерия | Уникални снимки в забранената зона – кликнете на заглавието

Технически характеристики

Обем: 111 000 000 кубични метра.

Максимална височина на стената: 130 метра.

Кота на короната: 688,50 метра

Дължина на стената по оста на короната: 468 метра

Дължина на дъговата част: 345 метра

Обем на използвания бетон: 465 000 кубични метра

“ПИТКАТА” – или как се движат парите?

Или само част от питката … схеми и обръчи …

Хидровъзел Цанков камък е проект за изграждане на язовир и водноелектрическа централа на реките Въча и Гашня в близост до село Михалково, Южна България. Строителството му започва през 2004 г., като се очаква да бъде завършен около 2010 г. Цанков камък е най-големият язовир, строен в България от средата на 80-те години. Електроцентралата има сравнително малка мощност (2 турбини по 40 MW), но язовирът трябва да подобри работата на останалите централи от каскадата Въча. В момента на р. Въча се експлоатират шест ВЕЦ с обща инсталирана мощност 400 МВт и годишно енергийно производство 460 ГВтч.

Хидровъзелът е собственост на Националната електрическа компания (НЕК) и се финансира от банков консорциум от Австрия от австрийските компании начело с “Алпине маудер бау” и други европейски страни. Обявено е, че той ще бъде субсидиран от правителството на Австрия, което трябва да изкупува спестените чрез водноелектрическата централа емисии на въглероден диоксид, съгласно Протокола от Киото. Строежът е обявен, като първият пилотен проект за съвместно изпълнение по Протокола от Киото на основата на Меморандум за разбирателство между правителствата по това време на Р. България и Р.Австрия. Съгласно Протокола от Киото, в периода от 2008 до 2012 г. включително, Австрия и България са задължени да намалят емисиите на парникови газове. Проектът дава възможност спестените емисии на СО2 да се предоставят на Австрия за изпълнение на нейните задължения по Протокола от Киото. Редуцираните емисионни единици ще се заплащат от Австрия на България по цена 10 долара за тон редуцирани емисии. Проектът е първи в това отношение и за двете страни.

На 2 септември 2002 година oт австрийска страна този меморандум е подписан от г-н Вилхелм Молтерер, Федерален министър на земеделието, горите, околната среда и водите, а от българска страна – от г-н Милко Ковачев, Министър на енергетиката и енергийните ресурси, г-н Милен Велчев, Министър на финансите и г-жа Долорес Арсенова, Министър на околната среда и водите.

Министерският съвет на Република България с Решение № 592 от 02.09.2003 г. определя Националната електрическа компания ЕАД за инвеститор на проекта.

На 14 ноември 2003 г., във Виена са подписани договорите за финансиране. За  половината  от сумата  (100  млн.   Евро)  е осигурен  експортен  кредит, гарантиран от австрийската банка Oesterreichische Kontrolbank Aktiengellschaft   (OeKB). Останалите 120   млн. Евро се осигуряват чрез търговски кредит. Схемата на цялостното финансиране включва следните основни участници:

VA TECH Finance – Водеща банка-организатор;

Bank Austria   Creditanstalt – Банка-организатор   на  експортния кредит в размер на 100 милиона евро с участници Fortis Bank, Raiffeisen Zentralbank, Societe Generale;

Credit Suisse  First  Boston – Банка-организатор  на търговските кредити;

Oesterreichische Kontrolbank Aktiengellschaft (OeKB) осигурява експортна застраховка, покриваща политическия и търговски риск на експортния кредит в размер на 100 милиона Евро.OeKB също снабди сделката с презастраховка от четири допълнителни експортни кредитни агенции: Coface от Франция; Hermes от Германия; EKN от Швеция и Egap от Чешката република.

Сделката има 16-годишен срок.

ЦАРСКИ ГРЪМ И ТРЯСЪК

На 29 април 2004 г. Министър-председателят Симеон Сакскобургготски дава старт на строежа на Хидровъзел Цанков камък с три символични взрива, които огласят околноста. Преди това шефът на ДПС Ахмед Доган многократно декларира и пред медиите, че той е осгурил инвестицията.

През април 2004 г. aвторитетното британско списание EUROMONEY определи строителството на ХВ Цанков камък за сделка на годината като най-добре структурирания проект в търговско-финансово отношение за 2003 г.

За основен строителен изпълнител е избран “Минсторой холдинг” (МИНСТРОЙ), която бе част от “Мултигруп” и се ръководи от бившия вицепрезидент на групировката Николай Вълканов. Той пък не крие близките си отношения с Доган – фирмите му са сред най-големите дарители на ДПС.

След 1989г. МИНСТРОЙ строи предимно луксозни жилищни и хотелски обекти по Черноморието и други части на страната. Като няколкото комплекса с едно име “Семирамида” в Боровец, Слънчев бряг (строеж април 2004 – май 2005 за 6.55 милиона лева) и Варна (строеж януари 2006 – юни 2007 за 8.5 милиона лева).

Както и СПА комплекс “Орфей” в град Девин (строеж август 2004 – ноември 2005 милиона лева). Балнео – рехабилитационен Център SPA комплекс Орфей  е разположен в центъра на град Девин на площ от 17 500 кв.м. Общата  разгърната площ на комплекса е 25 000 кв.м.

Комплекса се състои от: 5 етажен хотел – 5 звезди, 11 етажен хотел –  4 звезди, балнеология, външен ресторант, външен бар, барбекю, амфитеатър,  както и добре развито външно пространство включващо алейна мрежа и външен басейн. И двата хотела имат топла връзка с балнеология, разполагаща с най-съвременно технологично SPA оборудване. Балнеологичния блок  ползва минерални води гр. Девин и Беденски минерални бани.

Хотелската част разполага с общо 210 хотелски стаи и апартаменти с общо 420 легла. Всички са луксозно обзаведени и оборудвани. Резиденция Росенец (строеж август 2004 – юли 2005), разположена близо до гр. Бургас, богато залесена на самия бряг на морето, с обща разгърната площ 2400 кв.м. Сградата е развита на три нива с общо 11 апартамента. В сутерена е разположен мини SPA Център. През 2006 година стартира  изграждане на парк Росенец, който се развива между  резиденцията и морския бряг. Проекта включва в себе си, изграждане на  барбекю, скатно затревяване и залесяване, алейна мрежа с воден ефект и изграждане на пречиствателна станция.

Възложител на проекта в Девин е фирма “Еконейчър груп” ООД (БУЛСТАТ 130963149). По това време съдружник е бъдещият министър на земеделието през 2008г. Валери Цветанов.

Еконейчър груп е регистрирана на 5 ноември 2002 г. от бившия земеделски министър Нихат Кабил и наследника му на този пост Валери Цветанов с капитал 5000 лв. Двамата остават във фирмата до 11 февруари 2005 г. Тогава дяловете й придобиват “Бългериън еко проджектс” ЕООД, и “Родопи еко проджектс” ООД.

СПА комплексът “Орфей” в Девин бе открит лично от Ахмед Доган през 2005 г. Там той даде старт и на кампанията на ДПС за избор на евродепутати. А малко преди това публично се похвали: “Знаете ли каква реклама може да се направи за здравен туризъм и т.н.?! Неслучайно съм инвестирал в Девин, не само за топлата вода, да си топя краката там, да се правя на интересен”. Явно и държавата мисли така, след като НОИ редовно включва хотела в програмите си за рехабилитация. Екстрите обаче се ползват главно от чиновници на социалното министерство, а не от обикновени хора.

Нихат Кабил и Валери Цветанов са съдружници във фирма “Еконейчър груп” ООД през 2002 г., когато Кабил е зам.-министър на земеделието при министър Мехмед Дикме. Под натиска на Дикме Кабил излиза от фирмата, която има широк предмет на дейност пак в полето на селското стопанство.

Участието на Цветанов е заличено от “Еконейчър груп” чак през 2005 г., когато във фирмата влизат “Бългериън еко проджектс” и “Родопи еко проджектс”. Година по-рано двете фирми са в сложни схеми за участие в ГОРУБСО-Златоград заедно с бившата фирма на Мултигруп “Минсторой холдинг”. По-късно срещу тогавашния кмет на Златоград Младен Чаушев е заведено съдебно дело, защото с фалшифицирано решение на общинския съвет помага на “Родопи еко проджектс” да се даде концесия за използване на геотермална вода в района на Ерма река, без изготвен правен и екологичен анализ. Кметът е осъден условно на затвор през 2007 г. Същата година той губи и местните избори. С други лица, приближени на ДПС, Цветанов участва във фирма “Д Прайм” АД, регистрирана през 2003 г., с предмет на дейност дървопреработка, продажба на селскостопанска продукция и туризъм. През 2004 г. влиза и във “Възраждане 1”, през 2005 г. – в “Биопроект” ООД.

През 2006 година за срок от 20 години, считано от 06.03.2006 г. на “Еконейчър груп” е предоставена концесия (№000604) от кмета на Девин за места за “волейболни и баскетболни площадки”.

През 2007-ма година Валери Цветанов е вписан и във фирма “Ренесанс груп” АД заедно с члена на ръководството на ДПС Людмил Георгиев.

Проверката на комисията за корупцията започна по искане на ДСБ в средата на 2008 година. Хората на Костов поискаха да знаят кои са собствениците на т.нар. Боянски сараи, хотела “Каса Домини” в Рибарица, СПА комплекса “Орфей” в Девин, парка “Росенец” до Бургас и Двореца на децата в Дръндар, родното село на председателя на ДПС Ахмед Доган. От ДСБ се интересуваха с какви пари са придобити тези имоти и дали са плащани редовно данъци. Като бе посочено, че всичко се върти около Сараите на Ахмед Доган.

**** Съгласно решение на Съвета на директорите на Български енергиен холдинг ЕАД, от 1.02.2010 г. г-н Красимир Първанов е новият член на Съвета на директорите и изпълнителен директор на Националната електрическа компания ЕАД. Г-н Красимир Първанов има близо 20 годишен стаж в областта на енергетиката. От 1990 година той работи в Електроразпределение Столично ЕАД, като последователно заема различни позиции в дружеството. От октомври 2007 до 31 януари 2010 г. е Директор Инвестиции, проучване и предоставяне на мрежи в “ЧЕЗ Разпределение България” ЕАД. Господин Първанов е завършил Техническия университет в София със специалност “Електроинженер”.  Има и магистърска степен по “Публични финанси” от Университета за национално и световно стопанство.

ИЗТОЧНИЦИ: Уикипедиа, Минстрой-официален уебсайт, Медияпул, Дневник, справочна фирмена система ДАКСИ, НАЦИОНАЛЕН КОНЦЕСИОНЕН РЕГИСТЪР, НЕК, в-к СЕГА и други медии в България

8 comments for “Ела вълчо изяж ме!

 1. 2010/03/18 at 9:12 PM

  Тези снимки ( http://ivomirchev.com/2010/02/строежът-на-язовир-цанков-камък-фото/ ) не са ми вече толкова красиви, колкото бяха преди…

 2. 2010/03/20 at 10:53 PM

  20.03.10
  Доган взел 1500000 лева за “Цанков камък”
  Труд

  Лидерът на ДПС Ахмед Доган е взел солидна сума – 1,5 млн. лева, като консултант по четири мегапроекта на предишното правителство – хидровъзел “Цанков камък”, “Доспат”, каскада “Горна Арда” и язовир “Тунджа”.

  Изплащането на парите е уредено с договор за консултантски услуги от януари 2008 г. между Ахмед Демир Доган и Института по минно дело чрез “Минстрой холдинг”, представляван от Николай Вълканов.

  По силата на този документ лидерът на ДПС става “мениджър на проучванията” за “Цанков камък” и останалите три хидроенергийни обекта.

  Според първоначалния договор от януари 2008 г. лидерът на ДПС е трябвало да получи 1,950 млн. лева за мениджърската си работа по четирите проекта в сферата на хидроенергетиката.

  Година по-късно – през февруари 2009 г., Ахмед Доган взема 1,5 млн. лева. Той от своя страна възлага изпълнението на проектите на четирима специалисти, които са служители на “Минстрой холдинг”. Така според документите Данаил Тафров, бивш изп. директор на НЕК, получава за работата си 25 000 лева, Ани Христова – 10 000 лева, Жулиета Христова – 7,5 хил. лева и Марияна Захариева – 7,5 хил. лева.

  За четиримата експерти общо Ахмед Доган заделя 50 хил. лева. Така от изплатената му сума остават 1,450 млн. лева.

  “Минстрой холдинг” работи на “Цанков камък” като подизпълнител на главния изпълнител – австрийската фирма “Алпине Бау”.

  При посещение на премиера Бойко Борисов преди три дни на обекта стана ясно, че от 2004 г. стойността на хидроенергийния комплекс е скочила нагло повече от 2 пъти – от около 200 млн. евро на 460 млн. евро. Парите трябва да се осигурят от държавната НЕК. По данни на компанията за “Цанков камък” е отишла и голяма част от заема от 250 млн. евро, отпуснат от френската БНП “Париба” за проекта АЕЦ “Белене”.

  През май м.г. – в края на мандата на тройната коалиция, НЕК подписа споразумение с австрийските фирми “Алпине Бау” и ЕВН (собственик на Енергото в Югоизточна България) за включването им в проекта “Горна Арда”. Изграждането на скъпо струващата каскада от три язовира и три ВЕЦ-а започна през 1999 г. по решение на правителството на Иван Костов.

  Доган е бил мениджър на проучванията и за яз. “Тунджа”. Анкара от години настоява за изграждане на такова езеро на общата ни граница. България отказваше с мотива, че язовирът ще залее наши плодородни земи, а производството на ток ще става във ВЕЦ на турска територия.

  ДПС се гордее с “Цанков камък”

  “Гордеем се с всички инвестиционни проекти от нашия мандат – не само с “Цанков камък”. Това са проекти за милиарди левове.” Така депутатът от ДПС Алиосман Имамов отговори на упреците, че “обръчи на ДПС” са източвали пари по проекта за хидровъзела. Според Имамов, ако Борисов има информация за нарушения, е трябвало да я даде за проверка, вместо да сипе обвинения.

  Петима депутати от ДПС, 10-ина кметове от движението и гости от Гърция и Турция пристигнаха вчера в доспатското село Барутин, за да почетат 38-ата годишнина от т. нар. възродителен процес. Хората очакваха да се появи и лидерът на ДПС Ахмед Доган, но той не дойде.

  Според зам.-председателя на партията и на Народното събрание Христо Бисеров селото е символ на случилото се с българските турци при комунизма. Депутатът Ариф Агуш пък настоя “възродителният процес” да влезе в учебниците по история. Без това не можело да има интеграция. “Текстовете трябва да стъпят на научна основа. Всички възродители си написаха книги – Тодор Живков, Димитър Стоянов, Пенчо Кубадински, и след 30-40 години това време ще се изучава по тези мемоари”, каза Агуш.

 3. 2010/03/20 at 11:08 PM

  Коментар:
  Да,трябва възродителния процес да влезе в учебниците по история!
  Но нека да пише в тях и как заради интересите на крадливите си водачи хората с турско самосъзнание 20 години гласуват за своите палачи и пълнят джобовете им!
  Да пише също колко от тези същите “праоверни” българи имат повече от средно образование!
  Да пише и по колко чавета раждат, пардон произвеждат! Като мексиканците в Калифорния!
  Те нямат семейства – те имат фабрики!

  А пък от учебниците да се извадят уроците за т.нар. ОСМАНСКО ПРИСЪСТВИЕ,
  от някои наричано “Османско Иго” или “Турско робство”!
  Защото сигурно когато турците са ПРИСЪСТВАЛИ, българите са отсъствали
  България е напълно откачена държава!

  Ако Бойко не успее да “ликвидира” поне Доган, (тръгнал е и за президента),
  то червено-черната-жълтеникава коалиция пак ще му се смее!

  Мале – какво чудо !

 4. 2010/03/20 at 11:19 PM

  ТУРСКО-КОМУНИСТИЧЕСКИ СХЕМИ ЗА НАЦИОНАЛНО СПАСЕНИЕ И ПРОГРЕС

  ОБРЪЧИ ОТ ФИРМИ

  Всъщност думите, които изрече Ахмед Доган на 23 юни 2005 г. в шоуто на Слави, часове преди деня за размисъл за парламентарните избори, са: “Вижте, в цял свят, като започнете от Америка до Япония, всяка партия си има, така да се каже, обръч от фирми.”

  Тази фраза е интерпретирана толкова много, че всъщност точно това доказва нейната истинност.
  Всеки, който се е занимавал с политика, добре знае, че Доган казва истината.
  Макар той добре да съзнава също, че в политиката истината вреди най-много на този, който я казва.
  А 40% от държавния бюджет в България преминава през обществени поръчки…

  Обединение за национално спасение (ОНС)

  Обединението е създадено през март 1997 г., след като ДПС излиза от коалицията на Обединените демократични сили.

  То включва ДПС, “Нов избор”, Зелената партия, Партия Демократичен център, Федерация “Царство България” и БЗНС “Никола Петков”.

  На изборите на 19 април 1997 г. коалицията печели 7,60% и 19 депутатски места в 38-ото НС. До ноември 1997 г. ОНС е в т. нар. “реформаторско мнозинство” в парламента и подкрепя правителството на ОДС. След това напуска това мнозинство и започва остро да атакува СДС по множество въпроси.

  В средата на март 1998 г. д-р Желю Желев заяви, че ще се създаде нов съюз на либерални партии, в който ще участват ДПС и “Нов избор” на Димитър Луджев. Година по-късно той каза, че новата коалиция ще се яви на местните избори през 1999 г., а след това и на парламентарни избори. Нещо, което не се случи.

  Обсадата на парламента

  На 10 януари 1997 г. сградата на Народното събрание е обсадена от протестиращите срещу управлението на Виденов. В сградата са повикани барети за да пазят депутатите на БСП. Депутатите са охранявани и отведени със специални автобуси. Николай Добрев като вътрешен министър тогава е замерян с павета, закрит от щитовете на столичната полиция, оглавявана по онова време от сегашния генерал Красимир Петров. Бившият премиер Филип Димитров е пребит от полицай и закаран в “Пирогов”. Заедно със запалването на партийния дом 7 г. по-рано обсадата на парламента остава емблема на “кубинския” период в нашия преход.

  Оня списък

  Една афера в зората на демокрацията, свързана със списък, който предполагаемо Ахмед Доган предал в турското посолство. В този списък имало имената на офицери от българското външнополитическо и военно разузнаване. На 4 февруари 1992 г., по разказ на работилия в турското посолство Мехмед Тефик, Доган е поискал от него да му се уреди прием “в удобен ден, в най-кратко време”. Срещата е уредена. Доган и Тефик са приети от Атъф Шекерджиоглу в т. нар. “стая бункер”.

  По случая се завежда дело. Последният документ по него е със заключение за прекратяване и е подписан от следователя Владимир Стойков, заместник на директора на Националната следствена служба Ани Крулева.

  “Не е налице издаване на държавна тайна от Ахмед Доган”, заключава и прокурорът Нестор Несторов, който прекратява делото.

  Опицвет

  Име на село на 30-ина км западно от София и на един особено скандален случай в съдебната ни система. На 18 декември 1997 г. служители на НСБОП разбиват в селото нелегален цех за наркотици. Намерени и иззети са около 330 кг амфетамин и 666 кг бензил-метил-кетон на обща стойност около 30 000 000 лева. На мястото е арестуван химикът Валери Величков. По късно чрез Интерпол е задържан и Кристиян Младенов. Софийският окръжен съд осъжда двамата съответно на 6 и 7 години затвор и на глоби. Втората инстанция – апелативен съд, потвърждава решението.

  Но на 18 декември 2001 г. състав на Върховния касационен съд решава, че произведеното в лабораторията било едва ли не за лична употреба, за експеримент и двамата обвиняеми не са знаели за наркотичните му свойства. Така Величков получава едногодишна условна присъда, а Младенов е оправдан.

  Все пак през 2002 г. ВКС връща делото и Софийският апелативен съд през 2005 г. пак налага ефективни присъди.

  Орсовки

  Земеделски кооперации от времето на правителството на Жан Виденов, кръга “Орион” и Българската земеделска и промишлена банка.

  Кооперациите бяха наречени така на името на депутата от БСП в 36-ото и 37-ото НС Златимир Орсов.
  (Впрочем той и настоящият главен прокурор Борис Велчев бяха в една и съща адвокатска кантора.)
  “Орсовките” бяха опит да се възродят бившите ТКЗС-та и са част от т. нар. “масова приватизация”.
  “Масовата приватизация” фактически бе схема на блокаж на приватизацията; тя създаваше в множество предприятия различни по размер частни дялове, но като съхранява държавното участие.

 5. 2010/03/22 at 1:22 AM

  ЗАКОН ЗА ИЗТРЕБЛЕНИЕ НА РАЗБОЙНИЧЕСТВОТО – 1887
  ………………………………………………………………………………………………
  Разбойник се счита онзи, който по навик или занаят сам или с други лица извършва грабеж, насилие или убийство с цел за ограбване.
  ……………………………………………………………………………………………….
  Чл. 1. В околиите, дето се появяват разбойници, ако полицейската стража е недостатъчна за истреблението им, Министрът на Вътрешните Дела, по представление на надлежния окръжен управител разрешава да се образуват особни потери.
  Чл. 2. За да се приеме някой за потераджия освен условията, които се изискват за полицейски стражар, трябва:
  1) да е запознат добре с местността дето върлуват разбойници и 2) да е препоръчан от общинското управление за честен и неустрашим. Потераджиите се зачисляват и уволняват от окр.управител по представление от надлежния окол. началник.
  Чл. 3. На потераджиите за всичко време, през което служат, се плаща от държавата в месец по 65 лева на пешите, и 90 лева на конните. Оръжие и форменни дрехи им се дават тоже от държавата.
  Чл. 4. Потерите се намират под командата на околийския началник, или определените от него стражаре. В случай на нужда потерята може да поиска помощ от най-близките общински власти, а така също и да минува в друга околия. Общинските власти са длъжни да дават поисканата от потерата помощ незабавно и не по-малко от 10 души на всеки 100 къщи. За въоръжение на назначените от общинските власти за помощ на потерите лица своевременно се отпущат по распорежданието и усмотрението на Министра на Вътрешните Дела нуждното число пушки и патрони от пра-вителствените складове.
  Чл. 5. В околии, на които началниците нямат помощници, Министрът на Вътрешните Дела, по представление на окръжния управител, назначава по един приет аз специално по преследвание разбойниците. Разноските по съдържанието на така назначените пристави се покриват от кредитът за полицейската стража.
  Чл. 6. Потерите нямат право да земат от населението нищо безплатно, обаче ползуват се с правата предвидени в чл. 29 от „устава за полицейската стража”.
  Чл. 7. Всеки потераджия се снабдява от околийския началник със свидетелство, с което
  удостоверява личността и длъжността му.
  Чл. 8. Ако някой потераджия осакатее или умре при испълнение на служебните си обязаности, нему или на семейството му се дава инвалидна пенсия, съгласно със закона за инвалидното съдържание от 25 ноември 1880 година.
  Забележка: Ако при испълнение на служебни обязаности се повреди или убие коня на
  потераджията, стойността му се плаща от държавното сокровище.
  Чл. 9. Всеки потераджия, който убие или улови жив някой разбойник, получава според важността на разбойника и степента на подвига от 50 до 500 лева награда, която се отпуща с приказ от Министра на Вътрешните Дела.
  Чл. 10. Чиновниците от полицията, а така също и потерите, за които се докаже, че с
  немарливостта си или с неземание своевременното нуждните мерки, дали са възможност на разбойниците да избягат и да се крият, отчисляват се и се дават под съд за наказание със затвор от 6 месеца до 3 години.
  Чл. 11. Ако някое село, махла, или колиба укрива разбойници, или отказва своевременното даване на предвидената в чл. 4 от настоящия закон помощ, подлага се на екзекуция по решение от Министерския Съвет. Постановлението на съвета трябва да бъде мотивирано и да се обнародва в „Държавен Вестник”. В него се определя, в какво ще състои и колко денье ще трае екзекуцията.
  Чл. 12. Министрът на Вътрешните Дела може да забрани прибиваването на овчари, бичкиджии и други хора в гористите места, дето върлуват разбойници, а също и да преселява в селата ония
  колибари, които се подозряват в укривание разбойници, както и съмнителните роднини на последните. Той може да забрани на подозреваемите в разбойничество приселници да се заселяват в пограничните околии и да заселява във вътрешността на държавата преселенците, чието прибивавание по границата е вредно за обществената безопасност.
  Чл. 13. Разбойниците, укривателите и съучастниците им, както и всички лица, които с оръжие в ръка би си позволили да произвеждат или би произвели бунт срещу държавата се съдят от полевите- военни съдилища.
  Чл. 14. Временните мерки за прекращение разбойничеството от 29 септемврий 1883 год. Се Отменяват Горния закон се вотира и прие в настоящата му форма от У-то обикновено Народно събрание в XXVII му заседание от 1 декемврий 1887 год.

 6. 2010/03/22 at 1:27 AM

  Ахмед Доган е философ, но е добър в язовирите и хидровъзлите
  ДПС сезира прокуратурата
  /БНТ/

  ДПС ще сезира главния прокурор във връзка с твърденията, че Ахмед Доган е получил 1.5 млн. лв. от държавния бюджет за консултантска дейност. Това стана ясно от думите на говорителя на партията Камен Костадинов пред БНТ.

  По думите на Костадинов Доган никога не е бил консултант на правителството и на него не му е плащано за това. Тези 1.5 млн. лв. били от частна фирма, като проектите, за които той е получил възнаграждение, нямат нищо общо с „Цанков камък”: „Ще бъде изпратено писмо до главния прокурор, в което ще настояваме да се направи проверка на „Цанков камък” и да се разбере какво се е случило с него”.

  Ето какво каза Камен Костадинов: „По-опасното от това да пишеш лъжи, е да пишеш полуистини. В информацията на днешните ежедневници се съдържа част от истината и доста неистини. Във вестниците пише, че Доган е взел 1.5 млн. лв. като консултант по проекти на правителството и то за хидровъзел „Цанков камък” – нещо, което би възмутило всеки, но истината е доста различна.”

  Доган е един от идеолозите при построяването на „Цанков камък”, категоричен бе Костадинов: „Това, че е философ по образование не пречи на Доган да се занимава с язовири и хидровъзели. Политикът е този, който изпреварва събитията, а не тича след тях, и такъв политик е Доган”.

 7. 2010/03/25 at 10:49 AM

  Комисията за борба с корупцията и конфликт на
  интереси и парламентарна етика започва
  проверка на Ахмед Доган

  София, 25 март 2010
  Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси и
  парламентарна етика започва процедура по проверка за конфликт на
  интереси на Ахмед Доган по отношение на проекта “Цанков камък”.
  Това каза пред журналисти след заседанието на комисията нейният
  ротационен председател Димо Гяуров.
  Решението за проверката е взето единодушно, поясни той.
  Комисията ще подготви искания за необходими за работата й по
  случая документи от различни институции.
  Ще дадем възможност на председателя на ДПС и народен
  представител Ахмед Доган да изложи своето виждане по въпроса,
  както и да ни предостави документи, ако той смята за необходимо,
  посочи Гяуров.