Ела вълчо изяж ме!

До края на 2009 бе планирано язовирната стена на ЦАНКОВ ЗАМЪК да бъде завършена напълно. На 24 юли 2009 точно в 12 ч по австрийска традиция на язовирната стена тържествено се отбеляза 500-хилядния кубик налят бетон. Технически характеристики: Обем: 111 000 000 кубични м; Максимална височина на стената: 130 м; Кота на короната: 688,50 м; Дължина на стената по оста на короната: 468 m; Дължина на дъговата част: 345 м; Обем на използвания бетон: 465 000 кубични м ФОТО: Цецо, 4Кулпиксдотком

“ПИТКАТА” – или как се движат парите “под масата” … които се оказва, че вече са “на масата” в България?

Или само част от питката … схеми и обръчи …  по света и най-вече у нас

Бойко Борисов: “Кражба – двойно оскъпяване на обект, “най-скъпият път в България”, четири пъти промени на анекси за оскъпяване, австрийци дошли за да вземат пари – за всичко са виновни от тройната коалиция – БСП, ДПС и НДСВ! Ще доведа главният прокурор да види! А вътрешният министър да покаже на протестиращите полицаи къде са им парите!”

Mинистър Трайчо Трайков: “Mощността на струващия толкова скъпо на страната ни  “Цанков камък” е 8% от един реактор на  АЕЦ- Козлодуй. Сигурно нашият живот няма да ни стигне за времето на възвръщаемост на инвестицията!”

Смолян, 18 март 2010г. Обектът “Цанков камък” е правен на принципа “Ела, вълчо, изяж ме!”, посочи минитърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, цитиран от БТА.

Обектът “Цанков камък” е оскъпен над два пъти от първоначалната стойност, защото така се краде, коментира пред журналисти край Девин министър-председателят Бойко Борисов.  Според него отговорна за това крадене е тройната коалиция, кръговете – от “Белене”, а обръчите – от “Цанков камък”.

Заедно с министрите Цветан Цветанов и Трайчо Трайков премиерът пристигна днес на мястото на строителството на хидровъзел “Цанков камък” и на изграждащия се 21-километров обходен път, който струва 120 млн. евро.  Това е най-скъпият път в България за последните години, такъв инвестиционен разход за строителството на път не е правен, заяви изпълнителният директор на НЕК Красимир Първанов.

Изграждането на “Цанков камък”, включително и със стойността на най-скъпия български път ще достигне 460 милиона лева, докато по първоначалните изчислeния обектът e за 200 милиона евро, обясни пред премиера Красимир Първанов. По негови думи част от оскъпяването се дължи на огромни инфлационни надбавки, които досега възлизат на 59 милиона евро, а има искания за плащане на още 31 милиона евро. Според директора на НЕК прокуратурата ще даде по-точна преценка какви са причините за оскъпяване на “Цанков камък”.

Договорът за “Цанков камък” е правен на принципа “Ела, вълчо, изяж ме!”, т.е. НЕК е инвеститор, който поема абсолютно всички рискове, посочи минитър Трайчо Трайков. Според него мощността на струващия толкова скъпо на страната ни  “Цанков камък” е 8 процента от един реактор на  АЕЦ- Козлодуй. Сигурно нашият живот няма да ни стигне за времето на възвръщаемост на инвестицията в “Цанков камък”, посочи Красимир Първанов.

Всъщност парите от “Цанков камък” са в Девин, заяви Бойко Борисов, визирайки “сараите и други красиви неща”.  Според  премиера консултанти на проекта са взели по няколко милиона. Министър-председателят заяви, че ще доведе на обекта и главния прокурор. Бойко Борисов препоръча на Цветан Цветанов да покаже строителния обект на протестиращите полицаи, за да видят къде са техните пари.

Изграждането на “Цанков камък” започна след междуправителствена спогодба, сключена през 2003г. от  българските министри на екологията, на енергетиката, на финасите и австрийския министър на земеделието, уточниха от НЕК. За изпълнители на обекта бяха посочени австрийски фирми.

Австрийците са дошли, намерили са разграден двор от хора, които искат да вземат доста пари, защото са взели със сигурност, заяви Бойко Борисов. Според него иначе няма логика да се подписват четири пъти нови анекси по договора.

Министър-председателят не намира причина и логично обяснение “защо е този инфлационен индекс, след като по вина на изпълнителя се бави проектът, но за това забавяне данъкоплатците плащат инфлационен индекс”.

Имало е политически умисъл това да се случи, смята Цветан Цветанов.

Строителство – До края на 2009 бе планирано язовирната стена да бъде завършена напълно. На 24 юли 2009 точно в 12 ч по австрийска традиция на язовирната стена тържествено се отбеляза 500-хилядния кубик налят бетон.

Строежът на язовир Цанков камък – фотогалерия | Уникални снимки в забранената зона – кликнете на заглавието

Технически характеристики

Обем: 111 000 000 кубични метра.

Максимална височина на стената: 130 метра.

Кота на короната: 688,50 метра

Дължина на стената по оста на короната: 468 метра

Дължина на дъговата част: 345 метра

Обем на използвания бетон: 465 000 кубични метра

“ПИТКАТА” – или как се движат парите?

Или само част от питката … схеми и обръчи …

Хидровъзел Цанков камък е проект за изграждане на язовир и водноелектрическа централа на реките Въча и Гашня в близост до село Михалково, Южна България. Строителството му започва през 2004 г., като се очаква да бъде завършен около 2010 г. Цанков камък е най-големият язовир, строен в България от средата на 80-те години. Електроцентралата има сравнително малка мощност (2 турбини по 40 MW), но язовирът трябва да подобри работата на останалите централи от каскадата Въча. В момента на р. Въча се експлоатират шест ВЕЦ с обща инсталирана мощност 400 МВт и годишно енергийно производство 460 ГВтч.

Хидровъзелът е собственост на Националната електрическа компания (НЕК) и се финансира от банков консорциум от Австрия от австрийските компании начело с “Алпине маудер бау” и други европейски страни. Обявено е, че той ще бъде субсидиран от правителството на Австрия, което трябва да изкупува спестените чрез водноелектрическата централа емисии на въглероден диоксид, съгласно Протокола от Киото. Строежът е обявен, като първият пилотен проект за съвместно изпълнение по Протокола от Киото на основата на Меморандум за разбирателство между правителствата по това време на Р. България и Р.Австрия. Съгласно Протокола от Киото, в периода от 2008 до 2012 г. включително, Австрия и България са задължени да намалят емисиите на парникови газове. Проектът дава възможност спестените емисии на СО2 да се предоставят на Австрия за изпълнение на нейните задължения по Протокола от Киото. Редуцираните емисионни единици ще се заплащат от Австрия на България по цена 10 долара за тон редуцирани емисии. Проектът е първи в това отношение и за двете страни.

На 2 септември 2002 година oт австрийска страна този меморандум е подписан от г-н Вилхелм Молтерер, Федерален министър на земеделието, горите, околната среда и водите, а от българска страна – от г-н Милко Ковачев, Министър на енергетиката и енергийните ресурси, г-н Милен Велчев, Министър на финансите и г-жа Долорес Арсенова, Министър на околната среда и водите.

Министерският съвет на Република България с Решение № 592 от 02.09.2003 г. определя Националната електрическа компания ЕАД за инвеститор на проекта.

На 14 ноември 2003 г., във Виена са подписани договорите за финансиране. За  половината  от сумата  (100  млн.   Евро)  е осигурен  експортен  кредит, гарантиран от австрийската банка Oesterreichische Kontrolbank Aktiengellschaft   (OeKB). Останалите 120   млн. Евро се осигуряват чрез търговски кредит. Схемата на цялостното финансиране включва следните основни участници:

VA TECH Finance – Водеща банка-организатор;

Bank Austria   Creditanstalt – Банка-организатор   на  експортния кредит в размер на 100 милиона евро с участници Fortis Bank, Raiffeisen Zentralbank, Societe Generale;

Credit Suisse  First  Boston – Банка-организатор  на търговските кредити;

Oesterreichische Kontrolbank Aktiengellschaft (OeKB) осигурява експортна застраховка, покриваща политическия и търговски риск на експортния кредит в размер на 100 милиона Евро.OeKB също снабди сделката с презастраховка от четири допълнителни експортни кредитни агенции: Coface от Франция; Hermes от Германия; EKN от Швеция и Egap от Чешката република.

Сделката има 16-годишен срок.

ЦАРСКИ ГРЪМ И ТРЯСЪК

На 29 април 2004 г. Министър-председателят Симеон Сакскобургготски дава старт на строежа на Хидровъзел Цанков камък с три символични взрива, които огласят околноста. Преди това шефът на ДПС Ахмед Доган многократно декларира и пред медиите, че той е осгурил инвестицията.

През април 2004 г. aвторитетното британско списание EUROMONEY определи строителството на ХВ Цанков камък за сделка на годината като най-добре структурирания проект в търговско-финансово отношение за 2003 г.

За основен строителен изпълнител е избран “Минсторой холдинг” (МИНСТРОЙ), която бе част от “Мултигруп” и се ръководи от бившия вицепрезидент на групировката Николай Вълканов. Той пък не крие близките си отношения с Доган – фирмите му са сред най-големите дарители на ДПС.

След 1989г. МИНСТРОЙ строи предимно луксозни жилищни и хотелски обекти по Черноморието и други части на страната. Като няколкото комплекса с едно име “Семирамида” в Боровец, Слънчев бряг (строеж април 2004 – май 2005 за 6.55 милиона лева) и Варна (строеж януари 2006 – юни 2007 за 8.5 милиона лева).

Както и СПА комплекс “Орфей” в град Девин (строеж август 2004 – ноември 2005 милиона лева). Балнео – рехабилитационен Център SPA комплекс Орфей  е разположен в центъра на град Девин на площ от 17 500 кв.м. Общата  разгърната площ на комплекса е 25 000 кв.м.

Комплекса се състои от: 5 етажен хотел – 5 звезди, 11 етажен хотел –  4 звезди, балнеология, външен ресторант, външен бар, барбекю, амфитеатър,  както и добре развито външно пространство включващо алейна мрежа и външен басейн. И двата хотела имат топла връзка с балнеология, разполагаща с най-съвременно технологично SPA оборудване. Балнеологичния блок  ползва минерални води гр. Девин и Беденски минерални бани.

Хотелската част разполага с общо 210 хотелски стаи и апартаменти с общо 420 легла. Всички са луксозно обзаведени и оборудвани. Резиденция Росенец (строеж август 2004 – юли 2005), разположена близо до гр. Бургас, богато залесена на самия бряг на морето, с обща разгърната площ 2400 кв.м. Сградата е развита на три нива с общо 11 апартамента. В сутерена е разположен мини SPA Център. През 2006 година стартира  изграждане на парк Росенец, който се развива между  резиденцията и морския бряг. Проекта включва в себе си, изграждане на  барбекю, скатно затревяване и залесяване, алейна мрежа с воден ефект и изграждане на пречиствателна станция.

Възложител на проекта в Девин е фирма “Еконейчър груп” ООД (БУЛСТАТ 130963149). По това време съдружник е бъдещият министър на земеделието през 2008г. Валери Цветанов.

Еконейчър груп е регистрирана на 5 ноември 2002 г. от бившия земеделски министър Нихат Кабил и наследника му на този пост Валери Цветанов с капитал 5000 лв. Двамата остават във фирмата до 11 февруари 2005 г. Тогава дяловете й придобиват “Бългериън еко проджектс” ЕООД, и “Родопи еко проджектс” ООД.

СПА комплексът “Орфей” в Девин бе открит лично от Ахмед Доган през 2005 г. Там той даде старт и на кампанията на ДПС за избор на евродепутати. А малко преди това публично се похвали: “Знаете ли каква реклама може да се направи за здравен туризъм и т.н.?! Неслучайно съм инвестирал в Девин, не само за топлата вода, да си топя краката там, да се правя на интересен”. Явно и държавата мисли така, след като НОИ редовно включва хотела в програмите си за рехабилитация. Екстрите обаче се ползват главно от чиновници на социалното министерство, а не от обикновени хора.

Нихат Кабил и Валери Цветанов са съдружници във фирма “Еконейчър груп” ООД през 2002 г., когато Кабил е зам.-министър на земеделието при министър Мехмед Дикме. Под натиска на Дикме Кабил излиза от фирмата, която има широк предмет на дейност пак в полето на селското стопанство.

Участието на Цветанов е заличено от “Еконейчър груп” чак през 2005 г., когато във фирмата влизат “Бългериън еко проджектс” и “Родопи еко проджектс”. Година по-рано двете фирми са в сложни схеми за участие в ГОРУБСО-Златоград заедно с бившата фирма на Мултигруп “Минсторой холдинг”. По-късно срещу тогавашния кмет на Златоград Младен Чаушев е заведено съдебно дело, защото с фалшифицирано решение на общинския съвет помага на “Родопи еко проджектс” да се даде концесия за използване на геотермална вода в района на Ерма река, без изготвен правен и екологичен анализ. Кметът е осъден условно на затвор през 2007 г. Същата година той губи и местните избори. С други лица, приближени на ДПС, Цветанов участва във фирма “Д Прайм” АД, регистрирана през 2003 г., с предмет на дейност дървопреработка, продажба на селскостопанска продукция и туризъм. През 2004 г. влиза и във “Възраждане 1”, през 2005 г. – в “Биопроект” ООД.

През 2006 година за срок от 20 години, считано от 06.03.2006 г. на “Еконейчър груп” е предоставена концесия (№000604) от кмета на Девин за места за “волейболни и баскетболни площадки”.

През 2007-ма година Валери Цветанов е вписан и във фирма “Ренесанс груп” АД заедно с члена на ръководството на ДПС Людмил Георгиев.

Проверката на комисията за корупцията започна по искане на ДСБ в средата на 2008 година. Хората на Костов поискаха да знаят кои са собствениците на т.нар. Боянски сараи, хотела “Каса Домини” в Рибарица, СПА комплекса “Орфей” в Девин, парка “Росенец” до Бургас и Двореца на децата в Дръндар, родното село на председателя на ДПС Ахмед Доган. От ДСБ се интересуваха с какви пари са придобити тези имоти и дали са плащани редовно данъци. Като бе посочено, че всичко се върти около Сараите на Ахмед Доган.

**** Съгласно решение на Съвета на директорите на Български енергиен холдинг ЕАД, от 1.02.2010 г. г-н Красимир Първанов е новият член на Съвета на директорите и изпълнителен директор на Националната електрическа компания ЕАД. Г-н Красимир Първанов има близо 20 годишен стаж в областта на енергетиката. От 1990 година той работи в Електроразпределение Столично ЕАД, като последователно заема различни позиции в дружеството. От октомври 2007 до 31 януари 2010 г. е Директор Инвестиции, проучване и предоставяне на мрежи в “ЧЕЗ Разпределение България” ЕАД. Господин Първанов е завършил Техническия университет в София със специалност “Електроинженер”.  Има и магистърска степен по “Публични финанси” от Университета за национално и световно стопанство.

ИЗТОЧНИЦИ: Уикипедиа, Минстрой-официален уебсайт, Медияпул, Дневник, справочна фирмена система ДАКСИ, НАЦИОНАЛЕН КОНЦЕСИОНЕН РЕГИСТЪР, НЕК, в-к СЕГА и други медии в България

8 comments for “Ела вълчо изяж ме!