С какво започва Олимпиада 2010? …

Според очевидци, шоуто е много семпло и се гледа на един дъх. Част от него е посветено на местните индианци - инуитите, които дариха на игрите официалната емблема на стилизирината каменна фигурка.

Според очевидци, шоуто е много семпло и се гледа на един дъх. Част от него е посветено на местните индианци - инуитите, които дариха на игрите официалната емблема на стилизирината каменна фигурка.

ОЛИМПИАДА 2010

Броени минути ни делят от старта на Зимната Олимпиада 2010 … Новата рубрика в която от 12 до 28 фвевруари ще следим всичко във Ванкувър, по-специално българското участие, както и всякакви новини от 21-те Олимпийски игри

“Пресна” песен от Ел Ей с дебют на откриването на Олимпиадата – ще звучи новата версия на “Ние сме светът” със специално добавеният глас на Майкъл Джексън

Брайън Адамс, Нели Фортадо и Сара Макларън са част от звездите, които ще участват в церемонията по откриването

Черно-белите якета са екипът на българите и истински хит в Олимпийското село

Родните спортни шефове закъсняват, но ще почерпят в неделя

Нашите с “частен” интернет – другите на опашка пред клуба

Утре се навършват 30 години от първия български медал на зимни олимпийски игри

“ПАРИ И ОЛИМПИАДА” – големи разлики в премиите

“ЗДРАВЕ И СУЕВЕРИЯ” – Извара, пиявици и прахосмукачки са част от нетрадиционната медицина на олимпийците във Ванкувър 2010

12 февруари 2010г. Днес нa церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри ще се състои представяне на нов вариант на популярната песен на Майкъл Джексън Ние сме светът (Whe are the world), за чийто запис в Лос Анджелис ви информирахме по-рано. /линк/В Ел Ей издават нова версия на песента „Ние сме светът“

Самият Джексън също участваше в оригиналния запис на песента, но тогава той не покани сестра си Джанет. Сега в новата версия на този сингъл с помощта на новите технологии отново ще звучи гласът на Майкъл. Той ще бъде отделен чрез компютър от останалите гласове в първата версия на песента и ще бъде нанесен. С компютъра ще пее вече и сестра му Джанет, съобщи още Лайънъл Ричи.

“Майка им искаше Джанет и Майкъл да изпеят заедно тази песен. Сега ще стане идеален дует, както и трябва да бъде, отбеляза пък продуцентът на оригиналната композиция Куинси Джоунс.

Брайън Адамс, Нели Фортадо и Сара Макларън са само част от звездите, които ще участват в церемонията по откриването на зимните олимпийски игри във Ванкувър. Това разкриха част от хората, присъствали снощи на последната репетиция, цитирани от БТА.

За първи път от години насам церемонията е съкратена и същинската й част ще бъде не повече от два часа, включително Парадът на нациите. Също за първи път в историята откриването на зимна олимпиада ще е в зала – 64-хилядната “Бритиш Кълъмбия Плейс”.

Брайън Адамс бе певецът, рекламирал кандидатурата на Ванкувър още преди 8 години. Родената в Португалия канадка Нели Фортадо пък изпълни официалния химн на Европейското по футбол през 2004 година.

Според очевидци, шоуто е много семпло и се гледа на един дъх. Част от него е посветено на местните индианци – инуитите, които дариха на игрите официалната емблема на стилизирината каменна фигурка.

Черно-белите якета са екипът на българите и истински хит в Олимпийското село. Спортните екипи са на фирмата Цинер и непрекъснато привличат завистливи погледи. Много по-стилни и изискани ще бъдат нашите по време на приема, който ще даде Стефка Костадинова по случай Деня на България на игрите.

С огромно закъснение пристигнаха във Ванкувър председателя на БОК Стефка Костадинова и министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков. Двамата кацнаха с различни полети, с повече от 2 часа след предвиденото, поради натовареността на летищата в тази част на света в последни ден преди Игрите. Костадинова се настанена в хотел “Мариот”, където са генералният секретар на БОК Белчо Горанов и олимпийското ни аташе Екатерина Дафовска. Заедно със Свилен Нейков е Петър Зографов.

Денят на България на олимпийските игри във Ванквър ще бъде отбелязан на 14 февруари. Тогава от 17 ч местно време председателят на БОК Стефка Костадинова и генералният секретар Белчо Горанов организират тържество в една от залите на хотел Мариот. Очакват се много от нашите сънародници, живеещи в Канада и по-специално в областта Британска Колумбия, шефове на Национални олимпийски комитети, влиятелни личности от Асоциацията на Европейските национални олимпийски комитети и от МОК, журналисти и други гости.

От втория до петия етаж на вход Д от Пурпурната зона на олимпийското село са разположени българските спортисти. На всекиетаж има по две стаи в  доста просторните апартаменти. БОК е осигурил и безжична интернет връзка със специален рутер и така нашите са много по-облагодетелствани от останалите си колеги, които обикалят интернет зоните и чакат освобождаването на компютри за да влязат в глобалната мрежа.

Щастливец тази година е сноубордистът Иван Ранчев, който бе в резервите.  Международната федерация по ски обяви, че българинът взима визата, след преразпределение на квотите и така българите станаха 19.  Той ще стартира в дисциплината паралелен гигантски слалом.

Ранчев ще е първият ни сноубордист при мъжете, който ще участва на “бяла” олимпиада. Досега този спорт на игрите бе представен от две дами – Мария Димова (“Нагано 98”) и Александра Жекова (“Торино 2006” и “Ванкувър 2010”). Иван Ранчев ще пътува за игрите с треньора на националния отбор Атанас Петров, а надпреварата при мъжете е на 27 февруари. Първа ще стартира Александра Жекова  –  на 16 февруари в дисциплината сноубордкрос.

Със специален поздравителен адрес до Иван Лебанов смята да отбележи 30-годишнината от първия български медал на зимни олимпийски игри управата на БОК и нашата делегация във Ванкувър. На 13 февруари 1980 година Лебанов влезе в историята с бронза си на 30 км ски-бягане, спечелен в жестоката конкуренция на всички тогавашни светила в северните дисциплини.

————-

ПАРИ И ОЛИМПИАДА

Огромни разлики между предвидените премии за призьорите на зимната Олимпиадата в отделните страни

Обещаните бонуси при спечелване на медали на Зимните олимпийските игри във Ванкувър в отделните страни са с доста сериозна амплитуда, съобщи БТА.

Състезателите от Русия например могат да заработят по почти половин милион долара при спечелването на златен медал. Правителствената премия за титла е 100 хиляди евро (138 хиляди долара), за второ място – 60 хиляди евро (83 хиляди долара) и за трето място – 40 хиляди евро (55 хиляди долара). Към това отделните федерации ще премират призьорите в своите спортове със суми до 100 хиляди долара. Местната власт в регионите в Русия също планира за раздаде бонуси за земляците си, които спечелят отличия на Олимпиадата, като в Татарстан например златото е оценено на 109 хиляди долара. Освен това фондът за поддръжка на олимпийците в страната ще подари на призьорите по един луксозен автомобил.  Сред най-високите премии определи и правителството на Казахстан, като при титла спортистите от страната ще получат по 250 хиляди долара, за сребро – 150 хиляди долара и за бронз – 75 хиляди долара.

Националният олимпийски комитет на Италия (КОНИ) също определи изключително сериозни бонуси. За титла във Ванкувър КОНИ ще даде по 140 хиляди евро (193 хиляди долара), както и допълнителна премия от по 50 хиляди евро (70 хиляди долара) на година държавна стипендия до следващата Олимпиада в Сочи’2014.

Сред най-високите премии са обещани и на спортистите от Естония, които могат да заработят по 102500 евро (141 хиляди долара) за титла, 70500 евро (97 хиляди долара) за втора позиция и 44800 евро (62 хиляди долара) за трето място.

Министерството на спорта на България пък ще раздава премии за класиране до осмо място. За шампион бонусът е 200 хиляди лева (140 хиляди долара), за втора позиция – 170 хиляди лева (119 хиляди долара) и за трето място – 140 хиляди лева (98 хиляди долара).

В Украйна шампион ще вземе 100 хиляди долара, сребърен медалист – 70 хиляди долара, а бронзов медалист – 50 хиляди долара. Всеки призьор също така ще получи и по един автомобил “Сузуки”.

Подобни за премиите и в Беларус – 100 хиляди долара за първо място, 50 хиляди долара за второ и 30 хиляди за трето.

В Молдова пък титлата е оценена на 50 хиляди евро (70 хиляди долара), второто място – 30 хиляди евро (41 хиляди долара) и трето място – 15 хиляди евро (21 хиляди долара).

В Германия също ще раздават премии за спортистите си, които влязат в осмицата. За злато бонусът е 15 хиляди евро (21 хиляди долара), за сребро – 10 хиляди евро (14 хиляди долара) и за бронз – 7500 евро (10 хиляди долара). Осмата позиция е оценена на 1500 евро (2100 долара).

В САЩ премиите са 25 хиляди долара, 15 хиляди долара и 10 хиляди долара при спечелване на отличия.

Домакините от Канада пък ще заплатят по 20 хиляди долара за злато, 15 хиляди долара за сребро и 10 хиляди долара за бронз.

Спонсор на местната федерация по шейнички пък обеща допълнителен бонус от 1 милион долара за титла, 50 хиляди долара за сребро и 5 хиляди долара за бронз.

В Чехия призьорите ще си разделят общ фонд от около 7,5 милиона крони (400 хиляди долара), а при титла хокеистите от националния отбор на страната ще си разделят 10 милиона крони (525 хиляди долара).

Любопитен бонус е обещан на световната шампионка по фигурно пързаляне Ю-На Ким от Република Корея. 19-годишната състезателка ще заработи 1 милион долара, ако спечели титлата и подобри  рекорда си при общия сбор точки от 207,1.

В Япония пък спонсор ще даде на състезателите по бързо пързаляне с кънки по 220 хиляди долара за злато, 110 хиляди долара за сребро и по 66 хиляди долара за бронз.

Най-малки бонуси раздават в Скандинавските страни, където отделните федерации определят премиите. За олимпийска титла в биатлона например в норвежките състезатели ще получат по 13500 долара, за сребро – по 8500 долара за сребро и за бронз – по 5000 долара.

Най-малки са премиите в Швеция. Местната олимпийска централа ще даде на всички призьори само по един талисман. Премията за злато в биатлона от националната федерация пък е скромните 1400 долара.

АПАРТАМЕНТИ ЗА МИЛИОНИ

От четвърт до 2 милиона канадски долара струва всеки един от апартаментите, в които са разположени спортистите в Олимпийското село. Цената варира според квадратурата, етажа и гледката, като най-скъпите са с перфектна панорама в даунтауна, езерото и футристичната сфера от ЕКСПОТО. Жилищата са полуобзаведени и почти напълно разпродадени.

БИЛЕТИТЕ ДА ИСКАШ

Все още има билети за състезанията от олимпийските игри във Ванкувър, въпреки че организаторите се надяват да няма много празни места по спортните обекти, оставени от хора или спонсори, които са решили да не използват билетите си.

“Първата стъпка е да се продава всеки отделен билет и ние вярваме, че ще постигнем това”, каза Дейв Коб, изпълнителен вицепрезидент на организационния комитет.

Над 1000 билета са били препродадени дневно чрез сайта www.Vancouver2010.com.

Въпреки най-тежката икономическа криза от времето на Великата депресия, Канада се надява да си възвърне многократно инвестициите от няколко стотици милиона долара за организирането на зимните Олимпийски игри във Ванкувър, като прибави няколко нули и постигне приходи от над милиард, предаде Франс прес.

Канадското правителство очаква зимната Олимпиада да струва 730 милиона долара, а приходите от нея да бъдат 3,8 милиарда долара. Преди финансовата криза прогнозираните приходи бяха 9,5 милиарда долара.

В сметката обаче не са включени около 950 милиона долара гаранции по кредити, отпуснати от градската управа на Ванкувър, заради финансовите затруднения на предприемача при изграждането на олимпийското селище.

Остава въпросът дали градът ще успее да продаде тези жилища след игрите при положение, че евентуално увеличение на лихвите може да намали търсенето, отбелязва АФП.

ТЪЖНИ НОВИНИ

Грузия може да се оттегли от игрите във Ванкувър след смъртта на нейния състезател по спускане с шейни 21-годишният Нодар Кумариташвили, заяви ръководителят на грузинската делегация, цитиран от Ройтерс.

Всички сме в шок, не знаем какво да правим. Не знаем дали дa участваме в церемонията по откриването и дори в самите игри, каза Иракли Джапаридзе.

Двадесет и една годишният Кумариташвили почина, след като бе ранен при падане по време на тренировка в навечерието на откриването на 21-ите зимни олимпийски игри.Той загубил контрол върху шейната, излязъл извън трасето и се ударил в стълб. Медицински екипи оказали първа помощ на пострадалия, който изпаднал в безсъзнание след удара. Линейка незабавно го откарала в болница, но лекарите не успели да го спасят.

НАЧАЛНИЦИ С ТРАДИЦИИ

Германецът Томас Бах бе преизбран за вицепрезидент на МОК с нов мандат за четири години, съобщи БТА.

56-годишният адвокат, олимпийски шампион по фехтовка от игрите през 1976 година, получи 80 гласа “за” и 14 “против” по време на сесията на МОК във Ванкувър.

Очаква се Бах да бъде основен кандидат за наследник на президента на МОК Жак Рох на сесията на Международния олимпийски комитет през 2013 година в Буенос Айрес.

ОЛИМПИЙСКИ ДОПИНГ

Надеждата ни за медал във Ванкувър Александра Жекова бе проверена за допинг, съобщи генералният секретар на БОК Белчо Горанов. Сноубордистката е третият представител на България, който дава допинг проба след двете състезателки в шорттрека Евгения Раданова и Марина Георгиева-Николова.

До края на Зимната Олимпиада се очаква да бъдат направени 2200 допинг проби.

В същото време пред БНТ министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков заяви, че няма българи, спрени заради допинг за игрите.

Международната ски федерация обяви, че петима ски-бегачи са в списъка на Световната антидопингова агенция, в който влизат 30 уличени в допинг нарушения спортисти, които са спрени от участие на Олимпиадата във Ванкувър.

В групата са руските ски-бегачи Юлия Чепалова, Евгений Дементиев, Нина Рисина и Наталия Матвеева, които вече получиха двегодишни наказания за употреба на кръвния допинг ЕПО. За същото нарушение Русия извади от състава по ски-бягане и бронзовата медалистка от Торино 2006 в ски-бягането Алена Сидко.

“НЕ” на Олимпиадата

Протестиращите студенти и активисти във Ванкувър принудиха организаторите да променят маршрута с преминаването на олимпийския огън. Около 150 души протестираха срещу преминаването на щафетата с олимпийския огън пред университета на Ванкувър в навечерието на церемонията по официалното откриване на игрите.

КРАСОТИ

Александра Жекова: “Очарована съм от сноупарка в Уистлър”

“Очарована съм от сноупарка в Уистлър”, каза Жекова. “Има три трасета с поне по 10 скока всяко и други конфигурации – нещо фантастично, толкова деца карат там. Великолепно съоръжение”!

Битката за спасяването на стартовете по сноуборд става все по-ожесточена. Срещу безбройните доброволци, многото техника и пари са капризите на времето. В планината Сайпръс – където са насрочени бордъркросът, паралелният гигантски слалом и халфпайпът – топлото време и влажният морски въздух “ядат” всеки ден от снега.

Според местните хора през ноември миналата година в Сайпръс, е паднало рекодно количество сняг. Тогава едвам успяват да го утъпчат. След това обаче през декември и януари времето си прави лоша шега с олимпийските домакини. Дъжд, мъгли, топли слънчеви дни и южни ветрове стопяват за седемици бялата покривка. Единият ден дори поставя рекорд, като “изяжда” 60 см от дебелината й.

Сега на Сайпръс се транспортира сняг от над 100 км, от високите участъци по склоновете на по-далечната планина Уистлър. Той се изсипва в долната част на трасето за сноуборд. От вчера в спасителната акция се включи и отряд с хеликоптери със специално предназначение. Пет хеликоптера загребват със специални кошове сняг от високите планини и за три минути го превозват и спускат по склонвете на Сайпръс с огромните кофи.

Утре домакините продължават битката за Сайпръс, като възнамеряват да свържат долната с горната част на трасето и така да осигурят нормални тренировъчни условия. Метеопрогнозите обаче са отчайващи за тях – дъжд до полунощ после нещо като суграшица, а утре нова порция още по-проливен дъжд.

“ЗДРАВЕ И СУЕВЕРИЯ”

Извара, пиявици и прахосмукачки са част от нетрадиционната медицина на олимпийците във Ванкувър 2010

Както боксьорите използват сурово месо за лечение на хематоми по лицето, така и олимпийците във Ванкувър 2010 разчитат на нетрадиционна медицина в подготовката си за състезания.

Така например световната шампионка по ски  Линдзи Вон от САЩ реши да заложи на извара, с която лекува контузия в пищяла. Други разчитат на пиявици, а по-малко смелите залагат на традиционния чай с мед и… чесън.

Странно или не, кралят на биатлона, знаменитият норвежец и носител на пет златни олимпийски медала Оле Ейнар Бьорндален се подготвя за важни стартове с помощта на битови уреди. Или ако предпочитате – кралят има “мания по прахосмукачки”. . .

Според доктора на американския отбор по ски Бил Стерет, който е хирург и ортопед в зимния курорт Вейл, съвременните  състезатели не харесват модерната медицина и методи на лечение:

“Линдзи Вон и редица други състезатели не обичат да използват лекарства против възпаления. Те не харесват и рентгена, защото той излъчва радиация”.

Употребата на извара именно от Линдзи Вон не е много голяма изненада. Тя използва същия “медицински метод” и при лечението на охлузване в Австрия, а именно там, както и в Германия, изварата е много популярна за възстановяване от подобни повърхностни травми. Това каза и Бил Стерет на конференция пред американски журналисти преди откриването на игрите в Канада.

Векове наред важна роля в медицината заемат и пиявиците. Именно чрез тях, както и с употребата на зелеви листа, бившият лекар на германския футболен клуб Байер /Леверкузен/ Дитер Тжолек лекува възпаления: “Казвах на футболистите, че с лед и кремове процедурата по възстановяване на контузеното място се удължава с близо две седмици”.

Само и единствено в Полша пък се използва друг странен метод за лечение на всякакъв вид контузии. В лечението с чай, към който се добавя мед и специален пикантен привкус на чесън, през цялата си кариера се кълнеше бившият състезател в ски-скока и световна звезда Адам Малиш.

Години наред изключително популярни бяха кръвните инжекции в прасците, но Международният олимпийски комитет (МОК) отдавна ги обяви за допинг. Китайският треньор Ма Цзюнжън пък използваше диета с кръв от костенурки и гъсенична гъба (б.пр.- гъбата е известна още като “кордицепс” и расте на 5000 метра надморска височина в Тибет). Погледнато чисто статистически, диетата на Цзюнжън е най-успешна, защото в началото на 90-те години на ХХ век благодарение на нея китайските бегачи на дълги разстояния поставиха няколко световни рекорда.

Не всичко обаче опира до практическата медицина, независимо дали тя е съвременна или не. Германският скиор Йохан Мюлег обвини националния треньор на страната, че го е ранил духовно и заложи на колби със светена вода и на своята португалска духовна лечителка Жустина Агостино, известна още като “Грацията”. Или поне така твърдеше самият скиор. През 2002 година МОК отне три златни медала на Мюлег, след като се оказа, че той е взимал кръвен допинг.

Кралят на биатлона Оле Ейнар Бьорндален има малко по-особен ритуал от духовния. Преди години той призна, че има мания по … прахосмукачките. Норвежецът съобщи, че винаги преди състезание чисти до последната прашинка своята хотелска стая, защото предизвикването на инфекция може да провали неговите шансове за победа. Към тази картина се вписва по идеален начин истинската професия на неговия треньор по психично здраве, който е. . . продавач на прахосмукачки.

“Моят треньор по психично здраве безспорно има дарба. Той налага един вид хипноза. Успява по някакъв начин да програмира в главата ми пътя през трасето”, заяви през 2007 година Бьорндален пред германския всекидневник “Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”.