Резнаха 13 пипала на “Октопода”

Търси се главата …

Бивш началник в българското ФБР по времето на Станишев  – настоящ Доцент влезе в ареста

¾ от дамите по заведенията – жрици на любовта

11 февруари 2010г. 13 души са задържани в хода на специализираната полицейска операция “Октопод” в столицата тази нощ. Тя е продължение на акциите “Наглите 1” и “Наглите 2”, които имаха за цел залавянето на престъпния контингент свързан с отвличанията, обясниха от полицията. Сред арестуваните е и бившият служител на българското ФБР – ДАНС и един от нейните началници Алексей Петров, съобщи МВР на своят уебсайт.

Седмина от тях са отведени в Националната следствена служба (НСлС), съобщиха от БТА, като се цитира пресцентърът на МВР. В Националната следствена служба са отведени братята Йордан Стоянов и Пламен Стоянов, известни като Дамбовците, Алексей Петров-Трактора, Марчело Джотолов-Марчело, Момчил Кръстев, Николай Велков и Лозана Славчева. Останалите шестима задържани са с 24-часова мярка по Закона за МВР.

Другият търсен – Антон Петров-Хамстера, се е явил сам в Съдебната палата в София, съобщи БТА. Петров бил придружен от адвокатката си.

При съвместната операция на ГДБОП, ДАНС, Столична дирекция на полицията, баретите и Софийска градска прокуратура са извършени обиски в домовете на задържаните, в сградата на басейна “Спартак”, където е основния офис на Алексей Петров, и в металургичния комбинат “Кремиковци”.

По думите на вътрешния министър Цветан Цветанов, операцията е за локализиране и задържане на членовете на йерархично изградена организирана престъпна група, занимаваща се повече от 10 години с изнудване, силово събиране на рекет, предлагане на платени сексуални услуги, незаконно придобиване на финансови средства от “Кремиковци” АД, източване на ДДС, търговия с влияние, пране на пари и други престъпни дейности. Задържани са небеизвестните в България братя Дамбовци, свързвани с това, че са били “на вход и изход” на металургичния комбинат “Кремиковци”. Двамата братя Пламен и Йордан Стоянови от „Кремиковци” са близки приятели на убития преди години автокрадец Ганчо Ганев-Ганеца и на простреляния преди време Алексей Петров, бивш служител на нашето ФБР, който бе задържан днес.

При операцията са проверени пет стриптийз бара и 13 нощни клуба. Два клуба са били запечатани и в тях проверка не е била извършена. Установени са общо 130 жени в нощните заведения. От тях – 88 стриптийзьорки и танцьорки и 42 други жени. Арестувани са пет жени, занимаващи се с проституция. При проверките са открити и иззети наркотици.

Заместник главният прокурор и директор на Националната следствена служба Бойко Найденов съобщи, че е образувано досъдебно производство в НСлС във връзка с операцията. Събират се доказателства, създаден е екип от Софийска градска прокуратура, следователи от Националната следствена служба и МВР. „Предприемат се всички законови мерки по осигуряване на законов процес. Разследващите екипи ще преценят колко да останат в ареста задържаните тази нощ лица”, каза още Бойко Найденов.

При издирването днес Антон Петров-Хамстера не бил открит на адреса, на който живее, каза градският прокурор Николай Кокинов. Полицията е извършила обиск в дома, обитаван от Петров и съпругата му. Домът е собственост на други лица, съобщи за Дарик адвокатът му Ваня Траянова. “Обискът не е по делото срещу групата на „Наглите”, а по образувано преди един месец дело за пране на пари срещу Хамстера”, уточни Траянова и добави, че той се провежда без заповед от съда, полицията заявила, че той е в условията на неотложност.

Соченият за тартор на групата за отвличания „Наглите” Антон Петров-Хамстера бе обект на интерес от страна на прокуратурата и МВР и заради факта, че има общ бизнес с Алексей Петров, kойто по неофициална информация също е арестуван при полицейската акция тази нощ. Хамстера е единственият от групата на „Наглите”, който бе пуснат от съда под парична гаранция от 20 000 лв.

Главният прокурор Борис Велчев отказа да коментира действията на полицията по т. нар. акция “Октопод”. “Това са разследвания от няколко дни, които трябва да изчакате да приключат”, лаконичен бе той.

Ако се докаже, че Алексей Петров, който по времето на кабинета “Станишев” беше съветник на председателя на ДАНС, е част от престъпната група, ударена в полицейската операция “Октопод”, лидерът на БСП Сергей Станишев трябва да подаде оставката. За това настоя депутатът от левицата Румен Петков. Бившият премиер Станишев така и не отговори на нападките на съпартиеца си.

Председателят на комисията за контрол на ДАНС Иван Костов заяви, че очаква още мишени да бъдат поразени. Kъм Алексей Петров е изтичала информация за акцията срещу него, заяви пред журналисти Костов след заседанието на комисията днес. Той посочи, че е похвално, че екипът, който е работил по акцията, все пак е успял да запази своята информация. По думите на Костов, както в ДАНС, така и в МВР има много хора, които са в състояние да изпълняват поръчки и да информират срещу заплащане. Костов добави, че Алексей Петров е споделил на заседанието на комисията, на което бе изслушан, че се е страхувал за живота си. След проверка комисията не е открила основание за подобна заплаха, уточни Костов, цитиран от БТА.

Акция “Октопод” продължава и в момента. Сред арестуваните са Алексей Петров, братята Дамбовци, сочени за близки до Алексей Петров. В Националната следствена служба е образувано досъдебно производство по операцията „Октопод”. Операцията се реализира със съвместните усилия на служители на ГДБОП, ДАНС, СОБТ, СДВР и под ръководството на Софийска градска прокуратура.

Остава да бъде намерене и “главата” на Октопода …

В УНСС (бившият икономически институт в София) доц. д-р Алексей Петров е бил преподавател само на граждански договор за изнасянето на учебен курс за една учебна година и няма постъпили оплаквания от преподавателската му дейност в университета. Това се посочва в съобщение от висшето училище по повод “информации и интерпретации на фактите в някои от средствата за масово осведомяване във връзка с преподавателската дейност на Алексей Петров в УНСС”, цитирани от БТА.

От университета посочват, че Петров започва преподавателската си кариера в УНСС в края на 90-те години като асистент на генерал-лейтенант проф. д.т.н. Стоян Андреев по дисциплината “Фирмена сигурност и икономическо разузнаване /и научно-техническо/”. Тази дисциплина се преподава и във вариант “Корпоративна сигурност и разузнаване”.

След присъждането на научната степен “доктор по икономика” и получаването на научното звание “доцент” и след пенсионирането на генерал-лейтенант проф. д.т.н. Стоян Андреев, Алексей Петров става титуляр на учебната дисциплина. В различни периоди тя се чете под посочените наименования в специалностите “Национална и регионална сигурност” и в “Интелектуална собственост”.

В УНСС Петров е бил преподавател само на граждански договор за изнасянето на учебен курс за една учебна година. За периода на лекторската си дейност в УНСС Петров има издадени две книги по проблемите на сигурността, както и други публикации. От преподавателската му дейност в УНСС няма постъпили оплаквания – редовно е вземал часовете си и отзивите за него като лектор са положителни, пише в съобщението.

От университета допълват, че Петров защитава докторска дисертация по проблемите на фирмената сигурност в Специализирания научен съвет на Академията на МВР. По обявен конкурс от Пловдивския университет е избран за доцент и е назначен на основен трудов договор в същия университет. Какво точно преподава и други уточнения могат да се получат само от Пловдивския университет, се отбелязва в съобщението.

/BTA, DARIK RADIO, BNR, BNT/

1 comment for “Резнаха 13 пипала на “Октопода”