Губернаторът на Калифорния донася огъня за най-скъпата Олимпиада

КАК И КОГА ДА ГЛЕДАМЕ ОЛИМПИАДАТА?

40 милиона долара ще струва церемонията по откриването във Ванкувър

Журналист-губернатор официално открива игрите

Св. Валентин е денят на България в Олимпийското градче – всички наши съзтезатели “на линия”

Ванкувър, 11 февруари 2010г. Губернаторът на Калифорния Арнолд Шварценегер ще предаде олимпийския огън на Себастиан Кое в деня на откриването на 21-те олимпийски игри в Канада.

Церемонията по откриването ще бъде най-скъпата в историята на Зимните олимпийски игри. Организаторите на Олимпиадата във Ванкувър готвят грандиозно откриване. Церемонията струва 40 милиона долара. Това означава, че събитието ще бъде най-скъпото в цялата история на Зимните олимпийски игри.

Единствено в Пекин преди две години домакините похарчиха повече пари за грандиозната церемонията, с която откриха Лятната Олимпиада. Домакините от Ванкувър продължават да пазят в тайна подробности около откриването. Все пак се разбра, че Арнолд Шварценегер ще предаде олимпийския огън на Себастиан Кое в деня на церемонията.

Губернаторът на Калифорния и двукратният олимпийски шампион на 1500 метра (в Москва 1980 и Лос Анджелис 1984) бяха обявени официално като хора, които ще носят олимпийския огън. Списъкът е допълнен от още хора свързани с Калифорния. Откроява се името на бащата на хокейната легенда с вечния номер “99” Уейн Грецки***, който дълго време бе в отбора на Лос Анджелис Кингс (1988-1996).

Двайсет и първите Зимни олимпийски игри ще бъдат официално открити от 27-ия генерален губернатор на Канада – Микаел Жан, уточнява сайтът на надпреварата. Жан е назначена на този отговорен пост лично от кралицата на Канада – Елизабет II на 27-и септември 2005-а година. По професия е журналист.

На 6-ти този месец лично Премиерът на канада Стивън Харпър се срещна с “ледената легенда” Грецки, който заедно с друго голямо име в световния хокей на лед Горди Хоу участваха в благотворителна инициатива на правителството на Канада. “Великият” както наричат Уейн феновете е казал на министър-председателят, че не може да не присъства на Олипиадата, защото това е събитие №1 за всеки един бивш и настоящ спортист. Именно Уейн Грецки – наследникът на руски емигранти в Канада да запали олимпийския огън в петък вечерта, сочат резултатите от допитване, направено сред представители на домакините.

Премиерът на Канада ще стиска палци за своите сънародници от националния отбор по хокей на лед, като вече е закупил билети за първите мачове на „кленовите листа” от груповата фаза. Премиерът е отделил лични средства, въпреки че му се полагат покани за мачовете на Канада. Билетите за хокейните финали вече достигнаха цена на черния пазар от 4500 канадски долара, като за сравнение преди няколко месеца най-скъпият билет за финалната среща в Канада Хокей Палас струваше 775 канадски долара и можеше да бъде закупен по легален начин. Организаторите съобщиха, че билетите за повечето дисциплини във Ванкувър вече са продадени. Вероятността да бъде намерен пропуск за някое от най-атрактивните състезания намалява с приближаването на деня на откриването на Игрите.

Два дни преди откриването на олимпийските игри молитвите на организаторите за другите спортове бяха чути и най-после падна сняг в планината Сайпръс, предаде БНТ. Последният добър снеговалеж беше на 15 януари, когато снегът достигна скромните 30 см.

Церемонията по откриване, а и по закриване, на зимните Олимпийски игри ще се проведат на стадиона “Би Си Плейс” във Ванкувър. Съоръжението е с капацитет 55 000 зрители. Стадионът разполага с най-големият покрив на континента Северна Америка, който може да бъде ползван при лоши атмосферни условия.

Специални ефекти, осветление, музика и звукови ефекти ще бъдат използвани в церемонията по откриване.

Домакинството на 21-ите олимпийски игри, от страна на Ванкувър, е 3-ото за Канада в историята на тази надпревара. Досега страната е приемала една лятна (Монреал, 1976-а) и една зимна (Калгари, 1988-а) Олимпиада.

Щатската телевизия NBC ще излъчи на живо церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри във Ванкувър, Канада, в петък 12 февруари от 6:00 вечерта, като ще има и повторения в в Неделя, когато вече ще се излъчват и първите стартове.

Часовото време във Ванкувър и Калифорния съвпадат. На този линк можете да намерите вашият кабелен оператор:

http://www.nbcolympics.com/getlocal/tvlistings.html

Разписанието на съзтезанията вижте най-долу, като можете да ползвате и спиъкът показан по-долу за спортовете с българско участие !

Българската Национална Телевизия (БНТ) ще излъчва директно откриването и всички стартове на нашите спортисти. В САЩ програмата на БНТ можете да гледате в Интернет.

Всички родни състезатели вече са на канадска земя и продължават подготовката си. Стана ясно, че Министърът на физическото възпитание и спорта доц. Свилен Нейков заминава откриването на Игрите и за отбелязване Деня на България на 14 февруари.

Общо 2638 състезатели от 91 страни от цял свят, ще вземат участие в предстоящата Зимна олимпиада във Ванкувър, Канада, пише официалният сайт на надпреварата. С най-много представители е САЩ.

–            САЩ – 216

–            Канада – 206

–            Русия – 178

–            Германия – 153

–            Швейцария – 146

–            Италия – 109

–            Швеция – 108

–            Франция – 108

– България – 18

Състезания в общо 15 различни спорта ще се провеждат на предстоящите Зимни олимпийски игри във Ванкувър, Канада, съобщи Фокус, като се отбелязва българското участие.

–            Биатлон *

–            Бобслей

–            Бързо пързаляне с кънки

–            Кърлинг

–            Северна комбинация

–            Скелетон

–            Ски – алпийски дисциплини *

–            Ски – бягане *

–            Ски – свободен стил

–            Ски – скокове

–            Сноуборд *

–            Фигурно пързаляне

–            Хокей на лед

–            Шейни *

–            Шорттрек *

(бел. ред. – с * са отбелязани спортовете с българско участие)

България се намира на 29-ата позиция в класирането по медали, спечелени по време на Зимни олимпийски игри, за всички времена, сочи справка на „Фокус – Спорт”.

“TOP 10”

1.            Норвегия – 98 златни; общо 280 медала

2.            САЩ – 78; 216

3.            СССР – 78; 194

4.            Австрия – 51; 185

5.            Германия – 68; 179

6.            Финландия – 42; 151

7.            Канада – 38, 119

8.            Швеция – 43; 118

9.            Швейцария – 38; 118

10.            ГДР – 39; 110

29. България – 1; 6

С отбора на Едмънтън Грецки спечели 5 пъти “Купа Стенли”, който през 1979 г. още 18-годишен имаше договор с тима за 21 години. Когато през 1988 г. Грецки бе продаден на Лос Анджелис Кингс (1988-1996) феновете бяха доста учудени. В края на миналата година Грецки подаде оставка като треньор на отбора на Финикс.

*** Уейн Дъглъс Грецки или The Great One (Великият) е бивш канадски, НХЛ хокеист и настоящ треньор и съсобственик на НХЛ отбора Финикс Койотс. Роден е на 26 януари 1961 г. в Брантфорд, провинцията Онтарио и е играл като нападател. Състезавал се е в НХЛ отборите Едмънтън Ойлърс, Лос Анджелис Кингс, Сейнт Луис Блус и Ню Йорк Рейнджърс от 1978 г. до 1999 г.

Дядото на Уейн – Антон (Тони) Грецки е руски емигрант Канада от територията на сегашен Беларус, а баба му Мария е от Украйна.

Разписанието на съзтезанията на този линк, като можете да ползвате и спиъкът показан по-горе за спортовете с българско участие. Когато отворите страницата с кликане на всеки спорт и дата ще получите повече информация:

http://www.nbcolympics.com/event-results-schedules/index.html