Калифорниец “най-богат олимпиец” във Ванкувър

Четирима от “ТОП 5” са американци

/Четете интервю – гледайте видео/

“Летящия домат” от Сан Диего и “Кралицата” от Южна Корея са най-богатите участници на зимните Олимпийски игри в Канада

10 февруари 2010г. Сноубордист, роден в Калифорния и “кръстен” на зеленчук от феновете му, заради яркочервената си дълга коса, както и състезателка по фигурно пързаляне, обявена за най-популярна личност за 2009 година в Република Южна Корея, са най-богатите спортисти, които ще вземат участие на зимната Олимпиада във Ванкувър. Проучването на “Форбс” е за приходите от 2009-а година и не включва олимпийците, които получават заплати от професионални клубове.

Шон Уайт е най-силният състезател и най-голяма надежда на САЩ за спечелване на златото в сноуборда. Той е известен като “Летящия домат”, защото притежава дълга червена коса, отличаваща го на бялата снежна настилка. Американецът е заработил 8 милиона долара през 2009-а година от спонсорските си договори с компании като “Target Corp”, “Red Bull”, “Oakley” и “AT&T Inc”, както и от наградни фондове.

Миналата година Шон “изчезна” от погледа на медиите, за да обяви, че си е закупил частна писта в Колорадо, специално преработена в тунел, за да може да тренира. И обяви тази зима за “най-голямата в живота му”. Това може да стане и още по-голям успех, ако успее да вземе за втори път олимпийско злато във Ванкувър. /Вижте по-долу видео./

Състезателката по фигурно пързаляне от Република Южна Корея – Ким Ю-на, която е световна шампионка, ще се бори за първото си злато от Олимпийски игри. 19-годишната корейка, известна като  “Кралицата”, също е изработила 8 милиона долара през изминалата година. Освен сумата от наградни фондове, тя е получила средства от спонсорски договори с популярни по целия свят марки като “Hyundai Motor Co”, “Proctor & Gamble Co” и “Nike”.

Топ пет в класацията на “Форбс” допълват олимпийци от ски-алпийските дисциплини и състезател по бързо пързаляне с кънки. Това са американката Линдзи Вон с 3 милиона долара приходи, нейният сънародник Тед Лигети със заработени 2 милиона долара за 2009-а година, както и Аполо Антон Оно. Шампионът от 2007-а в “Танц със звездите” е напълнил банковата си сметка с 1.5 милиона долара миналата година.

Един от изключителните скокове наШон на Олимпиадата в Торино, които му донесоха златото.

“Летящия домат” Шон Уайт (Shaun White) е роден на 3 септември 1966г. в Сан Диего. Известен е с прякора си “Летящият домат” (The Flying Tomato, Il Pomodoro Volante) поради рижавата си коса. Ражда се със сърдечен дефект, поради което се налагат две операции преди да навърши 5 години. Започва да се занимава със скейбординг и сноубординг на 6-годишна възраст. Работи с Тони Хоук, става професионалист на 16 години и е олимпийски шампион от Торино 2006. Многократен победител в “X-Games”.

ВИЖТЕ ВИДЕО НА СПУСКАНЕТО НА “ДОМАТА“, KOETO ДОНЕСЕ ОЛИМПИЙСКАТА МУ ТИТЛА ПРЕЗ 2006

ИНТЕРВЮ

Той е на 23, но вече е легенда и се гласи за втората си Олимпиада. Шон Уайт разказва за това какво е да си на върха, за това какво е да си имаш свой собствен халфпайп и да изкопаваш умряла котка.. /интервю публикувано в уебсайта на българските сноубордисти боард.бг./

Здрасти Шон, как се подготвяш за новия сезон?

ШУ: Просто гледам да не мисля за него. С наближаването на Олимпиадата, напрежението расте и вниманието към мен е все по-голямо. А толкова внимание лесно те разсейва и пречи да се кефиш на

. Тази година ще се опитам да съм по-спокоен, ще се фокусирам върху целите си и ще опитам да постигна максимума.

Какви са новите ти трикове?

ШУ: Миналия сезон пичовете от Red Bull ми помогнаха да си направя халфпайп, с пяна за по-меко приземяване. Това супер нещо ми помогна да науча някои нови трикчета, които ми се въртяха в главата от известно време.

Кое е най-готиното на това да си имаш собствен халфпайп?

ШУ: Мога да карам гол!

Кое е най-гадното, когато се контузиш?

ШУ: О, човече, кое не е! Мразя, когато след лесни и нормални трикчета, просто се озоваваш с огромна болка в задника. Неща като готвене на човешки сърца, изравяне на умрели котки и хвърляне на камъни по минаващи коли стават трудни, когато си контузен.

Очакваш ли Олимпиадата?

ШУ: Да, това е толкова яко събитие. Последния път през 2006 г. беше страхотно – шляеш се с отбора и просто си част от цялото това преживяване. Ще бъде яко да го направим отново.

Как се промени сноубордингът от последната Олимпиада в Торино досега?

ШУ: Мисля, че триковете станаха още по-добри, особено през последната година има голямо развитие. Освен това има някои нови лица. Много сноубордисти се развиват и навлизат професионално в спорта. Мисля, че има някои новаци, които ще бъдат страхотни за гледане.

Сноубордингът вече е част от Олимпиадата, това подобри ли профила на спорта?

ШУ: Абсолютно! Мисля, че общото възприемане и разбиране за спорта се е развило. Скоро говорих с един от Мемфис, който през живота си не е виждал сняг, но знае за сноубординга. Маниашко е как хората започват да му обръщат внимание.

Суеверен ли си? Имаш ли някакъв ритуал преди състезание?

ШУ: Мисля, че имам съвсем нормални ритуали, както всеки друг. Обичам да си чистя зъбите с масло, да нося памперс, направен от косата на майка ми и пращам 150 и-мейла на мои приятелчета и на семейството ми, за да знаят, че има стахотни начини да забогатеят, докато си стоят в къщи.

Когато играеш на компютърната игра Shaun White Snowboarding, играеш ли като себе си?

ШУ: Дали играя със себе си? Това ли ме питаш?

Би ли участвал в Денсинг Старс?

ШУ: Имам два леви крака, честно. Burton ми направиха специални обувки, за да разрешат проблема ми с краката. Ако не бяха те, сигурно щях да карам в кръг.

Кои е твоят герой?

ШУ: Том Круз, Сигърни Уивър, Фил Колинс, и дъждовните гори.

Миналата година Шон “изчезна” от погледа на медиите, за да обяви, че си е закупил частна писта в Колорадо, специално преработена в тунел, за да може да тренира.