ПРАЗНЦИТЕ 8-14 фев + времето

/вижте видео/ 8 февруари 2010г. Започват Великденските пости, ще си простим, мокра любов, няколко именника и пчелички тази седмица. Във вторник грабваме чадъра, пак дъжд, но през уикенда ще ни огрее слънцето на любовта. Ще почерпят Харалампий, Хари, Ламби, Валери/я, Валентин/а, Евлоги и Зоя. Своите празници ще отбележат пчеларите, болните и католическата Църква.

10 Февруари Св. свещеномъченик Харалампий Магнезийски.
Св. мъченица Валентина.
(Именници: Валери/я, Валентин/a, Ламби, Харалампий)
Ден на пчеларя.
11 Февруари Световен ден на болния.
Празнува се от католиците
13 Февруари Св. преподобни Мартиниан
и св. преподобни Зоя и Фотиния.
Св. Евлогий, архиепископ Александрийски
(Именници: Евлоги, Зоя)
14 Февруари Сирни Заговезни. Неделя Сирпустна – на всеопрощението – ПРОШКИ. Св. Кирил Славянобългарски и Св. Авксентий. Ден на лозаря (Трифон Зарезан) (по старому). Свети Валентин. Празник на Католическата църква. Световен ден на влюбените.

Прогнозата за времето на телевизия АВС7

Свети свещеномъченик Харалампий, епископ в Магнезия (ок. 85 – 198) Чества се на 10 февруари заедно със св. Порфирий, св. Атанасий Цариградски и св. мъченица Валентина

Тази седмица не се пости напълно – строг пост, не се яде само месо, но се блажи с риба и млечни храни! Великденските пости през 2010 година започват на 8 февруари, като от следващата седмица след Сиропустна Неделя вече не се позволява и месо – строг пост.

С благодатта на свещенството добродействал, славни,
сияйно си украсил Църквата с божественото страдение,
което, възрадван, доблестно за Христа си приел:
Харалампие честни, светилниче всемирни, осиял краищата на света като непобедим.

Светата Църква тачи свещеномъченик Харалампий като наш горещ застъпник и бърз помощник в скърбите, затова е отредила молитвата за избавление от всяко зло да отправяме към него: да ни запази и огради със своите свети молитви от всяка беда и злина. Св. Харалампий е закрилник на пчеларите.

Св. свещеномъченик Харалампий (196-210г.) бил епископ в Магнезия, Мала Азия, смел проповедник на вярата и изцерявал болни и чрез силата Божия правел много чудеса. Изправен на съд от император Септимий Север, напразно бил увещаван да се поклони на идолите. Предаден на мъчения, стъргали тялото му с железни куки. Раните по чудесен начин заздравявали, а той говорел “Деца, благодаря ви, дето като стържете вехтото ми тяло, обновявате моя дух, който желае да се облече в нов, вечен живот”. Мнозина езичници, като гледали твърдостта на вярата му и чудесното оздравяване, повярвали и били предадени на смърт. Осъден на посичане, св. Харалампий издъхнал преди мечът да го докосне в 198 година на 113 години, като преди да издъхне казал в молитвата си “Господи – Ти знаеш, че човеците са плът и кръв. Прости им греховете и излей Твоята благодат над всички!” (Изт. © Жития на светиите, Синодално издателство, 1991 г.)

10 февруари не се празнува така масово и разкошно като св. Валентин – 14 февруари, но пък посветените знаят, че св. Харалампи е избран за покровител на пчеларите.

Затова този ден е особено важен ден за тях. Тогава се носи мед за освещаване в църквата, за да има здраве и мед през цялата година. Смята се, че този мед е придобил лековити сили, затова се пази за специални случаи през цялата година. Ако някой се разболее му дават от него, та по-бързо да се възстанови и да оздравее.

Наред с меда се пече и питка. Тя също се носи в църква за освещаване. След което осветената питка се раздава за здраве и благополучие. Този ден Постите не важат, а е позволено да се блажи с рибка и млечни храни.

За съжаление на всички влюбени православната св. Валентина няма специална благословия за тях. Много малко хора знаят за този празник и го почитат, въпреки че е в православния календар. Докато католическия св. Валентин българският народ и култура го приеха с отворени обятия и само за няколко години вече го имат за свой. Но пък е хубаво, особено за любителите на меда, да знаят, че 10 февруари е меденият ден в годината. А всички казват, че любовта е сладка като мед. Колкото повече празници, толкова по-сладко и пивко!

ТРУДНО ЛИ Е ДА КАЖЕШ “ПРОЩАВАЙ”?

… зависи от човека … да се научиш да прощаваш изисква практика … човешко е да се греши – Божествено е да прощаваш … нима е невъзможно да направим, каквото и да е, за да променим собствената си съдба … !?

Сирни заговезни – Прощална неделя преди Великия пост, ПРОШКА, Сирница, Сирни поклади (Cheesefare Sunday)

“Който яде, да не презира оногова, който не яде; и който не яде, да не осъжда оногова, който яде, понеже Бог го е приел” (Рим. 14:3).

Празнува се 49 дни преди Великден. Най-важното значение на денят е ВЗИМАНЕТО НА ПРОШКА. Сутринта в православните храмове, по време на св. Литургия, се четат думите от Евангелието: “Ако простите на човеците съгрешенията им, и вам ще прости Небесният ви Отец; ако ли не простите на човеците съгрешенията им, и вашият Отец няма да прости съгрешенията ви” (Мат. 6:14-15). Следобяд по време на вечернята свещениците се преобличат с тъмни одежди за поста. След отпуста на вечернята се извършва специален чин на прошката. На солея се изнасят и полагат на аналоя напрестолният кръст и иконите на Спасителя и св. Богородица. Настоятелят на храма се покланя пред тях и ги целува, после се обръща към хората с молба за прошка от събратята му клирици и от събралите се вярващи. Всички свещенослужители и миряни се покланят пред кръста и иконите и взаимно искат прошка едни други.

Целият ден е отдаден на забавленията, негов естествен завършек е организирането на игри в семейството.

Традицията за която ни разказах стари емигранти в Лос Анджелис, и се е изпълнявала дълги години в миналото е обичаят „хамкане“, закачва се варено яйце или парче бяла халва на конец за тавана и насядалите около масата да се опитват да го захапят с уста. Това се е правело на гредите в салона на една от Църквите в Ел Ей, като за децата винаги е имало и награда. Ястията са били приготвяни от родолюбиви българки и носени в Църквата.

Друга игра от миналото е в съд с вода да се сложи ярма (смляна зърнена смес, предназначена за храна на животните), която изплува отгоре; в съда възрастните пускат по някоя пара и децата трябва да ги извадят с устата, без участието на ръцете. Около кръста на децата се навързват чанове (кукерски звънци), които дрънкат при движенията на децата.

По време на постите не се яде месо, с изключение на риба. Възрастните е желателно да се хранят само веднъж на ден. През 1920–та година църквата започва да разрешава един път седмично да се яде месо, но не и в петък.

На трапезата се подреждат избрани блюда, като задължителни са баница (питка или млин със сирене), сварени яйца, бяла халва с ядки и риба. Вечерта по–младите семейства отиват при родителите си, където на празничната трапеза всички заедно заговяват с млечни храни.

“Спаси себе си” означава да се спасим най-напред от първоначалното робство на разделението, от този вътрешен развод с живота и хората, от това съзнателно и несъзнателно състояние на борба, в което живеем.

Да простиш и да ти бъде простено! Това е начинът, по който се завръщаме от отчуждението към сближението, от враждебността към любовта. Прошката не е безразличие, презрение или цинизъм. Само човек, който е осъзнал с цялата си душа истинския ужас от липсата на любов в света, който е почувствал безкрайната мъка от самотата, на която сам се е обрекъл поради егоизма си, е способен да прощава и да бъде простен.

Всичко това е изразено в църковната молитва на неделята на всеопрощението: “Не обръщай лицето си от Твоя син, защото съм наранен.” Ето я тази светла тъга, която единствена ни дава възможност да разберем корена, същността и силата на злото: охладнели сърца, повехнала любов, триумф на себеутвърждаването,

чийто резултат е изолация и самота.

Молим се за прошка, жадуваме да ни бъде простено…

Както малкото дете, което е обидило майка си, копнее за изгубения рай на нейната любов, така и всеки от нас знае, че унищожаването на злото започва с обръщането на душата, със смекчаването на сърцето, с жаждата за помирение.

Независимо колко далече ни изглежда всичко това от студения и жесток живот в наше време,

истината е, че само в силата на съвестта, в жаждата за прошка и в обръщането на душата можем да открием началото на нашето духовно възраждане.

ПРОСТЕТЕ ЗА ДА БЪДЕТЕ ПРОСТЕНИ!

Ти и Аз – Ръка за прошка /Дамян Дамянов/ видео:

Прошка, прости майко, прости татко, дойдох прошка да си взема аз, пусто да е печалбарството … /видео/

Тежка диагноза – Луди от любов – нека ни е зле … наздраве

1 comment for “ПРАЗНЦИТЕ 8-14 фев + времето