Екстрадират наша – била американка по “по грешка”

Български и американски войник пазят сигурноста на света. Братя по оръжие - разделени по принуда! Три военни бази в България, най-сериозният подръжник на НАТО в Ирак, безвизов режим за американците ... и още ... няма безвизов режим за българите, няма разбиране за американците от български произход! Вечна дружба със СССР и със САЩ! Намерете разликите!

Семейството пуснало корени в САЩ – лежало в лагер в България

Адвокат предложил да вземе документи покрай съпругът й, който взел US-тескере от нея !?

7 години административен тормоз – зашеметяващата същност на имиграционната система в САЩ

“Чикаго Трибюн”

Българка, чийто баща е бил роден в щата Индиана и която е получила американско гражданство през 1981 година, е получила писмо от Държавния департамент, че това е било грешка и че всъщност тя не е американка. Под заглавие: “Казват на жена: повече не сте американка”, “Чикаго Трибюн” обширно разказва историята на нашенката, заселила се отвъд Океана през 1997.

Ангела Бонева е омъжена за българин, има 7-годишен син и е живяла в тихия американски град Найлс преди получаването на писмото от Държавния департамент, което, според изданието, преобърнало живота й.

34-годишната българка от 7 години се опитва да спре депортацията си. “Помислих си, че е някаква шега”, разказва пред всекидневника Ангела. “Израснах, смятайки, че съм американка. Сега искат да ми отнемат. Това е като лош сън”. Ситуацията с Бонева показва понякога зашеметяващата, калейдоскопична същност на имиграционната система в САЩ, пише изданието. Когато през 2003 г. Ангела Бонева се опитала да поднови американския си паспорт, Държавният департамент я информирал, че решението на консула да й даде гражданство през 1981 г. е в нарушение на изискване, по силата на което баща й би трябвало да е живял в САЩ 10 г., преди тя да е била родена. В действителност обаче той прекарал едва 6 години преди да се премести в България. Писмото отбелязвало, че това изискване за жителство било намалено през 1986 г. на 5 години, така че друг на нейно място би могъл да се възползва от улеснението.

Неотдавна, след дълги перипетии по американските институции, Бонева получила същия отчайващ отговор. Потърсеният от нея адвокат й дал абсурден на пръв поглед съвет: да приеме от родения в България неин съпруг Георги Петров, натурализиран гражданин от 2008 г., след като се установил в САЩ благодарение на нея, реципрочен жест, за да си върне отнетото гражданство.

Говорителят на Държавния департамент Адриана Галегос отказва да коментира ситуацията на родената в Русе Бонева, позовавайки се на конфиденциално законодателство. “Ние не анулираме гражданство; анулираме документи”, гласи лаконичният отговор на Галегос. В очакване на развръзка по случая, младата българка все още няма нареждане да напусне страната, но споделя, сякаш животът й е “на трупчета”.

Макар и разочароващ, горчивият опит на Бонева й е помогнал да преоткрие американските и българските корени на своето семейство, пише авторът на статията Антонио Оливо. Така тя открива корените си от края на ХІХ век в Акрон, щата Охайо, където бил роден дядо й Пит Бонеф. 80-годишният й днес баща Стив Бонеф се ражда в Саут Бенд, щата Индиана. Изпълнената с носталгия негова майка обаче решава да се върне в България заедно със Стив и с по-големия му брат, Борис. Едва сега Ангела научава, че единствено заради американското му гражданство нейният родител е прекарал известно време в комунистическите трудови лагери в България.