1000 човека изхвърчаха от градската администрация в Ел Ей

Четете първата автобиография на Кмета на Лос Анджелис Антонио Виарагоса на български език

4 Февруари 2010г. Днес кметът на Лос Анджелис Антонио Виарагоса обяви незабавно уволнение на 1000 служители на градската администарция, за да помогне за балансирането на бюджета на града, съобщиха от офиса на кмета, цитирани от АП.

Виарагоса обяви уволнението само ден по-късно след откритото гласуване на градските съветници за азбавяне на всякакви действия за съкращаване на работни места за 30 дни, докато се намерят други опции.

Кметът на “Градът на Ангелите” каза, че неговото действие ще стабилизира кредитният рейтинг на града и финансовата стабилност за бъдеще.

Той добави, че много от старите служители могат да запълнят някои от дейностите, като разреши на 360 да не бъдат засегнати от уволненията.

Анализаторът на градския бюджет Мигел Сантана, каза пред АП, че драстичните съкращения се случват заради дупката от 208 милиона долара в бюджета. Санатана добави, че уволнения са нужни сега веднага, защото всяко закъснение ще доведе до по-големи съкращения по-късно.

Антонио Виарагоса е едва третият американец от мексикански произход, кмет на Лос Анджелис, и то след 130 години пауза – последният латинос Хосе Агилар е начело на града до 1872 година. Виарагоса е избран за 41-ят кмет на Ел Ей на 17 май 2005г., и преизбран през 2009 година. Преди да бъде избран за кмет работи за California State Assembly и Los Angeles City Councilman. Преди да влезне в градската администрация Виарагоса работи в работническите синдикати. През 2008г. работи като Национален ко-председател на кампанията за Президент на САЩ на Хилари Клинтън, и като член на Transition Economic Advisory Board на Президента Барак Обама.

Антонио Виарагоса има две дъщери от предишна връзка без брак – Марисела и Присила Вияр. Пак с тази фамилия и име, като Антонио Вияр на 28 ноември 1987г. се жени за Корина Райгоса (до него, първи брак за Виарагоса), като се сдобиват с две деца – Наталия и Антонио Джуниър.

Антонио Виарагоса (Antonio Ramón Villaraigosa) е роден на 23 януари 1953г, в Бойл Хайтс, източната част на Лос Анджелис, под името Антонио Рамон Вияр (Antonio Ramon Villar ). Като ученик посещава и Католическо и държавно училище. Баща му напуска семейството, когато Антонио е  5-годишен. На 16 години болест го лишава от възможноста да спортува. На следващата година е изключен от Католическото училище след побой на футболен мач. Завършва начално училище (Roosevelt High School) с помощта на своя учител по Английски Херман Катц, като продължава в колеж (East Los Angeles College).

Получава бакалавърска степен по история в UCLA. Там Виарагоса е лидер студентското движение на мексиканците – MEChA (Movimiento Estudiantil Chicano de Aztlan) (думата AZTLAN идва от езика на ацтеките – Nahuatl, който е най-разпространеният в момента местен език, и “азлань” означава “потомственият дом на народа Nahuatl – коренните жители на Мексико. В момента в държавата с 31 щата живеят над 111 милиона души и се говорят 62 местни езика, като испанският, въведен от завоевателите през 16 век  е официален език и се употребява от 97% от населението). Организацията е създадена през март 1969г. в Денвър, Колорадо, като през април същата година в Университета на Калифорния в Санта Барбара се присъединяват над 100 студенти.

Участниците отричат етикетът “мексикан-американ, лепнат им в обществото, който би означавал асимилирането им и деградиране на социалният им статус,” според записаното в програмата им. Те изразяват желание за “пряко участие и развитие в политическия живот” в САЩ. Поемат инициативи, като “Реформиране на имиграцията за САЩ”, “Алианс на работниците във фермите” и “Спасете вашето образование”.

Антонио Виарагоса, който използва името “Тони Вияр” говори пред състуденти в UCLA, като лидер на студентското движение на мексиканците - MEChА. FOTO: mayomo.com

Организацията разпределя работата си в 10 основни района на САЩ. Последната конференция на членовете бе на 23 януари 2010г. в Уисконсин, следват още две тази година през март в Калифорния и през април във Вашингтон.

По това време той използва името “Тони Вияр”, като през 1980г. отново връща рожденното си име Антонио.

След UCLA, Виарагоса постъпва в държавния правен колеж (People’s College of Law (PCL)), който не е акредитирано учебно заведение. Виарагоса се явява четири пъти на изпит за адвокатски права (California Bar Exam), но не успява да получи лиценз за юридическа практика.

След PCL Антонио Виарагоса става външен организатор и представител на сдружението на учителите в Лос Анджелис (United Teachers Los Angeles (UTLA)). По-късно е назначен за Президент на две синдикални организации в Ел Ей – (Los Angeles chapter of the American Civil Liberties Union и the American Federation of Government Employees).

Виарагоса с испано-говорящата политическата репортерка Миртала Салинас Photo©2007: Eddie Sakaki/The Grosby Group EXCLUSIVE! Los Angeles, July 9, 2007 ANTONIO VILLARAIGOSA & MIRTHALA SALINAS now finally had to admit that they were involved in an extramarital affair. PG

Виарагоса има две дъщери от предишна врзка без брак – Марисела и Присила Вияр.

Пак с тази фамилия и име, като Антонио Вияр на 28 ноември 1987г. се жени за Корина Райгоса (Corina Raigosa), като се сдобиват с две деца – Наталия и Антонио Джуниър. След 20-годишен брак се развежда, като на 12 юни 2007г. Корина подава документи за развод в съда (Los Angeles Superior Court), като посочва за причина “изключителни невъзможни за коригиране разлики”. Повод дава връзката на Виарагоса с испано-говорящата политическата репортерка Миртала Салинас, на която се налага да напусне работата си в телевизията “Телемундо,” заради връзката си и репортажите, които прави за него. Виарагоса започва нова връзка през март 2009-та година пак с репортерка, този път от местната телевизия KTLA – Лу Паркър, която е бивша “Мис САЩ” за 1994г. (1994 Miss USA) и носителка на наградата ЕММИ.

Чак през май в медията разбират за връзката й с кмета на града и за репортажите, които е правила за него и се налага тя да напусне.

Като кмет на Лос Анджелис Виарагоса първи въвежда подписването от персонала на “Правила за етика.” На 2 май 2007г. местният таблоид “Ел Ей Таймс” (Los Angeles Times) пуска новината, че “срещу самият кмет Виарагоса се води разследване с 31 обвинения за участието му на изборите през 2003 година City Council.”

Подобряването на транспорта е една от основните цели на Виарагоса. Успява да започне проект за удължаване на метрото, който ще струва 4,8 милиарда долара (300 милиона на миля) и ще продължи 20 години. От избирането му за кмет през 2005 година Виарагоса успява да увеличи средствата за ремонт на пътищата с 30 процента, като увеличението за подръжката на улиците достига до 137%.

Друг един топ-приоритет за Виарагоса е образованието, като той се опитва да поеме контролът на Los Angeles Unified School District (LAUSD), но не успява.  Така и до днешен има значителна съпротива в лицето на учителите в Ел Ей.

По времето на кметуването си Виарагоса занчително подбрява живота на филмо-производителите, като излиза с призива за завръщане на продукциите в Ел Ей. Той премахва някои данъчни утежнения за ентъртеймънта и намалява данъците даже и на външните бизнеси, които са свързани с тази сфера. Предлага да се създадат специални поощрителни зони за ентъртеймънт, където да се локализират филмовите продукции при специални условия за бизнес.

Виарагоса се отнася много сериозно към “силовите” департаменти. Поема инициатива и успява да увеличи броят на отделенията на полицията и пожарната. Създава нова специална група от 40 човека за защита на държавата (Homeland Security), в която включва шефът на полицията Уилям Бартън, шерифът Лий Бака, бившият кмет Ричард Райордан. Спец-тимът се грижи за анти-терористични инициативи и проблеми, евакуация и спешни случаи. Виарагоса спомага за назнааването на над 1000 нови полицаи. На 6 март 2009 година офисите на кмета и полицията съобщават, че редиците на органите на реда са станали най-голями за всички времена. В края на годината посочват цифрата 10,000 офицера. Нивото на престъпността пада до това от 1956г.. Домашните престъпления падат до показатели отпреди 38 години, като само за 2008г. се смъкват с цели 24%.  Виарагоса, заедно с колегите си от Ню Йорк – милиардерът Майкъл Блумберг и Бостън – Томас Менино е член на коалицията “Кметове срещу незаконно оръжие” (Mayors Against Illegal Guns Coalition).

На 24 септември 2007 година кметът Виарагоса получава най-високото гражданско отличие на Министерство на отбраната – наградата “Seven Seals Award”, която е символ на седемте принципа, които поддържат работещите към Националната гвардия и Тиловата част на американската армия. Виарагоса е един от 10-те кмета в САЩ носители на тази награда.

Относно данъците Виарагоса не си “играе”. Тройно увеличение на таксата за боклука – от 11 на 36,32 долара на месец за живущите самостоятелно в къщи, като обеща все пак да падне на 35,00. Увеличение на такса “имоти” също е заложено в проектите на кмета на Ел Ей, като подрепи Предложение “О”, което ще има ефект дори и след 10 години.

Антонио Виерагоса е на върха на “черната класация” за “най-трагичен Анджеленос за всички времена,” на вестник “Ел Ей Таймс”. От медията допълват, че голяма роля е изиграло и пътуването му до Европа, с което хазната олекнала със 120,000 долара по време на криза.

Антонио Виарагоса ще напусне кметското кресло през 2013г,. когато изтича вторият му 4-годишен мандат, който по закон е и последен.

След него ще бъде избран 42-ят кмет на Ел Ей от някоя от двете политически партии – демократи, на която и Виарагоса е член, или републиканци, като досега само 14 пъти се е случвало те да печелят.

Титлата “Mayor of Los Angeles” не трябва да се бърка с тази на “Mayor of the County of Los Angeles.” Втората се отъждествява с ръководителя на “Los Angeles County Board of Supervisors.”