Щатските визи при новият посланик в София

Условията и цените се запазват

Приемат се и двата вида паспорти – пазим старият с US-виза при издаване на нов

Дългосрочните 10-годишни визи не означават отлагане на безвизовото пътуване

5 февруари 2010г. Както ви съобщихме по-рано българите, които пътуват до САЩ ще получават 10-годишни визи за САЩ,  като допълнителното уточнение е, че няма да има нови изисквания и формалности, както и промяна на цените на визите, съобщиха от прес-офиса на американското посолство в България.

В началото на седмицата новият американски посланик  Джеймс Уорлик съобщи, че максималната виза ще получават “на практика всички, които отговарят на условията”. (С 10-годишни визи за САЩ от днес, )

Необходимите документи са същите и са посочени в сайта на посолството. Задължителното интервю и цената от 131 долара се запазват.

“Това всъщност не е нова политика, просто подчертаваме, че ще правим всичко, което зависи от нас,  хората които покриват критериите, да не се връщат пак  за виза поне 10 години”, каза Винсънт Кампос, говорител на посолството пред бтв. Дългосрочните визи не означават отлагане на безвизовото пътуване, категорично е посолството.

Както писахме по-рано основното условие за отпадане на визите е процентът на отказите да е под 3%, като в момента надвишава 10%.

Сред гражданите на страните от Европейския съюз освен българите с визи пътуват кипърци, гърци, поляци и румънци. За 2009-а година около 25,000 българи са получили виза, като голямата част са туристи или на кратки бизнес пътувания.

Приемат се всички валидни паспорти, били те старите или новите биометрични, които ще започнат да бъдат издавани през март тази година. Важно е документа да бъде валиден, т.е. да не е изтекла валидността му. Важно е да се знае, че ако подменяте международният си паспорт, трябва да запазите и старият, в който имате положена американска виза. Това е разрешено от закона в България и никой не може да ви принуди да предадете своят стар документ. Но, трябва да го представите пред органите на МВР, когато подавате заявление за издаване на нов паспорт.

ПРИПОМНЯМЕ През февруари в САЩ пристига специална делегация от България Препоръки за пътуване за олимпиадата в Канада 24 януари 2010г. Всичките четири дипломатически служби в САЩ ще разполагат с оборудване за издаване на новите български паспорти с биометрични данни и така Америка се превръща във втората държава в света, след Турция, в която има толкова много места… всичко на този линк: Всички дипломатически служби в САЩ ще издават новите паспорти

1 comment for “Щатските визи при новият посланик в София