Осъдиха наш в Ню Йорк за антиеврейски надписи “Да се убият всички евреи!”

Агенти помагат на Ивайло Иванов да ходи, след като простреля кракът си в таен склад за боеприпаси. ФОТО: Ню Йорк Дейли Нюзсклад

Ивайло Иванов се признал за виновен за притежание на таен склад за оръжие

5 февруари 2010г. Българин, живеещ в САЩ се призна за виновен, че през 2007-ма година е нарисувал със спрей свастики и е разпространявал листовки с призиви да се „убият всички евреи в Бруклин”, предаде АП.

Обвиняемият Ивайло Иванов също така е признал и притежаването на таен склад с оръжия, открити в дома му през 2008 г.

Тайният арсенал беше открит след като той беше принуден да потърси лекарска помощ след като се простреля при невнимателно боравене с оръжие.

За антисемитските си изказвания Иванов може да получи до 18 години затвор. Следващото заседание на съда е насрочено за 25 февруари.

Следователите разпитаха Ивайло през януари 2008г. за седемте бомби, които те намериха след като през есента на 2007г. бе изрисувал 23 свастики по стените на синагоги, частни домове и училища, коментираха тогав от Ню Йорк Дайли Нюз. Освен адските машини полицаите тогава откриха и специална апаратура за правене на бомби, както и пистолет, пушка и противокуршумна жилетка, за които Иванов каза тогава,че били за самозащита.

“Много сме благодарни, че този човек бе заловен,” каза Равинът Аарон Рускин, чиято синагога беше от засегнатите.

По време на разпитите Иванов заяви, че направил бомбите, за да лови риба.

Ченгетата тогава направиха и тестове на компютъра на Ивайло, за да проверят дали няма още планове за атака, след като той написа “Израел е земя на свине” и “Всички евреи да умират”.

Когато го запитаха защо е надраскал тези схвастики, той отговори, че е негова грешка. Адвокатът му Адриан Лешер каза тогава, че Иванов бил еврейн.”

Съседката на Ивайло Пени Кауфман, каза на полицаите, че той навсякъде поставил охранителни камери, защото му било писнало от араби, които непрекъснато влизали и излизали от билдинга. Иванов завил на полицаите, че е специално трниран от израелските тайни служби МОСАД, както и това,че е отлично подготвен снайперист. Казва също, че е много добър техник и стругар и непрекъснато репетира с бормашината и другите машини. Също така Ивайло казва, че е роден в Сицилия и израсъл в България, като за възрастта си споменава цифри между 31 и 37.

Когато започна делото тогава, към Иванов бяха повдигнати 46 обвинения от Brooklyn Supreme Court и сумата от $300,000 bail.