Сближаваме културите на САЩ и България

Министърът на културата Вежди Рашидов се срещна с посланика на САЩ в България Джеймс Уорлик. ФОТО:МК

Министърът на културата Вежди Рашидов се срещна с посланика на САЩ Джеймс Уорлик

Щатският дипломат си хареса Боянската Църква и е доволен от българката – шефка на ЮНЕСКО във Вашингтон

Поискаха изложба на Тракийското съкровище в САЩ

София, 4 февруари 2010г. Министърът на културата Вежди Рашидов се е срещнал днес с новия посланик на САЩ в България Джеймс Уорлик, съобщиха от Министерството на културата /МК/.

На срещата в министерството, преминала в приятелски дух, са присъствали и заместник-министрите на културата Димитър Дерелиев и Тодор Чобанов.

И от двете страни са били изразени желание и готовност за бъдеща активна съвместна дейност и за осъществяване на двустранни проекти между България и САЩ за популяризирането на културата и изкуството на двете държави. Министър Вежди Рашидов и посланик Джеймс Уорлик са изразили взаимно задоволство от факта, че България сериозно работи и взима редица важни мерки в областта на защитата на интелектуалната собственост.

Посланик Уорлик сподели, че е силно впечатлен от посещенията си в НИМ в София и в Боянската църква, съобщават от Министерството на културата. Той изрази възхищението си и от срещата си с Ирина Бокова във Вашингтон и уточни, че на нея са били обсъдени идеи за осъществяване на проекти.

Заместник-министърът на културата Димитър Дерелиев е отбелязал колко активно е в последните години сътрудничеството на страната ни с aмерикански филмови компании, които навлизат в България, за да правят съвместни продукции. Развитие има и в областта на театъра, където зачестяват гостуванията на американски режисьори.

Заместник-министърът на културата Тодор Чобанов допълни, че би могло да се помисли и за организирането на нова изложба на тракийски съкровища в САЩ, тъй като имаме много нови археологически открития, които да покажем на американската публика, посочват от МК.

ОЩЕ ЗА БЪЛГАРО-АМЕРИКАНСКИТЕ КУЛТУРНИ ВРЪЗКИ И ДАННИ ЗА Н.ПР. ПОСЛАНИК ДЖЕЙМС УОРЛИК:

До 11 декември US-посланикът раздава пари за култура

Новият US-посланик от Евро-произход пристигна в София