Новата българска евро-комисарка огря ЕС

3 февруари 2010г. Днес Кристалина Георгиева отговори на въпроси в Европарламента (ЕП). ФОТО:ЕП /по-долу четете обобщението на уебсайта на Европейския парламент на български език/

Евро-парламентът одобри кандидатурата на Кристалина Георгиева за еврокомисар

Премиерът: “Перфектно – в стил ГЕРБ! Вижда се какви съветници имам!”

Соц-Евро-депутат:”Няма да задавам въпрос – да преминем към одобрение!”

Евро-ДПС:”Георгиева е голям компетентен дипломат!”

3 февруари 2010г. Днес българка огря Европейският паламент с отличното си представяне по време на отговори на въпроси около кандитатурата й за Евро-комисар.

/вижте повече за Българка от САЩ – комисар в Европа/

Комисията по развитието на Европейския парламент одобри кандидатурата на Кристалина Георгиева за еврокомисар.

Така тя ще заеме поста европейски комисар по международното сътрудничество, хуманитарна помощ и реакции при кризи. Изслушването пред Европейския парламент на българския кандидат днес премина под аплодисментите и одобрението на присъстващите депутати, съобщи БТА.

Уверена и с покритие, компетентна и опитна, Георгиева почти не поглеждаше записките си, а когато не знаеше признаваше и обещаваше, че ще научи и ще отговори при следващата си среща с депутатите, това са част от коментарите в Европейския парламент в Брюксел за Кристалина Георгиева след края на изслушването й.

Откритото й поведение и познанията доведоха до похвала дори от групата на социалистите и демократите в Европейския парламент. Миналия месец тази група се обяви категорично против провалилата се първа българска кандидатка тогавашна външна министърка Румяна Желева, Соц-депутатът Майкъл Кашман не скри задоволството си. „Аз съм много впечатлен от дълбочината на вашите познания, честността ви, от впечатляващия ви интелектуален капацитет и смятам, че сте брилянтен пример за това, което наричаме съгласуваност на политиките. Заради това няма да задавам въпрос, защото смятам, че трябва плавно да преминем към процеса на даване на положителен отговор на кандидатурата”, обяви Кашман.

В края на изслушването Георгиева си позволи и лично послание. „Днес е 89-ия рожден ден на майка ми, трябваше да съм там – при нея, но съм тук при вас, така, че нека направя едно последно обещание пред вас. То е обещание към майка ми. Нещо, което тя винаги е искала от мен като европеец, е да науча френски език. Обещавам на майка си, че ако съм одобрена ще положа усилието да науча френски”, каза Георгиева.

След изслушването Георгиева поясни пред българските журналисти в Брюксел: „За първи път в Европейската комисия ще има човек, чиято задача е да отговаря за хуманитарна помощ и за реакция в условия на кризи. Това в този етап ще бъда аз. Много е трудно да се отдели внимание на т.нар. забравени кризи, когато камерите са си заминали, а проблемите са останали”.

Oкончателното решение ще бъде взето след последното гласуване на 9 февруари в Страсбург.

Министър-председателят Бойко Борисов оценява представянето на българския кандидат за комисар в Европейската комисия Кристалина Георгиева при изслушването пред Европейския парламент като перфектно, “в стил ГЕРБ – Граждани за европейско развитие на България”.

Радвам се, че моите съветници получават такива високи оценки в Европа и в света, заяви за БТА премиерът Бойко Борисов. Надявам се на нашите противници да е станало ясно, че след всяка компроматна война срещу ГЕРБ, ние излизаме още по-силни, добави Борисов.

Борисов не коментира провала и не спомена името на бившата му външна министърка Румяна Желева, която със своето представяне на изслушването в Европарламента стана повод за голямо сътресение и рокада в правителството на Р България. Почти всички депутати в Европарламента, както и медиите коментираха тогава изключително слабото представяне на Желева, нейният английски език, начин на държание и нейната декларация за фирмите й, която бе обявена с невярно съдържание, както и връзките на съпруга й с подземния свят.

Впечатлението ми от изслушването на българския кандидат за еврокомисар Кристалина Георгиева е отлично, заявява евродепутатът и заместник-председател на ДПС Филиз Хюсменова в позиция, получена в БТА.

Изслушването на Георгиева беше на високо ниво и беше съпоставимо с това на най-добрите кандидати за ЕК до момента, посочва Хюсменова. Хюсменова посочва, че са направили впечатление дипломатичността на българския кандидат и нейната компетентност и опит. Готовността на Кристалина Георгиева да работи в екип с колегите си в ЕК, с неправителствените организации, с комисиите в ЕП и с националните правителства е високо ценена в най-демократичната европейска институция, коментира Хюсменова.

Георгиева анализираше проблемите като експерт, без да пренебрегва техните политическите аспекти и реалности, отбелязва евродепутатът. Хюсменова определя като заслужени комплиментите на евродепутатите във втората част на изслушването.

България ще спечели повече уважение, ако Кристалина Георгиева покаже в работата си висок професионализъм, какъвто демонстрира днес и нямаме никакви основания да очакваме противното, заявява Хюсменова.

Ако има връзка между нивото на представяне и реалните действия, Кристалина Георгиева ще бъде един от най-добрите еврокомисари. Това каза за БТА евродепутатът от “Синята коалиция” Светослав Малинов по повод на днешното изслушване на българския кандидат за еврокомисар. Според него то е минало безпроблемно.

Очакванията са Кристалина Георгиева бързо да се заеме с декларирания ангажимент, свързан със ситуацията в Хаити.

ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ на 3 февруари 2010г., по данни на прес-службата на Европарламента /обобщение на уебсайта на Европейския парламент на български език/:

По отношение на най-наболялата тема за бедствието в Хаити, Кристалина Георгиева сподели пред депутатите, че страната “започва от нулата, но не е сама. Ако бъда утвърдена на поста, моя незабавна задача ще бъде да гарантирам, че ние, европейците, ще дадем на Хаити най-доброто, което нашият Съюз може да предостави.” Двете приоритетни задачи в Хаити са незабавна помощ, най-вече подслон и лекарска помощ, и след това възстановяване на дейността на правителството, за да може да започне работата по реконструкцията и дългосрочното развитие на страната, продължи тя.

Европейски доброволен корпус за хуманитарна помощ – “Придържате ли се към целта Европейският доброволен корпус за хуманитарна помощ да бъде създаден през 2011 г., не сте ли твърде голям оптимист?”, запита Birgit Schnieber-Jastram (ЕНП, Германия).

Тъй като 2011 година ще бъде Европейска година на борбата с бедността и социалното изключване, сроковете са изключително подходящи, сподели г-жа Георгиева. Тя настоя, че целта и бюджетните аспекти на тази инициатива трябва да бъдат старателно обмислени. “Не би било редно да отнемем пари от реалната хуманитарна помощ, за да създадем този корпус.” Трябва да подходим старателно при изграждането на тази нови структура, добави кандидатът за комисар.

Координация на европейско ниво – “Как виждате Вашата позиция вътре в Комисията, имайки предвид непоследователното разделение на портфейлите?”, попитаThijs Berman (С&Д, Нидерландия).

Г-жа Георгиева отговори, че тя “ще бъде гласът на хората без глас вътре в Комисията”, и добави, че в крайна сметка не толкова отделните ресори са важни, колкото “ангажираността и почтеността” на тези, които карат системата да работи.

Международно сътрудничество – Judith Sargentini (Зелени/ЕСА, Нидерландия) поиска повече подробности от Кристалина Георгиева относно частта за международното сътрудничество в нейния портфейл.

“Моята визия е за по-активен подход в изграждането на партньорства в областта на хуманитарната помощ и реагирането на кризи, тъй като в бъдеще ще бъдат необходими повече действия в отговор на бедствията”, изтъкна г-жа Георгиева. Като конкретен пример тя даде последното цунами, като подчерта, че ако е била създадена система за ранно предупреждение, са могли да бъдат спасени много човешки животи.

Участие на военните в операции за хуманитарна помощ – Много депутати, сред които Mario Borghezio (ЕСД, Италия) и Norbert Neuser (С&Д, Германия), повдигнаха сложния проблем за участието на военните в операции за хуманитарна помощ,.

Българският кандидат-комисар зае твърда позиция по въпроса, изразявайки също така и мнението на хуманитарните работници, че намесата на военните трябва да бъде разглеждана само като най-крайна мярка, тъй като “всяка военна намеса е като отваряне на кутията на Пандора”. В същото време според нея, в ситуации, когато няма останали други възможности, военните могат да бъдат много ефективни и от голяма полза. В ситуации като тази в Хаити, това е единственият начин за оказване на помощ, добави г-жа Георгиева. Върховният представител за външната политика Катрин Аштън може да играе свързваща роля между министрите на външните отношения и на отбраната, от една страна, и актьорите в областта на хуманитарната помощ, от друга, когато ще трябва да се вземат решения в ЕС относно ролята на военните в бъдещи кризи, предложи Кристалина Георгиева.

Злоупотреби с помощи – Относно адекватността на помощта за Судан или Етиопия например, във въпрос, повдигнат от Ana Gomez (С&Д, Португалия),

българският кандидат за комисар изтъкна, че “същността на хуманитарната помощ е в неутралността и грижата за хората, които се нуждаят от помощ (…) Никога не трябва да позволяваме хуманитарната помощ да бъде заграбена от тези, които злоупотребяват с власт.”

Приоритетите на Кристалина Георгиева – В своята встъпителна реч пред депутатите Кристалина Георгиева подчерта, че ако бъде утвърдена от ЕП, приоритетите ѝ като комисар ще бъдат следните:

– по-ефективно използване на ресурсите, подобряване на координацията и ефективността на действията на ЕС, за да “накараме нашите европейски съграждани да се гордеят от тяхната поддръжка за хуманитарната помощ и реагирането при бедствия”;

– относно Европейския консенсус по въпросите на хуманитарната помощ: по-резултатна помощ, по-добър капацитет за реагиране, подобрена координация вътре в ЕС, както и между хуманитарните и военни действащи лица;

– гарантиране зачитането на международното хуманитарно право;

– укрепване на способността за справяне с хуманитарните последствия от климатичните промени и изпълнение на ангажимента за намаляване на риска от бедствия;

– създаването на Европейски доброволен корпус за хуманитарна помощ;

– засилена координация в Комисията, между държавите членки и други партньори, за да се посрещне двойното предизвикателство от нарастващи нужди и намаляващи бюджети в тази област.

ПРИПОМНЯМЕ: Българка от САЩ – комисар в Европа

ЕВРОПА БЕЗ САЩ НЕ МОЖЕ и прогнозата за времето Вицепрезидентът на Световната банка Кристалина Георгиева, живуща в Ню Йорк – номинирана за еврокомисар, взела решение “за 5 минути” Тази сутрин в 6.45 ч. РТ в София бе организирана видео-връзка със заместничката на подалата оставка от всички позиции Румяна Желева Премиерът Бойко Борисов прие днес оставката на Румяна Желева за…

1 comment for “Новата българска евро-комисарка огря ЕС