“Аватар” отива към “върха” в историята

Трети рекорд по приходи за нашумялия филм на Джеймс Кемърън Прогнозата: ОСКАР и “най-гледан за всички времена”

3 Февруари 2010г. Нашумялият филм на Джеймс Кемърън – “Аватар” днес постави нов рекорд, този път в “родината” си, като записа 601.2 милиона долара приходи и успя да надмине предишният касов хит “Титаник”, съобщиха от пресофиса на “20 Сенчъри Фокс”.

Последните рекордни цифри дойдоха след като “Аватар” седем поредни уикенда бе “на върха” на седмичната класация, по данни на Холивуд репортър.

“Титаник” завърши своят рейд по кината през 1998г., не само в САЩ, но и сумарно с Канада, със “скромните” 600,8 милиона долара.

Това е трети рекорд на научнофанатастичната история, след предишните й два световни, като прескочи морската драма по приходи за разпространение в чужбина и по целия свят.

В България “Аватар” също постави рекорд по приходи.

Съобщението за новия полет на рейтинга на лентата, дойде само 24 часа след като записа още един успех – бе номинирана вчера за ОСКАР в девет категории, като днес се очакват нови данни за повишение на приходите по света, като в момента цифрата е над 2,5 милиарда долара.

През изминалия уикенд продукцията на Кемърън в 3Д-формат (Avatar 3D) записа рекорд и при I-max кината, като представителите на компанията в Канада представиха данни за 152,9 милиона приходи до края на януари. Сумата е резултат от  6,02 милиона от 179 I-max зали в Канада и 4,3 милиона от 83 разположени по света.

Ако експертите от киноиндустрията позволят към данните за приходи до 31 декември 2009г. да бъдат добавени още само три дни, то “Аватар” ще постави още един рекорд – този на Десетилетието.

До края на миналата година лентата бе с приходи 283,8 милиона долара, но уикендът от 1-ви до 3-ти януари покачи цифрата до 352,1 милиона долара. Така касовият хит ще надмине рекордьорите “Лордът на пръстените – Двете кули” (2002)(341,8 мил.дол.) и хита на Мел Гибсън “Стрстите Христови”(2004)(370,3 мил.дол.).

Ако се разгледат цифрите за всички времена, и се има предвид, че до края на прожекциите на голям екран остава достатъчно време, то много вероятно е “Аватар” да застане начело на “ТОП-10” за “най-гледан филм” в историята. Десетият в класирането “Междузвездни войни 3 – Отмъщението на Сит” (2005) е с приходи в САЩ от 380,3 милиона долара, а лентата на Майкъл Бей “Трансформърс – Отмъщението” (2009) е с 402,1 щатски пари.

Прогнозата на специалистите в Холивуд е, че тази година “Аватар” ще бъде новият носител на най-престижния ОСКАР за “най-добър филм”. Най-сериозният аргумент на занимаващите се с кино в “Столицата на световния ентъртеймънт” е показателят “приходи”, и то за толкоз кратко време, и по целия свят, показател, който оказва най-силно влияние върху гласуващите от Академията за филмово изкуство.

Наградите ОСКАР за 2009 ще бъдат раздадени на 7 март 2010г. в КОДАК Тиатър в Лос Анджелис и ще бъдат предавани от повече от 200 телевизии от цял свят. Водещи на церемонията ще бъдат актъорите Стив Мартин и Алек Болдуин.

ОЩЕ ЗА ОСКАРИТЕ:

Нашият филм отпадна за ОСКАР … „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ не бе номиниран – пълен списък на номинираните Двама бивши съпрузи обраха по 9 номинации Заявка за 1-та жена „най-добър режисьор“

Българският филм продължава за Оскар

1 comment for ““Аватар” отива към “върха” в историята