Ню Йорк Таймс “нарисува” България

Погребението на убития Боби Цанков.Убийството на Цанков разтърси тази бедна балканска нация, в която от 1992 г. насам са били извършени 191 известни поръчкови убийства, като нито едно не е разкрито и няма нито един осъден. Убийството е сериозна пречка и за новото правителство на премиера Бойко Борисов. Борисов, бивш бодигард с квадратни челюсти и някогашен през тези години с много убийства висш полицейски началник, беше избран през юли с обещанието да изкорени организираната престъпност. ФОТО: НЙТ/Николай Доичинов-АФП

“Убийството на Цанков разтърси тази бедна Балканска държава, в която от 1992г. са извършени 191 известни показни убийства”

“Борисов – бивш бодигард с квадратни челюсти и полицейски началник – мисли и говори като полицай, включително и ругатните.”

“За 20 години нито един в затвора”

1 февруари 2010г. /Ню Йорк/ Вчера авторитетната американска медия в-к “Ню Йорк Таймс” публикува статия с автор Дийн Билевски и под заглавие “За българският писател, смърт имитираща изкуство” (For Bulgarian Writer, Death Imitates Art). Линк към оригинала – източник ще намерите най-долу.

“В първия си автобиографичен трилър “Тайните на мутрите” българският криминален писател Боби Цанков се изправя срещу гангстерски бос, наречен Стретко, подкрепян от широкоплещещ бодигард и шофьор, въоръжени с полуавтоматични оръжия, скрити под дългите им палта. “И сега какво”, казва босът, усмихвайки се самодоволно. “Твоите бодигардове ще ме убият ли?” Цанков замръзва, забелязвайки пурпурните точки от мерника на снайперист върху сърцето и главата си.” Така започва статията в Ню Йорк Таймс.

“Подобно на сцена, взета от страниците на книгите му, 30-годишният Цанков, радио водещ с бебешко лице, осъждан за измами и любител на кабриолети БМВ, обувки от крокодилска кожа и въоръжени бодигардове, беше убит миналия месец посред бял ден в центъра на София, прострелян четири пъти в главата от двама стрелци,” продължава автора на американския таблоид.

“Съпругата му, полицейски служител, по това време беше бременна в петия месец. Красимир Маринов (Големият Маргин) и брат му Николай (Малкият Маргин), бивши шампиони по борба, заподозрени в съпричастност към няколко други убийства, бяха обвинени, че са замислили покушението, макар че Малкият Маргин си остава на свобода. Двамата стрелци също не бяха открити,” допълва детайли вестника от показното убийство в София.

“Убийството на Цанков разтърси тази бедна балканска нация, в която от 1992 г. насам са били извършени 191 известни поръчкови убийства, според оценките на Центъра за изследване на демокрацията в София (ЦИД). Георги Стоев, друг автор на книги за българския ъндърграунд, беше застрелян пред хотел в София през април 2008 г. Според криминални експерти последното убийство доказва, че местната мафия – мутрите продължават да господстват над страната. То остави открити и много въпроси за предполагаемите връзки на Цанков с хора от правосъдието и подземни фигури,” прави своите заключения автора от Ню Йоркската медия.

“Убийството е сериозна пречка и за новото правителство на премиера Бойко Борисов. Борисов, бивш бодигард с квадратни челюсти и някогашен висш полицейски началник, беше избран през юли с обещанието да изкорени организираната престъпност. “Ако някой може да разчупи хватката на организираната престъпност върху тази страна, то това е Борисов”, цитират от Ню Йорк Таймс Филип Гунев, криминолог в ЦИД. “Той разглежда битката си срещу престъпността като историческа мисия, мисли и говори като полицай, включително и ругатните”, казват от Ню Йорк Таймс.

“Борисов е изправен пред обезсърчаващо предизвикателство. През последните 2 десетилетия само шепа престъпни босове бяха вкарани в затвора, докато нито един висш държавен служител, обвинен за участие в корупционни схеми, не беше осъден. Междувременно България, страна със 7 млн. население, която е членка на ЕС и НАТО, беше посочена от организацията “Трансперънси интернешънъл” като една от най-корумпираните държави в ЕС. През 2008 г. България стана първата страна от съюза, на която бяха замразени част от помощите, заради опасения, че милиарди евро може да бъдат източени от организираната престъпност,” обясняват в статията.

Нататък статията продължава с коментари на анализатори, потърпевши и факти от животът по улиците в България.

“Евгений Дайнов, водещ български политически анализатор, казва, че убийството на Цанков е неприятно отражение на беззаконието в балканския регион, където слабите държави са позволили на престъпността да ги завладее. “Общоприето правило е, че гангстерът доживява само до 40, така че Боби умря 10 години по-рано”.”

“Корените на мутрите се откриват назад във времената на Студената война, когато комунистическият режим е набирал борци, боксьори и спортисти от други клубове да служат като милиционери и тайни агенти. По време на вакуума във властта, последвал колапса на комунизма, те се трансформираха в могъща подземна мрежа от трафиканти, рекетьори и престъпни босове.

Днес те могат да бъдат видени как шофират из София в своите огромни спортни автомобили. Следователи казват, че са проникнали в почти всички сектори – от застраховането през туризма до строителството. Известни с прякорите си като Баретата или Клюна, те се мотаят в нощни клубове като “Син сити” и “Червило” и слушат чалга, повлияна от турския фолклор българска музика, изпълнявана от оскъдно облечени млади жени.”

“Приятели на Цанков, пълничък и маниакален мъж, отгледан от майка си, разказват, че още от детска възраст е бил привлечен от света на мутрите, изпълнен с бързи коли, пури “Кохиба”, автоматични оръжия и големи пари. Често без пукната пара, Цанков използвал своите връзки в подземния свят за да спечели бързи пари, а в замяна да действа като мафиотска муза, ласкател и привърженик, обясняват приятелите му. Според тях той бил вкаран в подземния свят от приятеля си Антон Милтенов-Клюна, добре познат наркобарон, застрелян в софийско кафене през юли 2005 г.  Разследващи твърдят, че Милтенов е снабдявал Цанков с вътрешни истории за интриги между гангстерите, които Цанков превръщал в спиращи дъха разкази, в които се губи разликата между фантазия и реалност Друг негов приятел – Златомир Иванов-Баретата, бивш член на антитерористичния отряд, обвинен миналия февруари, че е ръководил престъпна група, му е осигурявал спортните коли и свитата от бодигардове, твърдят следователи. Иванов отрича каквито и да било нарушения.”

В текста на вестника от Ню йорк се цитират и мнения и на хора от власта в България.

“Камен Ситнилски, заместник главен прокуратор, е убеден, че убийството е професионален удар срещу Цанков. Той казва, че Цанков е предложил помощта си, за да се открият хора, които да свидетелстват срещу братя Маринови по други дела. “Работата на Цанков като журналист и книгите му бяха в служба на организираната престъпност. Той искаше да бъде известен в България. Беше очарователен млад мъж, но никога не можехте да знаете дали това, което казва, е истина, лъжа или плод на въображението му”.”

Както и мнения на истински журналисти.

“Криминалният репортер Богдана Лазарова казва, че Цанков, отчаяно нуждаещ се от пари, е предложил услугите си на подземния свят и полицията. Полицията го изпратила в различни криминални групи да разпространява неверни информации и клюки. “Той написа тези фабрикации по поръчка от тайните служби, за да дестабилизира конкуриращите се банди. Той се ползваше с неофициална неприкосновеност от държавата, защото им помагаше”. Лазарова добавя, че понякога е виждала Цанков в градските съдилища в София.

Два пъти преди е имало опити за покушение срещу Цанков, включително бомба пред дома му през 2004 г. Следователи казват, че той е използвал своето радио шоу, за да печели, като кара слушателите да пращат пари с обещание да получат награди, които така и не са видели бял свят, и скришом да продава рекламно време.”

“През лятото на 2003 г. Цанков беше арестуван след жалба от бизнес дамата Ваня Червенкова, обвиняваща го, че я измамил с 25 000 евро, които тя му платила, за да рекламира по билбордове в София компанията й за напитки. След като билбордовете никога не се реализирали, тя публично обвини Цанков в кражба. Няколко седмици по-късно тя беше простреляна шест пъти и ранена в главата, врата, ръцете и стомаха, докато пазарувала в бакалница.

Въпреки че Цанков никога не беше подведен под отговорност за стрелбата, Червенкова каза в интервю, че вярва, че той стои зад атаката. Тя го осъди да върне парите й през 2007 г., но все още не е получила и стотинка.

“Боби беше професионален изнудвач”, обяснява Червенкова в своя офис, защитен с дебели бронирани стъпкла и врати с биометрични пропуски. “Всички тези опити да бъде описан като разследващ журналист, убит заради работата си, са обида за истинските разследващите журналисти”.

Червенкова посочва, че е изпитала слаба утеха от смъртта му, подчертавайки, че правосъдието не е изпълнило задачата си.

“Не съм удовлетворена от убийството му, защото с внезапната си смърт той избяга наказанието”, казва тя. “Наказанието е за майка му, жена му и нероденото му дете. И защото и аз бях жертва на тежко престъпление, мисля, че никой не заслужава да умре като Боби. Само Господ може да дава и отнема живот”.”

ИЗТОЧНИК – ЛИНК КЪМ ОРИГИНАЛА: For Bulgarian Writer, Death Imitates Art

1 comment for “Ню Йорк Таймс “нарисува” България