US-хирурзи оперират наш войник в Афганистан

Генерал-лейтенант Златан Стойков, началник на Пехотните войски, поздравява българските войници в столовата, по време на посещението си на летището в Кабул, Афганистан. Войската на България е водеща за осигуряване на сигурноста и охраната на летището. ФОТО: НАТО, U.S. Army Sergeant Dale A. Worley (click for bigger size)

Американски неврохирурзи предприеха допълнителни мерки за стабилизирането на състоянието на младши сержант Александър Александров, но опасността за живота му остава

София, 26 януари 2010г. Тримата български военнослужещи, ранени след ракетната атака на летище “Кандахар” на 24 януари, късно снощи бяха транспортирани в по-високия клас полева болница във военната база “Баграм” в близост до Кабул, съобщиха от Министерството на отбранатацитирани от БТА. /още за случая на този линк: Талибани нападат наш министър /

Американски неврохирурзи са предприели допълнителни мерки за стабилизирането на състоянието на най-тежко ранения – младши сержант Александър Александров, който е с много сериозна травма и за живота му продължава да има опасност.

Втора хирургична интервенция е била извършена на ефрейтор Йордан Петков, който е с коремно нараняване и с множество мекотъканни травми. Неговото състояние засега е стабилно и няма опасност за живота му.

Днес сутринта е била извършена втора операция и на ранения в лявата подбедрица и в глезенната става редник Явор Кирилов Иванов. Неговото състояние също е стабилно и няма опасност за живота му.

Транспортирането със специализиран медицински авиотранспорт до американската военна болница в Ландщул, Германия, ще се извърши в зависимост от състоянието на ранените.

Тримата пострадали се съпровождат от капитан д-р Петър Минчев – един от четиримата медици на българския контингент в Кандахар. Очаква се до дни от София за Ландщул да отпътува и подп. д-р Венцислав Мутафчийски – опитен военен хирург от ВМА, участвал в няколко  мисии в Ирак и в Афганистан.

1 comment for “US-хирурзи оперират наш войник в Афганистан