Наш “набута” фалшиво Евро на министър-председател

През 2006г. България е сочена като основен източник на производство на фалшива валута, най-вече евро. В годишния доклад на Европол за 2002 г. е констатирано, че основната заплаха за еврото идва от Източна Европа, и по-специално от България. През 2007г. България е приета в ЕС и сега е на път за въвеждане на Еврото. Специалистите твърдят, че качеството на фалшивото евро с произход България в действителност не е толкова голямо, за да твърдим, че е най-доброто. Най-популярно у нас е фалшифицирането на банкнотата от 50 евро. По-редки са случаите със 100 и 200 банкноти евро. Фалшификатът лесно може да се разпознае, защото хартията не е 100% памук като оригинала (българските банкноти също се произвеждат върху такава хартия, докато при американския долар съотношението е 75 процента и 25 лен). Защитната нишка при оригинала се полага още в момента на изработването на самата хартия, същото важи и за водния знак. Тези тънкости при фалшификата се заменя с по-добра или по-лоша имитация.

Българският спец на ментетата обикалял по островите около Австралия

Вануату – що е то?

Подводната поща и още нещо …

26 януари 2010г. Властите във Вануату обявиха, че притежават доказателства, които им дават основание да изискат екстрадирането на българин, арестуван в Нова Каледония за разпространяване на фалшиви евро, съобщиха за ОБЗОР By BulgariCA.com от българската секция на радио СБС в Австралия, като посочиха за източник колегите си от радио Нова Зеландия.

За разпространяването на фалшиви евро се разбрало миналия месец, след като служител от канцеларията на министър-председателя на Вануату бил разпитван от полицията в Копенхаген, където участвал в конференцията за климатичните промени. Той обменил парите във Вануату малко преди да замине за Дания.

Полицията на островната държава имала доказателства, че в случая бил замесен българинът, арестуван в Нова Каледония, чието екстрадиране сега тя очаква. При задържането на сънародника ни, чиято самоличност не се разкрива, у него били открити фалшиви евробанкноти.

ЩО Е ТО ВАНУАТУ?

Вануату е държава в югоизточната част на Тихия океан, разположена на островите Нови Хебриди. Архипелагът е разположен на 1 750 км. източно от Австралия, на 500 км. от френската територия Нова Каледония, западно от Фиджи и южно от Соломоновите острови.

Първият достигнал до островите европеец е Педро Фернандес де Кирос. На 1 май 1606 г. той им дава името Аустралия дел Еспириту Санто (южна земя на Светия дух), обявява територията за владение на испанския крал и основава селище, което нарича Нов Йерусалим.

Впоследствие на 22 май 1768 г. до острова достига и френският мореплавател Луи Антоан де Бугенвил, който развенчава мита за земята-континент доказвайки, че това е само остров, при това неголям. Бугенвил открива още два острова от архипелага, на когото дава името Големи Цикладски острови.

През 1774 г. Джеймс Кук посетил архипелага и го прекръстил на Нови Хебриди – поради сходството с релефа на Хебридските острови в Атлантическият океан.

Президентът на Франция и Генералният секретар на ООН приветстваха вожда Лаукалби от островната държава Вануату в Музея на племенното изкуство в Париж през юни 2006-а година. ФОТО: ВВС

В средата на 19 век на островите се появяват английски и френски плантатори и между Великобритания и Франция започва борба за архипелага. През 1887 г. влиза в сила конвенция за съвместното владение на територията, а през 1906 г. владението било преобразувано в кондоминиум.

На 30 юли 1980 е провъзгласена независимостта на Нови Хебриди, като страната получава името Република Вануату. Вануату е независима република в състава на Общността на нациите, а от 1981 год. е член на ООН.

Столицата Порт Вила /около 34 000д./ се намира на о-в Ефате.Общата територия на Вануату е 12 200 км² и включва 83 острова. Преобладават кораловите острови и островите с вулканичен произход. Населените острови в архипелага са 65, като населението наброява приблизително около 205 754 души и принадлежи към меланезийския антропологичен тип. Столицата Порт Вила /около 34 000д./ се намира на о-в Ефате /на снимката/. Официалните езици са бислама /пиджин/, английски и френски. Религията е застъпена съответно: протестанти (55 %), католици (17 %), англикани (15 %) и др. На територията на страната има около 80 вулкана, 9 от които действащи. Земетресенията са често явление, но са сравнително слаби. Бистрите морски води, великолепните плажове, клисурите, планините покрити с тропически гори и удивителните пещерни системи оформят красивата природа на Вануату.

Основният поминък във Вануату е селското стопанство (26%) в което е заето 80% от трудоспособното население. Значителни площи заемат плантациите за кокосови палми. Отглеждат се още кафе, ямс, какао, памук, различни плодове.

През последните години добре се развива международният туризъм, който обезпечава значителна част от бюджетните постъпления. Сферата на услугите заема 62% от икономиката на страната, а БВП за 2002 год. е бил 563 мил. USD. Принос в националният доход има и банковото дело. Страната разполага с търговки флот, като под флага ѝ плават включително кораби на 11 държави. Главни пристанища са Форари (Ефате), Порт Вила и Еспириту Санто. Функционира национална авиокомпания „Еър Вануату” с 32 аеропорта.

Климатът на Вануату е тропичен и влажен. През лятото (януари – февруари) средномесечните температури достигат до 27-29°С, а през зимата (юли – август) температурата се понижава до 22-24°С (в планините са възможни понижения до 10°С). Силните югоизточни пасати в периода май – октомври леко понижават температурите. Температурата на водата е 24°С през януари и 28°С през юли. Наблюдават се два сезона – сух (май – октомври) и дъждовен (ноември – април), по време на който ежедневно падат силни дъждове. В периода декември до март-април територията на Вануату е застрашена от мощни тропически урагани. Счита се, че Вануату е най-засегнатата от стихиите страна в южните части на Тихия океан.

Първата в света подводна пощенска станция е открита на именно на Вануату. Тя се намира в открито море в близост до малкия остров Меле.

ЛЮБОПИТНО – ПОДВОДНАТА ПОЩЕНСКА СТАНЦИЯ

Национален празник на страната е Деня на независимостта. Най-големите издания на островите са: ежедневният правителствен вестник „Вануату уикли”, който се издава в 1700 екземпляра на трите официални езика и ежедневникът „Трейдинг пост”, който излиза в 2000 екземпляра на английски език.

Първата в света подводна пощенска станция е открита на именно на Вануату. Тя се намира в открито море в близост до малкия остров Меле (Хайдеуей) в залива Меле, недалеко от столицата Порт Вила. Съградена е в нишата на коралов риф, около който плават огромно количество разноцветни и разнообразни риби. Тази напълно функционираща четвърта пощенска станция е построена от стъкловлакна с дебелина 3 м. и е напълно оборудвана за подводна работа. В магазините на столицата се продават специални непромокаеми картички, а водни марки може да се закупят направо от пощата.

С това събитие правителството на страната ознаменува 23 годишнината от придобиването на статута “рай за гмурците и водолазите” от малкия архипелаг. Целта на акцията е да се запознаят туристите с богатството и разнообразието на подводния живот в архипелага, както и да се рекламират подводните забележителности достъпни за тях.

ИЗТОЧНИЦИ: Уебсайт на правителството на Вануату, Уики, българи живущи в Калифорния