Китай – световен шампион, САЩ и светът отиват нагоре

БИЗНЕС – ПАЗАРИ

МВФ повиши с 25% прогнозата си за световния икономически растеж

Сравнителна таблица 2008-11г. на основните “играчи” на световния пазар

26 януари 2010г. Международният валутен фонд (МВФ) днес повиши прогнозата си за световния икономически растеж през 2010 г. до 3.9% в сравнение с очаквания 3.1% през октомври, но предупреди, че все още редица рискове заплашват глобалната икономика, като едно от тях е силното задлъжняване на държавите, съобщиха от МВФ на уебсайта на организацията. През 2011 година се очаква процентът на повишение да достигне 4.3%.

Повишението на прогнозата за увеличението на брутния вътрешен продукт /БВП/ бе особено силно за първата световна икономика – САЩ – до 2.7% в сравнение с 1.5% според предвижданията от октомври.

През последните 20 години икономиката на Китай много бързо расте, след като прие чуждестранните инвестиции и международната търговия, според Световната Търговска Организация (WTO). Сега Китай е един от водещите износители и най-желаното място за чужди инвестиции в света. Данните и снимката за БВП на Китай са на BBC.

За Китай нарастването е до 10% в сравнение с 9% през октомври, като по този начин най-населената държава на планетата става “световен шампион” в надпреварата за атрактивни пазари и икономическо развитие.

Като отделни страни със силен потенциал  за растеж и сравнителни предимства се открояват  Китай, Индия, Индонезия, Южна Корея, Бразилия и Перу, Турция и Русия.

В еврозоната експертите на МВФ вече предвиждат увеличение на БВП с 1.0% спрямо 0.3 на сто в предишната им оценка.

МВФ заяви днес, че този икономически растеж продължава да бъде зависим от подкрепата на държавите в развитите страни, отбелязвайки, че това оправдава действията в подкрепа на съживяването там, където то все още не е ясно изразено.

Все още не се виждат достатъчно признаци на укрепване на частното самостоятелно търсене или по-точно на търсенето, което не е зависимо от мерките, обявени от държавните власти, сочат заключенията на Фонда.

В същото време МВФ предупреждава правителствата от рисковете от нарастването на държавния дълг. Страните, в които нестабилността на държавните финанси поражда все повече безпокойство, трябва да постигат напредък в създаването и разясняването на стратегиите за излизане от кризата, подчертават експертите на международната финансова институция.

Сравнителна таблица за световното развитие на МВФ. ФОТО: МВФ