Всички дипломатически служби в САЩ ще издават новите паспорти

През февруари в САЩ пристига специална делегация от България

Препоръки за пътуване за олимпиадата в Канада

24 януари 2010г. Всичките четири дипломатически служби в САЩ ще разполагат с оборудване за издаване на новите български паспорти с биометрични данни и така Америка се превръща във втората държава в света, след Турция, в която има толкова много места (четири – 4), където да може да се издадат задграничните тескерета, се казва в материал на в-к Труд. Такива оборудвани гишета има едва в 39 български мисии в чужбина (страната ни поддържа представителства в над 130 държави). Всяко от тях струва по 115 000 лв., а изграждането им започна преди 2 г. заради строгите изисквания на Шенген и ЕС. Извън тези 39 места заявки за задгранични паспорти няма да се приемат. Те ще приемат само заявления за издаване на шофьорска книжка и лична карта – с биометрична защита от по-ниска степен, допълват от медията.

Според официалната справка на МВнР 39-те гишета са оборудвани не само за издаване на биометричните визи, но и за личните документи. Някои експерти обаче твърдят, че тепърва предстои те да се пригодят за приемането на документи за паспорти. Това изисквало по-различна технология от тази за визите. Специална комисия от висши ръководители на МВнР и МВР ще лети в началото на февруари до САЩ и Канада именно заради паспортната биометрия. Фактът, че нямаме все още модерните паспорти, утежнява още повече проблема с отпадането на визите за САЩ.

В момента български гражданин, който се нуждае от лична карта или паспорт, подава документи в съответната мисия в чужбина и чака от 1 до 3 месеца да го получи по пощата. В МВнР се говори, че откакто Милен Керемедчиев, бивш. зам. външен министър, стана шеф на пощите ни, документите наистина пристигат за 1 месец (срещу съответната цена на куриерската услуга). Тази новост обаче поставя в неравностойно положение нашите сънародници в различните държави и създава предпоставки за възникване на административен хаос.

Къде са гишетата: САЩ (Вашингтон, Лос Анджилис, Ню Йорк, Чикаго),  Азербайджан, Албания, Алжир, Армения, Великобритания, Германия (Берлин, Бон, Мюнхен), Грузия, Египет, Испания (Мадрид и Валенсия), Йордания, Казахстан, Канада (Отава и Торонто), Косово, Либия, Ливан, Македония, Молдова, Русия (Москва), Сирия, Словения, Сърбия (Ниш, Белград), Тунис, Турция (Анкара, Бурса, Истанбул, Одрин), Украйна (Киев, Одеса), Франция (Париж), Хърватия. (Където е посочена държавата, се има предвид столицата – б. р.)

ОЩЕ ЗА НОВИТЕ ДОКУМЕНТИ И ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ПОДАВАНЕ:

Спират старите – пускат новите български документи

Във връзка с провеждането на Зимните Олимпийски игри от 12 до 28 февруари 2010 г. и Параолимпийски игри от 6 до 12 март 2010 г. във Ванкувър, провинция Британска Колумбия, Канада, гражданите следва да имат предвид следното:

За влизане в Канада гражданите следва да имат валиден паспорт и виза. Изискванията и формулярите за канадска виза можете да намерите на следния сайт:

http://www.canadainternational.gc.ca/romania-  roumanie/visas/index.aspx?lang=eng&menu_id=4&menu=L

Информация относно изискванията за влизане и пребиваване в Канада по време на Олимпийските игри може да се намери на следната интернет-страница:

http://www.vancouver2010.com/olympic-spectator-guide/travelling-to-canada/entry-into-canada/

При пътуване задължително да се декларира вноса на стоки, продукти и оборудване и да се съблюдава стриктно забраната за внос на храна, растения, животни и други продукти в Канада. Информацията за изискванията за деклариране и забрана за внос може да намерите на 24 езика на следния сайт: www.beaware.gc.ca, информация може да се получи и на телефон 1 800 622 6232.

Гражданите, които ще искат да влязат или преминат транзит през САЩ, във връзка с присъствието им на Олимпийските и Параолимпийските игри, ще трябва да притежават и американска виза.

Картите за акредитация за Олимпийските и Параолимпийските игри през 2010 г. не са валиден документ за транзит и влизане на американска територия.

В случаите на загуба или кражба на паспорт или инцидент, гражданите следва да декларират този факт в най-близкия полицейски участък, както и да се свържат с консулското длъжностно лице в Посолството на Република България в Отава на телефон 1 613 789 35 23, факс 1 613 789 3524, или на електронна поща: mailmn@storm.ca или в Генералното консулство на Република България в Торонто на телефон 1 416 696 2420, факс 1416 696 8019, електронна поща – bulcontor@primus.ca

Телефонът за избиране на полиция, линейка и пожарна за спешна помощ за Канада е 911.

При пътуване до Канада за Олимпийските игри или Параолимпийските игри във Ванкувър гражданите е добре да разполагат с копие на паспорта и на положените в него канадски или американски визи. В случай на загуба или кражба, копието може да послужи за по-бързо удостоверяване на самоличността и издаване на временен паспорт за завръщане в България.

Препоръчително е да се пътува с директен полет до Канада и да не се използват транзити през САЩ, тъй като за тях ще се изисква транзитна американска виза. В случай на загуба на паспорта, може да възникне невъзможност за използване на самолетния билет през САЩ поради липса на виза.

Преди пътуване следва да се направи задължителна медицинска застраховка.

1 comment for “Всички дипломатически служби в САЩ ще издават новите паспорти