Днес удря последният сторм

Целият следобед вчера продължи поставянето на бетонни заграждения и торби с пясък по улиците на посочените райони, където свличанията на земна маса продължават. Днес броят на засегнатите постройки и места е надхвърлил 1000 в района на Ла Каняда.

До момента няма пострадали българи

Списък на застрашенит райони в Калифирния

21 януари 2010г. Днес се очаква и последният сторм да удари Лос Анджелис, особено по-крайните и планински райони.

В момента най-пострадалите райони са: Tujunga, La Crescenta, La Canada Flintridge, Glendale и Acton, където стотици жители бяха принудени да се евакуират.

В посочените места има голямо присъствие на българи, особено от арменски произход.

До момента нямаме данни за загинали и пострадали сънародници, но много от домовете им са засегнати.

“Включваме помпи за да спасим мазето и долният етаж,” сподели наша домакиня, която ни помоли да не споменаваме имена. “Съпругът ми два дни не е ходил на работа, за да се справим. От 20 години сме в САЩ чак пък такова чудо не бяхме виждали! Иначе ние сме добре, децата ходят на училище, но се движим с по-високата кола,” допълни българката.

И днес 21 януари светкавици продължават да излизат от небето над плажовете на Санта Моника. Положението в районите близо до Океана е също тежко. Много крайбрежни улици по цялата югозападна част на Лос Анджелис (Малибу, Санта Моника и надолу) се заливат от придошлите огромни вълни. Снимката е публикувана в интернет изданието на Дейли Нюз.

“Не знам какво ще се случи днес! Ако се повтори, трябва да се евакуираме. Полицията ни караше да го направим още вчера, но ние отказахме. Още вчера в 9:00 сутринта дойде Шерифа. Наредили сме торби с пясък отпред и не ползваме осветлението в гаража – изключихме бушона там. Мисля, че ще се справим,” каза Г.Т. от ЛА Каняда, на около 15 мили на север от Даунтаун Ел Ей.

По улиците на Ла Каняда и Ла Кресцента видяхме поставени бетонни заграждения, като на някои места преминаването бе забранено вчера. Служителите на реда ни съобщиха, че ограниченията за достъп са валидни и за утре (бел.ред. днес четвъртък, 21 януари), защото се очаква и последният силен сторм да премине. В понеделник повече от 80% от мазетата на къщите в районите са били наводнени. Това показва и седмичната прогноза за времето на телевизията АВС, която публикувахме миналият уикенд в неделя.

Националната служба на САЩ публикува днес списък на засрашените райони и моментното им състояние. Тук можете да намерите подробностите за цяла Калифорния: http://www.nws.noaa.gov/alerts/ca.html

Официално бе обявено, че на 473 семейства е предложена евакуация в понеделник в Ла Каняда и Ла Кресцента, но 115 са отказали да напуснат. Ново предупреждение е изпратено в 6:30 вечерта вчера, сряда 20 януари, поради данните за последната част на сторма днес. Целият следобед вчера продължи поставянето на бетонни заграждения и торби с пясък по улиците на посочените райони, където свличанията на земна маса продължават. Днес броят на засегнатите постройки и места е надхвърлил 1000.

Дъждът ще продължи и днес, четвъртък, в цяла Южна Калифорния. По-слабо ще вали в Лос Анджелис, но няма да спира, а в Сан Диего ще духа много силен вятър, но ще бъде най-топло. В северната част на щата, в Сан Франциско ще бъде по-тихо и спокойно, но слънце няма да има.

ВИЖТЕ ТУК: 18-24 ян 2010 – времето