Двама нови министри в България

РОКАДА В МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ – ДАМСКИ ГАМБИТ НЕВЪЗМОЖЕН

Министърът на отбраната Николай Младенов взема външно министерство, а неговият заместник Аню Ангелов застава на неговия пост

Премиерът мисли за трети вице-премиер

Румяна Желева “минава в историята” и остава “с чисто име”

Двама от Световната банка на възлови позиции във външната политика на България

Точно на 6-ия месец на кабинета – сериозно обновяване

Николай Младенов ще бъде новият министър, от когото до някаква степен ще зависим и ние, които сме извън страната. Или поне за да ни бъде изпратен нов Генерален консул в Лос Анджелис и посланик във Вашингтон. Само за 6 месеца Младенов ще бъде два пъти министър, и то на възлови министерства, преди на отбраната, сега на външните работи. 37-годишният софиянец е магистър от Кралския колеж в Лондон. ФОТО:Архив

20 януари 2010г. Двама представители на “силния пол” ще застанат в Министерски съвет, след разразилият се скандал с външната ни министърка Румяна Желева, която подаде оставка от всички постове тя беше приета от правителството на Р България.

Министърът на отбраната Николай Младенов потвърди, че е номиниран за нов външен министър на България след като Румяна Желева подаде оставка, в специално вклячване по националното радио БНР, което слушаме в САЩ по интернет.

Така представителите и бивши служители на Световната банка – Николай Младенов и предложената (и най-вероятно ще бъде избрана) за комисар в евросъюза Кристалина Георгиева ще заемат възлови позиции във външната политика на България.

Министър Младенов уточни по БНР, че е станало ясно, че ще стане външен министър днес преди заседанието на Министерския съвет (МС), когато е разговарял с министър-председателя Бойко Борисов.

Ще продължим да търсим нови възможности за преодоляване на значителните парични затруднения, които изпитвахме през миналата и през тази година, ще продължим да изпитваме вероятно и следващите години. Това заяви пред БНР номинираният за нов военен министър Аню Ангелов в първите си думи след издигането. Автобиография четете по-долу. ФОТО: партия ГЕРБ

“Искам да благодаря и на министър председателя, и на партия ГЕРБ за доверието, което ми оказаха”, каза Младенов. Той допълни, че ще разчита на консенсусен подход в работата си във външно министерство. Младенов потвърди и че Аню Ангелов ще бъде предложен за нов министър на отбраната. “Имам му абсолютно доверие, че ще продължи всичко, което сме започнали, каза Младенов.

Сегашният външен министър Румяна Желева “минава в историята” и остава в ГЕРБ, стана ясно от нейно интервю, дадено в предаването “12+3” . Тя каза още, че е взела решението за оттегляне в момента, в който е излязло становището на комисията по правни въпроси на Европейския парламент. Желева каза, че е щастлива, че правното становище е потвърдило известния факт, че няма конфликт на интереси и че финансовите й декларации са в съответствие с нормите и правилата на Европейския парламент.

Румяна Желева и Хилари Клинтън по време на посещението на вече бившата министърка в САЩ. ФОТО: US Goverment

“Трябваше да изчистя името си, това е най-важното”, каза Желева.

На въпроса как гледа на това, което се е случило, Румяна Желева каза, че за това се е работило отдавна. ” Не вярвах, че ще се стигне до такава крайност при всички злонамерени и атаки, и публикации”, каза Желева и допълни: “Не вярвах, че една кампания, инспирирана от либералите, осъществена от зелените в полза на социалистите ще стигне толкова далеч.” Тя допълни, че е трудно да си подготвен, когато излизат различни неща по медиите час и половина преди изслушването. ” Не можете да бъдете подготвен за такава атака, която както се видя е несъстоятелна, специално за конфликта на интереси”, допълни тя.

“За мен участието в политиката е кауза и смятам, че ясно го демонстрирах”, каза Румяна Желева.

“Подцених мащаба на атаката, просто не можех да си представя, че може да има подобен род атака”, каза външният министър и допълни “Аз съм се готвила в комисията, така както са се готвили всички останали”, каза Желева и допълни, че при тези обстоятелства представянето й е нямало как да бъде друго. Според нея: “В тази комисия не можеше да има друго изслушване”. Оттеглянето на кандидатурата й, Желева определи като “много правилно”.

МНЕНИЕ: РОКАДА В МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ – какво ни казва?

“Разместването на пластовете” в партия ГЕРБ, и то на “основните им движещи сили” – министрите от техния кабинет не говори добре, нито за партията, нито за управлението на държавата. А и за самата нея. Става въпрос за две от най-възловите министерства в една държава – външно и военното! От които зависи националната сигурност в световен мащаб и позициите на България в живота на Планетата! Интересно е също, че точно, когато Борисов номинираше новият министър на отбраната, то от елитната военна академия “Г.С. Раковски” поискаха оставката на военния министър в този момент – Николай Младенов, на която бивш шеф е новоизбраният министър Аню Ангелов.

Всичко това се случва точно на 6-ия месец от живота на кабинета! И то само часове след като премиерът отсече, че “няма да прави промени в кабинета.”
Изводът, който си правят специалистите е, че на ГЕРБ липсват достатъчно кадри, а тези, които са “на разположение”, са не добре преценени, или подготвени. Другият извод е, че все още не се търсят специалисти, професионалисти, а се залага на степента на близост и вярност, като не се посочват причините за това доверие и източниците на контакти. Не е ясно дали това се прави “по задължение”, “като приятел”, като знаем колко човещина и вярност има в характера на премиера Борисов.  Как, изключително много държи на приятелите, като добър пример за това е приемането на Божидар Димитров в кабинета, въпреки разконспирирането му, като агент на ДС. Явно само мъжките качества не стигат, за да имаш един добър екип в министерски съвет.
Ако добавим и “рокадата”, въртят се едни и същи хора от едно кресло в друго, то положението хич не е розаво. За да завършим. че се повтаря.
Първо се случи при смяната на образователния министър Йорданка Фандъкова, която стана кандидат за кмет на София. Сега с още двама.

Даже трима, защото най-вероятно ще последват и структурни промени в правителството, което ще позволи Илиян Михов да стане вице-премиер, като “подсили финансовото министерство,” както спомена пред медиите Борисов днес. Ако не “вице”, то професорът по макроикономика и иконометрия Михов (вижте по-долу автобиография), от един от най-престижните университети в света INSEAD и един от най-добрите ученици на председателя на Федералния резерв на САЩ Бен Бернаке, ще остане топ-съветник на Бойко Борисов. Така стигаме до тезата, която се опитахме да обасним в минала статия, че ЕВРОПА БЕЗ САЩ НЕ МОЖЕ (кликнете на заглавието)Българка от САЩ – комисар в Европа

И в двата случая “точните хора” за постовете бяха “на разположение”, но бяха посочени други, които смениха или загубиха позиции. Резонният въпрос е “Какъв е смисълът?”

Отговор ще даде времето и следващите действия на премиера Борисов.

“Сама птичка – пролет не прави,” е казал народът.

Ние ще добавим – “Кацай, че земята е кръгла! Пък и ятото не може да лети на твоята (нужната) височина! “Ловната дружинка” гледа отдолу и “отстрелът в България продължава! ” И летенето (може би) също!

ЗА НОВИТЕ МИНИСТРИ:

Новият външен министър Николай Евтимов Младенов е роден на 5 май 1972 г.в София.
Още на долните лимкове:
ГЕРБ вади нов министър
Кой кой е в новото правителство? Американка крепи финансите
ТЕ казаха – коментари на нови министри
Новият министър на отбраната Генерал Аню Ангелов е безспорен професионалист 
и вероятно затова е посочен от Борисов.

Ангелов е роден на 22 декември 1942г. в Хасково. Зад гърба си има военно училище, 

две академии и натовски колеж. Командвал е от взвод до цялата пехота. 

Бивш шеф на Военната академия и аташе във Великобритания.

Специализирал е във Военната академия на Генералния щаб в Москва, Русия.

Преминал е и специален курс за офицери в Колежа по отбраната на НАТО 

в Рим, Италия. Кариерата му започва като командир на самостоятелен взвод.

 В периода от 1987 г. до 1990 г. е бил началник на щаба на противовъздушната 

отбрана на Сухопътните войски, а от 1990 г. до 1992 г. и неин командващ. 

До 1994 г. е бил заместник-командващ на Сухопътните войски, а от декември

 същата година до септември 1997 г. е бил заместник началник на Генералния 

щаб на Българската армия. От ноември 1997 г. до август 2000 г. е бил аташе 

по отбраната на Република България в Кралство Великобритания и Северна

 Ирландия. В последствие до февруари 2002 г. е началник на Военна академия

 „Г.С. Раковски”. Преди да заеме поста на заместник-министър, 

Аню Ангелов е председател на фондация

 „Център за изследване на националната сигурност”.

Като член на експертната група на ГЕРБ по отбрана Ангелов е и автор 

на управленската програма на партията в тази област. 

След парламентарните избори той лансира идеята за връщането на 

военното разузнаване от ДАНС към Генералния щаб, която засега остава 

нереализирана. Друго негово намерение беше да съкрати администрацията

 на ведомството до 2% от състава на въоръжените сили.

Аню Ангелов се сочеше за министър на отбраната още преди съставянето 

на кабинета "Борисов", когато Николай Младенов беше гласен за външен 

министър. В средите на десницата той се възприема като един от основните 

експерти в тази област. Още в средата на 90-те години Ангелов е започнал 

да пише първите концепции и закони за реформа в сектора на отбраната.
Илиян Михов е ученик на Бен Бернанке, председателят на Федералния резерв
на САЩ. Сега професор по макроикономика и иконометрия в INSEAD, бизнес
университет с кампуси във Франция и Сингапур. С огромен брой публикации
в престижни издания, сред които и няколко статии в съавторство с Бернанке.
 Една от тях е анализ на Голямата депресия в САЩ.
През 2008 г., в разгара на най-голямата финансова криза в САЩ след
Голямата депресия, Илиян Михов беше убеден привърженик на американския
план за спасяване на финансовата система чрез изкупуване на т.нар.
"отровни активи", за които президентът Обама отдели 787 млрд. долара.
По това време Михов беше един от най-търсените макроикономисти от
журналистите. В България обаче той стана известен с идеята си за
модификация на валутния борд във време, в което единственото общо
между всички политически сили бяха клетвите им за вярност към фискалната
система, установена след голямата криза през 1996 - 1997 г.

6 comments for “Двама нови министри в България