Българският филм продължава за Оскар

20 януари 2010г. /Бевърли Хилс, Евгени Веселинов/ Българският филм “Светът е голям и спасението дебне отвсякъде” предложен за номинация за “Оскар” бе избран днес между деветте заглавия, които ще продължат във втроия етап на съревнованието по избора в категорията “Чуждоезичен филм”, съобщиха от Академията за Филмово изкуство в Бевърли Хилс.

Общо 65 ленти от цял свят бяха изпратени и одбрени от Академията за представяне пред комисиите, но само 9 от тях останаха “на масата” за решение. ЗА ПЪРВИ ПЪТ В ИСТОРИЯТА и българска продукция е там!

СПОКОЙНО МОЖЕМ ДА КАЖЕМ, ЧЕ НАШИЯТ ФИЛМ СЕ НАРЕДИ В “ТОП 10” НА ПЛАНЕТАТА!

Номинациите за “Чуждоезичен филм” за 2009 година са разделени на две фази.

Преминаването на първата фаза се определя от няколко стотин членове на Академията, които са базирани в Лос Анджелис и са взели решение от средата на октомври миналата година до 15 февруари т.г. Групата от шест топ-филма е допълнена от още три заглавия, които специално са гласувани и одобрени от Изпълнителният Комитет за наградата за чуждоезичен филм на Академията.

Окончателният списък на петте номинирани филма ще бъде направен от двата специални комитета в Ню Йорк и Лос Анджелис. Членовете на тези комитети ще гледат поне още веднъж всичките девет филма в пакети по три на ден в периода от 29 до 31 януари 2010г. и ще определят победителите.

Официално номинациите ще бъдат обявени рано сутринта в 5:30 местно време (17:30 б.вр.) на 2 февруари 2010г. в Самюел Голдуин Тиатър.

Наградите ОСКАР за 2009 ще бъдат раздадени на 7 март 2010г. в КОДАК Тиатър в Лос Анджелис и ще бъдат предавани от повече от 200 телевизии от цял свят.

Междувременно стана известно, че след успехът на фестивала в Палм Спрингс, филмът на режисъора Стефан Командарев е включен извъредно в още един филмов фестивал в САЩ, този в Санта Барбара, съобщиха организаторите. Режисъорът потвърди новината и каза, че е дал одобрението си за излъчването на филма.

В момента се водят разговори за излъчване на “Светът е голям и спасението дебне отвсякъде” и на документалните филми на Командарев на международен фестивал в Лос Анджелис, съобщиха от Борда на директорите на организацията.

На 18 февруари авторитетното издание “Холивуд репортер” публикува много положителна статия за българския филм кандидат за Оскар, като се разказва за изумителния успех на фестивала в палм Спрингс. Материала започва с английската думичка “must” – задължително трябва, … но прочетете в оригинал, за да почуствате настроението на автора Стивън Фарбер. НА СТРАНИЦАТА МОЖЕТЕ ДА ГЛАСУВАТЕ ЗА ФИЛМА (rate this movie):

http://www.hollywoodreporter.com/hr/film-reviews/the-world-is-big-and-salvation-lurks-around-1004059873.story

На последната прожекция на “Светът е голям и спасението дебне отвсякъде” за българите в Лос Анджелис през изминалия уикенд. гост бе и режисъорът Стефан Командарев, който разказа за историята и представи неговият дядо, живущ в Ел Ей, чиято табла за игра е използвана в заснемането на най-скъпата българска кинопродукция. Филмът бе излъчен с английски субтитри. На следващия ден Командарев отпътува за България, като сподели надеждата си за номинация на неговия филм, въпреки “големите пари, които се харчат от другите филмови компании за заснемането и рекламата на продукциите им.” Като даде за пример, специалните срещи и коктейли организирани от посолствата и консулствата на държавите с филми-кандидати за номинация за Оскар, както и частни организации и фондации, които са се погрижили за по-доброто представяне. Като се отбележи присъствието на временно изпълняващата длъжноста “Генерален консул на Р България в Лос Анджелис” г-жа Юлия Церова и опитът на дипломатите да разпространят максимално информация за двете прожекции в Ел Ей, то друго не се случи. Както от страна на “официална София в САЩ”, така и от предложилите си услуги фирми, представящи се за обществени организации за българите в САЩ.

“ПО ПЪТА ЗА ОСКАР” на БЪЛГАРСКИЯ ФИЛМ тук:

Американец ахна по български филм в Сан Диего

ИНТЕРВЮ с реж. Стефан Командарев: „Запазете корена“

Филмът влезе вчера и в новинарската емисия на сутрешния блок на местната телевизия KTLA, където продуцент е българската журналистка Калина Рахал, съпруга на актъорът Башар Рахал, който пък публикува репортажът в Ю Тюб. Ето го:

ТРЕЙЛЪР НА ФИЛМА и Музика:

Стефан Командарев

4 comments for “Българският филм продължава за Оскар

 1. 01/20/2010 at 13:12

  In English

  January 20, 2010

  Bulgarian movie on the list of 9 FOREIGN LANGUAGE FILMS ADVANCE IN OSCAR® RACE

  /Evgeni Veselinov, Beverly Hills, CA/

  Nine films will advance to the next round of voting in the Foreign Language Film category for the 82nd Academy Awards®. Sixty-five films had originally qualified in the category.

  The films, listed in alphabetical order by country, are:

  Argentina, “El Secreto de Sus Ojos,” Juan Jose Campanella, director;
  Australia, “Samson & Delilah,” Warwick Thornton, director;
  Bulgaria, “The World Is Big and Salvation Lurks around the Corner,” Stephan Komandarev, director;
  France, “Un Prophète,” Jacques Audiard, director;
  Germany, “The White Ribbon,” Michael Haneke, director;
  Israel, “Ajami,” Scandar Copti and Yaron Shani, directors;
  Kazakhstan, “Kelin,” Ermek Tursunov, director;
  The Netherlands, “Winter in Wartime,” Martin Koolhoven, director;
  Peru, “The Milk of Sorrow,” Claudia Llosa, director.

  Foreign Language Film nominations for 2009 are again being determined in two phases.

  The Phase I committee, consisting of several hundred Los Angeles-based members, screened the 65 eligible films between mid-October and January 16. The group’s top six choices, augmented by three additional selections voted by the Academy’s Foreign Language Film Award Executive Committee, constitute the shortlist.

  The shortlist will be winnowed down to the five nominees by specially invited committees in New York and Los Angeles. They will spend Friday, January 29, through Sunday, January 31, viewing three films each day and then casting their ballots.

  The 82nd Academy Awards nominations will be announced on Tuesday, February 2, 2010, at 5:30 a.m. PT in the Academy’s Samuel Goldwyn Theater.

  Academy Awards for outstanding film achievements of 2009 will be presented on Sunday, March 7, 2010, at the Kodak Theatre at Hollywood & Highland Center®, and televised live by the ABC Television Network. The Oscar presentation also will be televised live in more than 200 countries worldwide.