Намалява вярата в Обама за расизма

Десетгодишният Найджъл Сандърс, април 2009г.: „Мартин Лутер Кинг вървеше, Барак Обама би могъл да тича”. FOTO: dreamstudies.org

“Големи надежди и отложени мечти”

18 януари 2010г. Днес, в деня, когато в САЩ се почита Мартин Лутер Кинг се оказва, че все по-малко американци вярват, че президенството на първият афро-американец начело на държавата Барак Обама,  е помогнало за постигане на напредък в отношенията между расите спрямо ситуацията преди той да дойде в Белия дом година по-рано, показва анкета на вестник Washington Post и ABC News.

Статията във вестника е под заглавие “Големи надежди и отложени мечти”.

Изследването е публикувано не случайно точно в деня, когато в САЩ почитат паметта на чернокожия борец за граждански права Мартин Лутър Кинг, и показва, че 41% са на мнение, че престоят на Обама в Белия дом е помогнало на отношенията между расите спрямо 58% в навечерието на встъпването в длъжност на американския президент преди една година.

Учудващо най-голяма загуба на доверие е сред самите афро-американците. Само половината (51%) от тях сега твърдят, че Обама е помогнал за постигането на напредък в расовите отношения спрямо 2/3-ти (75%)  през януари 2009г.

Проучването е направено по телефона от 12 до 15 януари сред 1083 пълнолетни граждани и е със статистическа грешка от 3%. За анкетираните 153 афро-американци статистическата грешка е 8%.

През април 2009-а година 10-годишният Найджъл Сандърс обобщи тогава настроението на чернокожите американци, когато новоизбраният президент Барак Обама посети неделната служба в разположената на 19-та улица във Вашингтон баптистка църква. „Мартин Лутер Кинг вървеше, Барак Обама би могъл да тича”, каза Сандърс пред паството, събрало се в сто и седемдесетгодишната църква, където някога са се молили робите.

Встъпването в длъжност на Обама тогава дойде само ден след поредното честване на деня за възпоминание за Мартин Лутър Кинг, а преди това през август 2008г. номинацията му от Демократическата партия, точно по времето, когато се навършваха 45 години от произнасянето на прочутата реч на Кинг „Имам една мечта”.

„Можете да си представите какво беше Вашингтон, окръг Колумбия, преди 50 или 60 години и идеята че аз сега ще се изправя там и ще се закълна като 44-ия президент на САЩ, мисля, е нещо което надявам се, децата ни ще възприемат като разбиращо се от само себе си” каза Президентът Барак Обама в интервю дадено за CNN тогава през 2009 година. „Но нашите дядовци и баби, струва ми се, все още са зашеметени от това и това е нещо забележително“, добави той.

ИЗТОЧНИЦИ: www.washingtonpost.com, CNN