Първи загинал американец в Хаити

Благотворителната организация на холивудските звезди Брад Пит и Анджелина Джоли (на снимката цялото семейство на аерогарата в Лос Анджелес) ще отпусне един милион долара за пострадалите от силното земетресение в Хаити, предададе прес-офиса на фондацията. Фамилята Пит-Джоли има 6 деца, от които 3 са осиновени в бедни държави (Камбоджа, Етиопия и Виетнам).

Жертвите ще надхвърлят 100,000 – над 3 милиона засегнати

Стотици милиони долари отиват за спасяване

Президентът Обама обяви светкавична намеса и помощ от 100 милиона долара

Брад Пит и Анджелина Джоли преведоха 1 мил. долара

Президентът Първанов изпрати съболезнователна телеграма

БЧК обяви апел за помощ

14 януари 2010г. Официален представител на американското правителство потвърди днес първият случай на загинал американец при земетресението в Хаити, се казва в съобщение на прес-службата, разпространено до медиите в САЩ. Издирват се още трима негови близки, които били с него, допълват от Щатския департамент.

Правителственият говорител Пи Джей Кроули каза на специален брифинг днес, че най-малко сто шестдесет и четири (164) американски граждани са евакуирани след земетресението от 7-ма степен във вторник, което разтресе Хаити. Броят на жертвите може да надхвърли 100 000, се допълва в съобщението. Кроули добави, че специални въртолети на Бреговата охрана на САЩ са евакуирали 42 официални лица и техните семейства и още 72 други американски граждани. Други 370 чакат да бъдат отведени. Общо 45000 американци са се намирали в Хаити по време на земетресението, допълни Кроули.

По данни на Червеният кръст, цитирани от американското правителство, повече от три милиона (3,000,000) човека, или една трета от населението на Хаити са засегнати. Сравнено със земетресението в Хаити през ноември 2008 година, когато бе засегнато само едно училище и имаше деветдесет (90) жертви, то сега е блокиран цял град и загиналите ще бъдат с пъти повече.

Американският президент Барак Обама обяви днес “светкавична, координирана и агресивна намеса” в помощ на пострадалите и каза, че ще деблокира незабавно 100 милиона долара.

Американското министерство на отбраната съобщи, че ще изпрати 3500 американски войници в рамките на хуманитарните мисии и оказването на помощ при поддържането на реда след земетресението в Хаити. Днес в Хаити ще пристигнат първите 100 американски военнослужещи.

Спасителни екипи и хуманитарна помощ пристигат в Хаити от цял свят. Разрушените комуникации и пътища след земетресението в страната правят трудно достигането до всички засегнати райони. Все още не може да бъдат дадени и точни данни за броя на загиналите и ранените.

САЩ, Русия, Холандия, Франция, Канада, Германия, Великобритания, Китай, Мексико и Венецуела са сред десетките страни, които предложиха незабавна помощ, като предоставиха спасители, медици, парични средства, медикаменти храни.
Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун отправи призив към международната общност да окаже подкрепа на пострадалите от земетресението. До момента са известни 36 служители на ООН, които са загинали по време на трагедията.
Европейската комисия одобри отпускането на сума, която е същата, която ще даде от себе си Испания. Холандия предложи два милиона евро, а Германия един милион.
Международният комитет на Червения кръст изпраща 40 тона медикаменти в Хаити, за да помогне на хилядите хора, пострадали при разрушителното земетресение. Напомняме, че за Евро-комисар на комисията по бедствията бе предложена българката Румяна Желева, но тя няма да може да участва в организацията за подпомагането на пострадалите в Хаити, заради разразилият се скандал с нейната кандитатура. / Български скандал тресе Европа /

Великобритания ще отпусне повече от 6 млн. лири за Хаити, съобщи министърът на международното развитие Дъглас Алекзандър. Екип от 75 британски спасители и специалисти по оценка на извънредни ситуации се очаква да пристигне в Порт о Пренс днес.

Холандски военен транспортен самолет със 72 хуманитарни служители и осем специално обучени кучета излетя за Порт-о-Пренс от летището в Айндховен.

Самолет с екипи на Министерството на извънредните ситуации на Русия излетя тази нощ от Москва, присъединявайки се към международните усилия за спасяване на повече хора, затрупани сред развалините на срутилите се сгради след разрушителното земетресение в Хаити. На борда на товарния Ил-76 се намират спасителни отряди, транспортно и медицинско оборудване и специално обучени кучета. Русия изпрати спасителната мисия по нареждане на президента Дмитрий Медведев, след разговора му с министъра на извънредните ситуации Сергей Шойгу.

Японското правителство взе решение да отпусне пет млн. долара извънредна помощ за Хаити, съобщи правителствен говорител.

Израел ще изпрати спасители в Хаити, съобщава израелската преса. В Порт-о-Пренс ще бъде разположена израелска мобилна болница. По първоначална информация шестима израелски граждани са в неизвестност след земетресението, което разтърси Хаити.
Австралия има готовност да предостави девет милиона долара, под формата на финансова помощ за пострадалото от катастрофалното земетресение население на Хаити. Това съобщи външният министър на страната Стивън Смит, като уточни, че страната ще отпусне допълнителни средства за възстановяване на разрушенията.

Заедно с хуманитарната помощ, изпратена от Канада за Хаити, общият принос на Отава в помощ на пострадалата от земетресението страна може да надмине 100 милиона долара.

Международният валутен фонд (МВФ) днес обяви, че ще отпусне бърза помощ от 100 милиона долара за бедстващото население на Хаити, след като силно земетресение удари страната, предаде АФП. Генералният директор на МВФ Доминик Строс-Кан заяви, че сумата ще бъде добавена към вече отпуснатия през 2006 година заем за Хаити. За последните 4 години международната институция е превела около 170 милиона долара за подпомагане на често страдащата от природни бедствия страна.

Световната банка вчера също обеща да отпусне помощ в размер на 100 милиона долара.

Благотворителната организация на холивудското звездно семейство Брад Пит и най-красивата актриса на десетилетието Анджелина Джоли ще отпусне един милион долара за пострадалите от силното земетресение в Хаити, предададе прес-офиса на фондацията. Анджелина е известна с активната си позиция и благотворителните си акции по ред наболели хуманитарни въпроси (например образованието и изхранването в Африка). От 2001 г. е пратеник на добра воля на Агенцията за бежанците на Африка. Двукратният вече победител в класацията на “Пийпъл” за най-сексапилен мъж Брад е един от най-активните поддръжници на изследвания срещу болести. За разлика от много други звезди, той остава политически неутрален, като работи с членове и на двете водещи американски партии срещу бедността, болестите и глобалните екологични проблеми. Заедно с Боно,  Пит използва популярността си в кампании в Африка и е главния говорител на хуманитарната кампания “ONE”.

Други звезди от Холивуд набират средства чрез Туитър, като в списъка личат имената на Аштън Кучър, Деми Мур, Парис Хилтън, Пола Абдул, Кати Пери, Линдзи Лохан, Джесика Алба, ЛЛ Кул Джей и др., съобщи Ен Би Си Юнивърсъл. По време на предаване от новия сезон на “Америкън Айдъл” водещият Райън Сийкрест призова в ефир за оказване на помощ на постардалите в Хаити, като по време на предаването бе показан телефонен номер “90999”, на който се изпраща текст-съобшение “HAITI” за да бъдат дарени 10 долара.

Българският президент Георги Първанов изпрати съболезнователно писмо до Рене Превал, президент на Република Хаити, по повод опустошителното земетресение, довело до многобройни човешки жертви и сериозни разрушения, съобщиха от пресцентъра на президентството. В писмото си българският държавен глава изразява своето и на българския народ искрено съчувствие и съболезнование към близките и роднините на загиналите и изразява надеждата си за бързо възстановяване на пострадалите при бедствието хаитянски граждани.

Българският Червеният кръст (БЧК) обяви Апел за спешно набиране на средства за подпомагане на жертвите от разрушителното земетресение в Хаити. Във връзка с изключително тежките последици от разрушителното земетресение в Хаити и във връзка с предварителната информация за около 3 милиона души, нуждаещи се от спешна помощ, Българският Червен кръст призовава всички държавни институции, корпоративния и банковия сектор, обществени организации, медии и цялото българско общество към съпричастност и солидарност с пострадалите.

ПРИПОМНЯМЕ Земетресение с магнитуд от 7,0 бала по скалата на Рихтер във вторник засегна столицата на Хаити Порт о Пренс, отнемайки живота на стотици хора в най-бедната карибска страна. В рамките на една минута най-тежкият трус в страната от две десетилетия насам разруши централата на мисията на ООН, президентския дворец и множество други сгради. Ден и половина след разрушителното земетресение в Хаити все още няма яснота за размера на катастрофата. Премиерът на Хаити Жан-Макс Белрив говори за повече от 100 хил. загинали, а президентът Рене Превал сочи цифрата 50 000.

Спасителната операция в Хаити ще продължи поне десет дни.

2 comments for “Първи загинал американец в Хаити

 1. 2010/01/14 at 2:32 PM

  Why Haiti Matters

  America’s response to the tragedy in Haiti has nothing to do with
  humanitarianism – or with help provided by a rich country to a
  suffering people with a per capita Gross Domestic Product of 2
  dollars per day. America’s response has nothing to do with the
  fact that the founder of Chicago was a Haitian immigrant (Jean
  Baptiste Point du Sable) or that renowned ornithologist and
  painter John James Audubon was also an immigrant from Haiti.
  Rather, the two factoids above illustrate how immigration ties
  neighbors together. The ties holding Haiti to America are deep,
  and as neighborly ties go, are both bitter and sweet. In 1779,
  750 Haitian soldiers fought with us against the British in the
  Siege of Savannah during the American Revolution. The US Marines
  were the de facto rulers of Haiti from 1915 to 1934, an entire
  generation of Marine leaders learnt their trade in Haiti, and in
  the process built most of the tiny country’s roads. The American
  military has had to intervene repeatedly in Haiti, most recently
  in the mid-1990s and in the mid-2000s, to provide police
  functions, among other things. The same neighborly ties apply to
  the Haiti’s other neighbors: In 1815, Haiti provided the soldiers
  and the money to Simon de Bolivar for his campaign freeing the
  nations of Colombia, Venezuela, Ecuador, Panama and Peru.
  Continuing those ties into the present, the current Chief
  Executive of Canada, Governor General Michaelle Jean, is a
  refugee from Haiti.

  The true tragedy in Haiti has only begun. With such a large
  percentage of fatalities (reportedly about 1% of the country’s
  population), Haiti will not be able to bury its dead. Dead bodies
  will soon begin rotting in the streets and collapsed buildings,
  and tens of thousands of deaths from disease can be expected in
  the months to follow. Doubtless, America will lead the effort to
  rebuild the infrastructure in Haiti, infrastructure necessary to
  prevent further death and suffering – roads, electricity,
  hospitals. But it is going to be a very long effort, and we
  believe that America will need to provide a significant quantity
  not just of the dollars, but also the personnel.

  There exists one organization in the US with significant
  experience in Haiti, and that organization has swung into action
  – the US military. News reports indicate that 3,500 soldiers of
  the 82nd Airborne were boarding planes to Haiti as of Thursday
  morning. The timing of the boarding leads us to the following
  reconstruction. We believe that the Pentagon dug up contingency
  plans within hours of the earthquake, as the outlines of the
  calamity became faintly visible. We believe that the President
  was briefed at his daily National Security Council meeting on
  Wednesday morning, and that he ordered the deployment of
  significant quantities of troops. America’s primary strategic
  reserve, the President’s personal 9-1-1 force, is the Division
  Ready Brigade of the 82nd Airborne, exactly the force which is
  deploying today, the Brigade usually deploys 24 hours after the
  initial order. If our reconstruction is correct, the US will be
  sending significant forces to the island over the coming weeks
  and months, forces large enough to affect the two wars currently
  under way. We believe that the President will either have to
  scale back the efforts in the wars under way or activate some
  reserves. In other words, the Haitian tragedy is an American one
  too – our options in Iraq and Afghanistan will be constrained by
  the earthquake.

  The American military and the international community can only do
  so much to help put Haiti back on its feet. Many studies in
  recent years have shown that perhaps the best form of foreign aid
  is remittances sent by emigrant workers to family back home –
  there is no corruption to worry about, and money is spent exactly
  where it is most needed. And that is why TPS (temporary protected
  status) is crucial, as is the role of the immigration bar. There
  may be between 50,000 and 100,000 potential TPS beneficiaries in
  the US. Practitioners serving the Haitian community in the US
  will surely rise to the occasion – there is straight-forward
  financial incentive for them to do so. However, the size of the
  need will be more than the current supply. Immigration attorneys
  serving other communities will likely consider adding Haiti to
  their client-mix, after USCIS does the right thing and announces
  the TPS procedures, again this is a smart business move anyway.
  But the above two categories are small. There are many
  immigration attorneys who are moved by the plight of the victims
  in Haiti, and who are primarily in employment-based practice, who
  can and should help. We urge them to consider taking just one
  reduced-fee or no-fee Haitian TPS case after the expected USCIS
  announcement. This (and not just a donation to the Red Cross) is
  the real, long-term help that the immigration bar can offer to
  those suffering today in Haiti.

  While the faces of the human tragedy fill our TV screens, we must
  not forget that the real ties between America and Haiti will be
  very much alive after those images on TV have faded. The
  immigration law community in the US will be in a unique position
  to help the Haitian people after the USCIS TPS announcement. We
  urge our readers to standby. Over to you, USCIS!