Първи загинал американец в Хаити

Благотворителната организация на холивудските звезди Брад Пит и Анджелина Джоли (на снимката цялото семейство на аерогарата в Лос Анджелес) ще отпусне един милион долара за пострадалите от силното земетресение в Хаити, предададе прес-офиса на фондацията. Фамилята Пит-Джоли има 6 деца, от които 3 са осиновени в бедни държави (Камбоджа, Етиопия и Виетнам).

Жертвите ще надхвърлят 100,000 – над 3 милиона засегнати

Стотици милиони долари отиват за спасяване

Президентът Обама обяви светкавична намеса и помощ от 100 милиона долара

Брад Пит и Анджелина Джоли преведоха 1 мил. долара

Президентът Първанов изпрати съболезнователна телеграма

БЧК обяви апел за помощ

14 януари 2010г. Официален представител на американското правителство потвърди днес първият случай на загинал американец при земетресението в Хаити, се казва в съобщение на прес-службата, разпространено до медиите в САЩ. Издирват се още трима негови близки, които били с него, допълват от Щатския департамент.

Правителственият говорител Пи Джей Кроули каза на специален брифинг днес, че най-малко сто шестдесет и четири (164) американски граждани са евакуирани след земетресението от 7-ма степен във вторник, което разтресе Хаити. Броят на жертвите може да надхвърли 100 000, се допълва в съобщението. Кроули добави, че специални въртолети на Бреговата охрана на САЩ са евакуирали 42 официални лица и техните семейства и още 72 други американски граждани. Други 370 чакат да бъдат отведени. Общо 45000 американци са се намирали в Хаити по време на земетресението, допълни Кроули.

По данни на Червеният кръст, цитирани от американското правителство, повече от три милиона (3,000,000) човека, или една трета от населението на Хаити са засегнати. Сравнено със земетресението в Хаити през ноември 2008 година, когато бе засегнато само едно училище и имаше деветдесет (90) жертви, то сега е блокиран цял град и загиналите ще бъдат с пъти повече.

Американският президент Барак Обама обяви днес “светкавична, координирана и агресивна намеса” в помощ на пострадалите и каза, че ще деблокира незабавно 100 милиона долара.

Американското министерство на отбраната съобщи, че ще изпрати 3500 американски войници в рамките на хуманитарните мисии и оказването на помощ при поддържането на реда след земетресението в Хаити. Днес в Хаити ще пристигнат първите 100 американски военнослужещи.

Спасителни екипи и хуманитарна помощ пристигат в Хаити от цял свят. Разрушените комуникации и пътища след земетресението в страната правят трудно достигането до всички засегнати райони. Все още не може да бъдат дадени и точни данни за броя на загиналите и ранените.

САЩ, Русия, Холандия, Франция, Канада, Германия, Великобритания, Китай, Мексико и Венецуела са сред десетките страни, които предложиха незабавна помощ, като предоставиха спасители, медици, парични средства, медикаменти храни.
Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун отправи призив към международната общност да окаже подкрепа на пострадалите от земетресението. До момента са известни 36 служители на ООН, които са загинали по време на трагедията.
Европейската комисия одобри отпускането на сума, която е същата, която ще даде от себе си Испания. Холандия предложи два милиона евро, а Германия един милион.
Международният комитет на Червения кръст изпраща 40 тона медикаменти в Хаити, за да помогне на хилядите хора, пострадали при разрушителното земетресение. Напомняме, че за Евро-комисар на комисията по бедствията бе предложена българката Румяна Желева, но тя няма да може да участва в организацията за подпомагането на пострадалите в Хаити, заради разразилият се скандал с нейната кандитатура. / Български скандал тресе Европа /

Великобритания ще отпусне повече от 6 млн. лири за Хаити, съобщи министърът на международното развитие Дъглас Алекзандър. Екип от 75 британски спасители и специалисти по оценка на извънредни ситуации се очаква да пристигне в Порт о Пренс днес.

Холандски военен транспортен самолет със 72 хуманитарни служители и осем специално обучени кучета излетя за Порт-о-Пренс от летището в Айндховен.

Самолет с екипи на Министерството на извънредните ситуации на Русия излетя тази нощ от Москва, присъединявайки се към международните усилия за спасяване на повече хора, затрупани сред развалините на срутилите се сгради след разрушителното земетресение в Хаити. На борда на товарния Ил-76 се намират спасителни отряди, транспортно и медицинско оборудване и специално обучени кучета. Русия изпрати спасителната мисия по нареждане на президента Дмитрий Медведев, след разговора му с министъра на извънредните ситуации Сергей Шойгу.

Японското правителство взе решение да отпусне пет млн. долара извънредна помощ за Хаити, съобщи правителствен говорител.

Израел ще изпрати спасители в Хаити, съобщава израелската преса. В Порт-о-Пренс ще бъде разположена израелска мобилна болница. По първоначална информация шестима израелски граждани са в неизвестност след земетресението, което разтърси Хаити.
Австралия има готовност да предостави девет милиона долара, под формата на финансова помощ за пострадалото от катастрофалното земетресение население на Хаити. Това съобщи външният министър на страната Стивън Смит, като уточни, че страната ще отпусне допълнителни средства за възстановяване на разрушенията.

Заедно с хуманитарната помощ, изпратена от Канада за Хаити, общият принос на Отава в помощ на пострадалата от земетресението страна може да надмине 100 милиона долара.

Международният валутен фонд (МВФ) днес обяви, че ще отпусне бърза помощ от 100 милиона долара за бедстващото население на Хаити, след като силно земетресение удари страната, предаде АФП. Генералният директор на МВФ Доминик Строс-Кан заяви, че сумата ще бъде добавена към вече отпуснатия през 2006 година заем за Хаити. За последните 4 години международната институция е превела около 170 милиона долара за подпомагане на често страдащата от природни бедствия страна.

Световната банка вчера също обеща да отпусне помощ в размер на 100 милиона долара.

Благотворителната организация на холивудското звездно семейство Брад Пит и най-красивата актриса на десетилетието Анджелина Джоли ще отпусне един милион долара за пострадалите от силното земетресение в Хаити, предададе прес-офиса на фондацията. Анджелина е известна с активната си позиция и благотворителните си акции по ред наболели хуманитарни въпроси (например образованието и изхранването в Африка). От 2001 г. е пратеник на добра воля на Агенцията за бежанците на Африка. Двукратният вече победител в класацията на “Пийпъл” за най-сексапилен мъж Брад е един от най-активните поддръжници на изследвания срещу болести. За разлика от много други звезди, той остава политически неутрален, като работи с членове и на двете водещи американски партии срещу бедността, болестите и глобалните екологични проблеми. Заедно с Боно,  Пит използва популярността си в кампании в Африка и е главния говорител на хуманитарната кампания “ONE”.

Други звезди от Холивуд набират средства чрез Туитър, като в списъка личат имената на Аштън Кучър, Деми Мур, Парис Хилтън, Пола Абдул, Кати Пери, Линдзи Лохан, Джесика Алба, ЛЛ Кул Джей и др., съобщи Ен Би Си Юнивърсъл. По време на предаване от новия сезон на “Америкън Айдъл” водещият Райън Сийкрест призова в ефир за оказване на помощ на постардалите в Хаити, като по време на предаването бе показан телефонен номер “90999”, на който се изпраща текст-съобшение “HAITI” за да бъдат дарени 10 долара.

Българският президент Георги Първанов изпрати съболезнователно писмо до Рене Превал, президент на Република Хаити, по повод опустошителното земетресение, довело до многобройни човешки жертви и сериозни разрушения, съобщиха от пресцентъра на президентството. В писмото си българският държавен глава изразява своето и на българския народ искрено съчувствие и съболезнование към близките и роднините на загиналите и изразява надеждата си за бързо възстановяване на пострадалите при бедствието хаитянски граждани.

Българският Червеният кръст (БЧК) обяви Апел за спешно набиране на средства за подпомагане на жертвите от разрушителното земетресение в Хаити. Във връзка с изключително тежките последици от разрушителното земетресение в Хаити и във връзка с предварителната информация за около 3 милиона души, нуждаещи се от спешна помощ, Българският Червен кръст призовава всички държавни институции, корпоративния и банковия сектор, обществени организации, медии и цялото българско общество към съпричастност и солидарност с пострадалите.

ПРИПОМНЯМЕ Земетресение с магнитуд от 7,0 бала по скалата на Рихтер във вторник засегна столицата на Хаити Порт о Пренс, отнемайки живота на стотици хора в най-бедната карибска страна. В рамките на една минута най-тежкият трус в страната от две десетилетия насам разруши централата на мисията на ООН, президентския дворец и множество други сгради. Ден и половина след разрушителното земетресение в Хаити все още няма яснота за размера на катастрофата. Премиерът на Хаити Жан-Макс Белрив говори за повече от 100 хил. загинали, а президентът Рене Превал сочи цифрата 50 000.

Спасителната операция в Хаити ще продължи поне десет дни.

2 comments for “Първи загинал американец в Хаити