Български скандал тресе Европа

Наши евро-принцеси си избодоха очите на пъпа на Европа

Слабо представяне на новата ни кандидатка – премиерът си е хресва – имало и по-трагични евродепутати – казана, дявола и българите

ВИЖТЕ ВИДЕО И ТЕКСТ НА ИЗКАЗВАНЕТО НА РУМЯНА ЖЕЛЕВА

13 декември 2010г. Български скандал разтресе Европарламента, след явяването на препитване на кандидатката ни за Еврокомисар Румяна Желева (ГЕРБ). Срамно бе “върната” за “дооглеждане” дали “става” или “не” за европейски политик нашата представителка. До нея на “опашката” застанаха още двама.

Желева бе много сериозно атакувана с конкретни въпроси от множество евродепутати, като най-активна бе българката Антония Първанова (НДСВ).

Така евро-принцесите стават две, и то български. Ще кажете “много грубо и погигравателно”. Ами да – в пълно съзнание! Не може средната работна заплата в България да е 241.00лв. и хората да си траят и работят, като луди, по една две работи. И в същото време. депутатки, ако ще не да бъдат “евро”, може и “лунни”или “космични” с по 15000 евро на месец, да се разправят, като циганки насред Европа, и да излагат всички хора от български произход по света.

Видимо отговорите й бяха смесено изказване на агресивен български и скромен английски, нетипично за един външен министър и кандидат за Европарламента. По някои от темите явно си личеше, че Желева не ги познава, дори обърка държави. Общото мнение е, че Румяна Желева се е “явила на изпита неподготвена.” /вижте видео и текст, преценете сами/

Европейският парламент (ЕП) ще проучва бизнес връзките на Желева – българския кандидат за поста комисар за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи. Заради проучването Комисията по развитието на ЕП отлага окончателното си решение за 24 часа или е възможно и до 18 януари, съобщи БТА. Евродепутати обвиниха Желева, че е укрила финансови интереси.

БЪЛГАРСКАТА НИШКА По време на изслушването пред Европарламента най-неприятните моменти за българския външен министър бяха провокирани от нападките на българския евродепутат Антония Първанова.

Това, което каза Румяна Желева, не е вярно – заяви евродепутатът Антония Първанова по време на изслушването в Европейския парламент. В документите, които Желева предоставя, се казва, че тя е работила за фирмата “Глобал консулт” през 2006-2007 г., но това не отговаря на истината. Била е управител до април 2009 г. Съгласно българското законодателство има несъвместимост и не са спазени правилата. Един депутат не може да заема подобна длъжност, каза Първанова. Първанова посочи още, че фирмата “Глобал консулт” не е продадена и само е сменено името. Не мисля, че съм направила нещо лошо. Предоставих информация, за да се избегнат грешки, каза още Антония Първанова.

“Оттук нататък е въпрос на нашето правителство как ще излезе от тази ситуация, защото проблемът не е в България, а в г-жа Желева,” каза Първанова, която смята, че вече текат консултации между нашето правителство и еврокомисията в лицето на Барозу за полезния пред България ход – оттеглянето на кандидатурата ни или замяната й с нова.

“Елате в България и вижте документите и какво работи мъжът ми,” каза Желева. В България имаме финансови институции, които контролират всичко. Декларациите ми за конфликт на интереси са представени пред парламента. Аз нямам какво да крия, категорична бе Желева. Това ще се потвърди и от документите, издадени от финансовите институции в моята страна, подчерта тя. Фирмата е записана като фирма, която обаче не функционираше, не беше активна в икономическата сфера, каза още Желева. Тя определи обвиненията от Антония Първанова в писмото до ЕК като неоснователни.

Трима кандидати за еврокомисари не издържаха своя изпит в Европейския парламент – Румяна Желева (България), Оли Рен (Финландия) и Алгирдас Шемета (Литва), коментира белгийският в. „Де Стандаард”. Евродепутатите ги сметнаха за слаби по време на изслушванията в Брюксел и все още не са изпратили своите писма с одобрение на номинираните.

Ще оставим на вас да прецените дали Желева е точният кандидат на партия ГЕРБ и нейният председател и премиер Бойко Борисов. По-интересно е той какво ще предприеме.

По-долу видео-откъс от спора.

ВИЖТЕ РЕПОРАТАЖ:

ОТКЪС ОТ ПРЕПИТВАНЕТО НА ЖЕЛЕВА:

БЪЛГАРСКИ ТЕКСТ НА ВЪПРОСИТЕ И ОТГОВОРИТЕ ПО ВРЕМЕ НА ПРЕПИТВАНЕТО НА ЖЕЛЕВА ЩЕ НАМЕРИТЕ ТУК:

http://valsodar.blog.bg/politika/2010/01/12/goliama-izlagaciia.471393

Премиерът Бойко Борисов продължава да си харесва кандидатурата на Румяна Желева за еврокомисар. На въпрос дали е допуснал кадрова грешка с номинирането й за поста в Еврокомисията, министър-председателят отговори, че не е, цитиран от ДНЕС. Коментарът на Борисов за снощното представяне на Желева в Европарламента е, че е имало и по-трагични кандидат-комисари.
Премиерът смята, че Желева се е представила нормално, предвид ситуацията на напрежение седмици и месеци преди изслушването, в която била поставена.
Самият премиер не е правил проверка по документи дали Желева попада в конфликт на интереси, но имал личното устно уверение от нея, че няма такова нещо.
За това, което се случи във вторник вечерта пред очите на евродепутатите и европейската общественост, Бойко Борисов обвини БСП. Знаел защо го правят – заради успехите на правителството в борбата с престъпността.
В тази връзка пред репортерите Борисов припомни вица, че няма пазач при казана с българите в ада, защото ако някои си подаде главата, другите ще го дръпнат надолу.  Борисов имал план Б, но засега не искал да говори за резервни варианти.

В блога в интернет на “хараланов” показат снимка от кулоарите в Европарламента, където ясно се вижда (дясно с мустачките) , че зад Румяна Желева е не кой да е, а доказаното ченге (от комисията по досиетата) и бивш зам.министър на Външните работи Бойко Коцев. Някой може ли смисленно да ми отговори,като какъв се явява агента на репресивната комунистическа ДС Бойко Коцев и то насред централата на ЕС в Брюксел..? За мен лично това е далече по-скандално, отколкото речта на Румито Желева!

ОФИЦИАЛНАТА ОЦЕНКА НА ЕВРОПАРЛАМЕНТА

Представянето на българския кандидат за еврокомисар Румяна Желева е незадоволително, гласи официалната оценка на Европейския парламент (ЕП) след проведеното снощи изслушване, цитирано от инвестор.бг.

На повечето въпроси Желева отговори само в общи линии, обещавайки да работи в сътрудничество с други членове на комисията и парламента, да посети лично проблемните области. В същото време тя показа невежество по някои от проблемите в бъдещия си ресор, преценяват в ЕП.

Посочва се и несъответствието между думите на кандидат-комисаря, че няма какво да крие, а се оказва, че е била собственик на фирма, която не е посочила за своя в декларацията за финансовото си състояние.

Лошото представяне на Румяна Желева нанесе тежък удар върху националната гордост на България, като генерира безпрецедентна буря от реакции в българските медии и интернет форуми, отбелязва сайтът на Европейската комисия.

ИЗТОЧНИК: /изберете български език по желание/

European Parliament

9 comments for “Български скандал тресе Европа

 1. 2010/01/14 at 11:57 AM

  Бойко Борисов: Това беше перфектен удар на БСП срещу нас
  13.01.2010

  Окончателната оценка за номинацията на Румяна Желева за еврокомисар ще стане ясна в понеделник. Дотогава становище трябва да даде правната служба на европарламента, която проверява допуснала ли е Желева конфликт на интереси.

  Днес оценка даде Комисията по развитие, която изслуша българската кандидатка. Мнението е, че Желева е била недобре подготвена, не е отговаряла подробно и не е имала конкретни идеи за международни казуси като Афганистан, Конго, Судан и Газа.

  Социалистите в европарламента настояха Жозе Барозу да смени кандидатурата й. Каква ще бъде официалната българска реакция. Ето как коментира пред bTV представянето на Желева премиерът Бойко Борисов.

  “Много добре скалъпен сценарий, много добър капан. (…) За пореден път българската поговорка, че на българския казан в ада няма дяволи да пазят сработи. Искам да кажа, че в подривната дейност БСП нямат равни, изиграха ни. Лошо е, че това вреди на имиджа на България и на всички нас. Но те никога не са мислили за доброто на България и го казвам, защото още вчера следобяд те направиха пресконференция и всъщност заявиха какво ще направят от Брюксел.
  Мога само да дам пример на вашите зрители как действах аз когато Ирина Бокова от БСП кандидатства за шеф на ЮНЕСКО. Изпратих двама министри в Париж, политическият ми съветник по международните въпроси поддържаше ежечасова с нея.
  С президента Първанов разговаряхме с премиери и президенти на други държави, за да я подкрепят. Когато тя се върна дойде лично в кабинета ми да ми благодари, целунахме се, пожелахме си успех, че българка е станала шеф на ЮНЕСКО.

  Ако бях като БСП и НДСВ, които са срам за нас, щях просто да извадя като главен секретар колко пъти съм арестувал племенника й и щях да кажа: “Ето лелята на един крадец на коли в България къде е тръгнала”.
  Ето това е разликата между мен и Станишев и цялата тази…да не използвам обидни епитети. Но разговарях с колегите в Европейската народна партия. Действително, ще оставим юристите да кажат има ли пропуск или не. Подобни пропуски е възможно да имат и други евродепутати.
  В понеделник те ще си кажат своето мнение. Досега всички са наясно там, че с удара, който й нанесоха преди започване на изслушването, все пак тя е една интелигентна жена, тя е професор, не е завършила пожарната, не е била полицай. Аз бих им отговорил по друг начин на тези атаки, но, просто това е една интелигентна жена. И, естествено, че тя не е подготвена за такива тежки, коварни удари.
  Вътрешнобългарските атаки изобщо не ме интересуват. Защото тези, които днес се изказваха в парламента, докараха България до просешка тояга. Заради тях Брюксел ни спря еврофондовете, заради тях какво ли не се случи”.
  Във връзка със слабото представяне на Желева и оценката на Комисията по развитие, че тя не е била добре подготвена, Борисов заяви:

  “Да, разбира се, че ще е слабо и аз ви казах защо е слабо. Когато една крехка жена, или нека да кажем, даже полът няма значение. Когато един интелигентен човек го атакуваш така подло и долно, той естествено, че не може да развие своите качества. (…)
  Това беше един перфектен удар на БСП срещу нас, тенденциозен и те успяха. Поздравявам ги за мръсотията, която направиха и на ГЕРБ, и на мен, и на България, разбира се.
  Няма вариант “Б”, ние сме дали нашия еврокандидат и стоим зад него”.

 2. 2010/01/14 at 12:08 PM

  БЪЛГАРСКИТЕ ФИРМАДЖИЙ В ЕВРОПАРЛАМЕНТА
  Справка в българския Търговски регистър по въпросите за собствеността

  Обвинителката Първанова и тя с фирма

  По време на първия си евродепутатски мандат Румяна Желева е била собственик на фирмата “Глобал консулт”.
  През април 2009 година Желева продава дяловете от фирмата си на други две физически лица, които веднага я преименуват “Глобал консулт” в “Ауто спа”.
  Румяна Желева е притежавала и управлявала фирмата еднолично от 14 юни 2006 година до 9 април 2009 година.
  В миналото като съдружник в същата фирма е фигурирал и нейният съпруг Красимир Желев.
  Според подписаните от Желева декларации и финансови отчети, през 2007 г. и 2008 г. “Глобал консулт” не е извършвала никаква дейност.
  Според Търговския регистър по-голямата част от дяловете на “Глобал консулт” Желева продава на Светослав Донев, който отново със съпруга на Румяна Желева – Красимир Желев, участва заедно в Борда на държавното дружество “Водоснабдяване и канализация” – Бургас.

  Евродепутатът от Либералите, избран от листата на ДПС, Владко Панайотов е собственик на фирма, която се занимава с изследователска, проектантска, внедрителска, конструкторска, обучаваща и търговска дейност в областта на преработване на полезни изкопаеми.

  Емил Стоянов от групата на Европейската народна партия все още управлява “Реклама и консултации” ЕООД, която също като фирмата на Румяна Желева се занимава с посредническа дейност на агенции за недвижими имоти. Емил Стоянов е едноличен собственик на капитала и на фирма “Имобили” ЕООД, която има предмет на дейност вътрешна и външна търговия. В електронния сайт на търговския регистър няма данни Емил Стоянов да е напуснал ръководството на тези две фирми.

  Интересна обаче е личността на Антония Първанова – жената, която вчера сподели на висок глас нарушенията на Румяна Желева. Справка в търговския регистър показва, че четири дни преди изборите за европейски депутати, тя е продала притежаваните от нея 25 дяла от фирмата “Интерметалинженеринг-бг”. Фирмата е с предмет на дейност производство и търговия с метални изделия и компоненти, строителство и търговия със строителни материали, консултантски услуги и посредничество в страната и чужбина.

  По-дълбока проверка във фирмената история показва, че фирмата е създадена на 20 октомври 2006 година, като Първанова притежава една четвърт от дружеството. Тя не прекратява участието си в него по време на пребиваването си в Европейския парламент като наблюдател, нито като депутат, какъвто беше непосредствено след влизането на България в ЕС.

 3. 2010/01/14 at 12:12 PM

  Как хората приеха представянето на Румяна Желева в Брюксел

  Как хората в България коментират европейската сага от снощи?
  Гласът на народа в Добрич, Бургас и родното село на Румяна Желева
  /Би Ти Ви/

  В село Загорци, където живеят родителите на Румяна Желева, новините от Европарламента се приемат твърде лично. В къщата на родителите не откриваме никого, но в местната кръчма всеки има ясно мнение за случилото се в Брюксел.

  “Човешката злоба няма граници. То не може така – до вчера бяхме на власт, днеска да се оплюваме”.

  “Ако не е декларирала всичко, както трябва значи и тя ще има някаква вина. А пък, ако е всичко законно декларирано, значи атаката е безсмислена”, каза Марин Данчев.

  Темата намира обществен отглас и в Добрич – градът на Антония Първанова. Тяхната съгражданка именно влезе в спор със Желева за имотното и състояние.

  “Не мога да взема позицията нито на едната, нито на другата, но не ми харесва, за това че сме българи и, че не сме единни, макар и зад граница”.

  “Ний отново отидохме и се изцепихме в средата на Европа, в Брюксел с глупости естествено”.

  “Няма да стане еврокомисар, защото толкова много имоти е имала и други там нейни бизнеси, така че еврокомисарите ще я отхвърлят”.

  В Бургас, където живее от години Желева и семейството и, също се вълнуват повече от противопоставянето на българин срещу българин, отколкото от казуса с фирмата.

  “Смятам, че българката го направи – Антония Първанова. Ако беше в друга държава – те се държат, само българите така правят. И не знам що го направи”.

  “Мисля, че трябваше да бъде малко по-убедителна. За себе си също почвам да се двоумя дали това е човекът, макар че много бих искала да няма такъв скандал, защото съм българка най-вече”.

  “Какво да мисля, просто българска работа. Поредната глупост, която стана”.

 4. 2010/01/14 at 3:28 PM

  Обвиниха 11 министри във фимена дейност
  /ДАРИК РАДИО/

  “Ред, законност и справедливост” даде ултиматум на премиера Бойко Борисов до 26 януари да поиска Народното събрание да освободи 11 от министрите в кабинета му и да внесе нов състав на Министерски съвет, обяви лидерът на партията Яне Янев. РЗС иска отстраняването заради конфликт на интереси на Цветан Цветанов, Симеон Дянков, Трайчо Трайков, Нона Караджова, Божидар Димитров, Вежди Рашидов, Божидар Нанев, Росен Плевнелиев, Мирослав Найденов, Сергей Игнатов, Александър Цветков.

  Ако на 27 януари искането на партията не е удовлетворено, РЗС се закани да сезирани компетентните органи в България по въпроса. „Предупреждаваме премиера Борисов, че има и други министри, които гласуват в общоевропейски структури. Такъв е проблема с министъра на финансите Симеон Дянков. Той гласува в ЕКОФИН – Съвета на министрите на финансите на страните членки на ЕС. Там почти всички решения се вземат единодушно”, обясни Яне Янев. „И да не стане така, че заради България да стане общоевропейски проблем с финансовата политика на евросъюза. Това ще бъде грандиозен и непреодолим скандал и окончателно България ще се сдобие с възможно най-лошата репутация на ЕС”, допълни той.

  В сигнала си от РЗС посочват, че според Закона за администрацията премиерът, вицепремиерът и министрите не могат да упражняват търговска дейност или да са управители, търговски пълномощници, прокуристи, ликвидатори или синдици, те не могат да участват в контролен или управителен орган на търговско дружество или неправителствена организация. От РЗС уточняват, че декларациите на министрите по Закона за конфликт на интереси показват, че само четирима министри нямат длъжностна несъвместимост – Тотю Младенов, Николай Младенов, Маргарита Попова и Свилен Нейков. Всички останали са били управляващи в общо около 50 търговски и неправителствени организации, някои само в едно, а други в по над десет, твърдят от РЗС.

 5. 2010/01/14 at 3:39 PM

  Министрите са “чисти”

  Комисията за борба с корупцията и парламентарна етика ще провери всички министри, народни представители, членове на Висшия съдебен съвет и конституционни съдии за спазване на Закона за конфликт на интереси. Нейният председател Димо Гяуров (СДС, Бивш шеф на разузнаването – вижте автобиография по-долу) обяви, че не открива несъвместимост по отношение на 11 министри и заеманата от тях длъжност.

  Сигналът за това бе подаден от партия „Ред, законност и справедливост”.

  Гяуров каза още, че до този момент комисията не е сезирана относно скандала около Румяна Желева. Той уточни, че в случая става въпрос за длъжността, която Желева е заемала в предишния Европейски парламент, което не е в компетенцията на комисията.
  —————————————
  Димо Гяуров е роден на 12 май 1963 г. във Варна.
  Магистър е по право в СУ „Св. Климент Охридски”.
  През декември 1994 г. е избран за народен представител от СДС в 37-то Народно събрание.
  През март 1997 г. е назначен с указ на президента Петър Стоянов за директор на Националната разузнавателна служба.
  Освободен е от поста през февруари 2003 г., а от септември същата година е извънреден и пълномощен посланик на България в Будапеща.
  По-късно работи като адвокат във Варненската адвокатска колегия.
  През 2009 година Димо Гяуров (СДС) е мажоритарен кандидат и водач на листа на Синята коалиция в 16 МИР Пловдив- град за парламентарните избори през 2009 година. Става депутат в 41-во Народно събрание.
  Към момента Гяуров е заместник-председател на Комисия по външна политика и отбрана в парламента. Член е на Комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика. Участва и във Временна анкетна комисия за проверка на разходите, назначенията и сделките, извършени в последната една година от мандата на правителството на Сергей Станишев.
  Гауров е заместник-ръководител на Постоянна делегация на Народното събрание в Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Участва и в Постоянно действаща подкомисия, която осъществява парламентарен контрол върху дейността на Националната разузнавателна служба, Националната служба за охрана и служба “Военна информация” към Министерството на отбраната.
  На 10 декември 2009 година Гяуров става председател на Парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика.
  Семеен е, има дъщеря.
  Владее руски и английски език.

 6. 2010/01/17 at 10:26 AM

  Според Николай Младенов ситуацията с българския кандидат за
  еврокомисар може да се коментира след като приключи процедурата в ЕП

  Плевен, 17 януари 2009 г. Помолен за мнение от журналисти в Плевен по повод ситуацията
  с българския еврокомисар, министърът на отбраната Николай
  Младенов заяви, че може да се коментира след като приключи
  процедурата в Европейския парламент /ЕП/, цитиран от БТА.
  Младенов е сочен от някои български медии, като “резервен вариант” и
  евентуален нов еврокомисар на мястото на външната министърка Румяна Желева.
  До този момент не е приключила процедурата за изслушване на
  всички комисари, поясни той. Моето име се спряга от медиите,
  уточни Младенов. Прогнозират политолозите и журналистите, а аз
  се занимавам с отбраната, допълни той.
  “Аз си гледам работата като министър на отбраната. Имаме
  неща там, които ни създават и главоболия, и перспективи за
  развитие. Не смятам, че човек трябва да се хвърля да коментира
  други ресори при положение, че има такъв тежък ресор, с който аз
  се занимавам” коментира министърът.
  Николай Младенов днес бе гост на третата Политическа
  академия към ГЕРБ с 40 млади активисти на партията. Той връчи
  сертификати на успешно завършилите участници от цялата страна.