Български скандал тресе Европа

Наши евро-принцеси си избодоха очите на пъпа на Европа

Слабо представяне на новата ни кандидатка – премиерът си е хресва – имало и по-трагични евродепутати – казана, дявола и българите

ВИЖТЕ ВИДЕО И ТЕКСТ НА ИЗКАЗВАНЕТО НА РУМЯНА ЖЕЛЕВА

13 декември 2010г. Български скандал разтресе Европарламента, след явяването на препитване на кандидатката ни за Еврокомисар Румяна Желева (ГЕРБ). Срамно бе “върната” за “дооглеждане” дали “става” или “не” за европейски политик нашата представителка. До нея на “опашката” застанаха още двама.

Желева бе много сериозно атакувана с конкретни въпроси от множество евродепутати, като най-активна бе българката Антония Първанова (НДСВ).

Така евро-принцесите стават две, и то български. Ще кажете “много грубо и погигравателно”. Ами да – в пълно съзнание! Не може средната работна заплата в България да е 241.00лв. и хората да си траят и работят, като луди, по една две работи. И в същото време. депутатки, ако ще не да бъдат “евро”, може и “лунни”или “космични” с по 15000 евро на месец, да се разправят, като циганки насред Европа, и да излагат всички хора от български произход по света.

Видимо отговорите й бяха смесено изказване на агресивен български и скромен английски, нетипично за един външен министър и кандидат за Европарламента. По някои от темите явно си личеше, че Желева не ги познава, дори обърка държави. Общото мнение е, че Румяна Желева се е “явила на изпита неподготвена.” /вижте видео и текст, преценете сами/

Европейският парламент (ЕП) ще проучва бизнес връзките на Желева – българския кандидат за поста комисар за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи. Заради проучването Комисията по развитието на ЕП отлага окончателното си решение за 24 часа или е възможно и до 18 януари, съобщи БТА. Евродепутати обвиниха Желева, че е укрила финансови интереси.

БЪЛГАРСКАТА НИШКА По време на изслушването пред Европарламента най-неприятните моменти за българския външен министър бяха провокирани от нападките на българския евродепутат Антония Първанова.

Това, което каза Румяна Желева, не е вярно – заяви евродепутатът Антония Първанова по време на изслушването в Европейския парламент. В документите, които Желева предоставя, се казва, че тя е работила за фирмата “Глобал консулт” през 2006-2007 г., но това не отговаря на истината. Била е управител до април 2009 г. Съгласно българското законодателство има несъвместимост и не са спазени правилата. Един депутат не може да заема подобна длъжност, каза Първанова. Първанова посочи още, че фирмата “Глобал консулт” не е продадена и само е сменено името. Не мисля, че съм направила нещо лошо. Предоставих информация, за да се избегнат грешки, каза още Антония Първанова.

“Оттук нататък е въпрос на нашето правителство как ще излезе от тази ситуация, защото проблемът не е в България, а в г-жа Желева,” каза Първанова, която смята, че вече текат консултации между нашето правителство и еврокомисията в лицето на Барозу за полезния пред България ход – оттеглянето на кандидатурата ни или замяната й с нова.

“Елате в България и вижте документите и какво работи мъжът ми,” каза Желева. В България имаме финансови институции, които контролират всичко. Декларациите ми за конфликт на интереси са представени пред парламента. Аз нямам какво да крия, категорична бе Желева. Това ще се потвърди и от документите, издадени от финансовите институции в моята страна, подчерта тя. Фирмата е записана като фирма, която обаче не функционираше, не беше активна в икономическата сфера, каза още Желева. Тя определи обвиненията от Антония Първанова в писмото до ЕК като неоснователни.

Трима кандидати за еврокомисари не издържаха своя изпит в Европейския парламент – Румяна Желева (България), Оли Рен (Финландия) и Алгирдас Шемета (Литва), коментира белгийският в. „Де Стандаард”. Евродепутатите ги сметнаха за слаби по време на изслушванията в Брюксел и все още не са изпратили своите писма с одобрение на номинираните.

Ще оставим на вас да прецените дали Желева е точният кандидат на партия ГЕРБ и нейният председател и премиер Бойко Борисов. По-интересно е той какво ще предприеме.

По-долу видео-откъс от спора.

ВИЖТЕ РЕПОРАТАЖ:

ОТКЪС ОТ ПРЕПИТВАНЕТО НА ЖЕЛЕВА:

БЪЛГАРСКИ ТЕКСТ НА ВЪПРОСИТЕ И ОТГОВОРИТЕ ПО ВРЕМЕ НА ПРЕПИТВАНЕТО НА ЖЕЛЕВА ЩЕ НАМЕРИТЕ ТУК:

http://valsodar.blog.bg/politika/2010/01/12/goliama-izlagaciia.471393

Премиерът Бойко Борисов продължава да си харесва кандидатурата на Румяна Желева за еврокомисар. На въпрос дали е допуснал кадрова грешка с номинирането й за поста в Еврокомисията, министър-председателят отговори, че не е, цитиран от ДНЕС. Коментарът на Борисов за снощното представяне на Желева в Европарламента е, че е имало и по-трагични кандидат-комисари.
Премиерът смята, че Желева се е представила нормално, предвид ситуацията на напрежение седмици и месеци преди изслушването, в която била поставена.
Самият премиер не е правил проверка по документи дали Желева попада в конфликт на интереси, но имал личното устно уверение от нея, че няма такова нещо.
За това, което се случи във вторник вечерта пред очите на евродепутатите и европейската общественост, Бойко Борисов обвини БСП. Знаел защо го правят – заради успехите на правителството в борбата с престъпността.
В тази връзка пред репортерите Борисов припомни вица, че няма пазач при казана с българите в ада, защото ако някои си подаде главата, другите ще го дръпнат надолу.  Борисов имал план Б, но засега не искал да говори за резервни варианти.

В блога в интернет на “хараланов” показат снимка от кулоарите в Европарламента, където ясно се вижда (дясно с мустачките) , че зад Румяна Желева е не кой да е, а доказаното ченге (от комисията по досиетата) и бивш зам.министър на Външните работи Бойко Коцев. Някой може ли смисленно да ми отговори,като какъв се явява агента на репресивната комунистическа ДС Бойко Коцев и то насред централата на ЕС в Брюксел..? За мен лично това е далече по-скандално, отколкото речта на Румито Желева!

ОФИЦИАЛНАТА ОЦЕНКА НА ЕВРОПАРЛАМЕНТА

Представянето на българския кандидат за еврокомисар Румяна Желева е незадоволително, гласи официалната оценка на Европейския парламент (ЕП) след проведеното снощи изслушване, цитирано от инвестор.бг.

На повечето въпроси Желева отговори само в общи линии, обещавайки да работи в сътрудничество с други членове на комисията и парламента, да посети лично проблемните области. В същото време тя показа невежество по някои от проблемите в бъдещия си ресор, преценяват в ЕП.

Посочва се и несъответствието между думите на кандидат-комисаря, че няма какво да крие, а се оказва, че е била собственик на фирма, която не е посочила за своя в декларацията за финансовото си състояние.

Лошото представяне на Румяна Желева нанесе тежък удар върху националната гордост на България, като генерира безпрецедентна буря от реакции в българските медии и интернет форуми, отбелязва сайтът на Европейската комисия.

ИЗТОЧНИК: /изберете български език по желание/

European Parliament