Най-добрите и най-лошите професии в САЩ за 2010

Непопулярна работа е начело

Боклукчийте са по-добре от “бакшишите”

Вижте най-долу Галерия за професиите

Списание “Форбс” публикува на своя уебсайт класация ТОП 10, както за най-добрите, така и за най-лоши професии в САЩ през 2010 г.

Подредбата е направена на база анализ на 200 професии по 5 основни критерия – заплащането, търсенето на специалисти от дадената област, работната среда, нивото на стреса и физическите изисквания.

Начело на Топ 10 е така популярната професия “застрахователен статистик.” Колкото и да е неизвестна тази служба гарантира годишен доход от над 85 000 долара при минимален стрес в офиса.

Другите от почетната стълбица са софтуерните инженери и специалистите по компютърните мрежи със среден доход до 85 и 76 000 долара.

Експертите предричат, че 2010г. няма да донесе особено съживяване на пазара на труда, но са заложили останалите още седем в “шампионската листа” – биолозите, математиците, счетоводителите, асистент-стоматолозите и помощник-адвокатите.

Професията историк влиза за пръв път в 10-ката, благодарение на нарастващото търсене и в държавния, и в частния сектор, като доходът им ще достигне 62 000 долара годишно, което е над това за счетоводителя – 59 000 долара.

В “черната класация” влизат главно физически дейности. Начело “Форбс” поставя работата на бачкаторите в нефтопреработвателната индустрия, далеч от комфортта, с голям риск, нископлатена професия по американските стандарти – 31 000 долара на година. Плюс това, че през 2010 г. съкращенията на нискоквалифицирана работна ръка в сектора ще продължи.

Надолу, или нагоре, между слабите професии са още дървосекачите, фермерите в млечната индустрия, заварчиците, строителите, металурзите, инкасаторите и пощальоните.

“Бакшишите”, както наричаме таксиметровите шофьори, чийто среден годишен доход в САЩ достига 22 000 долара, са сред най-ниско платените на пазара на труда, дори в сравнение с боклукчиите, които получават 31 000 долара годишно. И в двете професии има много стрес и малко комфорт, въпреки предимството, че нямат началник на главата.

През последният месец на 2009 година нивото на безработицата в САЩ остана без промяна от това през ноември, запазвайки 10-те процента. Според експертите липсата на работни места си остава един от най-сериозните проблеми на американската икономика.

ИЗТОЧНИК: /галерия/

In Pictures: The 10 Worst Jobs For 2010