Турция да плати $20 милиарда на България …

… ако иска да влезе в Евросъюза

4 декември 2010г. България да блокира молбата на Турция за присъединяване към Европейския съюз, ако тя не плати милиарди евро обезщетения за изселени хора по времето на Османската империя…

Българският министър Божидар Димитров, който отговаря за българите в чужбина, обяви искането пред в. “24 часа” и определи сумата от 20 милиарда долара /14 милиарда евро/ за уреждане на въпроса, посочва EUObserver. Едно от трите условия за пълно членство на Турция в ЕС е да се реши проблемът с имотите на тракийските бежанци, каза той.

През 1913 г. Османската империя изгони стотици хиляди етнически българи от земите на Запад от Босфора. Правата на изселниците бяха признати с договор от 1925 г., но споразумението не бе изпълнено, изтъква България. Веселин Нинов от правителствената информационна служба каза пред EUObserver, че изявлението на Божидар Димитров е част от правителствената политика и че по спора работи българско-турска междуправителствена работна група на техническо равнище.

Той обаче спомена различна сума – от 10 до 12 милиарда долара и заяви, че проблемът е повече исторически, отколкото политически. Но на въпроса на EUObserver дали България е готова да наложи вето над напредъка на преговорите ЕС-Турция, той отвърна: “Има такава възможност. Това обаче е само едно от многото други условия за подкрепа на България за членство на Турция. Има и въпроси, свързани с енергетиката и проектите за управление на водите”.

Очаква се българският премиер Бойко Борисов да повдигне въпроса за компенсациите, когато посети Турция през януари или февруари, добави Нинов пред EUObserver.

1 comment for “Турция да плати $20 милиарда на България …

 1. 2010/01/07 at 11:29 AM

  Бойко вдигна “жълт картон” на приятеля си Димитров

  Борисов отправи последно предупреждение към министър Божидар Димитров
  /Дарик Radio/

  Премиерът Бойко Борисов отправи остра забележка и последно предупреждение на министъра без портфейл Божидар Димитров за непремерените му изказвания. Поводът са думите на министър Димитров, че София ще поиска от Турция 20 млрд. долара компенсации за имотите на тракийските бежанци, като условие да подкрепи кандидатурата й за член на Европейския съюз.

  Пред бТВ премиерът категорично заяви, че такова условие на Турция не е поставяно. Борисов каза още, че при следващ подобен случай, ще се раздели с министър Димитров. По-рано през деня и Министерството на външните работи се разграничи от министъра без портфейл.

  Самият Божидар Димитров призна пред Дарик, че е сгрешил с изказването си. „За съжаление аз сбърках при тълкуването, именно… Ето когато един неспециалист по външните работи се меси в тях без да иска. Аз съм сбъркал в тълкуването на онзи фраза в европейския доклад, където се казва, че Турция трябва да разреши въпроса с компенсациите на тракийските бежанци. Тя била пожелание, а не условие за приемането на Турция в ЕС, едно благопожелание. Така че признавам се за виновен, така да се каже, и смятам позицията на външното министерство за правилна”, обясни той.