Откриха най-високата сграда в света

Със своите ТТ-данни, сградата може да бъде наречена най-високата постройка правена някога на Земята, по всички 4 критерия според The Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH). В строителството на небостъргача са участвали близо 14 000 души, които са издигнали 160 етажа, завършили са вътрешното обзавеждане и декоративните работи, за да предадат комплекса напълно завършен днес,

В списъка на “ТОП 10 – най-високи сгради” – 6 от тях са в Китай

4 януари 2010г. Днес в Дубай бе открита най-високата сграда в света при строги мерки за сигурност, съобщи АП. Световният исполин беше преименуван на Бурдж Халифа и е висок 828 метра и има 162 етажа.

Със своите завидни размери кулата надминава прекия си съперник си – небостъргача “Тайпе 101” в Тайван, който достига “едва” 508 метра.
Рекордите на Бурж Дубай не спират само “нагоре”. Дубайците се гордеят с това, че жилищната сграда имала най-много етажи и най-висок обитаем етаж в сравнение с всички други небостъргачи. А по височина изпреварвала телевизионната кула в Северна Дакота, САЩ. Гордите дубайци не пропускат да отбележат и факта, че имат и най-високата площадка за наблюдение, която е на 124-тия етаж и също поставя рекорд, допълва АП.

Въпреки че преди месец бе обявен мораториум върху дълговете на Дубай, строежът бе завършен, като днешната дата не е избрана случайно от собствениците от Emaar Properties. Точно днес се отбелязва 40-та годишнина от възкачването на престола на шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум. Съгласно проекта на първите 37 етажа са хотели, офиси и търговски центрове, като между 9 и 16 етаж е разположен Armani hotel, а от 45 до 124 етажи има луксозни апартаменти. Разбираемо, върхът на сградата е оборудван с комуникационна техника, което поставя още един рекорд в строителството. Самият връх е най-високата антена в света.

Другият рекорд са броят на асансъорите в сградата. За удобство на обитателите, служителите в многобройните офиси и посетителите на небостъргача ще работят 49 скоростни асансьора и осем ескалатора. Един от централните асансьори, например, ще извежда посетителите на височина 504 метра със скорост 9 метра в секунда. След това друг асансьор ще поема до рекордните 637 метра.

Бетонната конструкция на сградата достига до 586-я метър – 155-ти етаж. който е нивото на мезонетите. Нагоре следва метална конструкция до 162-и етаж на височина от 624 метра. На тази височина приключва официалното броене на етажите. От тук нагоре, до височина 768 метра следват още 44 етажа (металната конструкция), като неофициалната бройка на етажите достига цифрата 206. Последната част от сградата представлява мачта, която се издига до височина около 819 метра (последната височина според неофициални източници). Със своите ТТ-данни, сградата може да бъде наречена най-високата постройка правена някога на Земята, по всички 4 критерия според The Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH).

В строителството на небостъргача са участвали близо 14 000 души, които са издигнали 160 етажа, завършили са вътрешното обзавеждане и декоративните работи, за да предадат комплекса напълно завършен днес, когато е четвъртата годишнина от встъпването в длъжност на шейх Мухамад бен Рашид ал Мактум, вицепрезидент и премиер на Дубай.

Строителството на огромната сграда започна през януари 2004 г., като в издигането на сградата са използвани 230 000 куб. м бетон, 39 000 тона стомана, 142 000 кв. метра стъкло и 22 милиона работни часа. Фасадата на сградата е покрита с 22 000 стъклени панела, чиято площ се равнява на цели 17 футболни игрища. Между 19-тия и 108-мия етаж са разположени 900 апартамента, а над тях – офиси на различни компании.

В близост до сградата се намират най-големият в света търговски център – Дубай мол, езеро с площ 24 хектара изпълнено с фонтани и 19 многоетажни жилищни сгради.

Факт е, че въпреки световната икономическа криза, все повече и все по-големи небостъргачи изникват по света. Истината е, че тяхното строителсто е започнало далеч преди рецесията и сега противоречиво се опитва да се отскубне от нея.

Шест от десетте най-внушителни и високи сгради в света са в Китай.

ТОП 10 НАЙ-ВИСОКИ СГРАДИ В СВЕТА

1. Burj Dubai, Дубай (Обединени арабски емирства) Според собственикът Emaar Properties, този небостъргач е най-високият в света. Той е с височина от 818 м и се състои от 162 етажа. Идеята е той да се превърне в символ на силата и прогреса в Дубай, след като бе открит днес.

2. Taipei 101 Tower, Тайпе (Тайван) Дизайнът на Taipei 101 е взаимстван от китайската култура. Както интериорът, така и екстериорът изобразяват пагода във формата на бамбукови стръкове. Сградата е разделена на 8 части. Числото не е избрано случайно – то символизира разцвет и успех. Височината му е 509 м и разполага със 101 етажа.

3. Shanghai World Financial Centre, Световният финансов център в Шанхай (Китай) Световният финансов център в Шанхай е небостъргач, направен от стъкло. Той има една малка особеност. На върха си има отвор, чиято цел е да ограничава налягането от силния вятър върху сградата и да служи като символ, изобразяващ „луна”. Плановете са били този отвор да бъде кръгъл, но след упорити протести той бива сменен във формата на трапец. Сега по никакъв начин не може да бъде свързан с изобразеното слънце на японския флаг. В приземният етаж на центъра се помещава мол и фоайе. На тавана могат да се видят движещи се калейдоскопи. На останалите етажи има разположени офиси, конферентни зали, хотелски стаи и площадки за наблюдение. Височината му е 492 м. Има 101 етажа.

4. International Commerce Centre, Международен търговски център в Хонг Конг (Китай) Първоначалните планове са включвали изграждането на 102-етажна сграда, извисяваща се на височина от 574 м, но законите в този район забраняват построяването на обекти, по-високи от заобикалящите ги планини. Отпадат идеите върхът на небостъргача да бъде с пирамидална форма. Той е в процес на строителство, като се очаква да бъде завършен през 2010 г. В крайна сметка разполага със 118 етажа и ще се простира на височина от 484 м. В него ще се помещава най-големият хотел на света – Ritz-Carlton.

5. Кулите-близнаци Петронас, Куала Лумпур (Малайзия) Кулите-близнаци са с традиционен ислямски дизайн. Всеки етаж от 88-етажните кули е с формата на звезда с осем лъча. На 42-ят етаж, мост свързва двете части на небостъргача. Общата му височина е 452 м. Архитект е Cesar Pelli.

6. Sears Tower, Чикаго, щата Илинойс (САЩ) За да осигури стабилността на небостъргача Sears Tower, архитектътBruce Graham използва нова форма на цилиндрична конструкция. Той използва 9 квадратни цилиндрични колони, образуващи в основата голям квадрат. Сградата стои върху бетонова основа с каменна насипка. Колоните продължават заедно до 66-ти етаж, пет от тях — до 90-ия, а само две образуват оставащите 20 етажа.Използвани са 76 хил. тона преработена стомана. Небостъргачът е завършен през 1973 г. Той е с височина от 442 м и има 110 етажа.

7. Jin Mao Tower, Шанхай (Китай) Архитектите от Skidmore Owings & Merrill проектират кулата Jin Mao, имайки предвид числото 8. Сградата е оформена подобно на китайска пагода. Разделена е на отделни части като най-долната обхваща 16 етажа. Особеното тук е, че всяка следваща част е с 1/8 по-малка от предходната. 88-етажния небостъргач комбинира търговски и обществени пространства с офисна и хотелска площ. Завършен е през 1999 г. и се простира на височина от 421 м.

8. Two International Finance Centre (IFC), Международния финансов център в Хонг Конг (Китай) – Two IFC е по-високият от двата международни финансови центъра, които са част от мащабен компекс на стойност от 2.8 млрд. долара. Той включва луксозен мол, хотелът „Четири сезона” и гара. Разположен е на северния бряг на островът Хонг Конг, срещу пристанището „Виктория”, където по-високи небостъргачи очакват своето завършване. Архитектът Cesar Pelli е бил избран да проектира Two IFC след преборването на силната конкуренция. Сградата е висока 414 м и е завършена през 2003 г., пише about.com.

9. CITIC Plaza в Гуангжоу, Китай – Комплексът CITIC Plaza е с височина от 391 м и разполага с 80 етажа, гара, метро и спортният център Tianhe. Небостъргачът е завършен през 1997 г. и е най-високата бетонна сграда в света.

10. Shun Hing Square в Шендзен, Китай – Shun Hing Square в Шендзен (Китай) представлява цял един град в една единствена сграда. Тя включва 5-етажен мол, офиси, апартаменти и обществена обсерватория, наречена Meridian View Centre. Без да броим височината на острия му връх, този небостъргач е висок 384 м и има 69 етажа. Завършен е през 1996 г., а архитекти са K.Y. Cheung Design Assc.

2 comments for “Откриха най-високата сграда в света