Нови строги правила от днес за полети в САЩ

Летище Los Angeles International (LAX) принадлежи към най-натоварените в САЩ. Los Angeles International е популярна дестинация запрекарване на лятната почивка и за кратък престой през цялата година. Кодът LAX се използва за съкращаване името на летището. Летището има 9 терминала, така че ви трябва допълнително време, за да се ориентирате. (Вижте карта на LAX на долния линк за предишната публикация)

“Под лупа” пасажерите от африкански и азиатски страни – вижте пълен списък

Скенери събличат пътниците

4 декември 2009г. От днес се въвеждат новите правила за контрол на самолетните полети за САЩ, съобщиха от департамента по сигурноста на транспорта (TSA – Transportation Security Administration), за които ви информирахме на 28 декември.

Затягат летищната сигурност в САЩ и по света

Специално са засегнати мерките за сигурност преди качването в самолета, като вниманието и контролът са изключително засилени. “Под лупа” са поставени някои граждани, като най-вече пасажерите от няколко африкански и азиатски страни.

В “черния списък” влизат Афганистан, Ирак, Алжир, Ирак, Ливан, Либия, Нигерия, Пакистан, Саудитска Арабия, Сомалия и Йемен, като са добавени и четири държави – Куба, Иран, Судан и Сирия, които са посочени като страни “спонсориращи тероризма.”

Американските и други авиокомпании, извършващи полети за САЩ, ще бъдат задължени да извършват селективен контрол на рискови пътници. В действие влизат скенери, които буквално събличат до голо пътниците на екрана.

За сега прилагането на новите правила се отлага за неопределно време, защото повечето терминали по света не били подготвени за строгите процедури за проверка на пътниците, съобщи CNN, като цитира източници от правителството.

Вчера един от терминалите на летището в Нюарк, щата Ню Джърси затвори поради заплаха за сигурноста, като не дочака днешната дата, от която официално влизат в сила новите правила, съобщи АБС7.

На 2-и януари в седмичното си обръщение към нацията, Президентът Барак Обама посочи, че ще използва всички възможности на администрацията и ще направи вси’ко възможно, за да предпази нацията, се посочва в текста публикуван на уебсайта на Държавния департамент. Обама посочи случаят с опитът за взривяване на самолет в Детройт (бел.ред. нигериец бе обвинен в терористична атака), както и отбеляза борбата с Ал Кайда в Афганистан и Пакистан.