Ново за данъците в България

Декларират се заеми от всякакво естество

Младите семейства ползват облекчения за ипотечни кредити при определени условия

Данъчните проверяват музиканти, футболисти и ентътртеймънт

4 декември 2009г. Започна и новата кампания за деклариране на доходите на физическите лица. Основните новости са две – едната е, че заеми на стойност над 10 000 лева трябва да се декларират. Освен това, всеки, който има остатък от даден или получен заем над 40 000 през последните пет години, също трябва да го декларира.   Другата новост е, че младите семейства, които имат ипотечен кредит, могат да ползват облекчения върху лихвите, платени през годината, ако главницата по заема е до 100 000 лева. Това каза в предаването “Денят” на Дарик изпълнителният директор на данъчната агенция Красимир Стефанов, българско радио, което слушаме в интернет в САЩ.
Стефанов определи годината като “успешна” за приходното ведомство, което е събрало 228 млн. лева повече през 2009 г. в сравнение с предходната. Според него е “нормално” задържаното ДДС на фирмите да е в размер около 422 млн. лева.

Доходите на музикантите и футболистите не са проверявани кампанийно, а са селектирани по методите за анализ на риска. Националната агенция за приходите проверява и лични лекари, и гинеколози, но никой не се интересува от техните доходи, защото не са популярни, добави шефът на данъчната агенция Красимир Стефанов.

По думите му, при 21 от 37-те проверявани музиканти са открити нарушения в декларирането на хонорарите. Проверяват се и тези, които са получавали доходи в чужбина от концерти за българските общности. В момента текат проверки и на големите музикални компании, които организират концертите на световно известни звезди.

От данъчната служба призовават гражданите на Р България за активна гражданска позиция, като съобщават за забелязани нарушения от страна на музиканти, като например получаване на пари “в брой”.

2 comments for “Ново за данъците в България