Затягат летищната сигурност в САЩ и по света

LAX e 5-то най-натоварено летище в света.

За ваше улеснение вижте схема на международното летище в Лос Анджелис

28 декември 2009г. Обявеният опит за атентат срещу самолета на американската авиокомпания “Делта” преди няколко дни предизвика изключително затягане на мерките за сигурност на летищата не само в САЩ, но и по целия свят, като смрази празничното настроение на милиони хора, които пътуват около Коледа и Нова година.

Министърът на вътрешната сигурност Джанет Наполитано предупреди, че допълнителните мерки за сигурност ще бъдат непредвидими и хората трябва да очакват различни разпоредби на различните летища в САЩ. Големите европейски терминали не закъсняха и веднага поеха щафетата, като предупредиха клиентите си да идват по-рано от обичайното време преди полета, тъй като проверките ще бъдат удължени.

На “Шарл дьо Гол” в Париж освен по-щателното ровене в багажа, пътниците са длъжни да предават също и ръчната си чанта “на багаж”. Превенцията стигна до изклячителни размери, след като се разбра, че пътуващите от Амстердам до Вашингтон с компанията “Юнайтед еърлайнс” дори нямат право да поставят нищо в скута си, по време на приземяването. Което всъщност си беше правило и преди, но не се изискваше толкова строго.

Вече няма да можете и да заспивате “не време” и да се изходите по нужда по ваше желание. Някои авиокомпании решиха да не раздават възглавници и одеяла един час преди кацането, а други през същия период не пускат хората до тоалетната или да вземат нещо от местата за багаж. Като причина се посочва опитът за атентат на нигериеца. Афро-терористът опитал да взриви самолета през последните 20 минути от полета. Преди това бил до тоалетната, а като се върнал, врътнал копчето на взривното устройство, което пък прикрил с одеялото за сън.

Тук в САЩ положението се приема доста спокойно и философски, след набраният опит от 2001 насам, след атентатите от 11 септември. Президентът Обама постави оранжев цвят за сигурност.

В горната част на континента канадските власти също предприеха засилени мерки, като разпоредиха ограничаване на действията на пасажерите, докато прелитат над американска територия, като дори бе забранено през последния час от полета да стават местата си.

Ето схемата на международното летище в Лос Анджелис , за да не губите време:

1 comment for “Затягат летищната сигурност в САЩ и по света