ПРАЗНИЦИТЕ 14-20 дек ’09 (+времето)

Коеда вече чука на вратата ...

Коеда вече чука на вратата ...

Тази седмица продължават 40-дневните Коледни пости, според православният календар, които започнаха на Заговезни и ще завършат другата седмица на Коледа. Също ще завърши и еврейският празник Ханука, който продължава 8 дни. Ще имаме и един голям празник ИГНАЖДЕН и Имен ден – Игнат и производни, който е идващата Неделя. Времето се оправя.

Времето се оправя тази седмица, според прогнозата на телевизия АВС7.

Времето се оправя тази седмица, според прогнозата на телевизия АВС7. (кликнете за по-голям размер)

14 Декември – Ден на ветеринарномедицинските специалисти.

1989 – Умира Андрей Сахаров – руски физик и най-млад академик, носител на Нобелова награда за мир (1975) Андрей Сахаров, създател на водородната бомба. Борец за мир и против ядрените оръжия.
1972 – Умира писателят Ангел Каралийчев (р.1902).
1955 – България става член на ООН.
1951- роден Вежди Рашидов – склуптор, министър на културата
1949 – БКП осъжда Трайчо Костов на смърт, на 17-ти е убит.
1949 – Йерусалим става столица са създадената на 14 май 1948г. държава Израел.

14 Декември
17 Декември Международен ден на мигрантите.
20 Декември Св. свещеномъченик Игнатий Богоносец, Архиепископ Антиохийски.
Международен ден за човешка солидарност.

Свети Игнатий е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му има латински произход, запазените оскъдни сведения за него сочат, че той е с източно потекло. Твърде вероятно е да е юдей, тъй като от ранна възраст е общувал с някои от апостолите – Петър, Йоан или Павел, който вероятно го е кръстил.

Свети Игнатий е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му има латински произход, запазените оскъдни сведения за него сочат, че той е с източно потекло. Твърде вероятно е да е юдей, тъй като от ранна възраст е общувал с някои от апостолите – Петър, Йоан или Павел, който вероятно го е кръстил.

Св. Игнатий Антиохийский Богоносец (The Holy Hieromartyr Ignatius the God-bearer, Bishop of Antioch) Игнажден. Чества се в деня на Предпразненство на Рождество Христово – 20 декември (2 януари ст. стил). Според православният календар от Ивановден (7 януари) не се прави помен за починалите и не се палят свещи в Църквата. Според книгата за службите на свещениците – Требник, забраната е валидна от вечерта на Рождество 24 декември.

Игнатий Богоносец е втори поред епископ на Антиохийската Църква, ако не се брои нейният основател – Апостол Петър. Св. Игнатий е представител на поколението на Апостолските мъже. Известен е и като ученик на св. апостол и евангелист Йоан Богослов. Прозвището му Богоносец е свързано с предание, което води началото си от св. Симеон Метафаст (10 век), според което св. Игнатий е детето, посочено и прегърнато от Иисус Христос, когато апостолите спорят за първенство (Мат. 18:1-5). Против това предание е свидетелството на неговия учител св.Йоан Златоуст, който пише, че св. Игнатий никога не е виждал лицето на Господа “в плът”. Самият Игнатий обяснява това в смисъл, че той е човек, който “има (носи) Христос в сърцето си”, а не такъв, който е носен от Бога.sv Ignati Bogonosec 2

Според сведението на църковният историк Сократ, свети Игнатий първи е въвел в богослужението АНТИФОННОТО пеене.

Св. Игнатий завършва живота си с мъченическа смърт в Рим, като бил хвърлен на лъвовете (на иконата дясно). Костите му били събрани от християните. Спорна е годината на неговото мъченичество, като най-често се приема, че това е станало през 107 или 108 г. Неговите мощи се пазят и до днес в храма “Свети Климент” в Рим.