Безработицата нагоре през 2010г. – Светът надолу

БИЗНЕС
EconomyНамаляват брутния вътрешен продукт (за 2009 отрицателен), капиталовите инвестиции и преките чуждестранни инвестиции
Над 20% от българите карат с под $5 на ден
Разширява се обхвата на социалното изключване

Ролята на структурните фондове на ЕС
Преференциите за младите хора и за хората с увреждания
  София, 7 декември 2009г. Безработицата в страната за 2009 г. ще бъде 9.5 на сто, очаква се за 2010 г. процентът да продължи да се повишава. Това каза заместник-министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова, при представянето на нов регионален доклад на Световната банка за ефекта на глобалната финансова криза върху домакинствата в Европа и Централна Азия, цитирана от БТА. Докладът, озаглавен "Кризата идва у дома" беше представен в столицата.
  По думите на Симеонова ще има намаляване на брутния вътрешен продукт, като за 2009 г. се очаква да бъде отрицателен - минус 6.3%. Очаква се и намаляване на капиталовите инвестиции - 16.3% и на преките чуждестранни инвестиции. Като тревожна тенденция заместник-министърът определи разширяването на обхвата на социалното изключване.
  Докладът на Световната банка показва тенденции, които трябва да бъдат взети много сериозно от правителствата на обхванатите в изследването държави, посочи Симеонова. Тя подчерта, че в условията на криза от огромно значение е наблюдението на последиците от нея с цел незабавното предприемане на коригиращи или допълнителни мерки.
  Кризата е възможност за усъвършенстване на политиката, от гледна точна на ефективност и ефикасност на политическите мерки и подходи, каза заместник-министъра. Тя представи предприетите мерки за преодоляване на последствията от кризата в България, като акцентира върху ролята на структурните фондове на Европейския съюз.
  В областта на социалната защита са предприети промени в Закона за интеграция на хората с увреждания и Закона за социално подпомагане, посочи заместник-министърът и уточни, че промените са ориентирани към създаването на минимален пакет от социални услуги, които ще помогнат на хората и ще осигурят заетост.
  Валентина Симеонова подчерта, че освен новите мерки като социалните трапезарии за хора с най-ниски доходи, продължават да действат преференциите за младите хора и за хората с увреждания.
  Глобалната финансова криза има опустошителен ефект върху домакинствата от нововъзникващите пазарни икономики от Европа и Централна Азия, съобщи ДАРИК РАДИО. Това се посочва в нов регионален доклад на Световната банка, цитиран в ДАРИК. 10 милиона нови бедни хора в региона може да има до 2010 година, а други 25 милиона ще бъдат изправени пред прага на бедността. Тези хора са застрашени да изгубят своя дом, работа и основни услуги. Според доклада на Световната банка България не е сред най-сериозно засегнатите държави от кризата. Около 3 процента от хората у нас са живели под прага на бедността през тази и миналата година, с доход под 2,5 долара на ден. През 2010 година обаче броят им ще се увеличи, като експертите от Световната банка прогнозират скок от 1 на сто. Българите, които са живели с доход между 2,5 и 5 долара на ден са били 15 на сто през 2008 година, а през тази и следващата година този процент ще стигне до 19 на сто, става ясно още от доклада. В резултат на кризата се увеличава и задлъжнялостта на домакинствата, у нас тя е около 30 на сто от Брутния вътрешен продукт на страната.
 Семействата са подложени на ударите на кредитния пазар, увеличаването на цените на стоките и услугите и растящата безработица, отчита икономистите. „Един от драматичните аспекти на кризата е, че страните със средно ниво на доходите, които току-що бяха успели да излязат от труден период, се оказаха най-силно засегнати”, коментира Лука Барбоне, директор на отдела за намаляване на бедността и икономическо управление за региона Европа и Централна Азия на Световната банка. В доклада се казва още, че продължаващите макроикономически сътресения при лихвените проценти, обменните курсове и доходите на домакинствата може да доведат до нарастване на броя на семействата, които не са в състояние да обслужат своите задължения.

Кризата с храните и течните горива все още не е отминала. Именно поради тази причина отражението на настоящата криза върху бедността ще бъде огромно. Застрашава се благосъстоянието на общо 160 млн. души, близо 40 млн. бедни и около 120 млн. души малко над прага на бедността. На този фон социалното подпомагане ще има ключова роля и трябва да бъде запазено дори при очакван спад на приходите.

1 comment for “Безработицата нагоре през 2010г. – Светът надолу