Премиерът: Да се създаде филм в Холивуд за спасяването на българските евреи през II-та св. война



Светът трябва да знае какво дължи на България. Това е единствената нация, която застана срещу Хитлер и защити своите евреи. Това заяви израелският политик проф. Михаел Бар-Зоар на 10 март 2009г. след срещата си с тогавашния столичен кмет и сегашен премиер Бойко Борисов. 10 март е честван като Денят на Холокоста.

Светът трябва да знае какво дължи на България. Това е единствената нация, която застана срещу Хитлер и защити своите евреи. Това заяви израелският политик проф. Михаел Бар-Зоар на 10 март 2009г. след срещата си с тогавашния столичен кмет и сегашен премиер Бойко Борисов. 10 март е честван като Денят на Холокоста.

Министър-председателят Бойко Борисов на посещение в Изараел през януари 2010г.
Роденият в България професор Михаел Бар-Зоар: "Все още светът знае малко за спасяването на 50,000 български евреи през 2-та св. воина!"

  София, 4 декември 2009г. Премиерът Бойко Борисов подкрепи идеята на роденият в България израелски професор Михаел Бар-Зоар за създаването на игрален филм, посветен на спасяването на българските евреи през Втората световна война. Това стана на среща между двамата днес, съобщи журналистът Борислав Хамалски от редакция "Вътрешна информация" на БТА.
  Проф. Бар-Зоар - автор и на книгата "Извън хватката на Хитлер", подчерта, че все още светът знае малко за спасяването на 50 000 български евреи през Втората световна война.
  Министър-председателят Борисов заяви, че с готовност ще подкрепи проект за създаването на игрален филм за това събитие, който според него трябва да бъде реализиран с помощта на Холивуд. Проф. Бар-Зоар предаде на премиера Бойко Борисов специални послания от израелския президент Шимон Перес и министър-председателя Бенямин Нетаняху.
  Българският министър-председател потвърди  своята визита в Израел следващата година през януари.
  В разговора си с проф. Бар-Зоар премиерът посочи, че Израел може да разчита на пълна подкрепа от страна на българското правителство. Очаква се по време на неговата визита да бъдат обсъдени въпроси от двустранните отношения и по-специално в областта на икономиката и информационните технологии.
  Професор Бар-Зоар е в България, за да представи новата си книга "Шимон Перес. Биография". По-рано т.г. той бе на посещение във Велико Търново.
  На представянето на книгата "Шимон Перес. Биография" в зала 9 на НДК бяха  президентът Георги Първанов, кметът на София Йорданка Фандъкова, омбудсманът Гиньо Ганев, депутатът Яне Янев, председателят ДКСИ Цвета Маркова, почетният президент на Атлантическия клуб в България Соломон Паси, посланиците на Израел и Палестина.
  Българското издание е съвместен проект на БТА, Атлантическия клуб в България, Асоциацията на българските медии по света и Съюза на българските писатели. Преводач е Светлозар Николов, дългогодишен международен редактор в БТА, а редактор - генералният директор на БТА Максим Минчев.
  България стана домакин на неочаквана среща днес между двама големи израелски писатели - професор Михаел Бар-Зоар и Амос Оз. Писателите разменениха последните си книги в кабинета на генералния директор на БТА Максим Минчев, който бе домакин. 
  Максим Минчев ги запозна със структурата и работата на БТА, разказа им за журналистическите срещи на българските медии по света, организирани от агенцията, като бе споменато и първото печатно издание на български език в Калифорния - вестник ОБЗОР, чийто представител, ежегодно участва в четения в различни синагоги за спасяването на евреите в България. Последното, при посещението по-рано тази година на президента Петър Стоянов в Лос Анджелис, когато в една от най-голямите синагоги в Града на Ангелите бе представен документален филм за годините на 2-та световна война, а Стоянов изнесе реч и отговори на въпроси на събралите се над 2000 гости. На срещата тогава присъства и равинът на Ориндж каунти, който също е роден в България, град Бургас, и никога не се е отказвал от българското си гражданство.
DR_MICHAEL_BAR_ZOHARД-р Михаил Бар Зоар е роден в София през 1938 година. Десет години по-късно заминава за Израел. Завършва политически науки и международни отношения в Йерусалим. Специализира в Париж. Негова е уникалната тритомна биография на първия израелски министър-председател Давид Бен Гурион. Написал е общо 30 книги документалистика и художествена литература. Бил е съветник на военния министър Моше Даян и два пъти депутат в Кнесета. Близък приятел на покойния Ицхак Рабин. Шимон Перес и новоизбрания премиер на Израел Ехуд Барак. Шест месеца в годината е в САЩ, където разяснява политиката на своята държава на американците. Михаел Бар-Зоар получи титлата доктор хонорис кауза на СУ "Св. Климент Охридски" във връзка с премиерата на последната си книга "Извън хватката на Хитлер", посветена на спасяването на българските евреи.

  Бар-Зоар: "България е дала много на света. Тази толерантност и тази воля да правиш нещо за другите не срещнах никъде. Вземете героите, които участваха в спасяването на евреите, всички са действали против своите интереси. Депутатът Пешев е изритан. Митрополит Стефан е заплашен със съд, цар Борис III е нападан от Хитлер. Лили Паница, която е секретарка и любовница на Белев, секретаря по европейските въпроси, рискува живота си, работата си и любовта си. Всички са действали против своите интереси. Това го има само в България, само тук е станало."

1 comment for “Премиерът: Да се създаде филм в Холивуд за спасяването на българските евреи през II-та св. война