Животът и смъртта в рими

Амос Оз (Амос Клаузнер) е израелски писател, и журналист. Професор по литература в университета Бен-Гурион в Беер Шева и съосновател на пацифисткото движение „Мир-сега“.

Амос Оз (Амос Клаузнер) е израелски писател, и журналист. Професор по литература в университета Бен-Гурион в Беер Шева и съосновател на пацифисткото движение „Мир-сега“. От средата на 80-те години преподава в Оксфорд и Еврейския университет.

  За първи път в България, но бил много пъти в мечтите си
 Конфликтът в Близкия изток не е холивудски екшън, а по-скоро
древногръцка трагедия
  Компромисът е синоним на живот!
 Най-голямото ни съкровище е миналото - културата означава да си спомняме онова, което се опитваме да забравим. Битката е между културата и промиването на мозъците
Хората работят повече от необходимото, за да спечелят пари и да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват!
Когато политиците говорят и камъните в пустинята се смеят
  София, 4 декември 2009г. Световноизвестният израелски писател Амос Оз каза днес пред репортери в БТА, че обича пустинята и тя го приземява, кара го да вижда нещата реални, каквито са.
  В отговор на въпрос Оз разказа, че продължава да живее в пустинята.
  "Пустинята е на пет минути път от дома ми. Всяка сутрин рано правя около половинчасова бърза разходка из нея. Когато се върна у дома и пусна радиото, ако чуя някой политик да казва думи като "никога" и "завинаги", съм сигурен, че камъните в пустинята се смеят," каза писателят, 100% евреин.
   Амос Оз гостува в България за премиерата на романа си "Животът и смъртта в рими" в рамките на 28-ия Софийски международен панаир на книгата.
  Създадената през 2007 г. книга се приема за една от най-успешните  творби на писателя, наричан от критиката "еврейския Толстой". В текста авторът, номиниран за Нобелова награда, изповедно представя света на пишещите хора. Оз проследява осем часа от живота на нашумял литератор, който търси своето място между литературата и действителността, между живота и смъртта.
  У нас са преведени и книгите му  "История за любов и мрак", "Познание за жена", "Черната кутия" и "Как да излекуваме фанатик". В България ще бъдат публикувани също произведенията му за деца и книгата, посветена на България - "Едно и също море".
  "Много от героите в книгата са хора от България. Ще се радвам тя да бъде  публикувана тук, за да имат усещането, че наистина са се завърнали в страната си," каза писателят. Той допълни, че за първи път в действителност е в България, но е бил тук много пъти в мечтите си.
 "Всички евреи имаме дълга историчeска памет и никога няма да бъде забравено спасяването на евреите в България през Втората световна война, както и вековете щастливо съжителство между етносите в страната, в това число винаги преследваните евреи," каза Амос Оз.
 Неговата кауза отпреди 40 години е мирът в Близкия Изток. По думите му конфликтът там  не е холивудски екшън, а по-скоро древногръцка трагедия. Единственият изход е спорната територия да се подели и на нея да се създадат две държави - Израел и Палестина, смята писателят.
  "Уверен съм, че ще стане. Не знам колко време ще отнеме. Не мога да бъда пророк в страната на пророците - конкуренцията е голяма," коментира шеговито Оз.
  Според него това е единственият възможен исторически компромис, а компромисът не е нещо лошо, както си мислят някои млади идеалисти. Компромисът е синоним на живот, защото, където има живот, се правят компромиси. Противоположното на компромис не е идеализъм и етика, а смърт и конфликт, убеден е Амос Оз.
  "Компромисът е усилието да извървим половината от пътя, който ни дели от другия. Можете да ми вярвате. Имам и богат практически опит, защото от 50 години съм женен за съпругата си," допълни той.
  Според писателя най-голямото ни съкровище е миналото - лично и общо, дори да е изпълнено с нещастия, драми и конфликти.
  "Културата означава да си спомняме онова, което се опитваме да забравим. Битката в световен мащаб днес е между културата и промиването на мозъците. В нея е впрегната огромна пропагандна машина, която ви повтаря от сутрин до вечер, че трябва да изхвърлите това, което имате, и да си купите друго. Тайното послание е, че миналото няма значение и трябва да се забрави, да се изхвърли," коментира Амос Оз.
  На въпрос за причините за световната икономическа криза той отговори, че не е специалист по икономика, но за съжаление вижда около себе си хора, които работят повече от необходимото, за да спечелят пари и да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват.
  България стана домакин на неочаквана среща днес между двама големи израелски писатели - професор Михаел Бар-Зоар и Амос Оз. Тя се състоя в кабинета на генералния директор на БТА Максим Минчев, където писателите разменениха последните си книги.
  Максим Минчев ги запозна със структурата и работата на БТА, разказа им за журналистическите срещи на българските медии по света, организирани от агенцията, като бе споменато и първото печатно издание на български език в Калифорния - вестник ОБЗОР, чийто представител, ежегодно участва в четения в различни синагоги за спасяването на евреите в България. Последното, при посещението по-рано тази година на президента Петър Стоянов в Лос Анджелис, когато в една от най-голямите сигоги в Града на Ангелите бе представен документален филм за годините на 2-та световна война, а Стоянов изнесе реч и отговори на въпроси на събралите се над 2000 гости. На срещата тогава присъства и Хаим Асса - равин от Ориндж каунти, който също е роден в България, град Бургас, и никога не се е отказвал от българското си гражданство.
amosАмос Клаузнер е роден на 4 май 1939г. в йерусалимското предградие Керем Авраам, в семейството на Йехуда и Фаня Клаузнер. През 1954 г. две години след самоубийството на майка си се преселва в кибуца Хулда, където живее и работи до 1986 г., там той променя името си на Оз(сила). Следва философия и литература в Еврейския университет в Йерусалим (1960 г. - 1963 г.), по време на своето следване публикува и първите си разкази през 1961 г. последвани от серия статии и есета за арабско-израелския конфликт.

Оз участва през 1967 г. в 6-дневната война в Синай и във войната от Йом Кипур от 1973 г. Застъпва се активно за мирно решение на палестинския проблем, като един от основателите на анти-военното движение „Мир-сега“. Той подкрепя идеята за две отделни държави - Израел и Палестина, с две отделни столици в разделеният Йерусалим. От средата на 80-те години преподава в Оксфорд и Еврейския университет.

През 1986 г. Амос Оз заедно със своето семейство напуска кибуца Хулда и се преселва в Арад в пустинята Негев.

Амос Оз е един от най-популярните еврейски писатели, наричан е еврейския Толстой, пише на иврит, автор е на 18 книги и над 450 есета, преведени на 37 езика и издавани в 39 страни. Носител е на многобройни награди и през последните години е сред най-сериозните кандидати за Нобелова награда за литература.