Посланикът даде оставка – режат парите на дипломатите



Сградата на посолството във Вашингтон остана без посланик, след като Н.Пр. Лъчезар Петков подаде сам оставка след скандал на президентство и министрски съвет.

Сградата на посолството във Вашингтон остана без посланик, след като Н.Пр. Лъчезар Петков подаде сам оставка след скандал на президентство и министрски съвет.

И двамата първи дипломати в САЩ и Турция сдадоха постовете
Служителите в задграничните ни мисии ще получават пълния размер на командировъчните си чак от 2011 г.

  София, 2 декември 2009г. След дипломат №1 на България в Анкара Бранимир Младенов и посланикът ни в САЩ Лъчезар Петков подаде оставка. Бомбата гръмна след провелата се в понеделник среща между парламентарната шефка Цецка Цачева и президента Георги Първанов, които пък научили, че дипломатът се отказва от поста си само броени часове преди да обсъдят в президентството промените в някои от данъчните закони.
По този начин се сложи голяма точка на разразилия се спор президентство - министерски съвет,
Посланикът в София – министърката в САЩ ?!
който бе провокиран от решението на правителството да освободи посланиците в Турция и САЩ, а президентът Първанов отказа да подпише указите, докато не прецени, че са достатъчно обосновани.
Отзовават посланика – министърката пристига в САЩ
Към инициираната от депутат №1 Цачева среща, се присъединил и премиерът Бойко Борисов, който по-рано е получил покана да присъства. Според него срещата при президента е важен сигнал,
че институциите работят в синхрон и изключително разбирателство, което се приема като добър знак от Брюксел Тримата са си стиснали ръцете и са се разбрали и за данъчните закони да минат през президента.
  Министерският съвет "се погрижи" и за служителите на дипломатическите ни представителства зад граница, като удължи срока за получаване на част от командировачните - 85%, а не 100.

  Служителите в задграничните ни мисии ще получават пълния размер на командировъчните си от 1 януари 2011 г., предвижда одобрена от правителството промяна в Наредбата за командировъчните средства при задграничен мандат, съобщиха от правителствената информационна служба.
  При приемането на наредбата беше предвидено от 1 юли 2008 г. дипломатите и служителите в задграничните ни представителства да получават 85% от базисния размер на командировъчните, като този процент нараства поетапно с цел ненатоварване на държавния бюджет. Според предварителния график те трябваше да достигнат 100% от 1 януари 2010 г. Влиянието на икономическата и финансовата криза налага това увеличение да бъде отложено с една година, се посочва в съобщението.