Нашите пак стъпиха на Антарктида

Изследователската база „Свети Климент Охридски“ е българско научно съоръжение на остров Ливингстън, част от антарктическия архипелаг Южни Шетландски острови.Базата е основана през 1988, а от 1993 с указ на Президента Желю Желев е наречена Св. Климент Охридски.

Изследователската база „Свети Климент Охридски“ е българско научно съоръжение на остров Ливингстън, част от антарктическия архипелаг Южни Шетландски острови.Базата е основана през 1988, а от 1993 с указ на Президента Желю Желев е наречена Св. Климент Охридски.



Участниците в 18-ата ни антарктическа експедиция успешно са слезли на брега на българската база на остров Ливингстън

  София, 2 декември 2009г. След неколкодневно закъснение поради силни бури в протока "Дрейк" първата група участници в 18-ата Българска Антарктическа експедиция успешно са слезли през нощта от испанския кораб "Лас Палмас" на брега пред българската база "Св. Климент Охридски" на остров Ливингстън. Това съобщиха от българската антарктическа експедиция, цитирани от БТА.
  baza 3 antarktidaЧрез сателитния телефон командирът на базата Станимир Модев е информирал, че са заварили част от постройките напълно засипани от сняг и се е наложило да копаят шест часа, за да проникнат в генераторното помещение.
  Петимата ни полярници са в добро здраве въпреки тежкото плаване в бурния океан, уточняват от експедицията. Предстои разконсервирането на базата и подготовката й за нормална работа.
  Част от научния екип на експедицията е вече в най-южното аржентинско пристанище "Ушуайа" на остров Огнена земя и ще се привижи до базата ни със следващия курс на "Лас Палмас".
  На 12 декември от София към остров Ливингстън ще отпътува ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев, а на 27 и 28 декември ще заминат и последните осем участници.
България на Антарктида - кликнете 2 пъти върху снимката за да видите!

България на Антарктида – кликнете 2 пъти върху снимката за да видите топографската карта в мащаб 1:1000

Сезонната база "Св. Климент Охридски" е разположена на полуостров Хърд, на 130 м от брега на вътрешния залив Емона в Южния залив, който се използва за трансфер на персонал и товари с надувни лодки Зодиак. Лятно време през района на базата протича Резовския поток, осигуряващ необходимото водоснабдяване.

Мястото е избрано твърде сполучливо, с удобни сухопътни маршрути към платото Балкан, хребетите Бърдик, Плиска и Боулс, Тангра планина и други вътрешни райони на остров Ливингстън. Централната местност Лагер Академия е расположена на 11 км източно от Св. Климент Охридски.

Базата е основана през 1988г,, а от 1993г. с указ на Президента Желю Желев е наречена Св.Климент Охридски.

  Rilski antarktidaСлед неуспешен опит за дебаркиране, осуетен от лошите ледови условия край остров Александър, четирима български антарктици със съдействието на съветския изследователски кораб "Михаил Сомов" монтират две сглобяеми постройки на остров Ливингстън от 26 до 29 април 1988г. Съоръженията са обновени през 1993, а през 1996-98 е добавена нова многофункционална сграда. През 2003 е построен параклисът Св. Иван Рилски, първата православна постройка в Антарктика. От 1995г. работи пощенски клон под номер 1090 на Български пощи. Базата се стопанисва от Българския Антарктически Институт.
baza 1 antarktidaБългарската полярна база разполага със седем постройки, които са разположени на един хребет на 15 метра надморска височина. Първата сграда на базата (3,5 х 6 м) е изградена от сандвич-панели, осигуряващи добра термо изолация. Тя е построена през 1988 г. и в момента се използва като център за комуникации и при необходимост има условия за спане на петима души. До нея се разполага дървено-панелен контейнер (2,5 X 4 м), построен през 1988 г., който се използва за складово помещение. Главната сграда на базата е построена през 1998 г. (12 X 5 м) и е изградена от сандвич-панели, включва дневна с кухненски бокс, лекарски кабинет, сервизно помещение и две спални. В основата на сградата има мазе пригодено за складово помещение. През 2004 г. са монтирани и два сглобяеми аркообразни модула тип "Weatherhaven" (8 х 4 м и 4 х 2 м). Генераторното помещение (4 х 6 м) е ламаринена постройка и е разположено на 50 м, южно от главната сграда. На 300 метра от комуникационния възел се намира ламаринена постройка (4 х 6 м), която през лятото се използва за православен параклис, а през зимата за склад за шейните.
baza 2 antarktidaНа Св. Климент Охридски се извършват изследвания в областта на геологията, биологията, метеорологията, медицината, топографията и географията с многонационално участие. Базата се посещава редовно от представители на българските институции отговорни за дейността на България в Антарктика, включително Президента Първанов през януари 2005г. На гости понякога се отбиват и туристически кораби от отдалечения само на 12 км нос Хана, една от най-популярните дестинации на антарктическия туризъм.