Жена е новият шеф на Царската партия – той остава в България


Христина Христова Велчева от 2001 г. работи в министерство на труда и социалната политика. На 17 юли 2003 е избрана министър на труда и социалната политика в правителството на Симеон Сакскобургготски. След изборите през 2005 г. е депутат в 40-то Народно събрание от групата на НДСВ. Избрана е за наблюдател в Европейския парламент, а след 1 януари 2007 г. е временен евродепутат до провеждането на избори за български представители в Европейския парламент. В Европейския парламент е член на Комисията по заетост и социални въпроси. Христина Христова е разведена. Има дъщеря. ФОТО:НДСВ

Христина Христова Велчева от 2001 г. работи в министерство на труда и социалната политика. На 17 юли 2003 е избрана министър на труда и социалната политика в правителството на Симеон Сакскобургготски. След изборите през 2005 г. е депутат в 40-то Народно събрание от групата на НДСВ. Избрана е за наблюдател в Европейския парламент, а след 1 януари 2007 г. е временен евродепутат до провеждането на избори за български представители в Европейския парламент. В Европейския парламент е член на Комисията по заетост и социални въпроси. Христина Христова е разведена. Има дъщеря. ФОТО:НДСВ

Всички приближени на Царя и възпитаници на Американски и Евро университети отидоха в историята

Христина Христова: ГЕРБ е конкурент на НДСВ - ще създаваме средна класа

Симеон Сакскобургготски: "Доброжелатели" все ме изпращаха с еднопосочен билет за Мадрид! Ще остана тук - в родината, до края на дните си! Няма да ставам почетен председател! Влизането на НДСВ в коалицията (НДСВ-БСП-ДПС) гарантираше европейска ориентация! По никакъв повод т. нар. царски имоти не са поставяни като условие за едно или друго управленско решение!
Милен Велчев: Втори мандат извън парламента би означавал край на НДСВ! НДСВ трябва да остане политическият проект на Симеон Втори!
Управителният съвет подаде колективна оставка
  София, 28 ноември 2009г. Жена беше избрана за председател на Царската партия - Христина Христова (р. 1954г.) и ще води Националното Движение Симеон Втрои (НДСВ). Така политическото топ-съзвездие в България се увеличи с оше един представител на "нежната част", след като имаме вече за кмет на столицата и външен министър оправни българки.
   Кандидатурата на Христова днес подкрепиха 404 делегати на извънредния конгрес на партията в НДК. Общо за председател на партията гласуваха 717 души, а действителните бюлетини са 708.
  Бившият вицепремиер и два пъти министър - на икономиката (при Симеон) и на Държавната администарция (при Сергей Станишев), и сегашен зам.преседател на НДСВ, един от най-приближените на Царя, Николай Василев (р.1969г.) получи повече от 3 пъти по-малко - 231 гласа. За другия зам-председател на партията на монарха, приятелят на царския син Кирил и близък на семейството, основател на българския Сити клуб в Лондон (1998) и познат ни от детския филм "Васко де гама от село Рупча", също бивш зам-министър и сегашен кадровик в НДСВ Илия Лингорски (р.1970г.) гласуваха 40 души. За дамата с над 15-годишен стаж в политиката Биляна Раева (р.1973г.) - 33-ма делегати./ВИЖТЕ НАЙ-ДОЛУ АВТОБИОГРАФИИТЕ - ДЕЦА ИГРАЯТ ВЕЧЕ ВЪН/
  ГЕРБ е конкурент на НДСВ, защото ние се борим за едни и същи избиратели, каза новият председател на НДСВ Христина Христова пред журналисти.
  По думите й много от техните избиратели са гласували за ГЕРБ. Ще се борим да си върнем голяма част от тях с новите си цели,
посочи Христова.
  Сред най-важните задачи на партията е подготовката за редовните местни избори, отбеляза Христова. По думите й президентските избори са важни, но за една либерална партия най-важни са местните избори.
  Според нея дългосрочните приоритети на партията са създаването на средна класа, подкрепата на семейството, финансовата и икономическата политика, както и "зелената" политика. 
  Днес ще се случи нещо, което отдавна очаквах - да предам щафетата на по-младите, такъв момент неминуемо настъпва, и аз го приемам спокойно, каза преди избора на негов приемник бившият премиер и лидер на именованата по него НДСВ Симеон Сакскобургготски пред делегатите на извънредния конгрес на партията в НДК. Предположението му не се изпълни напълно, след като за шеф на политическта му формация бе избран най-узрелият кандидат, с поне 10 години по-възрастен от останалите желаещи за поста.
  По думите на Симеон смяната на лидера ще е предизвикателство. Той допълни, че не приема спекулациите, че изоставя своя политически проект. 
  Държа да стане ясно, че не приемам предложенията за поста почетен председател, точно за да избегнем намеците за зависимост или недостатъчна самостоятелност на новия председател, каза лидерът на партията.
  По отношение на тройната коалиция той заяви, че това решение не е било никак леко, още повече че НДСВ и БСП имат различни философии за държавното управление. В крайна сметка участието в коалицията гарантираше европейската ориентация на България, каза Сакскобургготски.
  По никакъв повод т. нар. царски имоти не са поставяни като условие за едно или друго управленско решение - нито от страна на НДСВ, нито от страна на партньорите, допълни бившият премиер. /Бел.ред. Симеон визира 17 имота, които той успя да си върне по време на управлението си).
  За тези девет години бях подложен на всякакъв вид оклеветяване и на дискредитиращи кампании, каквито не знам дали са били организирани срещу друга личност, каза той и отбеляза, че сега, когато не е в качеството си на партиен лидер, ще има правото да реагира, както намери за добре "по отношение на всички тези клеветници".
  Слабост беше, че нашите структури по-места не можаха да обяснят, че ГЕРБ не е резервната партия на царя, заяви Сакскобургготски.
  Днес отново преживяваме времена на конфронтация и на изостряне на политическия тон, каза бившият премиер, и допълни, че е налице тенденция за връщане на неефективния двуполюсен модел.
  "През изминалите години някои "доброжелатели" все ме изпращаха с еднопосочен билет за Мадрид и това видимо им доставяше удоволствие. От тази трибуна искам да им припомня, че съм роден в България, и като български гражданин, логично е да остана тук - в родината, до края на дните си. С Божия воля, така и смятам да направя", заяви бившият премиер.
  НДСВ трябва да остане политическият проект на Симеон Втори, макар и без него като лидер. Това каза бившият министър на финансите в правителството на Сакскобурготски и сегашен заместник-председател на партията Милен Велчев (р.1966г.) в отчета на Политическия съвет /ПС/.
  Според него най-важните задачи на НДСВ след V извънреден конгрес е започване на работа за местните, президентските и следващите парламентарни избори. НДСВ трябва да има собствен кандидат за президентските избори, посочи Велчев.
  Разработване на стратегията за участие в парламентарните избори трябва да бъде основна задача на партията, защото втори мандат извън парламента би означавал край на НДСВ, каза Велчев. /Бе.ред. Велчев визира изборите т.г., когато партията му не успя да влезе в параламента/
  Той обяви, че настоящият състав на ПС подава днес колективно своята оставка и поема отговорността за слабия резултат от изборите за НС.
  Ударът, който понесохме на последните избори сериозно разклати структурите на партията и постави под заплаха нейното съществуване, посочи Велчев. По думите му въпреки двата управленски мандата, НДСВ е загубило доверието на хората, защото не е успяло да покаже достатъчно ясно защо е в коалицията и какво е направило през последния мандат.
  Според него ПС невинаги е успявал да вземе ясна и категорична позиция по злободневните проблеми, не са успели да предвидят и да противодействат на обществената поляризация, свързана с ГЕРБ, както и да се разграничат от коалиционните им партньори - БСП и ДПС.
  Не успяхме да запазим постоянен контакт с избирателите, да формулираме политически послания за привличане на нови хора, нямахме разпознаваема кауза, привлекателна за обикновените хора, посочи Велчев.
  Той заяви, че НДСВ не бива да допусне пагубния двуполюсен модел да се създаде отново под нова форма. В политическия живот днес се забелязват нетърпимост към политическата опозиция и недопускане на критика в медиите, каза заместник-председателят на НДСВ.
  Реалният резултат от изборите днес в Царската партия е, че всички приближени на Симеон Сакскобурготски, малдите, и тези завършили престижни университети в чужбина, и най-вече в САЩ, са вън от управлението на политическата формация. Начело с техният "баща" - Симеон.
"ДЕЦА ИГРАЯТ ВЕЧЕ ВЪН"
Milen VelchevМилен Велчев е роден на 24 март 1966 в София. През 1988 завършва международни отношения във ВИИ „Карл Маркс“. През 1993 получава магистърска степен по бизнес управление в Рочестърския университет в Рочестър, САЩ, а през 1995 — по финансов инженеринг в Масачузетския технологичен институт в Кеймбридж, САЩ. През 1994 е летен сътрудник по Корпоративни финанси в Кемикъл банк в Ню Йорк. От 1995 до 2001 работи в Мерил Линч Ко Лондон, за последно като вицепрезидент „Развиващи се пазари“. От 24 юли 2001 до 16 август 2005 е министър на финансите в правителството на Симеон Сакскобургготски, както и Гуверньор за България в Световната банка и Европейската банка за Възстановяване и развитие. През април 2003 избухва т.нар. „Яхтен скандал“, при който в медиите са публикувани снимки на Велчев и други политици със считания за контрабандист Иван Тодоров - Доктора. Велчев твърди, че по това време не е знаел кой е Доктора. Скандален привкус имат и сделките с прехвърлянето на митниците на английска фирма и с преобразуването на външния дълг на България. От тях обаче Велчев също се измъкна сух. Кандидат за кмет на София през 2005 г. Понастоящем е депутат в 40-то Народно събрание и заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси. Между наградите, които Велчев е получавал в политическата си кариера, са:2002 г. - "Финансов министър на година" , сп."Юромъни"; 2002 г. - "Министър на годината" на електронното издание "Бизнесуърлд"; 2003 г. - "Глобален лидер на утрешния ден" - един от 100-те млади лидери на света, Давос; 2004 г. - "Мистър Икономика" за особен принос в българската икономика през 2003 г. 
Владее английски, руски и френски език.
Милен Велчев е женен за Симона Велчева, имат един син — Виктор.
 Ilia Longorski Едва ли има българин, който да не помни този филм "Васко да Гама от село Рупча". Младежът с китарата, който изпълнява ролята на най-добрия приятел на Васко, се казва Илия Николов Лингорски. Роден е през 1970 г. Завършва Химикотехнологичния и металургичен университет в София. Има специализация по бизнес администрация в Хампстед Гардън Събърб институт в Лондон. След това Оксфордския университет. Специализациите му - материалознание в Института на НАТО в Ил д`Олерон, Франция; проект на Френската академия на науките в Гренобъл; приложение на изкуствения интелект в моделирането на материали. Съвсем млад, на 23 г., става експерт към Комисията по изборните книжа на 7-ото велико народно събрание, после и експерт към парламентарната Комисия по национална сигурност в 37-ото народно събрание. През 1994 г. е работил като консултант към ЮНЕСКО по програма на екоминистерството. До 1997 г. е в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в Лондон, където последователно се труди в отдела за рисков контрол, ковчежничеството и търговията на капиталовите пазари. Оттам преминава в московската банка Ренесанс Капитал, като от 1998 до 1999 г. е директор на отдела й за консултиране на клиенти в лондонския клон. После до 2002 г., отново е в ЕБВР. Той е един от основателите на лондонския Ситиклуб. Оттогава е много близък с принц Кирил. През 2002 г. се връща у нас като главен политически съветник на вицепремиера и министър на икономиката Николай Василев (премиер Симеон Сакскобурготски). Такъв е до юни 2003 г., когато оглави Агенцията за национална туристическа реклама и информация. За разлика от публичните си функции обаче в личния живот, който дълбоко пази, той е човек, с когото и минута не може да се скучае. Лингорски успява да заведе целия политически кабинет на Ники Василев на плажно парти в Слънчев бряг. Той бе един от организаторите и продуцентите на "Самсара бийч". Тогава под звуците на електронна музика стотици дочакаха изгрева на плажа, а самият Лингорски беше един от диджеите, които ги забавляваха. Мечтата му е да направи електронно парти в сградата на Министерския съвет, споделят познатите му. Страстта към музиката му е от детските години. Завършил е музикалното училище в София. И до днес смята ,че най-голямото приключение в живота му е участието във "Васко да Гама".


Биляна Раева има стегнато тяло и железна дисциплина в живота и политиката. ФОТОи текст

Биляна Раева има стегнато тяло и желеяна дисциплина в живота, и в политиката. ФОТОи текст

Биляна Илиева Раева
е родена на 12 юли 1973г. във Варна. Израства в артистично семейство. Завършила е МИО в Краков, Полша. Стипендиант е в Школата за следдипломна квалификация по международни и европейски въпроси и управление към Амстердамския университет. През 2000 г. стажува в Европейската комисия в Брюксел, Белгия. Шест месеца работи в Генералната дирекция „Информационно общество“. През април на следващата година е назначена за експерт по информация и комуникации в Евроситис - организация на големите европейски градове, пак там. От 2005г. е директор на дирекция „Управление на проекти и програми“ в Министерството на държаваната администарция. Биляна Раева е евродепутат от групата на АЛДЕ. Сред приоритетите и основно място заема политиката по опазване на българските малцинствени общности на Балканите и по света, както и опазването на българското-културно историческо наследство в Македония. По инициатива на Биляна Раева в Европейския парламент бе представено фототипното издание на Алманах „Македония“ през 2008 г.
Приятелят й Руслан Коларов има няколко политически кампании зад гърба си, бил е в Младежкото СДС, докато тя била в чужбина. Бивш говорител на СДС-Варна. Един от най-близките й съветници. Баща й Илия Раев е дългогодишен директор на Фестивалния комплекс във Варна, един от създателите на утвърдилия се кинофест "Любовта е лудост". Известен още като запален алпинист и водолаз. Майка й Светла е доктор на икономическите науки, журналист и преводач. Първа братовчедка на Биляна е Александра Раева, бившата беквокалистка в "Шоуто на Слави", която след телевизионната сцена се ориентира към света на модата. Сестрата на Биляна Малена има дизайнерска фирма и е автор на модната линия "Агата". А племенницата й Мелани е балерина, тенисистка и рисува прекрасно.