Външният министър става еврокомисар за спешни случаи

Jeleva EUРумяна Желева беше официално уведомена от Европейската Комисия (ЕК) за нейната бъдеща длъжност в Евросъюза - "Mеждународно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи".
"Чувствам се поласкана и високо отговорна - това ни бе целта!"
БСП: Изборът не е на висота!
 София, 27 ноември 2009г. С официално писмо министърът на външните работи Румяна Желева бе уведомена от председателя на ЕК Жозе Мануел Дурау Барозу за нейния ресор като еврокомисар в бъдещата комисия, съобщиха от министерството (МВнР).
  На Румяна Желева й е предложен ресорът "Mеждународно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи".
  В писмото Барозу посочва, че това е новаторски ресор, който обединява инструменти за гражданска защита и спешна намеса.
  Вие ще бъдете отговорна за хуманитарната помощ, която е един от най-важните и видими начини, по които ЕС може да изпълни своите глобални отговорности, пише Барозу. Той отбелязва, че сегашните задачи на генералната дирекция /ГД/ "Хуманитарна помощ"  ще бъдат издигнати чрез признаване на тази цел като самостоятелна политика в Договора от Лисабон и подсилени с важна политическа отговорност за спазване на принципите на неутралност, безпристрастност и недопускане на дискриминация.
  Това включва както ефективното и бързо предоставяне на помощ, така и зачитането на международното хуманитарно право, посочва той.
  Бих искал да съчетаете тези отговорности и с дейността по Центъра за мониторинг и информация като изключително важен инструмент за практическа солидарност вътре и извън ЕС, пише Барозу.
  Този ресор ще изисква тясно сътрудничество между вас и Върховния представител/заместник-председател, както и с комисаря, отговарящ за вътрешните работи, които ще бъдат отговорни за реагиране в кризисни ситуации в рамките на ЕС, съгласно устройството на Центъра за мониторинг и информация", се казва в писмото.
  Председателят на ЕК уточнява, че за изпълнението на тези задължения под разпореждането на Румяна Желева ще бъдат ГД "Хуманитарна помощ" и две звена от ГД "Околна среда".
  Чувствам се поласкана и имам съзнание за високата отговорност да участвам в изграждането на общата европейска външна политика, каза след избирането си Желева, цитирана от БТА. Това е добър ресор в широката област на изграждане на общата европейска външна политика. Аз съм наистина много щастлива, че България и нейният кандидат, в случая действащият външен министър, ще допринесе за това.
  След влизането в сила на Лисабонския договор, а това ще стане само след няколко дни, ЕС ще има обща европейска външна политика, тя ще се изгражда, външните отношения са много важни и аз се чувствам поласкана и имам съзнание за високата отговорност да участвам в изграждането й, каза Желева.
  Това е, което искахме - в международен план да реализираме външните отношения на ЕС. Възможностите за това не са толкова много след като отпадна възможността за разширяването, така че това е другата възможност, добави Румяна Желева.
  По същество Румяна Желева получава позицията на помощник-комисар на Катрин Аштън и на Андрис Пиебалгс и кандидатурата й лишава страната ни от възможност да отстоява важни приоритети. Това се посочва в позиция на БСП във връзка със съобщението за позицията на  Румяна Желева в следващата ЕК. Кандидатурата не е била на висотата на заявените предпочитания, смятат от БСП. То демонстрира  неспособност на премиера да отстоява интересите на България в рамките на Европейския съюз, както и да води успешен и конструктивен диалог с партньорите, се казва в позицията на БСП. (Бел.ред. Визират се Комисиите по енргетика, свързана с желанието на България да бъде енергиен център поне на Балканите и други по-влиятелни и постоянии комисии, тъй като тази е само по време на кризи).
 Министърът на външните работи Румяна Желева ще даде пресконференция на 30 ноември, която ще бъде посветена на ресора й (който всъщност е съвсем нов и е комбинация от 3 различни ресора, 3 отделни направления) в ЕК и промените в новия Устройствен правилник на МВнР. Най-вероятно тогава ще бъде поставен въпросът и за нейният наследник за поста й в момента на министър на външните работи на България.
Сегашният еврокомисар по защита на потребителите – Меглена Кунева беше избрана през лятото за евродепутат от листата на НДСВ, но се отказа от мястото си и в европарламента я замести говорителят на жълтите Станимир Илчев. Причината Кунева да му преотстъпи депутатското кресло в ЕП беше решението й да остане еврокомисар до края на мандата, който изтича следващият месец. През октомри предстои избор на нови еврокомисари и когато Меглена Кунева съобщи, че няма да става евродепутат тя подчерта, че изборът й не е направен без знанието на премиера Бойко Борисов. Тогава обаче Борисов коментира решението й пред медиите с думите: „Това е нейн личен избор. Тя, доколкото знам, беше срещу нас на изборите и добре е знаела какво прави. Така че ако иска да подвежда хората, да го направи. Нейн е изборът, не се меся на никого в работата”. Така Генералът окончателно попари мераците на кандидатката от Царксата партия Кунева за втори еврокомисарски мандат, номинацията за който се излъчва от правителството. И негласно даде зелена светлина на Румяна Желева да се готви за смяна на поста. Безспорно биографията на външния министър е подходяща, за да й осигури ефективна еврокомисарска дейност.
Кой кой е в новото правителство?
Смяна на местата – Какво казаха министрите
Хилъри: За визите – когато покриете изискванията!
Посланикът ни в САЩ – „на легло“ в София


На 04.05.2007г. в препълнената зала на Дома на дейците на културата в гр. Нова Загора се състоя среща на жителите на града с кандидата за Евродепутат Румяна Желева. ФОТО/текст: ГЕРБ

На 04.05.2007г. в препълнената зала на Дома на дейците на културата в гр. Нова Загора се състоя среща на жителите на града с кандидата за Евродепутат Румяна Желева. ФОТО/текст: ГЕРБ

Румяна Желева е
родена на 18 април 1969г. в Нова Загора в семейството на военен, завършила езиковата в Бургас, приета преди 1989г. в Софийския Университет – „Педагогика на пионерската и комсомолската дейност“, като специалността след 1989г. се преобразува в „Социална педагогика“. Завършва през 1994 г. През 1995г. завършва и социология в СУ и само на 26 години става член на УС на Национален Инвестиционен Фонд – НИФ „Труд” АД, който управлява активи от масовата приватизация. По това време съпругът й Красимир работи в Мултигруп. През 1996 г. става член на Надзорния съвет на приватизационен фонд „Труд и Капитал” АД , където работи три години. Желева е член на УС е с прякото участие на КНСБ. Зам-председателят на КНСБ Юри Аройо (син на Жак Аройо, бившият икономически съветник на Тодор Живков) е изпълнителен директор на фонда. Румяна Желева е член и на Съвета на директорите на „Пластимо” АД Самоков и през 1997-1998 г. на Съвета на директорите на „Езтур”АД – Правец. Първите политически занимания на Желева са в партията „Обединен блок на труда” (ОБТ), регистрирана през май 1997 г, където Желева е изпълнителен секретар. На тази партия според решение на СГС и публикувано в ДВ бр.56 от 15.07.1997 г. председател е Кръстьо Петков, шеф на КНСБ и депутат от БСП. От 2007 г. Желева е евродепутат от партия ГЕРБ. От 2009г. е министър на външните работи на Р България.
По дати:

* Доктор по социология на университета Отто фон Герике в Германия (2003 г.).Тема на докторската дисертация: “Социално-интерпретативни модели на предприемачите в икономиката на прехода”.

Специализация по икономическа и индустриална социология в университета в Билефелд и в Свободния Университет в Берлин (1994, 2000, 2001 г.).

Диплома по социология от СУ „Св.Климент Охридски” (1995 г.).

В периода 1994-1995 г. следва един семестър в Университета в Билефелд, Германия.

* Гост-преподавател по европеистика в университета в Магдебург в Германия(2007 г.).

Научен сътрудник първа степен в Институт по социология при Българска академия на науките (от 2005 г.).

Преподавател по „Връзки с обществеността и корпоративни комуникации” в Катедра „Социология” в СУ „Св. Климент Охридски” (от 2001 г.).

* През годините на научната си кариера има професионален опит в управлението на редица търговски дружества, заемайки ръководни длъжности.

Експерт в областта на пазар на труда, човешки ресурси и социална политика.

Научните и професионалните й интереси са свързани с икономиката на прехода и преструктурирането на организацията на труда в Източна Европа.

Изследовател и консултант в проекти на Програмата на ООН за развитие и Програма ФАР за разработване на инициативи за пазара на труда, социално включване и младежка заетост.

Автор на десетки публикации и участник в международни проекти и конференции в Германия, Австрия, Кипър, Норвегия, Латвия, Португалия, Унгария, Русия и Сърбия в областта на индустриалните отношения, предприемачеството и корпоративната социална отговорност.

Член на Berliner Forum (Международна мрежа за етика в бизнеса), Българска социологическа асоциация (БСА), Ротари Клуб-Бургас, координатор за България на European Association for Rural Sociology.* Член на Европейския парламент (2007 – 2009 г.).

Член на Комисията по външни работи на ЕП (2009 г.).

Член на Подкомисията по сигурност и отбрана (2009 г.).

Член на Делегациите на Европейския парламент за връзки със страните от Машрек (Сирия, Египет, Ливан и Йордания) и за връзки с Иран. (2007 – 2009 г.).

Заместник-член на делегацията за връзки с Иран (2007 – 2009 г.).

Член на политическото бюро на парламентарната група и ръководител на българската делегация в ЕНП-ЕД (2007 - 2009 г.).

Участник в редица мисии на ЕНП в Грузия, Украйна, Египет и др.

Участник във външнополитически мисии на ЕП в Атина, Берлин, Мюнхен, Щутгарт, Оберкирх, Вашингтон, Ню Йорк, Белфаст, Дъблин, Варшава, Каденабия, Палма де Майорка, гр. Яш – Румъния, Париж, Анкара, Любляна, Монако.

Член на Комисията по регионално развитие (2007-2009 г.).

Докладчик на Регионалната комисия по Междинния преглед на изпълнението на Шестата програма за действие на Общността в областта на околната среда.

Докладчик по Междинния преглед на финансовата рамка за 2007-2013 г.

Докладчик на групата по Доклад за управлението и партньорството в национален и регионален мащаб.

Заместник-член на комисията по заетост и социални въпроси на ЕП (2007-2009 г.).

Докладчик в Комисията по заетост по становище за Директива на Съвета относно единна процедура за кандидатстване на граждани на трети страни за единно разрешително за пребиваване и работа на територията на държава-членка и относно общ набор от права на работници от трети страни, които законно пребивават в държава-членка.

Докладчик на ЕП по Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания и протокола за нейното ратифициране.

Докладчик на групата по Доклада за засилване на борбата срещу недекларирания труд.

* Член на Политическа партия ГЕРБ (2006 г.).

Председател на българската делегация в ЕНП (2007 г.).

Водач на листата на ГЕРБ за европейските избори (2009 г.).

Заместник-председател на групата на ЕНП (2009 г.)
Любими: спорт - тенис и ски, храна - риба, боб и леща, питие - вино и бира
* Омъжена. 

Румяна Желева е била само с един съпруг през живота си. Тя се залюбва със съпруга си Красимир още в бургаската Немска езикова гимназия „Гьоте“.  Двамата са семейство вече от 15 години, но напоследък изобщо нямат време един за друг. Желева е в София или в чужбина, а съпругът й живее и работи в Бургас. Красимир е юрист по образование, но е специализирал икономика и работи в банковия сектор. Работата му го задължава да бъде неотлъчно в Бургас. Когато Желева бе преподавател в чужбина, съпругът й тогава работеше в София.
БИВШИЯТ и ПЪРВИ БЪЛГАРСКИ ЕВРО-КОМИСАР Меглена Кунева
Megelena Kuneva EUМеглена Кунева е дъщеря на известния буфосинхронист и актъор Щилян Кунев, който като студент по право в София е изпратен в концлагера Белене, заедно с баща си - юрист, завършил Сорбоната.

През 1981 г. Кунева завършва право в СУ "Климент Охридски" и защитава дисертация. От 1991 до 2001 г. работи в Министерски съвет на длъжности от правен експерт до директор на международната дирекция. 

През юни 2001 г. е избрана за депутат от листата на НДСВ, но през август напуска парламента, тъй като е назначена за главен преговарящ на България по присъединяването към Евросъюза и заместник-министър на външните работи. На 29 май 2002г. е избрана за първия български министър по европейските въпроси в правителството на Царя. След изборите през 2005г. тя запазва своя пост на министър (без портфейл) по европейските въпроси и в правителството на Сергей Станишев. През октомври 2006 Съветът на лидерите на политическите партии от тройната правителствена коалиция я предлага за първи еврокомисар от България, въпреки че тогавашният вицепремиер и външен министър Ивайло Калфин (БСП) обявява, че има и по-достойни кандидатури. На 1 януари 2007 Кунева започва мандата си в ЕК, който продължава до 31 октомври 2009 г.

Меглена Кунева е омъжена за финансиста Андрей Пръмов, син на секретаря (1962 — 1978) на ЦК на БКП Иван Пръмов, от когото има един син - Александър Пръмов. 

ИЗТОЧНИЦИ: уики, булинфо, 24, ГЕРБ, НДСВ, БСП, БКП, архив

3 comments for “Външният министър става еврокомисар за спешни случаи