Посланикът ни в САЩ – “на легло” в София



Н.Пр. Посланик Лъчезар Петков и съпругата му режисъорката Боряна Пунчева-Петкова (дясно) по време на приема за 3 Март в българското посолство във Вашингтон. През септември 2008г. Петков става 29-ият най-висш представител на българската дипломация във Вашингтон. Там идва от последната си служебна длъжност директор на дирекция 

Н.Пр. Лъчезар Петков е в отпуск по болест в България и затова не се яви в парламента за вземане на решение за поста му на първи дипломат в Америка
Все още има неподадени изборни протоколи от Австралия, където гласували твърде малко хора

  София, 26 ноември 2009г. Посланикът в САЩ Н.Пр. Лъчезар Петков не се яви в София на заседанието на парламентарната комисия за проверка на нарушенията на изборите за народни представители т.г., защото е в отпуск по болест, съобщиха от външното ни министерство, цитирани от БТА.
  Както ви съобщихме по-рано Петков е предложен от министерски съвет за предсрочно отзоваване от поста му, заедно с колегата му от Турция, поради грешки в изборите през лятото.
Отзовават посланика – министърката пристига в САЩ
Н.Пр. посланик Петков е бил поканен вчера с писмо от председателя на комисията Явор Нотев, за да бъде изслушан заради сигнали за нарушения на парламентарните избори. От Министерството на външните работи представиха пред депутатите болничен лист на посланика ни в САЩ, който е издаден на 20 ноември и е за 7 дни.
  Няма да има време посланикът да бъде поканен отново, тъй като срокът за работа на комисията изтича на 2 декември, обясни Явор Нотев. Дотогава трябва да бъдат готови докладът и проекторешението на комисията.
  На днешното заседание бяха изслушани представители на Централната избирателна комисия (ЦИК). Те съобщиха, че все още има неполучени протоколи от изборите като например от Австралия, но там са гласували твърде малко хора.
ПРИПОМНЯМЕ:
Посланикът в София – министърката в САЩ ?!
ПРЕЗИДЕНТЪТ И ПРЕМИЕРЪТ ЗА ОТЗОВАВАНЕТО НА ПОСЛАНИКА НИ В САЩ /Президентът даде принципното си съгласие/:
Войната „Президент-Премиер“ за посланиците в САЩ и Турция

Посланик Лъчезар Петков бе в София по време на срещата на министър Румяна Желева с българската общност от района на Вашингтон на 22 ноември, неделя, и с Хилъри Клинтън на 23. Сбирката в посолството бе домакинствана от г-н Тихомир Стойчев, временно управляващ на посолството.

Тихомир Стойчев е пълномощен министър и заместник-ръководител на мисията в САЩ (Tihomir Stoytchev, Minister Counselor, Deputy Chief of Mission) Стойчев беше първи секретар в посолството ни там за 4 години. върна се за кратко в София и след близо две години отново e назначен в посолcтво ни в американската столица.