Да бъдем!

BLAGODARIAБлагодарни на всеки и за всичко, което ни е зарадвало и направило да се чувстваме по-добре и да сме щастливи 
БЪРЗИ РЕЦЕПТИ ЗА ПУЙКА!
ТОВА НЕ Е ИЗПОВЕД - ТОВА Е БЛАГОДАРНОСТ!
  ЛОС АНДЖЕЛИС, 26 ноември Денят на БЛАГОДАРНОСТА - любимият ми американски празник. Дата, която бих желал да видя и на българския календар! За да присъства по-често това уникално и възвишено чувство в нашата психика и култура.
  Качество, което трябва да притежава, или да придобие всеки българин. Защото нещата в тоз живот не се случват просто ей така! Те имат инициатива, но и подкрепа, за да съществуват, или просто за да се случат! Да вземем и да си преведем само две думички от английски: appreciation & respect ! Благодарност и уважение!
  Да, сега е времето да кажем на всеки, който ни е разбрал, изслушал или помогнал през изминалата година.
Като започнем първо от нашите семейства и фамилия, че са били до нас и в най-трудните моменти. На децата ми Ангелина (2) и Мартин (16), на съпругата ми Маргарита и моята майка Надето. На прекрасния ми брат Пламен и семейството му.
Да благодарим на нашите учители, че са ни дали и дават това изключително предимство да РАЗБИРАМЕ. В тази връзка, лично да кажа "БЛАГОДАРЯ" на Г-жа Живка Костова, която учи нашите деца на български език, география и история. Да кажа тази прекрасна дума и на родителите, които ни довериха децата си! Като някои от тях изминават по 120 мили в едната посока за да доведат сладурчетата пред дъската в българското училище в Ел Ей - "Иван Вазов". Разбира се и на дечицата, които въпреки натоварената си програма през седмицата, намират сили и в събота, за да получат БЪЛГАРСКИ ЗНАНИЯ! Въпреки, че повечето от тях са родени тук в САЩ.
Нека да кажа БЛАГОДАРЯ на всички! На всеки българин, който по един или друг начин носи родното на местна почва!
Най-накрая, да благодарим на себе си! И да помислим за секунда-две, дали сме били полезни за самите нас, и дали това е така, ако сме полезни за самите други хора около нас.
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
Happy Thanksgiving Day !
ИСТОРИЯТА НА ПРАЗНИКА:

Ден на благодарността — Уикипедия
АКО НЕ СТЕ ГОТОВИ С ПУЙКАТА! /РЕЦЕПТИ/

Пълнена печена пуйка – пече се на 170*С / 340*F (умерена фурна), за не по-малко от три часа и половина до 4 часа!

• Ако  е силно замразена, се оставя навън да се размрази от предходната вечер!
• Опечената пуйка се познава по това, че лесно се набожда с вилица и от мястото на пробождането, изтича светъл прозрачен сок.
_______________________________________________________

1). Пълнена пуйка – I вид: с кисело зеле
Начин на приготвяне:
Нарязва се киселото зеле (ако е прясно - за да се вкисне, се прибавя половин кафена лъжичка лимонена киселина), и се поставя в тенджера с червен пипер и олио. Налива се вода и се вари, докато не е полуготово. Пуйката се осолява (може и с бульон).
За плънката:
Дреболиите на пуйката се сваряват и нарязват. В отделено тиганче се запържва една глава лук в масло, прибавят се и дреболиите + 1ч.ч. и половина ориз+ буркан гъби + една шепа стафиди +черен пипер, сол (бульон), магданоз, джоджен - и се оставя да се свари докато ориза полуомекне.
Пълни се пуйката с готовата плънка и се зашива. След това се поставя в голяма тава, върху част от полусвареното зеле, като с останалата част от зелето се покрива самата пуйка. Покрива се с фолио и се пече за около 4 часа.
Поднася се с нарязани парчета лимон и люта чушка.

-------------------

2). Пълнена пуйка –II вид: с печени картофи
Начин на приготвяне:
Картофите се измиват и нарязват.
За плънката:
Същата като Вид I.
Разликата е в това, че напълнената пуйка се запича за 2ч. И след това се прибавят картофките за следващите 2ч. под фолио.

------------------
3). Пълнена пуйка – III вид: с кайма (без дреболии)
Начин на приготвяне:
Нарязва се киселото зеле (ако е пресно - за да се вкисне се прибавя половин кафена лъжичка лимонена киселина), и се поставя в тенджера с червен пипер и олио. Налива се вода и се вари, докато не е полуготово.
Пуйката се осолява (може и с бульон).
За плънката:
В тиганче се запържва една глава лук в масло + 1ч.ч. и половина ориз+ 150гр. кайма ( може да се прибавят и ненужните кожички от пуйката) + буркан гъби + една шепа стафиди +прибавя се и сос чили + черен пипер, сол (бульон), магданоз, джоджен и се оставя да се свари, докато ориза полуомекне.
Пълни се пуйката с готовата плънка и се зашива. След това се поставя в голяма тава върху част от полусвареното зеле, като с останалат част от зелето се покрива самата пуйка. Покрива се с фолио и се пече за около 4 часа.
Поднася се с нарязани парчета лимон и люта чушка.
----------------------------
4). Пълнена пуйка – IV вид: с пилешко бутче (без дреболии)
Начин на приготвяне:
Нарязва се киселото зеле (ако е пресно - за да се вкисне се прибавя половин кафена лъжичка лимонена киселина), и се поставя в тенджера с червен пипер и олио. Налива се вода и се вари докато не е полуготово.
Пуйката се осолява (може и с бульон).
За плънката:
Пилешките бутчете се сваряват и обезкостяват. В отделено тиганче се запържва една глава лук в масло, прибавят се пилешкото месо + 1ч.ч. и половина ориз+ буркан гъби + една шепа стафиди +черен пипер, сол (бульонче), магданоз, джоджен и се оставя да се свари докато ориза полуомекне.
Пълни се пуйката с готовата плънка и се зашива. След това се поставя в голяма тава върху част от полусвареното зеле, като с останалат част от зелето се покрива самата пуйка. Покрива се с фолио и се пече за около 4 часа.
Поднася се с нарязани парчета лимон и люта чушка.
-----------------
5) Печена пуйка
Продукти: 1 пуйка, 90г. топено масло, 120г. ориз, 50г. стафиди, 60г. лук, черен пипер, сол.
За гарнитурите: 2 средно големи кисели зелки, 1 чаша мазнина, червен пипер.
За бял ориз – 1 чаша ориз, 20г прясно масло, черен пипер, сол.

Пуйката се напълва и се слага във вряла вода да се вари. Полусварена се изважда, натрива се с масло и червен пипер и се поставя в тава върху киселото зеле да се пече. Щом се зачерви кожицата и месото се къса, ястието е готово.
-----------------
6) Печена пуйка
Продукти: 1 пуйка, 1 глава лук, 3-4 лъжици масло, 1 чаена чаша ориз, бульон, 1 кафена чашка стафиди, 1 чаена лъжица черен пипер, 1/2 чаена лъжица канела, ситно нарязан магданоз и сол
Приготвяне: Пуйката се посолява отвътре и отвън. Дреболиите се сваряват в подсолена вода и се нарязват на ситно. Ситно нарязаният лук се задушава с маслото до омекване, прибавя се оризът, който се пържи, докато стане прозрачен, след което се залива с 1 1/2 чаша от бульона на дреболиите, стафидите, черния пипер, канелата, магданоза и солта.
С тази смес се пълни пуйката и се зашива. Слага се в тавичка, намазва се с масло, отстрани се сипва 1 чаша от бульона и се пече в умерена фурна. За да остане пуйката сочна, се полива често със соса.
Можете също, докато се пече, да я покриете с листа от кисело зеле, за да не изсъхва месото, както и да я печете върху 1 нарязана на ситно кисела зелка.
СЪВЕТИ ЗА ВСИЧКИ
Ако искате да печете пуйката пълнена, ето няколко неща, които не бива да забравяте:
• Всички видове птици са особено податливи на бактериите на салмоне¬лата, особено при по-ниски температури. Дръжте пуйката винаги добре охладена, преди да прибегнете до печене.
• Напълнете пуйката точно преди печенето, а не часове по-рано! Не я претъпквайте с плънка - по този начин плънката се сварява по-бързо и по-добре.
• Винаги пробвайте дали плънката е готова. Трябва да показва 80° С на термометър с моментални показания. Ако птицата е готова, а плънката не, извадете пуйката от фурната, преместете плънката в намазана с масло касерола и продължете да я печете (докато пуйката си почива).
• След благополучното изпичане на пуйката ви очаква още едно изпитание - нарязването на порции. Препоръчваме ви това да стане в кухнята, а не на масата пред гостите, особено ако досега нямате опит с тази материя. Иначе съществува реална опасност някое бутче да скочи в скута на свекърва ви, което няма да е най-добрата реклама за вашите кулинарни способности.
---------------------------------
7) Празнична печена пуйка с пълнеж

Продукти:
3 с.л.масло или маргарин
1 голяма глава лук, нарязан на ситно
5 чаши царевичен хляб
5 чаши препечена галета
1 ч.л.сода за хляб
1 ч.л.подправка за пиле
1/4 ч.л.черен пипер
3/4 чаша пилешки бульон
1 голямо яйце (леко разбито)
1 пуйка, размразена
1 1 с.л.олио

Начин на приготвяне:
В средно голям тиган разтопете маслото и запържете в него лука до омекване.Отстранете от огъня.В голяма купа смесете царевичния хляб, галетата, , содата и черния пипер.Изсипете и лука.В малка купа смесете бульона и яйцето.Изсипете ги в хлебната смес.Покрийте съда, за да се овкуси добре.
Загрейте фурната до 170°C. Измийте пуйката, подсушете и Отстранете шията и дреболиите. Напълнете пуйката и я овържете с дебел конец.
Поставете я в дълбока тавичка, с гърдите нагоре. С помощта на четка обилно намажете с олио. Хубаво е да използвате термометър за печене, който трябва да поставите на дълбоко, без да се опира в костите. Остатъкът от пълнежа поставете в друг съд с капак.
Печете около 3 до 3 и 1/2 часа, с фолио, за да не прегаря месото, докато термометърът покаже 80°C. Печете остатъка от пълнежа за около 30 минути, преди да стане готово и месото, можете да добавите 2-3 с.л.бульон. Преди да нарежете месото, оставете пуйката да престои 15-20 минути.
-----------------------------
8) Пълнена пуйка със сармички - рецепта на класическо ястие за коледната трапеза

* 1 средно голяма пуйка ( около 3 кг.)
* 1 голяма кисела зелка
* 50 г краве масло
* 50 г шунка, нарязана на ситно
* 1 глава лук
* 100 г бекон
* 1 голяма ябълка
* 2 с.л. стафиди
* 2 с.л. коняк
* 1 ч.ч. ориз
* 1/2 ч.ч. вино
* 2 с.л. олио
* 3 с.л. свинска мас (или олио)
* 1 лимон
* 3 ч.ч. вода
* сол, черен пипер и ким на вкус

Пуйката се измива, намазва се отвътре и отвън със сол, масло и чеен пипер и се поръсва със сока от 1 лимон. Стафидите се накисват в коняка за 10 минути за да набъбнат.
Запържва се нарязания на ситно лук, ориза, стафидите и шунката в 2 с.л. олио. Добавя се 1 ч.ч. вода и се вари до набъбване на ориза. Прибавя се настърганата ябълка, сол и черен пипер. С тази плънка се правят малки сармички с част от киселото зеле. С тях се пълни пуйката и след това се зашива отвора с бял конец (или се забожда с клечки за зъби).
От останалото зеле се отделят няколко големи листа, а останалата част се нарязва на ситно и се запържва в тавата в която ще се пече пуйката в свинската мас. След това се поръсва с ситно нарязания бекон.
Пуйката се слага върху така приготвената подложка с корема нагоре, покрива се със зелеви листа (за да не прегори). Сипват се 2 ч.ч. вода и се пече на умерена фурна. От време на време се полива със соса. Обръща се на няколко пъти и се добавя по малко топла вода при необходимост.
Опечената пуйка се познава по това, че лесно се набожда с вилица и от мястото на пробождането, изтича светъл прозрачен сок.
Изпечената пуйка се изважда, а зелето се поръсва с малко ким и виното и се пече още 10 минути. Сервира се с гарнитура от варени картофи и плодове от компот от дюли, кайсии или праскови (те омекотяват киселия вкус на зелето).
-----------------------------------
9) Печена пуйка над зеле (Бон Апети)
Списък на необходимите продукти:

1 пуйка (3 кг)
100 г сланина
2 кг кисело зеле
3-4 ч. л. червен пипер
3-4 дафинови листа

за плънката:
1 глава лук
300-400 г ориз
1 ч. л. сол
черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:
1. Лукът се нарязва на дребно, запържва се за 1-2 минути и към него последователно се добавят оризът, предварително сварените и нарязани на дребно вътрешности, солта и черният пипер. Долива се бульонът, в който са врели воденичките, и се запържва, докато оризът поеме водата.
2. Нарязаната на дребни парчета сланина се поставя в сгорещен тиган да се разтопи (до получаване на пръжки). Киселото зеле се нарязва на ивици, задушава се в тенджера с малко мазнина и се подправя с червен пипер. Разбърква се, добавят се сухите дафинови листа и приготвените от сланината пръжки и всичко се слага в подходяща тава.
3. Пуйката се натрива отвътре много добре със сол и черен пипер, пълни се с готовата плънка, зашива се и се поставя в тавата върху зелето. Отгоре се покрива с ивици сланина и зелеви листа и се сипва вода, почти да покрие зелето. Тавата се покрива с фолио и се пече около 3 1/2 часа в умерена фурна.