Цената на златото постави световен рекорд

zlatoДоларът пада заради признаците за възстановяване на световната икономика
   25 ноември 2009г. Цената на златото прехвърли прага от 1180 долара за пръв път в историята, предаде Франс прес. Рано сутринта една тройунция злато се търгуваше за 1180,20 долара в Лондон - нов исторически рекорд в резултат на още по-голямото отслабване на долара.
  Доларът продължи да пропада спрямо основните валути, а индексите на Wall Street остават положителни в началото на търговията днес. Най-много се покачва високотехнологичният индекс НАСДАК, който добавя части от процента. Инвеститорите реагират на позитивните новини от жилищния сектор в САЩ, които показват за октомври известно възстановяване на продажбите, което надминава очакванията на анализатори.

  Доларът достигна дъно спрямо еврото до $ 1.5050 за евроединица, като съответно отчете и долна граница спрямо българският лев по-ниска от 1.30 лв. за зелена банкнота. На валутните пазари щатският долар се понижава към по-рисковите валути, а спрямо еврото падна на двуседмично дъно заради признаците за възстановяване на глобалната икономика.
1 Щатски долар = 1,296710 Български лева (БНБ) (0.771182 обратен курс)