Стената и пиленцата

“Живата” стена България

Кой строи и кои бута стени?

Срамно ли е да си направиш стена?

Останаха стени за бутане – къде са?

20 без, 28 години със стена в Берлин – кой плаща цената?

Обложка на албума Стената (The Wall) на английската рок група „Пинк Флойд“, издаден на 23 ноември през 1979. Стената – когато човек чуе тази думичка, се сеща за различни неща. Някои за ненадминатия албум на рок-легендите Флойд. А и не само! Други за Берлинската стена. Трети – дори за собствените си домове. По предназначение и по смисъл.

Обложка на албума Стената (The Wall) на английската рок група „Пинк Флойд“, издаден на 23 ноември през 1979. Стената – когато човек чуе тази думичка, се сеща за различни неща. Някои за ненадминатия албум на рок-легендите Флойд. А и не само! Други за Берлинската стена. Трети – дори за собствените си домове. По предназначение и по смисъл.

Стената – когато човек чуе тази думичка, се сеща за различни неща. Някои за ненадминатия албум на рок-групата Пинк Флойд, който е причина да пиша точно днес – 30 години от издаването му (23 ноември 1979г.). А и не само!

Други за Берлинската стена. Трети – дори за собствените си домове. По предназначение и по смисъл.

На 9 ноември се честваха 20 години от падането на Берлинската стена – материализирано въплъщение на идеята за желязната завеса, 28 години разделяла на само Германия, но и света на два лагера. Доста неприятен период от развитието на човечеството. Пък ето вече 20 щастливи години, след събарянето на едно от най-срамните съоръжения на света. На 10 ноември се навършиха също толкова от началото на прехода в България. Не казвам – “падане на стена”, защото Родината ни винаги, според мен, е била и ще си остане “стена”, но “жива стена”.

Стената – символ на подмолните конфликти, които всяка случайност може да тласне към нагорещяване. Била тя от време оно и преодолявана от Троянския кон и украсена от Хубавата Елена. Или пък дялана години и украсена с китайски йероглифи. И в последно време тези стени не са малко, а дори напротив – укрепват се и даже се издигат нови…

Все още по света стърчат тези съоръжения, наречени “стени”. Зависи дали знаете … и дали ви интересува … няма значение.

Стената е била средство за разделяне, е, и си остава. Хората се разграничават едни от други: богатите от бедните, слабите от силните, юдеите от мюсюлманите, облечените от съблечените, сунити от шиити, човеците и животните ….

И се заграждат със стени

Да погледнем картата!

БългарияНевидимата двупосочна стенаБезименна, но не и българска Пак сме ние и пак сме световно изключение. Всъщност от векове. Използвани от “висшите” религии и общества за “ограждане”. Уникални – “държавата-стена”.  По съвременно казано – виртуална. Без тухли, без грам пясък, без капка бетон. Народ-стена. Буфер. Ореол. Символ на националното ни безсилие пред световното господство и интереси.

“Красавицата и звяра”. Така както става и в приказката, малката сладурана е заобичвана и приета. Интересното е, от кого зависи “звярът” да се превърне в “принц,”  Или както се знае и говори, че той е. Всъщност, кой е “принца”? За “красавицата” е ясно – тя си стои там и не се променя. Дали пък “кандидатите за ръката на чудното девойче” не са повече от един? Доста интересно, тя като че ли не остарява, а пък “принцът” се преражда или пък си “сменя костюма.” Даже мераклиите се сбират и предлагат  “групов брак.”

Ще кажете – този писач е луд! Или се е вдетенил! Ами, да. И двете.

То това ти остава, когато гледаш детски истории за големи хора! Или пък ги прочетеш с внимание. А когато се опиташ и да напишеш нещо, ти става “весело”. Казват “прост, та му лесно.” Да, ако гледаш само “картинките”. “Ами сега,” бе любима запомняща се фраза от едно съзтезание по българска телевизия.  Ще добавя – “Ами пак така.”

И какво остава – цената. Май  нема избор! По-простичко казано, “принцесата няма избор и си дава везаната кърпа,” НО, не желае да прави подарък на “принца,” защото той си е истински “принц.” Т.е. той си има ресурси, които горката сладурана е загубила по време на престоя си “заключена в замъка,” който май “чудовището” й построило.

Да минем от приказките към реалноста. България е разположена на абсолютния кръстопът в тази част на света. Географски, политически, религиозен, ако щете и бизнес. И то от векове, благодарение на нашите деди, които забили знамето на вярното място, което неизбежно довело, води, и ще води до интереси. Дали ще преминават през теб, дали ще те прегазват, дали ще прехвъркат – се тая ! Важно е какво ще остане и дали е достатъчно!  И за кого – за самите хора, или за тези, които ръководят движението на територията.

И все има някой, който ни завзема! Или ни “купува”. Или просто си строи стена, за да не дойдат “лошите” при него!

Стена от народ – най-здравата.

НИКОЙ НЕ ИЗПУСКА КОКАЛА БЪЛГАРИЯчетете найдолукойкаккога

СТЕНИТЕ ПО СВЕТАако не знаете, че берлинската не е единствената … , тя е единствената съборена

Берлинската стена (немски:Berliner Mauer) е част от границата между Федерална република Германия и Германската демократична република от 13 август 1961 до 9 ноември 1989, отделяща Западен Берлин от източната част на града и територията на ГДР. Става един от най-известните символи на Студената война. При опит да преминат Берлинската стена умират между 125 и 206 граждани на ГДР, бягащи на Запад. Тази стена не винаги е била бетонна . Първоначално се е състояла от живи хора. През една августовска нощ на  1961 г. в Източен Берлин по тревога били мобилизирани членовете на Социалистическата единна партия на Германия и работническите дружинки.

В края на 1960 г. американците избират Джон Кенеди за президент. Няколко месеца по-късно, през август 1961 г., Източен Берлин започва изграждането на Берлинската стена и изолирането на ГДР от Западна Германия.

Режимите в ГДР и Съветския съюз правят всичко възможно да спрат вълната от бежанци от Изток на Запад. Само през първите 7 месеца на 1961 г. от ГДР бягат над 150 000 души. А в годините преди това – почти 3 милиона. Това са преди всичко висококвалифицирани млади хора, които масово напускат социалистическа Германия. Строителството на стената не е основание за военни действия от страна на Джон Кенеди, но за да демонстрира присъствието на САЩ, той изпраща личности. Самият Кенеди посещава ФРГ едва през 1963 г. Всички знаят прословутото му изречение, произнесено пред кметството в Шьонеберг:Аз съм берлинчанин“. Харизмата на Джон Кенеди помирява берлинчани с Америка, защото при строежа на стената много от жителите на града очакват сериозен ангажимент от страна на американския президент. Вместо това американската администрация, както и федералният канцлер Аденауер, реагират съпричастно сдържано. Решението за строежа на една такава стена, не може да се вземе произволно лесно и толкова бързо само от еднатастрана на стената“.

Новият щатски президент Дж. Ф. Кенеди току що е застъпил. Всъщност, фактите от историята говорят, че предишният президент на САЩ, републиканецът от германско-еврейски произход (семейството му е от менонитите и са последователи на Свидетелите на Йехова)  Генерал Дуайт Айзенхауер (в армията 1911-53) е в основата на почти всички преговори по време и след 2-та св. Война. Даже с Чърчил, или със Сталин. Той е 1-ят военен губернатор на САЩ в загубилата Германия (Франкфурт на Майн) и създава безплатни трудови войски от пленени немски войници, като по-голямата част от тях умират от недохранване и лекари. Голям почитател на Германия, особено на аутобаните им, като след като става президент на САЩ, точно той създава фрийуеите в САЩ по техен модел. Именно той развива ЦРУ – организацията за външен политически и стратегически шпионаж (създадено 1947) по време на своите два непрекъснати мандата (1953-61). Подържа Макарти за анти-комунистическите му действия на инат на Сената, които не са въодушевени. По времето на чийто власт приоритет за него е именно външната политка и най-вече Студената война, а не положението в собствените му САЩ, където за 8 години има цели 3 рецесии. Религията остава на заден план, доказателство е, че на стари години Дуайт е прекръстен и става член на Презвитерската Църква.

Ето го и Джон Ф. Кенеди. И двете страни – Изтока и Запада са наясно, че светът е на прага на ядрена война. Напрежението се покачва особено силно през октомври 1961 г., когато на сътрудници на американската администрация не е позволено да влизат в Източния сектор. А американските танкове демонстративно се движат около “Чекпойнт Чарли” на Берлинската стена. Срещу тях в пълна бойна готовност стоят руските танкове. В крайна сметка войниците от двете страни се изтеглят. В следващите години постоянно има различия в мненията между САЩ и Федералната република (ФРГ), но и между съюзниците не винаги всичко протича гладко. Германия все пак си остава найважният съюзник на Америка в Европа.

Малко след като новият генерален секретар на КПСС Михаил Горбачов оповести новата си политика спрямо Запада, тогавашният президент Роналд Рейгън прави визита в Берлин и в речта си призовава за отварянето на Берлинската стена. Наследникът на Рейгън Джордж Буш прави визита във ФРГ в края на май 1989 година, тоест още преди падането на стената. Тогавашният канцлер Хелмут Кол подчертава в речта си кому дължи Германия мира и свободата си през последните десетилетия: “Тези дни празнуваме 40-та годишнина на нашата федерална република. И можем, и трябва да потвърдим – това са 40 добри години. Не сме забравили и за миг, че ние дължим тези години не на последно място и на подкрепата и приятелството на нашите американски приятели”.

На 9 ноември 1989 година Берлинската стена пада, а американският президент Джордж Буш е един от основните застъпници за повторното обединение на Германия. Всичко става бързо, безкръвно и подредено във времето.

Да, на 9 ноември 2009г. се навършват 20 години от новата подредба на света. Благодарение на падането на една стена – Берлинската.

Стената – най-големият срам за човечеството! Означаваща нищо друго, но разделение на хората! На времето при други “недоразвити” обществени строеве я ползвали за разделяне на животните от човека, негова собственост, и тяхното опазване, за да бъдат в добра форма за изяждане. И сега се грижат за животните, даже има и еко-норми и еко-ферми. Човекът винаги е имал нужда от наяждане. Защото, и да яде, пак ще огладнее. За едни стига парче хляб, за други цял самун.

Стената – станала символ на … на какво? На безсилието на човечеството!

Има ли днес други стени? Или, останаха ли още за бутане?

КореяДве стени – Стената на границата на Китай е започната в края на 2007 г. Глад и болести провокират масовите изселвания на севернокорийци в Китай. За последните години около 10 хил души са успели да се доберат от „комунистическия рай” до съседния социалистически. Струва си да се напомни, че има и друга стенаразделяща на две Корея. 280- километровото съоръжение се простира по цялата територия на полу-острова още от 70-те години, за да предпази Южна Корея от внезапните нападения на северните съседи.

Бразилияфавелите на РиодеЖанейроВластите та бразилския мегаполис започват да строят стена около покрайнините. Чиновниците твърдят, че по такъв начин ще спасят околните гори: десетки бедни бразилци, преселили се в града, строят жилища, изсичайки наоколо дърветата и градът се задавя от смог. Но има и друга гледна точка: че основната цел на общинските чиновници е да оградят бедните от богати квартали. В покрайнините на Бразилия живеят около 6500 човека и даже имат и название – фавели. Повечето жилища там са незаконни постройки и за общината тези колиби не съществуват, както и техните обитатели. Затова там няма нито училища, нито болници. Сред фавелите процъфтява проституцията и разпространението на наркотици, а властта принадлежи на мафии и улични банди. Тази година в Рио-де-Жанейро трябва да бъде завършена първата 11 километрова бетонна стена, а до края на годината тя трябва да обхване вече 40 района. За това са заделени $17 млн.

ПакистанПущунската стенаПрез 2005 г. Президентът на Пакистан – генерал Первез Мушараф е обещал на държавния секретар на САЩ по това време –  Кондолиза Райс – да построи стена на границата с Афганистан, за да пресече придвижването на банди от талибани. Има и друг мотив – да се ограничи безконтролният приток на бежанци от съседните страни. Въпреки протестите на афганистанския президент Хамид Караз, през 2007 – ма вече е бил изграден първия 20- километров участък от стената, а сега стената достига вече 35 км.

САЩАризонската стенаПрез 2005 – та година правителството на САЩ се обезпокои от положението по границата с Мексико: От тази страна в Америка ежегодно пребивават милиони нелегални емигранти и тонове наркотици. През 2006-та властите започнаха строителството на «великата аризонска стена».Първоначално се е предвиждало да се издигнат двойни заграждения в продължение на 600 км., но после строителството се разширило до 1074 км и още нови 800 км се предвижда да се затворят от заграждения. Но даже и такива препятствия не спират мексиканците и за това жителите на аризонския град Юма са се заградили от съседите със запълнен с вода ров, дълъг молко повече от 3 м и широк 20 м. Латиноамериканците, разбира се, търсят алтернативи в процъфтяващия бизнес с фалшиви документи, като копаят тунели под стената (някои стигат до половин километър) или влизат през аризонската пустиня, където обаче всяка седмица средно по 9 души намират смъртта си.

Саудитска АрабияАрабската стенаСаудитска Арабия се готви в скоро време да се загради от Ирак. Причините са няколко: Първо – многото бежанци. Второ, това че някои от тях при проверки се оказват контрабандисти с алкохол и порно снимки по джобовете. И трето – понякога иракчаните по най- безсрамен начин ограбват поклониците, идващи за ежегодния хаджилък в Мека. В резултат, имиджът на Саудитска Арабия като център на стабилност и благочестивост в Близкия Изток, се загубва…Затова на границата с Ирак се опъват три- четири реда заграждения от бодлива тел, поставят се уреди за нощно виждане, радари и детектори на движение. Инвестицията е за около $500 хил. — 1 млрд и вече е обявен търг за реализацията.

ИракСтената ДжърсиПеткилометрова бетонна стена с височина 3,5 м опасва квартал на Багдад, наречен “зелена зона на безопасност” – там се разположение ракската и окупационната администрация. Стената е била издигната през 2007 – ма след поредното нападение над сградата на иракското правителство. Американските войници дали на стената иметоДжърси“, в чест на щата Ню Джърси – тихо местенце, близко до шумния и вероятно не по- малко опасен Ню Йорк. Стената Джърси не е единствената в Багдад. Подобни съоръжения опасват големите градски пазари, административни сгради, аерогарата. Често един от друг се отделят чрез заграждения кварталите на шиити и суини. Такава стена, разделящата квартали на един и същи град, беше издигната през април, 2007-ма в Багдад от американски войници с помощта на четириметрови сиви бетонни плочи, всяка от които тежи повече от 6 тона. Дългата няколко километра стена разделя район, населен със сунити, от шиитски квартал. Тя предизвика протестите и на двете общности, а шиитският духовник Муктада Садр я определи като „расистка“.

ИспанияСеутската стенаИспания построи двойна ограда с височина от 3 до 6 м, с бодлива тел отгоре, около своите богати анклави Сеута и Мелиля в Мароко, за да спира имигрантите. Оградите имаха същия ефект като тези по границата между САЩ и Мексико – кандидат имигрантите от бедните страни търсят други начини да достигнат богатата страна. Засилената испанска брегова охрана и модерните системи за наблюдение принудиха африканските имигранти да предприемат много по-рисковани пътешествия до Канарските острови, владение на Испания. Стотици се удавиха. Властите на Испания мислят по въпроса за увеличение височината на стената, наречена от африканците “вратата към Европа”!

ИзраелСтена на безопасностПрез 2003 г. след три годишни усилия, властите на Израел решиха да отделят западния бряг на река Йордан и ивицата Газа съсЗащитна стена”. Тя прие най- различни названия, от „Стена на безопасност” до „Стена на срама”. През 2004 г. Международният съд в Хага призна строителството за незаконно и поиска събаряне. Решението бе оповестено в отсъствието на израелските представители, които бойкотираха слушанията по време на заседанието. Но 8-метровите бетонни заграждения и до сега отделят голяма част от страната с арабско населения от еврейското. Едностранните действия на Израел, обаче, макар и продиктувани от загриженост за сигурността на страната, поставят под въпрос сключените преди това споразумения с палестинците и едва ли помагат за постигането на главната цел – политическото уреждане на конфликта. Освен това ХАМАС предприе тактика на обстрел над Ираел със самоделни ракети „Касам”. Издигане на стена на границата със сектора Газа започна и Египет – за да попречи на разполагането на оръжия. Но палестинците отдавна прехвърлят оръжие по тунели, изровени под египетската граница. А и палестинците, с помощта на мощни взривове, нееднократно пробиват дупки в стената.

Северна Ирландия – „Линия на мира” – Строителството на стената започва в Белфаст през 1970 г., когато след размирици загиват и са ранени стотици хора. Служи за разграничаване на католическите и протестантските райони и представлява набор от общо 40 на брой заграждения с различна дължина от няколкостотин метра до 4 км. Загражденията са доста разнообразни: бетонни, кирпичени, стоманени, а височината им достига от 2,5 м до 10 м.  Найизвестнаталиния на мирае висока над 7 метра, покрита е с графити и се води туристическа забележителност. В централната част на Белфаст, където се намира сградата на общината, линията на религиозното противопоставяне просто е нарисувана на земята. Там е разположен и единствения бар за католици и протестанти, който също е разделен от линия на две равни части. През деня минаването през „линията на мира” е разрешено за транспорт и пешеходци, но хората избягват враждебните райони. Вечер минаването е забранено и да мине от единия район в другия може само полицията.

КипърУлица ЛедраСтолицата на Кипър, Никозия е разделена на гръцка и турска част. Стената се появява след гражданската война, през 1974 г, в резултат на която в северната част на острова бе провъзгласена Севернокипърска турска република (до този момент не призната от световната общественост).  Хиляди кипърски гърци са принудени да избягат за една нощ от домовете си, губят цялото си имущество и никога повече не се завръщат там. Създадена е Турската република Северен Кипър, призната единствено от Република Турция. Окупираните територии са разделени чреззелена линия“, дълга 180 километра и охранявана от войски на ООН. Границата, наричана „зелена линия”, минава през центъра на Никозия, по улица Ледра. През 2008 г. страните от конфликта се договарят и демонтират и последните улични заграждения.

ЮАРТеритория Орания Гетата в големите градова в ЮАР са отделени със стени от „белите квартали” и деловите центрове от времето на апартейда. С идването на власт на чернокожото мнозинство нещата много не се изменят: достъпът за негри в тези райони е ограничен, както и преди, особено ако са бедни или лошо облечени. За да попаднат в престижните райони, те трябва да работят или да живеят там. Такава е ситуацията не само в градовете. Например, няколко семейства бели фермери създават на юг от Йоханесбург така наречената територия Орания. Своите земи те оградили с бодлива тел и стобори: входът за негри там е забранен. В същото време, фермерите – расисти спазват и порядък: всички живущи в района, наброяващи не повече от 1,7 хил. човека, юридически са членове на една организация. Техните земи са частна собственост, на която е установен специален пропускателен режим, а територията се охранява от въоръжени стражи. Създаването на такива затворени общности сред белите фермери в ЮАР е доста популярно.

НИКОЙ НЕ ИЗПУСКА КОКАЛА БЪЛГАРИЯ

“Летяло си едно пиленце през зимата. Замръзнали му крилцата и паднало. Тялото му се приземило в едно пресно топло говеждо лайно. Съживило се горкото птиче. Подало глава от миризливата смес. Започнало да пее. Дочула го една котка, която минавала наоколо. Хванала му главичката и го изяла. “ Стара Басня.

Направете си сравненията и изводите за живота, а пък ние ще се опитаме по възможност най-кратко да разкажем историята на България.

Не ни прощават нито византийци (200 години робство), нито османци (500 години)! Нито чужди Царе (Сакскобурготите), нито собствени велможи (комунисти и демократи). Нито Европа, нито Америка! Нито Варшавският договор, нито НАТО. Нито един не стъпва в България без да вземе поне парченце интерес и влияние в региона! Няма такъв! Пак се връщам на ценатавсеки на различна стойност! Пак в зависимост от роднитедиспечери“. Или “касиери”.

ДЕЛА И ДОКУМЕНТИ

ПЪРВИТЕ ПОДЧИНЕНИЯ, ИЛИ ПЪК СМИРЕНИЯ

Предполага се, че прото-траките се заселват в източната половина на Балканския полуостров, включително на днешната територия на България, през около 3500 г. пр.н.е. През 12 век пр.н.е. те вече са обособени в различни групи и населяват Балканския полуостров. В средата на 4 век пр.н.е. идва Първото Подчинениетраките са подчинени от Филип Македонски и Александър Македонски и са включени в Древна Македония, но в края на века възвръщат самостоятелността си. В средата на 1 век пр.н.е. днешната територия на България е подчинена от Римската република, с което се слага край на самостоятелността на тракийските племена.

ПРОБЛЕМЪТ РАЖДА ЕДИНСТВОТО

В края на 5 в. на Балканите се заселили славяните, които постепено се смесили с местните траки. След около век се появилибългарите – тюркоезични племена от Централна Азия, които подчинявали народите, през чийто земи преминавали. Общата заплаха, в лицето на Византия, станала причина да бъде създаден съюз между българи и славяни, сложил началото на нова държава.(681г.) Прабългарите, чиято прародина учените търсят в различни региони на Азия (виж Произход на прабългарите), установяват няколко държави по пътя си към Европа. След разпадането на Велика България, която се е намирала в земите на днешна Южна Русия, една част от тях, водени отАспарух и друга, водена от Кубер се преселват на Балканския полуостров и се сливат с дошлите от север в началото на VII век славяни. В следващите няколко века България воюва с Византийската империя, за да се наложи като сериозна сила в региона и да се разпростре на по-голямата част на Балканите (включвайки териториите на цяла днешна Румъния, цялата днешна Република Македония, части от сегашните Украйна, Молдова, Унгария, Сърбия, Гърция), като едновременно с това се утвърждава като значим културен център (Златен век (българско средновековие)) (Плисковско-Преславска култура).

КОГАТО ПАК ЗАПОЧНЕШ ДА ПРЕЧИШ?

В края на XI век загубва държавността си и изцяло попада под Византийска власт (Първа българска държава). След 2 века отново възстановява независимостта си ( Втора българска държава), а в края на XIV век бива завзета от Османската империя. Османското владичество унищожава система от административни, правни, фискални, военни, културни и други институции. Унищожена е църковната йерархия, държавата и българския елит, които са главната опора на народността. Интелигенцията е изтребена, разпиляна и обезродена, поради което обществото остава без организатори и водачи. Силно е намален демографския потенциал – част от българите са избити, много от тях са принудени да се изселят. Чрез различни форми на антиосмански съпротиви българското общество притъпява експлоатацията, поддържа жива историческата памет и държи будно българското самосъзнание.

Налагането на османските структури предизвиква сблъсък на две коренно различни общественоикономически системи. В тяхното обособяване участват българовизантийски, монголоирански и азиатски елементи.

Как лайното спасило пиленцето? И неговата песен …

Българското национално възраждане е период на обществено-икономически растеж и национална интеграция и еманципиране набългарския народ в Османската империя и формиране на българска нация. То започва в началото на XVIII век, според някои с първата писана българска история на Паисий Хилендарски) и продължава повече от столетие до Освобождението на България(1878).  Това е период на радикални промени във всички сфери на обществено-икономически, политическия и културния живот. Дълбоките промени в обществото водят до формирането на българската нация. Тя се изгражда в етническите граници на обща територия, обхващаща земите на Мизия, Тракия и Македония, с единен книжовен и говорим език, с обновяващо се общо съзнание и единна културна традиция. Третата българска държава започва съществуването си на 3 март 1878 г., когато в Сан Стефано е сложен край на Рускотурската война. Първоначално територията е обхващала населените с българи територии от Черно море до Охридското езеро и от Дунав доЕгейско море.

КОТКАТА и КОТИЛОТО …

Притеснени от новата голяма държава на Балканите великите сили приемат на конгрес в Берлин Мизия и Софийското поле да се обособят като васално на Турция Княжество България. В рамките на Османската империя остава автономната област Източна Румелия с административен център Пловдив, която практически съвпада по територия с днешна Южна България. Македония, Одринска и Беломорска Тракия остават в територията на Османската империя. На 6 септември 1885в Пловдив е обявено Съединението на Източна Румелия с Княжество България. На 22 септември 1908 г. България обявява юридическата си независимост от Османската империя. През 1912 – 1913 България участва в Балканската война, в резултат на което се променя територията и. По време на Първата световна война и Втората световна война България е на страната на победените. Първата Световна война е една от най-тежките войни в историята, продължила от 28 юли 1914 до 11 ноември 1918. Войната се води между Централните сили (Германия, Австро-Унгария, Османска империя и България) и Антантата (Франция, Русия, Великобритания, Сърбия и много други държави). През септември 1918 г. съюзническите сили допускат пробив при Добро поле, което става и повод за Владайското въстание. Български войници отказват да воюват, вдигат бунт и се оттеглят, като в своя протест достигат до столицата.  Бунтът е потушен, което всъщност е и началото на края на войната за България. Ние не сме били победени нито от гръцки, нито от сръбски войски, но сме смазани от собственото си управление. Цар Фердинанд Сакскобургготски абдикира. България е първата държава, която подписва примирие на 29 септември 1918 г. Войната е изгубена, а в резултат на подписаните договори страната е принудена да изплаща милиони франкове репарации на странитепобедителки. България преживява и нова национална катастрофа. 2-та световна война На 7 септември 1940 г. под диктата на СССР и Германия се сключва Крайовската спогодба между България и Румъния. На България се връща територията на Южна Добруджа, загубена след Първата световна война. Извършва се и размяна на население. Румъния освен това връща северна Трансилвания на Унгария, загубена пак през Първата световна война, и Молдова на СССР.  2-та световна война вече е започнала, за да продължи до 1945г. България е на страната на Германия до едно време.

КОТИЛО, наричаме няколко котки на едно място. Обикновенно ядат от една паница …

Бомбардират я и от двете страни на създадените коалиции. за да се стигне до 4 февруари 1945г., когато се провежда Ялтенската Конференция, където Сталин, Чърчил и Рузвелт се споразумяват за окупацията на Германия и бъдещото преразпределение на Европа. На 1 май съветската армия навлиза в Берлин, а немското радио обявява че Хитлер е мъртъв. На 7 май група немски военни лидери подписват капитулация в Реймс. На 8 май Чърчил и президентът Труман обявяват края на войната в Европа. Рано сутринта на 9 май немските ръководители в Берлин подписват подобна капитулация спрямо съветската армия, и маршал Сталин обявява края на войната. През 1946 г. се провежда мирна конференция, където се обсъждат мирните договори с победените страни Италия, Румъния,Унгария, България и Финландия. Договорите са изготвени от съвета на външните министри на СССР, САЩ, Великобритания и Франция.

Собствена котка яде собствено пиле в собствен кафез …

На България връщат границите от 1 януари 1941 г. След Втората световна война България е разпределена в съветската сфера на влияние и през 1946 г. става Народна република България, като начело на държавата застава Българската Комунистическа Партия (БКП). На 10 ноември 1989 г. Тодор Живков се оттегля и на негово място като председател на държавния съвет застава Петър Младенов, който на следващата година става първият президент на България. През следващите години в страната се провеждат политически и икономически реформи с променлива интензивност. Страната попада под различни влияния, като посоката е предимно на “запад”, като преминава през различни членства и съюзи. На 29 март 2004г. България става член на НАТО. На 1 януари 2007г. България става член на Европейския съюз (ЕС).  Този период често е наричан Преход, като има различни мнения за това кога и дали е завършил.

Остава фактът, че България остава предпазната СТЕНА на Европа против мюсюлманите. Както и на НАТО за руското влияние на запад. Стена от народ! Някои ги създават, други ги рушат, третии двете

“Летяло си едно “избрано” ято пиленца през зимата. Замръзнали “поставените” им “специално изработени по размер и форма” крилца и летателите паднали. “Моделираните” им телца се приземили в едно ”специално приготвено съвременно” пресно топло еко-говеждо лайно. Съживили се всички от горкото ято. Подали главички чуруличковците от вече ароматизираната съвременна миризлива смес. Всички започнали да пеят в хор по групи на различни октави. Въздухът трептял с цветовете на дъгата. Звукът бил изумително силен и чувателен, въпреки че различните членове на хора не разбирали какво пее другия. Но радоста била толкоз голяма, че не се отдавало значение. Други случайни ята и всички пернати слушали, но не всички запявали. Дочула ятото една котка, която минавала наоколо. Котката се разхождала в група от своето котило и придошли приятели от целя свят. Хванали “главичките” на ятото и започнали да поставят пиленцата в кафези. Не ги изяли, защото не били гладни. Но пък си имали запас. “ Съвременна Басня с продължение … кой знае до кога