Министърът “оперира образованието с упойка”



Сергей Игнатов е египтолог, с докторска степен в Санктпетербургския държавен университет и специализация в All Souls College в Оксфорд, вече бивш ректор на Нов български университет от 2002 г. Професионалната му кариера преминава през Института по тракология на Българската академия на науките, Факултета по класически и нови филологии на СУ 

Новият министър на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов: Плачевно състояние, особено в университетското и в академичното пространство. Науката трябва да се свърже с бизнеса.
  София, 19 ноември 2009г. От тази година започват първите стъпки за промяна на модела на финансиране на висшите училища, каза новият министър на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, цитиран от БТА.
    По думите му това ще стане въз основа на международна оценка на университетите. Те ще имат основната издръжка, но някои висши училища ще получат средства с 10 на сто повече, а други - с 20 на сто. Оценката ще се направи от европейски екипи по няколко основни критерия, посочи Игнатов.
    По думите му управляващите в продължение на 20 години, вместо да реформират образователната система, са предпочитали да изграждат изкуствена, статична номенклатура, която да им служи като опора и така се е стигнало до това плачевно състояние, особено в университетското и в академичното пространство.
    Това пространство е неподвижно, втвърдено и неефективно, заяви Сергей Игнатов. Той посочи, че науката трябва да се свърже с бизнеса.
    Средствата за БАН за следващата година са колкото за 2009 г. - малко над 84 милиона лева, съобщи министърът. Той каза, че "парите за наука трябва да бъдат на проектен принцип, така "на калпак" няма да се раздават, защото това са публични средства".
  През последните 20 години висшето образование и науката изостанаха от реформите и там се налага "хирургическа намеса, която ще се прави с упойка, за да няма сътресения". Това каза Игнатов, който представи приоритетите си в МОМН.
    На срещата присъстваха досегашният министър на образованието Йорданка Фандъкова, която беше избрана за кмет на София и вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.
    Игнатов съобщи, че на 23 ноември ще обяви първите законодателни стъпки за модернизиране на образователната система. Той каза, че засега няма да има нов заместник-министър за висшето образование, тъй като той самият ще продължи да се занимава с висшето образование и науката.
    Предстои намаляването на състава на МОМН с около 15 на сто, като ще има и преструктуриране в министерството, каза Игнатов.
    Йорданка Фандъкова съобщи, че средствата за делегираните бюджети на училищата и на университетите са осигурени до края на 2010 г. и има известно увеличение заради броя на учениците и студентите.
   По-рано Сергей Игнатов положи клетва като министър на образованието, младежта и науката. Парламентът избра Игнатов за образователен министър на мястото на Йорданка Фандъкова, която стана кмет на Столична община. Депутатите прекратиха и пълномощията на Фандъкова като народен представител.