ПРАЗНИЦИТЕ 16-22 Ноември 2009 (Голям семеен ден…)

Тази седмица е НАЙ-ГОЛЕМИЯТ семеен празник, определен от Българската Православна Църква
Толерантността - предимство или недостатък?
Телевизията - как се роди по света и у нас - "Опера" - помните ли?
Можете ли без цигара?
16 Ное Св. апостол и евангелист Матей.
       Международен ден на толерантността.
17 Ное Международен ден на студентите.
19 Ное Световен ден на философията.
       Международен ден за борба с тютюнопушенето.
       Празник на Сухопътните войски в Българската армия.
20 Ное Предпразненство на Въведение Богородично.
       Световен ден на детето.
21 Ное Въведение Богородично.
       Ден на християнското семейство и на православната християнска учаща се младеж.
       Световен ден на поздравите.
       Световен ден на телевизията.
------------------------------------


Иконата 

21 Ное Въведение Богородично. (Въвеждане на Пресвета Богородица Дева Мария в храма. Entrance (Entry, Presentation) of Our Most Holy Lady Theotokos into the Temple) - С решение на Св. Синод на Българската православна църква от 1929 г. празникът се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска учаща се младеж
Днес на Божието благоволение пред образа и на човеците проповядваното спасение, 
Дева, в храма ясно се явява и Христа предвъзвещава на всички;

Когато пречистата Дева навършила 3 години, праведните й родители изпълнили обещанието, което дали пред Бога, преди още тя да се роди. Затова те тържествено въвели своята дъщеря в Йерусалимския храм и я посветили на Бога. Древните отци на Църквата, като възпяват Въведение Богородично със свещени песни, разказват как Йоаким и Анна събрали своите роднини и приятели; млади девойки със свещи в ръце вървели пред светата Отроковица, а след тях родителите водели пречистата Дева и я довели до Йерусалимския храм.

Св. Дева била поставена на първото стъпало пред храмовия вход и, за почуда на всички присъстващи, неподдържана от никого, тя се изкачила свободно по 15-те стъпала и се спряла на най-горното. …

Св. Дева Мария живеела при храма. Там в отделни помещения живеели млади девойки, посветени Богу, също така и вдовици, които служели в храма, подобно на пророчица Ана. Тук живеели също странници и пришълци. Към тях се присъединила и св. Ана, майка на св. Богородица, която овдовяла скоро след въвеждане на пречистата Дева в храма. Но тя живяла кратко време със своята пресвета Дъщеря. Скоро след мъжа си и тя починала.

Св. Дева се възпитавала под надзора на по-възрастните благочестиви девойки, опитни в Св. Писание и в ръкоделията. Тя усърдно се трудела, непрестанно се молела, обичала да чете Св. Писание. …

Когато пречистата Дева стигнала до възраст, на която девиците, които се възпитавали при храма, обикновено се връщали в света и се омъжвали, свещениците поискали тя да постъпи по същия начин. Но пресв. Дева им открила своето желание – да посвети себе си Богу и да не встъпва в брак. Тогава те, по внушение от Св. Дух, я сгодили за престарелия Йосиф, роднина на нейните родители. Той станал покровител на пречистата Дева и уважавал обета, който тя дала пред Бога. Източник: Жития на светиите, Синодално издателство, София 1991 г.

Най-ранното известие за честването на празника е от края на 1 век. Прави се възпоменателно тържество и цялото християнство празнува Въведение Богородично и според православната традиция  слага началото на Коледните пости и се свързва с настъпващата зима и очакването на църковните тържества около Рождество Христово. Българската православна църква е избрала празника за Ден на християнското семейство. На този ден родителите или учителите водят децата в църквата, възпитавайки ги така ,че те да растат благочестиво в послушание към родителите си и чистота на нравите. В миналото този ден се е чествал в много ограничен кръг – само с родителите и ония от децата им, които не са встъпили в брак. Всички те отивали заедно в храма, за да измолят за семейството си здраве и благоволение. След това в дома, събрани около огнището, на чаша вино, топла пита и вкусна гозба, чествали – освен празника Въведение Богородично – и здравата връзка помежду си. Масата оставяли неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да си хапне и да благослови дома. Традицията се е запазила и до днес.

По това какво е времето на този ден народът гадае какво ще е то през цялата следваща година. Ако е топло и слънчево – зимата ще е люта, лятото ще е сухо, а плодородието слабо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото – дъждовно, а реколтата – богата.

——————

МНЕНИЕ ЗА СПАСЕНИЕ

niceТолерантност (от лат. tolero – понасям, издържам, претърпявам) по определение означава уважение и разбиране на чуждото мнение. Една дума с едно единствено значение, изключително важно за човека. Синонимите й са само едно детайлно отражение: търпимост, свобода, веротърпимост, либералност, човечност, свобода на действие, волност, широта.

Едно от големите постижения на човешкото развитие е хората да са толерантни един към друг, да се приемат със своите индивидуални особености и с различието в характери и темпераменти, с различните си цветове на кожата, националности, религии, убеждения. Само че зад тази толкова красива фасада често се крие нещо много грозно, наречено безразличие.Представете си обикновен спор между вас и ваш приятел. Ако живеехме във времената на нетолерантността, например да речем “комунизма” в България.  Тогава щяхме да се сбием и да се удряме, докато единият признае, че греши. Или пък в по-старо време се обявявал дуел. Но сега ние живеем в други времена и ти изслушваш учтиво, казваш: „Имаш право да мислиш така” и разговорът приключва мирно и тихо. Само че между вас вече има една стена. Ние вече не сме ония приятели, които сме били, защото приятелството се гради върху сходни разбирания за живота. Не можеш да събереш строител, който си подсвирква некой поп-фолк хит и ценител на истинската музика, била тя рок или класика. Просто защото тя “не се събира в устната кухина” и нотите й не стават за певец с напръскана с вар рубашка.  Ако ги събереш тези хора, те ще се търпят един друг, но няма да са истински приятели, защото имат различни философии. Едно време хората са се борили за убежденията си. Това е причинило много войни, революции, бунтове, преврати и т.н. Сега вече са толерантни. Никой не се пали да защитава своите идеи, не се впряга, че те не са приети от обществото. То и какви ли идеи има вече. Идеята е една: печели пари и си гледай живота. Бъди “найс”, както казват американците. Толерантността е на пазара и всеки защитава своя интерес. Всичко е “найс”.

Толерантно е заможният да позволи на бедния да е беден. Какво ще му се меси в живота? Защо ще го унижава, предлагайки му помощ? Толерантно се разделят мъж и жена, свързали се в семейство, създали деца. Не е като едно време мъжът да я убие с камъни или да я зареже без пукната пара. Толерантно всеки си намира друг и се мъчи да започне отначало. А децата се разкъсват между двата полюса и се питат защо е тая драма… И тъй нататък. Безброй примери могат да се дадат за толерантност, от която ти замръзва душата. Усмихнати лица, вежливи слова, клатене на глави – и всичко с един подтекст: „махни ми се от главата, остави ме на спокойствие”.  Тенк ю-ю-ю!  Така толерантно си живеем самотни, зазидани зад стените, които сами сме си издигнали. Не се бием, не се караме. И стенем от мъка по някой, който да ни разбере, да разруши нетолерантно килията и да дойде с всичките си кусури, само и само да не сме така сами. Тук в Америка българите имаме златният шанс да постигнем комбинацията между духовното, което носим в душите си по националност и материалното, което придобиваме тук в това общество! Всичко зависи от нас! И от “толерантността”!

—————————————————

България има официално телевизия от 26 декември 1959 г., когато сигналът й започва да се излъчва от Телевизионната кула в Борисовата градина в София. Началото, както можем да се досетим, е съвсем скромно и като техника, и като програма. Единственото косвено доказателство са произведените бройки на пуснатия на пазара през тези години в серийно производство оригинален български телевизор “Опера

България има официално телевизия от 26 декември 1959 г., когато сигналът й започва да се излъчва от Телевизионната кула в Борисовата градина в София. Началото, както можем да се досетим, е съвсем скромно и като техника, и като програма. Единственото косвено доказателство са произведените бройки на пуснатия на пазара през тези години в серийно производство оригинален български телевизор “Опера

Телевизията (от гръцки: tele — далече и от латински: visio — виждам) е технология за приемане и предаване на движещ се образ и звук на разстояние. Телевизията е и едно от основните средство за масова информация. Начина за предаване на сигнала вече не се ограничава само до разпространение чрез радиовълни, но също и по кабел и чрез интернет.

ИСТОРИЯ НА ТЕЛЕВИЗИЯТА

1887-1888 – Немският учен Херцем открива преобразуването на оптичният сигнал в електирчески на базата на фотоефекта, но не дава научно обяснение на откритието си.

1888 – Руският учен Александър Григориевич Столетов открива външният фотоефект на електричеството, като нагледно показва първият опит с познатият електроскоп. Явлението “фотоефект” – отделянето на електроните под действието на светлината е наречен от актино-електрически разряд.

1897 – Дж. Томпсън открива електрона.

1897 – Немският физик Браун открива елекронно-лъчевата тръба (кинескопа).

1900 — Руският учен Константин Перски измисля думата „телевизия“ на Световното изложение в Париж, за да опише предаването на снимки по електрически проводник.

1925 — Силуетът на движещ се макет на вятърна мелница се предава по електрически проводник.

1930 – Започват работа първите телевизионии студия в САЩ, Италия, Англия и Франция

1931 – първите телевизионни предавания в СССР.

1934-1935 – заработват първите телевизионни центрове в СССР, като този в Саратов.

1936 — В Лондон са излъчени първите телевизионни новини на живо от „Александра палас“.

1939 — Компанията RCA (САЩ) въвежда телевизията като услуга. Към 1941г. в САЩ има около 7000 телевизора.

1948 — Броят на телевизорите в САЩ нараства от 200 000 на 975 000. Излъчването на бейзболни срещи стимулира продажбите на телевизионни апарати в Ню Йорк.

1954 — NBC излъчва първото цветно тв предаване в национален мащаб-парада за Турнира на порите в Пасадена.

1974 — Две трети от домакинствата с САЩ имат цветни телевизори.

1981 — MTV дебютира с клипа на група „Битълс“ „Видеото уби радиозвездата“.

2007 — Телевизорите с плоски екрани превземат пазара в САЩ.

2009 – Влиза в сила законът за цифрова телевизия в САЩ.

Основните стандарти на цветните телевизори са СЕКАМ (SÉCAM), ПАЛ (PAL), Ен Ти Ес Си (NTSC), които са приети и разпределени по зони в света. Системата СЕКАМ е приета в страните на бившия СССР и Франция. Системата ПАЛ е приета в страните на Западна Европа без Франция, включително България. Системата NTSC е възприета като стандарт на американския континент и в Япония.

ТЕЛЕВИЗИЯТА В БЪЛГАРИЯ

През 1951 г. екип от ентусиасти в Катедрата по радиотехника и физика в Машинно-електротехническия институт – МЕИ(днес Технически университет – София) започва работа по предаване на образи на разстояние. Идеята за телевизия е на тогавашния доцент Кирил Кирков, който, повлиян от информациите за телевизионни предавания в чужбина, предлага на ректора на МЕИ проф. Саздо Иванов да започнат експерименти за създаването на телевизия у нас. Екипа е ръководен от проф. Саздо Иванов. След усилена работа, в края на 1952 г. идват и първите успешни опити за предаване на телевизионен образ. На 16 май 1953 г. за първи път е осъществено стабилно телевизионно предаване – по кабел от една зала до друга е предадена снимката на проф. Ангел Балевски.

На покрива на „Политехниката” срещу паметника на Васил Левски в София са поставени две предавателни антени: 20-метрова за предаване на изображение и 10-метрова за звука, чрез които през 1953 и 1954 г. се правят сполучливи опитни телевизионни излъчвания. В навечерието на 1 май 1954 г. е осъществено първото официално предаване по безжичен път. На 7 ноември 1954 г. телевизионният екип на Политехниката пренася цялата си уредба и апаратура в старата сграда на хотел „България” и осъществява първото живо външно телевизионно предаване. Камерата е разположена на балкона на сградата на улица „Васил Левски” № 1 в столицата, а телевизионното излъчване се наблюдава от няколко телевизора, разположени около площада.

Появява се и първото съобщение на БТА за телевизията в България:

„В чест на 37-ата годишнина на Великата октомврийска социалистическа революция опитният телевизионен център, построен във ВМЕИ, започва редовни пробни предавания. Първото предаване се състоя на 7 ноември в 22:00 часа. Предадени бяха два късометражни спортни прегледа.”

Решено е в София да се построи радиорелейна и телевизионна кула. През април 1958 г. Политбюро на ЦК на БКП, въз основа на директивите на VII конгрес на партията, взема решение за ускорено развитие на телевизията в България. Директивите за народностопанския план предвиждат собствено производство на телевизори „Опера” в софийския завод „Ворошилов”. Работата по проектирането и изграждането на телевизионна кула в „Парка на свободата” (днес „Борисова градина”) е възложена на колектив под ръководството на арх.Любен Попдонев, главен конструктор – инж.А.Войнов, технолог-инженер Георги Копанков, а строителството започва в края на 1958 г.

През септември 1958 г. на Пловдивския мострен панаир френската фирма CSF монтира малък 50-ватов предавател на панаирната кула. Французите имат и малко телекино за предаване на 16 милиметрови филми. По пловдивските витрини са поставени 20 унгарски приемника „Орион” и на тях минувачите гледат филми. Английската фирма PAY излага телевизионна кола и чрез нея и френския предавател се излъчват модни ревюта за гостите на панаира. През ноември 1958 г. английската фирма PAY изпраща в София показаната на пловдивския панаир кола с две камери, телекинокомплект и предавател 500 вата за обзавеждане на малко телевизионно студио.

През 1959 г. от Експерименталния център при МЕИ продължава редовните телевизионни предавания два пъти седмично. Първите говорителки Надежда Минкова и Лили Бонева обявяват предаванията и заглавията на филмите, преди началото им.

Строежа на софийската телевизионна кула приключва за рекордните единадесет месеца. Кулата заема площ от 144 кв.м., има 14 етажа, три тераси, а общата височина заедно с антенната мачта е 106 м. На 1 ноември 1959 г. е осъществено първото (неофициално) предаване от новата телевизионна кула, а на 6 ноември телевизията предава пряко футболния мач между отборите на „Левски” (София) и „Рапид” (Букурещ), последван от съветски игрален филм. Телевизиите на България и Румъния излъчват мача едновременно, а връзката е осъществена чрез инсталирането на ТВ ретранслатор ТРС 10/5 на връх Ботев.

————————————–



Родината на цигарите е Централна Америка. Първите данни датират от 9-ти век, когато маите и ацтеките са пушили тютюн при религиозни ритуали. Цигарите са непознати в Европа до края на 18-ти и началото на 19-ти век. Те стават особено популярни по време и след Кримската война. През втората половина на 20-ти век стават ясни отрицателните ефекти върху здравето и вредата от тютюнопушенето. Установява се, че пушенето на цигари причинява рак, сърдечни и дихателни болести и дефекти при раждането. В много страни рекламата на цигари е забранена. По данни на световната здравна организация около 1 милиард души в света пушат цигари. Процентът на мъжете пушачи е значително по-голям от този на жените пушачи. Основните вещества, които се съдържат в дима на цигарите са: въглероден двуокис, въглероден окис, никотин, азотен окис, метанол и бензол.

Родината на цигарите е Централна Америка. Първите данни датират от 9-ти век, когато маите и ацтеките са пушили тютюн при религиозни ритуали. Цигарите са непознати в Европа до края на 18-ти и началото на 19-ти век. Те стават особено популярни по време и след Кримската война. През втората половина на 20-ти век стават ясни отрицателните ефекти върху здравето и вредата от тютюнопушенето. Установява се, че пушенето на цигари причинява рак, сърдечни и дихателни болести и дефекти при раждането. В много страни рекламата на цигари е забранена. По данни на световната здравна организация около 1 милиард души в света пушат цигари. Процентът на мъжете пушачи е значително по-голям от този на жените пушачи. Основните вещества, които се съдържат в дима на цигарите са: въглероден двуокис, въглероден окис, никотин, азотен окис, метанол и бензол.

Международният ден без тютюнев дим
се отбелязва за първи път в САЩ през 1977 г. по инициатива на Американската общност за борба с рака. Идеята е взаимствана от американеца Артър Мълейни, който шест години по-рано в град Рандолф убеждава своите съграждани да спрат да пушат поне за един ден и така да спестят средства за отпускане на стипендии в местното училище. Денят се отбелязва всеки трети четвъртък от ноември, като тази година той се чества за 32-и път.
Неотдавнашни изследвания показват, че никотинът увеличава нивото на допамин в главния мозък и e фактор на удоволствие при тютюнопушене. Никотинът е и най-ключовият пристрастяващ елемент в процеса на тютюнопушене. Друго изследване показва, че пушачите по-лесно задържат вниманието си и имат по-добра памет по време на умора, отколкото непушачите.

При пушене голяма част от никотина се пиролизира (превръщане във вредните ненаситени и ароматни въглеводороди), но дори присъствие на малки количества в организма може да предизвика соматични и психотропни ефекти, в това число и никотинна зависимост (никотинизъм). Тази зависимост е по-силна от зависимостта от кофеина или марихуаната, но по-малка от тази на алкохола, също и от кокаина, хероина и др. Приемането на никотин може да доведе до по-бързо опиянение при употреба на алкохол или по-добро усвояване на кофеин или други ободряващи вещества. Според канадския професор Дженифър О'Лофлин повечето редовни пушачи развиват никотинова зависимост 5 месеца след започването.

  Пушенето води до изразено изменение на вътрешните органи. Най-често се засягат органите, свързани с дишането, сърдечно- съдовата система, храносмилането и др. Редовните пушачи боледуват от рака на белите дробове много по-често, отколкото непушачите. За основен причинител се приемат канцерогенните съставки на тютюневите смоли (КАТРАНИ). Никотинът не е канцерогенна съставка. Пушенето увеличава вероятността за поява на РАК на храносмилателните органи и на устната кухина. Рискът от ИНФАРКТ е по-висок от този на непушачите. Пасивните пушачи са изложени на същите здравни рискове, като активните пушачи.
  Пушачките са с 30-40% по-застрашени от аборт през първите 3 месеца на бременността, а рискът от извънматочна бременност при тях е почти 2 пъти по-висок. Ако бебето се роди преди 37-та седмица или развитието в утробата е нарушено, има по-голяма опасност от по-ниско тегло на новороденото или смърт при раждането. Доказано е, че 5 процента от всички случаи на недоносване се дължат на тютюнопушенето. Счита се, че процентът на смъртност при бебетата е с 20-30% по-висок, ако майката е пушачка. Това увеличава и риска бебето да развие астма с около 60%.

    Нарушенията в неврологичните функции и умственото развитие на детето също са пряко свързани с пушенето през бременността. Децата на майки-пушачки са с по-ниско тегло и имат по-слаба успеваемост в училище, както в ранна, така и в по-късна детска възраст. По данни от проучвания в страни от ЕС децата, отглеждани в домове, в които се пуши, са изложени на двойно по-голям риск от развитие на астматично заболяване.
    Още в утробата на майка си бебето може да абсорбира никотин от цигарения дим. Всяка изпушена цигара забавя скоростта на кръвния ток през плацентата, причинявайки учестена сърдечна дейност на плода. Вследствие зародишът може да бъде увреден, както от хроничния недостиг на кислород, така и от недохранване. Изследванията показват още, че пушачките забременяват по-трудно. Плодовитостта им е намалена с около 30% спрямо жените, които не пушат, а менопаузата им настъпва с около 2-3 г. по-рано. Те са изложени и на по-голям риск от рак на шийката на матката.
Единствената страна в света, напълно забранила тютюнопушенето и търговията с тютюн е Бутан.

2 comments for “ПРАЗНИЦИТЕ 16-22 Ноември 2009 (Голям семеен ден…)