Войната “Президент-Премиер” за посланиците в САЩ и Турция



Борисов определи скорошните изказвания на президента Георги Първанов като необмислена постъпка, която пряко удря авторитета на държавата. По думите му, европейските държави искат да ни  помогнат, но подобно разклащане  не е добро за страната.  Според Борисов, правителството по никакъв начин не е атакувало президентската институция и определи изказванията на Първанов като 
Борисов: "Очаквам разум! Президентът вкарва държавата в омагъосън кръг и направи вероломно напедение!"

Първанов: "Оставането на посланиците е трудно постижимо - достатъчно са дискредитирани. "

София, 12 ноември 2009г. Очаквам разум от всички, очаквам да върнем назад емоциите и обидите, защото атаката към нас беше много несправедлива. Това каза вчера министър-председателят Бойко Борисов на пресконференция в Министерския съвет. По думите на Борисов каквото и да се случи, няма да е добро нито за хората, нито за държавата, ако се продължи в тази посока.

Винаги съм се стремял да скъсявам рзстоянието между институциите, каза президентът Георги Първанов днес. Той посочи, че и сега дебатът трябва да се води при отворена врата, когато става въпрос за значими проблеми. Според думите му, диалогът сигурно ще бъде възстановен, но на принципна основа. Ако някой си мисли, че ще ме притесни и аз ще мълча - дълбоко се лъже./по-долу четете повече от президента/

Казусът е много сложен, заяви Борисов. Искането за импийчмънт ни поставя в ситуация да подкрепим подобни действия, добави той. Що се отнася до моето лично мнение, в момента, в който правителството и държавата набират скорост, подобно разклащане на институциите ще има сериозен отзвук извън България. Считам, че ако може да се намери разумен изход от тази криза и да се направят необходимите отстъпки и от президентството, за да се нормализира работата на институциите, ще е от полза на България, посочи вчера Борисов.

  По думите му положението е деликатно. Депутатите от ГЕРБ нямат мотиви да не подкрепят своите колеги от РЗС, "Атака" и "Синята коалиция". Това трябва да е поука и за президентската институция, ако искат искрено просперитета на България, отбеляза премиерът.
   Надявам се след консултациите да се влезе във връзка с президента и да се чуе неговото становище, каза Борисов в отговор на въпрос. Той посочи, че вероятно в друга ситуация на подобно изказване нямаше да се обърне голямо внимание.
  "Практически, знаейки че Конституционният съд е формиран през последните години така, че няма да подкрепи такова решение, позволявам си да го кажа, ще си нанесем вреда, ако се продължат в тази посока действията ни в парламента. Не мога да си обясня защо толкова рязко се действа и от двете страни, защото причините за нашия задочен спор бяха двамата посланици в САЩ и в Турция. Ние сме ги отзовали с мотиви, които считаме че са правилни и оставих още тогава широко отворена вратата, ако има нещо недоразбрано, съответно да бъде изяснено. Не беше обоснована, според мен, тази остра атака срещу правителството", каза Борисов.
  Президентът Първанов е избран с демократичен избор и колко е важен той, или не, определя народът, а не аз, посочи Борисов в отговор на въпрос. По думите му каквото и да се случи, то няма да е добро за хората, ако се продължи в тази посока. Нападението на Георги Първанов беше неправилно, много тежко и обидно, каза премиерът и допълни, че всеки си носи активите и пасивите от това, което прави. Според Борисов отзвукът в Европа ще бъде негативен - много по-трудно ще влезем в еврозоната и ще ни се отпускат парите от еврофондовете -  ние сами ще си нанесем тази щета, без да получим нищо, заяви той.
  Проверките ще продължат и всички документи ще бъдат предадени на прокуратурата, каза Борисов, запитан дали ще се направи проверка по искането на ДСБ  по случая "петрол срещу храни". Ако след тази  проверка има резултати, които тогава биха мотивирали подобно искане, тогава "да", посочи той.
  Ще настоявам и моля за политическа зрялост в името на хората, заяви Борисов, запитан дали се страхува десните партии да подкрепят бюджет 2010, ако откаже искането за импийчмънт на Георги Първанов. В условията на криза не ни трябва да говорим за предсрочни избори, каза Борисов. Аз съм последният, който се страхува от тях, защото съм поел цялата отговорност, добави той. "Хич не ми е приятна и според мен е
ненавременна тази криза, която произлезе от нищото", каза Борисов.
  Надявам се, че президентът си дава сметка в какъв омагьосан кръг вкарва държавата. По думите му, европейските държави искат да ни
помогнат, но подобно разклащане  не е добро за страната. Според Борисов, президентът е дал основателен повод на синята коалиция, РЗС и "Атака" да го атакуват. Правителството по никакъв начин не е атакувало президентската институция и определи изказванията на Първанов като "вероломно нападение".
  Относно двамата български посланици в САЩ и Турция,  Борисов посочи, че отзоваването им е честа практика в дипломацията, че тези двама дипломати са извършили нарушения, докато са били в мандат и не заслужават повече да бъдат на този пост.
    Премиерът Борисов посочи, че в момента на никого не е  нужен да тече такъв процес в държавата и се учудва защо му е била нужна на президента тази провокация.

   Няма да има отстъпление от моите политически и граждански позиции, които съм утвърдил в последните осем години, откакто съм президент. Това каза президентът Георги Първанов днес пред журналисти по повод на намерението на десните партии за започването на процедура по предсрочно прекратяване на правомощията на държавния глава (импийчмънт).
  Първанов изтъкна, че е работил много добре с предишните правителства, в т. ч. и, особено, със Симеон Сакскобургготски и неговия екип, посочи президентът. 
  Целта на политическите фигури и партии, които го обвиняват, по думите му е да се стреснат много други хора, защото когато има натиск върху държавния глава, какво ще си каже журналистът, бизнесменът, гражданите, и затова е неговата реакция днес. 
  Георги Първанов посочи, че е имал  намерение да си спести коментарите и полемиката, но по думите му играта твърде е загрубяла. 
  Целта им е очевидна - трябва да се поддържа висок опозиционен патос, но това са партии, които вече са в управлението, посочи президентът и допълни, че "трудно ще се съвместява, хем да си управляващ, хем да имаш опозиционни елементи в поведението".
  Според президента управляващите са били подразнени от разномислието. Не става дума за критика, просто за различни позиции - при това по абстрактни, общи въпроси на прехода, дразни ги не дори 
критиката, а различията в оценките, стремежът да се формулира коректив, посочи президентът. "Ето го еднополюсния модел - той има и друго име и квалификация, засега ще се въздържа да я използвам, но се опасявам, че в общественото мнение това зрее", каза Георги Първанов. По думите му това е груб, несръчен опит да се задуши разномислието още в неговия зародиш.
  Конституцията трябва да се чете и да се познава президента използва трибуната на парламента, за да отправя обръщения или да 
информира по въпроси, по които той прецени, посочи Първанов и 
отбеляза, че  това е право, не задължение.
  Президентът опроверга и тезата, че не се отчита пред парламента. Почти всяка година имам своите обръщения към НС, в които формулирам визията си и основните идеи за работата на президентската институция и за бъдещето на нацията, каза Георги Първанов.
  Каква форма на изява ще избере държавният глава, си е негова работа, коментира Първанов. Парламентът е работно място на депутатите, не на президента, добави той. 
    "Дали ще съберат достатъчно гласове в парламента, не мога да гадая и малко ме интересува", заяви Георги Първанов.
  Позицията на Иван Костов и Волен Сидеров е ясна - те винаги са търсели и най-малкия повод за реванш за многобройните загубени битки от 2001 г. насам, каза президентът. По думите му ГЕРБ иска дебатът да се премести от плоскостта на управлението върху измислени проблеми, върху проблеми на миналото. Аз съм готов да продължим, да задълбочим спора кой кой е в миналото, в тези 20 години на прехода, нямам основание да се притеснявам,  макар че този спор няма да е продуктивен, той ще ни върже ръцете за реални действия, посочи президентът.  
    Политическият резултат от този дебат е, че "тайната" коалиция  излезе наяве, заяви президентът. Георги Първанов отбеляза, че сега тази коалиция е "очеваден" политически факт и оттук нататък всякакво опровержение ще звучи неубедително. 
  На въпрос за искането да се извини като едно от условията за оттегляне на искането за импийчмънт, Георги Първанов каза, че "това е някакво особено чувство за хумор". Единственото, за което ми идва на ум, че мога да се извиня, е за това, че са ме избрали над два милиона български избиратели; аз се стремя да оправдая осем години доверието на избирателите, заяви президентът.
  Попитан за другото искане - за отзоваване на посланиците ни 
в САЩ и в Турция, президентът посочи, че държи да се спазва процедурата по съгласуване, а такава не е имало. Процедурата по съгласуване не е измислена от мен, тя обира луфтовете, пази деликатни сфери като дипломацията, отбраната, съдебната власт от излишни скандали, отбеляза президентът.
  Първанов каза, че очаква целия обем от информация по случая, в т. ч. и обясненията на двамата посланици. Ако има грешки, ако са виновни, ще подпиша без колебание указа, но не бива посланиците на България да стават жертви на политическо противопоставяне, каза президентът. 
  Георги Първанов обясни, че ден преди заседанието на Министерския съвет /МС/, в 17.30 ч., е постъпило в президентската администрация предложение за решение на МС за отзоваване на посланиците. Това не е съгласувателната процедура,
  Не е прилично в края на работния ден да се обадиш в президентската администрация и да искаш президентът на другата сутрин да рапортува с готов отговор, каза Първанов. В случая с посланиците става дума за нещо друго - трябваше да се покажат мускули отново, посочи президентът.   
  Георги Първанов каза, че няма намерение да играе на инат,  напук на правителството. В момент на криза, в момент, когато се опитваме да стоим стабилно навън, такива неща са недопустими, коментира президентът въпроса с посланиците ни в САЩ и в Турция. По думите му най-лесният начин да се избегне това е предварително да се съгласува едно или друго кадрово предложение. 
  Очевидно с министър Желева се разминаваме с критериите за достатъчност, каза президентът по повод на думите й, че на държавния глава е била предоставена цялата информация по случая.

   За съжаление моята прогноза е, че оставането на двамата посланици е трудно постижимо, дори и да са най-чистите, защото те вече бяха дискредитирани достатъчно, за което може да се съжалява, защото това стана преди всякаква реална проверка, преди да се произнесе КС, коментира президентът.
    Във връзка с декларацията, която десните партии искат да прокарат, с настояване президентът да отзове посланиците ни в САЩ и в Турция и обвързването на въпроса с искането за импийчмънт, Георги Първанов каза, че много уважава българския парламент, самият той е бил парламентарист, държи на парламентарния характер на Републиката. "Но призовавам да не превръщаме българският парламент в конвент, в революционен трибунал, с декларации тези въпроси не се решават, нека да се спазва Конституцията, която ясно е разписала кой какви права и 
задължения има", каза президентът Първанов.

1 comment for “Войната “Президент-Премиер” за посланиците в САЩ и Турция