ПРАЗНИЦИТЕ 9-15 Ноември 2009 /+спомени и видео/

... на: Емигрантите, 20 години без Берлинска стена и със българска демокрация, Младежта, Свободата на словото в България, Св. великомъченик Мина, Св. Йоан Златоуст, Слепите хора, Коледни заговезни, Св. апостол Филип
-----------------------------


20 години след идването на демокрацията бодигард на бивш министър  стана прениер. 8 години след идването на демокрацията. През 1997 г. , само година преди смъртта му, местни помаци организирали покушение над Тодор Живков на Юндола, спомня си настоящият министър-председател ген. Бойко Борисов. Тогава Борисов охранявал бившия държавен глава (1971-1989) и колега (1962-1971) заедно с гардовете от охранителната си фирма ИПОН.

20 години след идването на демокрацията бодигард на бивш премиер стана прениер. 8 години след идването на демокрацията. През 1997 г. , само година преди смъртта му, местни помаци организирали покушение над Тодор Живков на Юндола, спомня си настоящият министър-председател ген. Бойко Борисов. Тогава Борисов охранявал бившия държавен глава (1971-1989) и колега (1962-1971) заедно с гардовете от охранителната си фирма ИПОН.

09 Ное Международен ден за борба срещу расизма, ксенофобията и антисемитизма. 20 години от падането на Берлинската стена.
 10 Ное 20 години от прехода от комунизъм към демокрация в България
       Международен ден на младежта.
       Ден на свободата на словото в България.
 11 Ное Св. великомъченик Мина.
       Свв. мъченици Виктор и Стефанида Дамаски
 12 Ное Световен ден на качеството.
 13 Ное Св. Йоан Златоуст.
       Международен ден на слепите хора.
 14 Ное Коледни заговезни.
       Св. апостол Филип.
       Световен ден на диабетиците.
 15 Ное Световен ден на емигрантите. Световен ден в памет на жертвите на пътно-транспортни злополуки
------------------------------
9 Ноември 2009г. - 20 години от падането на Берлинската стена, символ на разделението на "Изтока" и "Запада"

Берлинската стена (немски:Berliner Mauer) е част от границата между Федерална република Германия и Германската демократична република от 13 август 1961 до 9 ноември 1989, отделяща Западен Берлин от източната част на града и територията на ГДР. Става един от най-известните символи на Студената война. При опит да преминат Берлинската стена умират между 125 и 206 граждани на ГДР, бягащи на Запад.Тази стена не винаги е била бетонна . Първоначално се е състояла от живи хора. През една августовска нощ на  1961 г. в Източен Берлин по тревога били мобилизирани членовете на Социалистическата единна партия на Германия и работническите дружинки.

Берлинската стена (немски:Berliner Mauer) е част от границата между Федерална република Германия и Германската демократична република от 13 август 1961 до 9 ноември 1989, отделяща Западен Берлин от източната част на града и територията на ГДР. Става един от най-известните символи на Студената война. При опит да преминат Берлинската стена умират между 125 и 206 граждани на ГДР, бягащи на Запад.Тази стена не винаги е била бетонна . Първоначално се е състояла от живи хора. През една августовска нощ на 1961 г. в Източен Берлин по тревога били мобилизирани членовете на Социалистическата единна партия на Германия и работническите дружинки.

На 9 ноември 1989 година ръководители на бившата  социалистическа партия и на ГДР дават пресконференция. Целта е да съобщят за изготвения нов закон за свободно движение на гражданите на Източна Германия. Унгария вече е отворила своята граница с Австрия, първите източногерманци са напуснали ГДР през посолствата на Западна Германия в Прага и Варшава. Факт са и демонстрациите в Берлин и Лайпциг. Генралният секретар на Германската комунистическа партия в ГДР Ерих Хонекер си е отишъл. На пресконференцията на този ден източногерманският политик Шабовски е запитан от италиански журналист: „И кога влиза в сила законът за свободно придвижване на източногерманците?” Шабовски не знае отговора на въпроса. Объркано  търси в папките пред себе си. И  отговаря: „От този момент. Веднага”. Това е репликата, която отваря Берлинската стена. Хиляди източногерманци, чули по радиото новината за отварянето на границата между Източен и Западен Берлин,  тръгват към  граничните пунктове. Картонената автомобилна гордост на соц-реалноста - Трабант, и хора поемат по железния мост Bornholmerstrasse – това е първият граничен пост, който е отворен на 9 ноември в 23:30 часа. Телевизионните кадри  от този миг  обиколиха света. Днес, на  самото място, има  плоча с надпис и звук: "В нощта на 9 срещу 10 ноември 1989 година, на моста на улица Борнхолмер, Стената за пръв път се отвори след 13 август 1961. Берлинчани отново се събраха." /още на 9-ти/ ------------------------------------
10 Ноември 2009г. - 20 години от прехода от комунизъм към демокрация в България

Пленумът на ЦК на БКП от 10 ноември 1989 г. На заседание на Политбюро на 9 ноември 1989 г. Т. Живков е принуден да подаде оставка, която е потвърдена на 10 ноември и на пленум на ЦК на БКП. БКП започва да се променя в духа на съветската “перестройка” – възстановява репресираните от Живков дейци, обявява нови политически и икономически реформи, отказва се от “ръководната роля”, осъжда “възродителния процес”, подготвя извънреден конгрес, на който се отказва от съветския модел, приема концепцията за “демократичен социализъм” и се обявява за демократични избори. На 3 април 1990 г. се преименува в социалистическа – БСП.

Пленумът на ЦК на БКП от 10 ноември 1989 г. На заседание на Политбюро на 9 ноември 1989 г. Т. Живков е принуден да подаде оставка, която е потвърдена на 10 ноември и на пленум на ЦК на БКП. БКП започва да се променя в духа на съветската “перестройка” – възстановява репресираните от Живков дейци, обявява нови политически и икономически реформи, отказва се от “ръководната роля”, осъжда “възродителния процес”, подготвя извънреден конгрес, на който се отказва от съветския модел, приема концепцията за “демократичен социализъм” и се обявява за демократични избори. На 3 април 1990 г. се преименува в социалистическа – БСП.

На тази дата през 1989г. на пленум на централния комитет на БКП Другаря Тдор Живков бе освободен от длъжността генерален секретар, след вътрешно-партиен преврат, а НЕ от "народа". Въпреки, че вече се бе разчуло, че Берлинската стена бе паднала предишният ден. "Бай Тошо" бе видимо изненадан, не можеше да повярва, че това се случва. На негово място бе избран Петър Младенов. На 17 ноември Народното събрание освободи Живков и от длъжността председател на Държавния съвет. Същия ден бе отменен и чл. 271 от НК, забраняващ всякаква критика против режима. Много неща се промениха тогава и оттогава до днес в България и българите. За 20 години Демокрация близо 2 милиона сънародници напуснаха стараната, като голяма част от тях са тук в САЩ. На 18 ноември т. нар. неформални организации, начело с КТ "Подкрепа" и "Екогласност" организираха първия свободен митинг пред "Св. Александър Невски". Първите българи, които предпочетоха американската демокрация, тръгнаха с полети за Куба, за която нямаше визи, с кацане и престой в Канада, където слизаха ... и не се връщаха. /Още четете на 10-ти, на 18-ти и .../
Самите лозунги на 10-ти през 1989г. са достатъчно красноречиви за настроенията на българите тогава. Ето само някои от тях:

- Гласност! Свобода, демокрация, плурализъм;
- 10 ноември - ден на правата. Върнете ни имената /става дума за връщане на турските имена на турското население в България - връщат ги през декември и се създава партия ДПС, която бе в управлението поне 8 години през Демокрацията -.бел. авт./;
- Помогнете, настинах от Априлския вятър /визира се Априлският пленум на БКП от 1956 г. - бел.авт./;
- Съд и присъда за Живков и живковци;/ нито един осъден за 20 години!/
- Никога вече сталинизъм и живковизъм. Под съд узурпатора;
- Отмяна на член 1, точка 2 от Конституцията. Той гласи: "Ръководна роля в обществото и в държавата има БКП";
- Долу чл. 1, свобода на печата.


--------------------------------


Чудодейната икона на 

11 Ное Св. великомъченик Мина. /St. Martyr Menas of Egypt/ Св. Мина бил войник в Египет, който се отказал от армията, заради безчинствата и безверието в Бог, и отишъл да живее в планините и пустините с животни. За вярата след мъчения бил посечен с меч, като му отрязали главата и хвърлили тялото му в огън в 296 г. при нечестивите римски царе Диоклетиан и Максимиан. Свети Мина е известен чудотворец и се счита за покровител на семейството. Свети Мина се смята за патрон и покровител на всички народни лечители, знахари, войни, както и на хората, поели на дълъг път. Св. Мина закриля и жените, затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за добиване на дете, за сполучлив брак, за здраве на децата си, за радост и благополучие на дома. Именници: Минчо, Мина, Минка; Виктор, Виктория; Викентий. На този ден Православната църква почита паметта и на мчци Виктор и Викентий. Св. Виктор бил също войник, като Мина и пострадал при император Антонин (138-161г.). Св. Викентий бил дякон, който пострадал за вярата в Испания при император Диоклетиан.
-----------------------------
13 Ное Св. Йоан Златоуст. /St. Johannes Chrysostomos (Johannes Chrysostomus)/
sv Yoan Zlatoust"Благодатта на твоите уста, възсияла като огнена светлина, просвети вселената, придоби за света съкровища не от сребролюбие, показа ни висотата на смиреномъдрието; но като ни поучаваш със своите слова, отче Иоане Златоусте, моли Словото Христа Бога да спаси нашите души."
Св. Йоан Златоуст починал на 14 септември 407 г. на около 60-годишна възраст. Заради празника Кръстовъздвижение (на същата дата) Църквата почита паметта му не в деня на смъртта му 14 септември, а на 13 ноември.
Из Житието: "Св. Йоан Златоуст, светилото на света, учителят на вселената, стълбът и опората на Църквата, проповедникът на покаянието, се родил около 347 г. в Антиохия. ...След като завършил образованието си при езическите учени-философи, Йоан станал адвокат и постъпил на гражданска служба - защищавал разни съдебни дела. Покрай другите и той започнал да се увлича в светски развлечения - посещавал театри и състезания, взимал участие в езическите празненства, но това не продължило дълго. ...Йоан бил определен за четец при Антиохийската църква. И чак след смъртта на майка си той раздал своето имение на бедните, освободил робите, отишъл в пустинята и се посветил напълно на монашески живот. ... След време Св. Йоан постъпил в един манастир близо до Антиохия, където преживял 4 години ... като след това отишъл за 2 години в пещера ... върнал се, като свещеник в Антиохия и служил 12 години.

Бил прочут проповедник. Веднъж, когато Йоан проповядвал както винаги красноречиво и въодушевено, една жена, възхитена от всестранните му богословски познания и от красивата му реч, го прекъснала и извикала: "Златни ти уста, Йоане, бъди благословен!" И оттогава започнали да го наричат "Златоуст". /още на 13-ти.../
Йоан Златоуст е една от най-значителните личности в историята на Православната църква, един от тримата "светители" - "вселенски учители", наравно с Василий Велики Кесарийски и Григорий Богослов. Забележителен проповедник и богослов, той е оставил най-голямото по обем богословско творчество в Източната църква. От западните църковни писатели с него може да се сравни само свети Августин Блажени. Най-известна е "Св. Божествена Литургия на св. Иоан Златоуст".

 Намерени са негови трактати, около 240 писма и множество проповеди. Съхранили са се повече от 1900 ръкописи с негови съчинения. Преведен е на почти всички езици. Най-пълното издание на съчиненията му в 13 тома излиза през 1718 - 1738 г. в Париж.
-----------------------


Св. Филип е един от 12-те апостоли и един от 7-те дякони: Стефан, Филип, Прохор, Никанор, Тимон, Пармен и Николай.

Св. Филип е един от 12-те апостоли и един от 7-те дякони: Стефан, Филип, Прохор, Никанор, Тимон, Пармен и Николай.

14 Ное Коледни заговезни.
Последен ден в който, може да се яде месо, след Коледните Заговезни започват 40-дневните коледни пости, които свършват на 24 декември (Бъдни вечер). Постът се нарича още Малка четиридесетница за разлика от Голямата (Великденския пост). Преди Коледа вярващите постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово - сина Исус Христос. Не трябва да се ядат храни от животински произход – месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. Олио и вино може да употребява без сряда и петък. На Никулден - 6 декември, се разрешава риба и вино. Венчавките са забранени от днес /началото на коледните пости/ до Въведение Богородично /21 ноември/ и от Игнажден /20 декември/ до Богоявление, Йордановден /6 януари/. Обредна трапеза: кокошка с кисело зеле, пълнени чушки с боб, тиквеник с орехи, мед. Именници: Филип, Филипина, Фильо, Филка. Св. апостол Филип бе родом от Кесария Палестинска. Той встъпи в съпружество и му се родиха четири дъщери, които по-късно бяха удостоени от Бога със служение на пророчици (Деян.21:9). По-късно св. Филип бе избран за дякон и ръкоположен заедно със светия първомъченик и архидякон Стефан (Деян.6:5). С цялото си усърдие той служеше на Господа и се грижеше за бедните и за вдовиците.
 След убийството на св. Стефан настана гонение срещу Иерусалимската Църква и всички, с изключение на светите Апостоли, се разпръснаха по различни области на Юдея и Самария. Тогава св. Филип отиде в Самария и там проповядваше Христа (Деян.8:5), а целият народ внимателно слушаше думите му. Бог утвърждаваше с много чудеса проповедта на Своя благовестник: той лекуваше всякакви болести и изгонваше нечистите духове, които крещяха с висок глас и излизаха от хората.
 Голяма радост настана по целия град заради Филип: с идването му тези, които приемаха проповедта му и вярваха в истинския Месия, се изцеляваха не само от телесните си болести, но и от душевните си недъзи.

----------------------


15 Ноември - Световен ден на емигрантите. Близо 2 милиона е намаляло населението на България от 10 ноември 1989г. Около 10 хиляди млади учени са напуснали България през последните 15 години, алармира проф. Ангел Попов, зам.-председател на Съюза на българските учени. Сред емигрантите са и току-що завършили студенти в най-добрите ни университети. Между 20 000 и 25 000 българи напускат страната всяка година, за да работят в чужбина. 12% от тях декларират, че не искат и няма да се върнат отново в родината си. 40% от българската емиграция заминава, без да знае с какво ще се занимава в чужбина.